Minne kannattaisi muuttaa eläkeläisenä?

Muutama kriteeri:

  • täytyy olla mahdollista pärjätä englannilla
  • helppoa asioida, ei liikaa byrokratiaa
    -toimiva terveydenhuolto
  • hintataso halvempi kuin suomi.
    -kevyempi verotus ( haha, ei ole vaikeaa)

Suomalaisten suosikkikohteet ovat kauan olleet espanja ja portugali. Siellä on kiva asua, varmasti mutta itse en pidä tuosa sinne päin-asenteesta mitä käyttävät siellä. Eläkeläisenä tulee varmasti perussairauksia ja muuta joten toimiva eikä ylikallis terveydenhuolto on tärkeää. Eurooppa on varmasti paras vaihtoehto. Mitä mieltä olette?

21 tykkäystä

Espanjaan voisin itse muuttaa.
Tosin taitaa olla kohta Suomea kalliimpi.

Thaimaata voisin myös ajatella

5 tykkäystä

Yksikään aloittajan esille tuoma kriteeri ei täyttynyt, kun muutin ”odottamaan” eläkettä joutoukoksi tänne kainuulaiselle kotitilalleni. Jossain mitassa epäilen tuota kaukokaipuuta; varsinkin jos sattuu tulemaan sitä suurempaa kremppaa terveyden suhteen (ja jos ei ole viimeisen päälle kunnolla sitä pääomaa). Miten kattavaa on terveydenhuolto Suomi vs. uusi kotimaa?

Jos aikoisin itse mahdollisen paremman perässä jonnekin muuttaa muuttaisin Ruotsin Haaparantaan. On lähellä synnyinmaata ja asiat hoituisivat varmuudella näiden kahden maan välillä. Bonuksena ruotsalaiset, jotka ovat erinomaisen hieno kansa. Jos ajattelen asiaa rationaalisemmin niin miksei vaikka Viro.

15 tykkäystä

Töölönlahden tuntumaan. Koronan aikaan käytiin staycationilla hoodeilla. Voisin kuvitella asuvani eläkkeellä Helsingin ytimen lähistöllä.

18 tykkäystä

Itse ajattelen, että voisi asua Suomen ankeat kuukaudet marraskuu-helmikuu vaikka Espanjassa/Portugalissa ja lopun 8kk olla Suomessa. Enpä keksi parempaa paikkaa maailmassa kuin Suomi maaliskuu-lokakuu ajanjaksolla. Ei ole liian kuuma, kaikki toimii ja on turvallista.

30 tykkäystä

Mitä enemmän olen ollut ulkomailla, sitä enemmän tykästyn Suomeen. Eli siis Suomi ja Stadi, mutta tosiaan muutaman talvikuukauden voisin esim. Floridassa viettää.

12 tykkäystä

Joulukuu-helmi alpeilla. Maalis-touko Lapissa. Kesän alussa vauhtia välimereltä. Heinä-syys Suomessa; Järvi-Suomi, Kainuu, Lappi. Loka-marras lämpimässä, ehkäpä vaihdellen kohdetta.

Ja eläkkeellä olisi hyvä olla siinä kohtaa, että urheilu vielä onnistuu. Tosin olen koittanut elää jo nyt tuollaisella vuosikellolla, ainakin jossain määrin.

28 tykkäystä

Kyllä Suomi on Suomalaiselle paras paikka asua. Mökillä huhti-syyskuu, jossa sopivasti tekemistä, niin pysyy pää ja kroppa kunnossa. Loka-maaliskuu matkustelua mahdollisuuksien mukaan lämpimässä ja min 3vko jaksoissa. Samalla pidetään pieni kaksio Helsingin keskustassa, joka toimisi vakituisena osoitteena ja tukikohtana.

Espanjaa mietitty myös, mutta päädyttiin sen olevan ok lomakohde, mutta ei koti. Ehkä loppusyksystä 3 vko siellä, joulun aika mökillä perheen kanssa ja kevättalvi esim Aasiassa

15 tykkäystä

Vähän takavasemmalta, mutta Tanska? Ei liian iso kulttuurishokki, hintataso kohtuullinen (vs. Norja), ovat kovin kansainvälisiä, joten englanti ei ole “ongelma”, maa on jotakuinkin lähellä Suomen kaltaista (siis geografia jne), on EU-maa eli pääsee ilman mutkia, ja sieltä pääsee helposti ostaan halvempaa tavaraa vaikka naapurimaa Saksasta (remppahommat jne). Sää miedompi kuin Suomessa talvella, kesälläkään ei mikään +40 C kuten Keski/Etelä-Euroopassa.

