Osakesijoittaminen

Mistä kaikkialta löytyy tieto osakkeiden omistamisesta ja missä on varsinainen lähde tälle tiedolle?

Oletetaan että ostan osakkeita pankin verkkosivujen käyttöliittymän kautta. Pankki toteuttaa nämä ostokset kulissien takana. Sitten pankki näyttää minulle että osto on toteutettu, ja että omistan X määrän osakkeita.

Mutta missä tämä tieto osakkeiden omistamisesta todellisuudessa sijaitsee?

Leikitään hetken aikaa että pankki toimii vilpillisesti ja näyttää minulle verkkosivuillaan (tai että he ovat tarkoituksellisesti tai järjestelmävirheestä johtuen tallentaneet omiin tietokantoihinsa) väärän määrän osakkeita. Mikä on siis se varsinainen lähde tälle tiedolle omistuksistani? Miten voin varmentaa pankin esittämän ”väitteen” omistuksistani sekä saada jonkinlaisen kirjallisen todistuksen omistuksistani tästä todellisesta lähteestä?

Mitkä kaikki tahot saavat, tai voisivat saada, tiedon omistuksistani? Mitä kautta he saavat sen? Pankilta, vaiko todellisesta lähteestä?

1 tykkäys

Arvopaperirekisteristä. Eli Euroclearista Suomen tapauksessa.

Hyvä Nuukas,

Tervetuloa kaikkiviisaalle foorumille. Kysymyksesi olisi ilman muuta kuulunut sedän perustamaan “Pitääkö olla huolissaan?” ketjuun, mutta meneehän se näinkin :slight_smile:

Vanha setä voi sinua sen verran lohduttaa, että tässä nykyisessä virtuaalimaailmassa mikään ei ole oikeastaan varmaan: ei sinun virtaalisijoituksesi, ei niitä sinulle virtuaalisesti vahvistava pankki tai EuroClear.

Toisaalta ei sillä niin ole väliäkään niin kauan kuin ruokakauppa ymv. välttämättömyyslaitokset leikkivät sinun kanssasi tätä samaa leikkiä eli murkinat saat leikisti maksaa pankkikortilla :blush:

Masse-setä, FA, ainoa konkreettinen sedälle on Massela ja sen piikkilanka, Raid-purkit ja se vanha v. 1941 Luger :muscle: :rofl: :muscle:

1 tykkäys