Osakesijoittaminen

Minkä osakkeen kohdalla odottelet paluuta "ostohintoihin" tai kurssin karkaaminen harmittaa?

Taitaa aika monella meistä olla mielessä osakkeita, joita tekisi mieli omistaa, mutta jotka tuntuvat liian kalliilta. Esimerkiksi QT taitaa olla osake, joka on monien mielestä tuntunut aina “liian kalliilta”, mutta joka on kuitenkin jatkanut nousuliitoaan yhä ylemmäs. Toisaalta taas esimerkiksi Modulightin, Inderesin tai Spinnovan kaltaiset yritykset saattavat kiinnostaa kovasti, mutta arvostus tuntuu aivan liian kireältä.

Omalla kohdallani juurikin Modulightin, Spinnovan ja Inderesin tarinat kiinnostavat, mutta hinnat tuntuvat niin älyttömän kireiltä, että ei oikein tee mieli lisätä nykyistä positiota (Modulightit tosin myin jo 11€ kurssiin, kun sekin tuntui älyttömän kovalta).

Tecnotreen kanssa harmitti jo kesällä kun pohjapositio oli jäänyt niin pieneksi, mutta hinta lähti liitämään. Jostain syystä en lisännyt vielä syys-lokakuun dipistäkään, ja taas ollaan samassa veneessä, lisäily nopeasti nousevaan kurssiin tuntuu vaikealta.

Lisäksi ei-osakkeista Ethereumia ja Bitcoinia tekisi mieli lisätä salkun riskisempään päähän, mutta näissäkin innostuin aiheesta vasta kurssinousun myötä.

Tunnistan kaikkia yhdistävänä tekijänä pienen FOMOn, mitä jos se varsinainen raketointi alkaakin vasta tästä. Siksi pelottaa painaa ostonappia enää tässä vaiheessa, kun yleensä siinä kohtaa kun FOMO iskee, on jo myöhässä.

11 tykkäystä

Harmitus on huono sijoitusstrategia. Tarttis katsoa eteenpäin…minua kiinnostaa vain yksi asia: oman salkun pärjääminen vrt valittuun vertailuindeksiin. Se, että kuuluuko historiallisesti menestynyt x yhtiö salkkuun tai ei, onko x yhtiö “kallis” nykyhinnoilla yms on minusta aika yhdentekevää.

2 tykkäystä

Herranen aika. Nyt tuli kyssäri. Laitanko koko seurantalistan? =D

Yksinkertaistamisen vuoksi vain jenkki/kanada osakkeet, kun saan ne nopeammin kerättyä kasaan kuin muilta mailta. Kaikkia näitä haluaisin omistaa oikeaan hintaan.

Apple Inc
Abbott Laboratories
Albemarle Corp
A O Smith Corp
Alimentation Couche-Tard Inc
Broadcom Inc*
American Water Works Company Inc
BlackRock Inc
Canadian National Railway Co
Costco Wholesale Corp
Carlisle Companies Inc
Fortis Inc
Gentex Corp*
Granite Real Estate Investment Trust
Home Depot Inc
Honeywell International Inc
Innovative Industrial Properties Inc
Johnson & Johnson
LeMaitre Vascular Inc
Lam Research Corp
Mastercard Inc
Mondelez International Inc
Magna International Inc
3M Co
Metro Inc
Microsoft Corp
National Bank of Canada
Nextera Energy Inc
Nike Inc
Oracle Corp
Open Text Corp
Qualcomm Inc
Royal Bank of Canada
Starbucks Corp
Tecsys Inc
Tractor Supply Co
Texas Instruments Inc
UnitedHealth Group Inc
Visa Inc
Xcel Energy Inc

// *salkussa, muttei täyttä positiota

8 tykkäystä

Menee hieman aiheen ohi, mutta olin ostamassa Remedyä koronakuopasta, hinta taisi olla 10,XX euroa.

Noh, toimeksianto jäi yhden muutosvälin päähän eli olikohan se kymmenen senttiä silloinkin. Remedy teki Epic-diilin, aliarvioin tämän kurssivaikutuksen ja jätin ostamatta kun “kyllähän se vielä palautuu”.

Siinä sitten katseltiin nelinkertaistumista sivusta, toki korjasin tämän virheen lopulta ja ostin lappua salkkuun annin yhteydessä.

image

Onpahan edes salkussa, vaikka viimeiset puoli vuotta on mennyt vaakaliikettä.

4 tykkäystä

Harmitus on nimenomaan tiettyyn pisteeseen asti hyvä asia. Se kertoo, että ihminen ei ole tyytyväinen suoritukseensa ja on halukas kehittymään. Menestyksen tuoma liika hyvänolontunne vasta myrkkyä on sijoittajalle.

Ei ole mitenkään yllättävää, että tänä päivänä se suosikkiosake tai se, mitä haluaisi lisätä, on liian kallis. Näen, että tämmöisinä aikoina sijoittajan kurinalaisuus ja kärsivällisyys punnitaan. Onko pokkaa istua käteisen päällä ja odotella parempia ostopaikkoja, kun osakkeet nousevat ja hypeen tarttuvat palkitaan? Tässä kohtaa jokin suunnitelma voisi olla paikallaan; mitä osaketta haluat lisätä? Millä hinnalla tai kertoimilla lähdet lisäileen? Onko silloin turvamarginaali kohdallaan?