Ainoa mutta taitaa olla vain, että sen pitäisi olla jokin muu kuin Kööpenhamina, joka on aika kallis. Mutta siellä on paljon hienoja pienempiä kaupunkeja suomalaisittain naurettavan lähellä.

Ruotsi taas voi olla makuun vähän liian samanlainen kuin Suomi. Mutta näin sijoittamisen näkökulmasta Ruotsin meininkin on paljon ihmisläheisempää kuin Suomessa ja Tanskassa. Ei ole perintöveroa, välityskulut 90 kertaa pienemmät (Nordnet Suomi vs. Nordnet Ruotsi) ja muutenkin tienaamisen suhteen ystävällisempi maa :wink: Tosin osinkovero on käsittääkseni 30 %.

12 tykkäystä

Ei täytä oikeastaan mitään ketjun aloittajan kriteerejä, mutta Ranska on itselle se toiveiden loppusijoituspaikka. Tai miksei jopa ennen eläkeikää, omaa työtä voi tehdä käytännössä missä vaan milloin vaan haluaa.

Tykkään ranskalaisten mentaliteetista, ei häsätä välimerelliseen tapaan ja ollaan jopa tylyn oloisia sitä kuitenkaan olematta. Ihan joka kolkkaa Ranskasta ei ole vielä tullut koluttua, mutta tähän asti nähdyn perusteella jossain Loiren laaksossa olisi ihanteellista vanheta. Joku suht pieni kaupunki/kylä, joka olisi kuitenkin lähellä suurempaa kaupunkia. Esim Nantesin lähistöllä. Ranskan maaseutu omaan makuun parasta mihin on tullut törmättyä tässä maailmassa.

Japani hyvänä kakkosena.

18 tykkäystä

Kanarialla olisi tarkoitus viettää eläkepäiviä sitten kun sinne asti selvitään. Ei vuoden ympäri mutta loka-joulukuu ja keväällä tammi-huhtikuu todennäköisesti, kotimaisen huonon sään aikaan kuitenkin. Kesät ja vuodenvaihde kotimaassa. Kanarialla on asiat ihan hyvällä länsimaisella mallilla ja ilmasto eläkeläiselle loistava, sairaanhoitokin on varmaan aika hyvin mallillaan eläkeläisen tarpeita ajatellen, niin paljon siellä on eläkeläisiä pohjois-euroopasta ympäri vuoden. Hintataso on Suomeen verrattuna edullinen nyt ja varmasti jatkossakin.

12 tykkäystä

Kesäkuukaudet Suomessa ja sitten syyskuusta - toukokuuhun Espanja/Portugali/Thaimaa tms. Jouluna parin viikon piipahdus Suomessa, jolloin näkee talvisäätä ja sukulaisia. Siinä aika optimaalinen kombo.

Sopivaa eläköitymispaikkaa voi stressitestata viettämällä siellä koko kesäloman. Jos sinä aikana ei alkoholisoidu, viihtyy paikassa hyvin, ja löytää mielekkäitä aktiviteetteja sekä saa uusia tuttavia, niin ei muuta kuin katselemaan sopivaa kämppää. Vuokraus on myös mahdollisuus, jota kannattaa harkita omaksi ostamisen sijaan, jos haluaa maksimoida huolettomuuden.

Edit. Idean jatkojalostusta: Opiskelijat tarvitsevat asuntoa usein juuri syys-toukokuuksi. Ei muuta kuin oma kämppä 9kk määräaikaisella sopimuksella vuokralle siksi ajaksi.

22 tykkäystä

Ehkä järkevin vaihtoehto olisi pysyä suomessa. Muutto johonkin pieneen paikkakuntaan jossa halvat vuokrat ja talvet ulkomailla bnb-asunnossa. Eläkeläisenä on se hyvä puoli että voi asua missä tahansa. Toki olisi kiva asua maassa jossa elinkustannukset matalat. Toki kaikki muuttu arjeksi kuitenkin

3 tykkäystä

En osaa muiden puolesta vastata, että mihin kannattaisi muuttaa, mutta tässä oma nykyinen suunnitelma:

  • Asunto Helsingin keskustassa. Täällä majapaikka lopputalvesta keskikesään. Reissuja ulkomaille tasaiseen tahtiin ja loppuaika terdellä istuen.
  • Loma-asunto Inarijärven rannalla. Täällä majapaikka loppukesästä alkutalveen. Erakoitumista luonnosta ja rauhallisuudesta nauttien ja laatuviskiä piilopirtissä tissutellen.
23 tykkäystä

Hankala toisen puolesta vastata, mutta omalla kohdallani Thaimaahan se. Edullinen hintataso, hieno ruokakulttuuri, ihania ihmisiä sekä miellyttävä ilmasto ympäri vuoden. Niin, ja hieno appiukko.

