Miltä pörssi näyttää 15 vuoden kuluttua?

Minulla oli jokin aika sitten teoria, että kaikki maailman pörssit tulevat hiljalleen fuusioitumaan yhteen, ehkäpä NYSE/Nasdaq hiljalleen ostelee toiset pörssit pois?

Miltä pörssi(e)n tulevaisuus näyttää? Miten se saattaa vaikuttaa sijoittamiseen? Esimerkiksi muuttuuko pörssi 24/7 kaupankäyntiin, jos kaikki maailman maat ovat samalla alustalla?

3 tykkäystä

Setä on ehdottomasti mukana pörssissä v. 2035, etenkin jos te muut lupaatte, että tuolloin langattomat verkot yltävät myös maan alle noin 2.5m syvyyteen ja kauppaa voi käydä myös arkusta käsin :slight_smile:

Masse-setä, FA, timantit ja jotkut sedät ovat ikuisia :black_joker: :black_joker: :black_joker:

27 tykkäystä

Jos luovutat foorumin käyttäjätunnukset minulle hyvissä ajoin niin voin huolehtia että Masse jatkaa foorumilla myös vuonna 2035.

Tietysti testamentissakin saat minua halutessasi muistaa.

Vitsi. Huono sellainen. Joskus huumorin parhaat mestaritkin epäonnistuvat.

17 tykkäystä

Tekniikan kehitys avaa uusia mahdollisuuksia. Lohkoketjut voivat ainakin teoriassa tuoda tekniselle puolelle uusia avauksia. “Smart contracts” on ollut hypesana jo pidempään, eli vaikkapa warrantit voitaisiin toteuttaa digisoppareina, jotka on leivottu lohkoketjun sisälle. Osakkeita voisi perusjamppakin lainata tai antaa lainaksi nykyistä helpommin.

Kuten aina, ideoita on helppo keksiä, mutta raha tulee toteutuksista. Finanssiala on osoittaunut melko vanhoilliseksi alaksi, joten fintech-hypettäjien kyky saada lenkkari tammioven väliin (ja pitää se siellä) on epävarmaa.

Syntyykö varjopörssejä, jotka rakentuvat Nasdaqin tapaisten pörssi-instituutioiden rinnalle (ja regulaation ohi)? Esimerkiksi yllä mainituille digisoppareille voidaan tehdä oma alusta, joka lähestyy ajatusmalliltaan Betfairin tapaista p2p-vedonlyöntialustaa. Hintatieto on virallisen pörssin tuottamaa, jota p2p-pörssi käyttää johdannaisten ym. instrumenttien hinnoittelussa.

1 tykkäys

Yksi trendi 2000-luvulla on ollut, että pörssiyhtiöiden määrä putoaa koko ajan. Pörssin viehätys yhtiöille on vähentynyt regulaation takia. Toinen seikka on lähes loputon määrä PE-rahaa ja nollakorkoista lainaa jolloin voit kasvaa enemmän ilman osakesäästäjien ja instituutioiden rahoja.

Jos tämä trendi jatkuu, niin sekin puhuisi pörssien yhdistelyn puolesta.

4 tykkäystä

Lontoon ja Frankfurtin pörssien yhdistyminen on epäonnistunut kolme kertaa (2000, 2005 ja 2017). Viimeksi fuusio kaatui EU:ssa siihen, että se olisi luonut “monopolin tietyntyyppisten velkakirjojen kaupassa”. Ylen uutinen aiheesta: EU-komissio esti Lontoon ja Frankfurtin pörssien yhdistymisen | Yle Uutiset.

Hongkongin pörssi havitteli viime syksynä Lontoota, joka kuitenkin torjui ostotarjouksen. Lontoon pörssistä on tulossa nyt kilpailija Bloombergille, sillä se osti viime syksynä markkinatietoa välittävän Refinitivin eli entisen Thomson Reutersin.

"There have been numerous attempts at cross-border alliances between exchanges for more than a decade as profits from the business of running stock markets have fallen but many of the deals have run into regulatory and political opposition.

This has pushed exchanges to look for related businesses. LSE and New York Stock Exchange owner ICE, for example, are moving into more profitable and less politically sensitive areas such as data and analytics, where revenue is rising."

Reutersin artikkeli: London Stock Exchange shareholders bless $27 billion Refinitiv deal | Reuters

6 tykkäystä

En oikeastaan ymmärrä miksei pörssi voisi olla vaan täysin automatisoitu ja keskitetty riippumaton SaaS/PaaS-alusta, jolta toimijat ostaisivat transaktiopohjaisesti…

Saa nähdä mihin suuntaan homma menee, kuten nostit esiin, politiikalla on suuri merkitys, joten tuskin nähdään mitään isoa vähään aikaan…

1 tykkäys

OT: Näkisin mielelläni, ettei tällaista tapahdu poliittisista syistä. HK:n hallinto on HKEX:in suurin omistaja ja pörssi on määritelty strategiseksi omistukseksi. Mannerkiinan poliittiinen vaikutusvalta on jatkuvasti suurempaa ja suurempaa HK:n politiikassa halusimme tai emme. Jos LSE myydään siinä on typerän suora kanava Kiinalle painostaa Eurooppalaista osakemarkkinaa periaatteessa ihan laillisin keinoin muuttamalla pörssin sääntöjä haluaamaansa suuntaan.


Ketjun aiheeseen kun muut jo toivat esille: lohkoketju voisi tosiaan sopia teknologisena innovaationa pörssiin. En tiedä miten isoa rahaa pörssit tekevät, mutta standardinomainen lohkoketjuinfra, jonka päällä pörssit kilpailisivat voisi luoda distruptiota ja läpinäkyvyyttä.

Esimerkkionä pörssidatan kova hinta sotii pörssin ideologiaa vastaan, kun se on periaatteessa vaan keinotekoinen este pienille toimijoille päästä käsiksi tarkkaan dataan käsiksi.

2 tykkäystä