Voin lohdutukseksi sanoa, että maailmassa ei ole varmaan osaketta ollutkaan, joka ei olisi ikinä palannut niin sanotusti asemalle noutamaan mattimyöhäisiä. Eli jos kärsivällisyyttä riittää, varmasti tulee vielä tilaisuuksia. Siksi kannattaa laatia suunnitelma jo nyt, niin voit toimia määrätietoisesti ja huoletta, kun aikasi koittaa. Montako kertaa Revenion kurssi on romahtanut ~40% pörssihistoriansa aikana?

9 tykkäystä

Koko ajan vaikeampaa. Suunnitelma on, mutta samaan aikaan haluaisi laittaa rahat töihin ja pelkää korkeita arvostustasoja. Ei tosiaan ole helpointa aikaa semi-arvosijoittajalle.

5 tykkäystä

Heh, itsellä kävi täysin samat. Ostotoimari jäi koronakeväänä juurikin johonki kymmenen sentin päähän ja ajattelin tuolloin, että olkoot. Nyt sitten kesällä päädyin omistajaksi ja lähestulkoon vieläpä samoilla keskihinnoilla, 42,20 € :grinning:

1 tykkäys

Toisaalta, jos vaikka QT:ta piti 100€ kurssilla kalliina ja odotteli sen palaamista 60€ asemalle, ei juna todennäköisesti tarvitse enää tulevaisuudessa lähteä kaupoille. Tai jos nykykurssista palataan noin alas, niin yhtiössä on todennäköisesti tapahtunut melkoinen käänne negatiiviseen suuntaan, eikä sijoituscase ole enää yhtä kiinnostava.

3 tykkäystä

Lista on kyllä pitkä, mutta turha näitä on liikaa harmitella jälkeenpäin. Onneksi onnistumisiakin on paljon. Eniten tällä hetkellä harmittaa ehkä se, etten ole lähtenyt QT:n matkaan, vaikka olen seurannut sitä jo vuosia. Aina on tuntunut liian kalliilta, enkä ole täysin luottanut potentiaalin realisoitumiseen.

Harviaa olen myös seurannut alle kympistä, mutta mukaan lähdin vasta kurssin ollessa 46 euroa.

Incapin mukana olin välillä 8-15 euroa, minkä jälkeen hyppäsin junasta. Liian aikaisin siis.

En osaa nimetä yksittäisiä yhtiötä, jonka odotan palaavan ostohintaan. Mikä tahansa “pitkän” salkun yhtiöistä käy, sillä sijoitushorisontti on pitkä. :muscle:

2 tykkäystä

Joo, ymmärrän. En tarkoita varsinaista ankkuroitumista mihinkään hintaan. Voidaanhan sitä pitää edullisena 300 eurossa 5 vuoden päästä. Tarkoitan lähinnä sitä, että kyllä Qt:takin joskus saa varmasti taas hyvällä hinnalla, vaikka tokkopa se nyt enää 60 euroon laskee. Johan sitä koronakriisissä lyötiin surutta laitaan. Joku voisi argumentoida, että siellä se oli myynnissä hyvällä hinnalla koko ajan usean vuoden. On esim Kone ollut aina kroonisesti kallis, mutta aika ajoin sitäkin on tavallista halvemmalla saanut.

Allekirjoittanut yritti ostaa ETHiä 40 dollarissa vuonna 2016, mutta loppui tietotaito kesken, etenkin kun verokuviot eivät olleet kovin selviä. Halusin myös aloittaa tällöin louhimisen, mutta kauniimpi osapuoli ei lämmennyt ajatukselle. Ei tule harmiteltua, mutta on kyllä tullut otettua oppia, että jos jotain haluaa lähteä kokeilemaan, niin ottaa nyt ihmeessä ainakin pienen possan, ettei tarvitse jäädä näppejänsä nuolemaan.

Tämän takia muun muassa Facebookista on ikuisuuspossa lukittuna maailman tappiin, josta en luovu. Amazonia olen metsästänyt viimeiset vuodet, mutten ikinä ole löytänyt sopivaa hetkeä hypätä kyytiin. Googlenkin möin kesällä asunnon ostoa varten, mikä harmittaa isosti, sillä nämä ovat niitä supersuorittajia, joista pitää aina maksaa kivuliaasti, mutta joista voi ostohetken jälkeen olla aina ylpeitä. Hommahan on entistä vaikeampaa, kun pitäisi palata entistä kalliimmalla takaisin. Ehkä tästä vielä jonain päivänä löytyy rohkeutta hypätä takaisin kyytiin.

4 tykkäystä

Kone ja Elisa ovat minulle olleet sellaisia ikuisesti kalliita laatuosakkeita. Kumpaakin on historiassa silti kannattanut aina ostaa.

Elisan omistajaksi pääsin onneksi tänä vuonna 46 euron hintaan parilla erällä, josta onkin toivuttu hyvin yli viidenkympin hintoihin.

Konetta olin omistanut jostain 2015-16 saakka kh. 35e, kunnes koronarytinässä myin valitettavasti pois, muistaakseni 46e, eli selkeällä voitolla toki, mutta huono oli myynti silti. Onneksi meni kuitenkin edes paremmin pärjänneisiin hevosiin tuokin pääoma sentään.

Eikös tuo ole varsin onnistunut myynti, jos sait vaihdettua pääoman Koneesta sellaisiin kohteisiin, joille sait paremman tuoton kuin Koneesta olisit saanut? Vai ymmärsinkö jotain väärin tekstistäsi?

4 tykkäystä

No se on kyllä totta. Sikäli kyllä, olisin vain mm. hajautusmielessä jälkikäteen omistanut mieluusti tuon hankintahintaista Konetta.