Vaimolla omistuksessa Bangkokissa talo, joka tosin vuokralaisen asuttama. Tuonne ei kuitenkaan kummallakaan ole halua tulevaisuudessa muuttaa, joten myyntiin menee kun nykyisellä vuokralaisella tuntuu olevan ostohaluja. Vaihtoehdot meillä on joko rakentaa oma talo maalle, tai sitten hankkia osake Jomtieniltä. Hieman alettu kallistumaan jälkimmäiseen vaihtoehtoon, mutta katsotaan nyt.

12 tykkäystä

On se Suomea aika paljon halvempi ruoan ja juoman osalta.

Syksyllä otan lopputilin ja menen sinne 4 kk:ksi (marraskuu-helmikuu), sitten tietää miten siellä oikeasti viihtyy. Toistaiseksi oltu talvella 2-3 viikon jaksoja n. 10 kertaa.

Eläkkeeseen vielä vajaa pari vuotta, mutta siihen asti laskettu pärjäävämme ja nautitaan elämästä kun vielä terveenä ollaan,

23 tykkäystä

Kokemuksia Espanjasta ja muustakin yleisesti:
Ensinnäkin jos pitäydyt kirjoilla Suomessa saat (esim vuoden) matkavakuutuksen enintään 3kk matkoihin joiden tulee alkaa Suomesta. Jos poikkeuksia löytyy kertokaa minullekin.
Jotkut Brittiyhtiöt myyvät hieman hintavampia joihin riittää kun matka alkaa ilmoitetusta “kotimaasta” Iän kasvaessa tarjoajat harvenevat mutta niitä löytyy ainakin 79vhen asti.
Myös KELAn kanssa saattaa kovin pitkillä poissaoloilla tulla vaikeuksia.

Manner-espanja on talvella kylmä ja kallis lämmittää. Hyvin eristetty luukku on lottovoitto.
Kanaria on ok mutta silti tarkkana on oltava, eikä kunnon luukkuja ole joka oksalla.
Terveydenhoito on siedettävä, mutta viime aikoina huonontunut.

5 tykkäystä

Oma tavoite on elää niin, että eläkkeelläkin tärkeimpiä asioita elämässä ovat ympärillä olevat ihmiset.

Siksi koen, että todennäköisesti pääpaikka pysyy Suomessa, kunnes kuolema korjaa.

Matkalla voi käydä välillä muuallakin pyörähtämässä, ehkäpä kuukauden tai pari kerrallaan, korkeintaan puoli vuotta.

Tullut asuttua Afrikassa ja Tshekissä.

Molemmissa elo oli aivan oivallista omalla tavallaan, mutta eipä sitä kotia parempaa paikkaa ole.

2025 lopussa on asuntolaina maksettu ja 36-v. mittarissa. Siitä eteenpäin voi vietellä “eläkepäiviä” eli keskittyä harrastamiseen, mitä tosin olen näihinkin päiviin asti tehnyt, isoin osin tosin palkkatöinä.

10 tykkäystä

NIE numero ja vakuutus Espanjasta ei sen kummosempi juttu. Manner Espanjassa jos on Costan tai Alicanten alueella, jälkimmäiseen en itse halua, niin eipä se talvi kovin kummoinen ole. Pari kuukautta ilmalämpöpumpulla lämmitystä ja ei juuri sähkölaskussa näy.

2 tykkäystä

Minulle kävi nyt näin, että vaikka asunto Espanjasta eläkepäiviä silmällä pitäen ostettiinkin, niin ei se sinne muutto mitenkään varma asia vielä hankinnan aikaan ollut. Vaimolla on kausityö ja hänet lomautetaan aina marras- maaliskuun ajaksi. Siellä se nyt on asustellut pari talvea ja aina valittaa kun pitää lähteä takaisin Suomeen, vaikka omasta työstä nauttiikin. Taitaa olla itselleni pieni pakko muuttaa sinne duunien loputtua, mikäli haluan saman emännän pitää :smile:

30 tykkäystä