Mitä sinulla on lasten salkuissa?

Sivuhaarana “Mitä sinulla on salkussa”-ketjulle. Tähän voi avata millaisen salkun on lapsille rakentanut. Perusteita perään oman halun mukaan.

6 tykkäystä

Molemmille lapsille menee kk-säästönä Seligson top25 brands. Rahasto osoittanut tuottovarmuuden jo vuosikymmeniä.
Toivon, että aikoinaan jaksavat jatkaa kk-säästämistä viisikymppiseksi asti. Sitten voisi olla jo eläkepotti kasassa.

3 tykkäystä

Tää on helppo. 100% pelkkää maailman indeksiä. En ota näkemystä toisten rahoilla.

10 tykkäystä

SPP global 50%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 25%
Nordnet indeksi suomi 25%

2 tykkäystä

Minulla ei ole vielä lapsia, mutta varmuudeksi on 2 ylimääräistä salkkua omissa nimissä joihin olen säästänyt mahdollista jälkikasvua varten 150€/kk SPP Aktiefond Global A rahastoon. Nämä tilit on sitten tarkoitus lahjoittaa sallituissa rajoissa jälkipolvelle mikäli sellaista siunaantuu, jos ei niin siskon pojat perivät kaikki arvopaperit.

7 tykkäystä

Kahdelle lapselle menee HB USA indeksiin ja yhdellä SPP Global. Ei täysin tasapuolinen tilanne, mutta säästäminen aloitettu eri aikaan, joten näillä mennään :slight_smile:

2 tykkäystä

Voiko arvo-osuustiliä antaa lahjaksi?
Eikö se mene käytännössä niin että sinulla täytyy olla oma tili ja lahjansaajalla oma ja ainoastaan rahasto-osuuksia vain lahjoitetaan?
Eikö tällaisessa tapauksessa kaksi ylimääräistä arvo-osuustiliä ole turhia?
Maksat vain ylimääräisiä kuluja, ellei sitten säilytys ole maksutonta.

Nuoremmalla tällainen. Sitä kasailen nyt ens’alkuun lapsilisillä + omaa lisäystä. Tavoitteena on kasvattaa näitä kohti ensimmäistä tavoitetasoa, jokaista samalle 20 % osuudelle salkusta. Sitten siitä eteenpäin jotain uutta kyytiin ja jakauma todennäköisesti 16,6 %. Jatkan samaa strategiaa kuin vanhemman salkun kanssa, jossa tasaiset osinkopaperit ovat tuottaneet oikein hyvin ilman “vaaratilanteita”. Tavoitteena on siis, että en myisi salkuista mitään ennen kuin pojat saavat salkkunsa käyttöön, alustavan koulutuksen kera :smiley:

Osake Jakauma
CapMan 15,09 %
Nordea 29,81 %
Sampo 27,96 %
Taaleri 14,11 %
TietoEVRY 13,03 %

Ja vanhemmalla on jo vähän pidempi etumatka vuosissa, joten tavaraakin enemmän. Siinä oli lähtökohta vähän erilainen, joten löytyy rönsyilyäkin. Mutta kuten maininttu, ajatus on holdailla eikä myydä mitään ellei ihan pakko (tyyliin -60 % ja alas). Tässäkin ostot lähinnä lapsilisillä + omaa päälle. Osinkoja tästä tulee vuositasolla jo oikein mukavasti ja kasvupaperit tuli ostettua hyvästä koronakuopasta sopuhintaan, joten esim. Qt on vieläkin kolminumeroisilla plussaprosenteilla :slight_smile: Jakaumatavoite ei ole tasan, vaan karkeasti vähän tuunattuna odotuksiin:

Osake Jakauma Tavoite
Aktia 10,16 % 10,00 %
CapMan 16,43 % 15,00 %
Citycon 15,53 % 12,50 %
eQ 14,75 % 12,50 %
Fortum 11,73 % 10,00 %
Kamux 3,86 % 7,50 %
Qt 6,87 % 12,50 %
Sampo 20,66 % 20,00 %
12 tykkäystä

Salkussa: ålandsbanken, :sweden: tele2, tecnotree, aspo ja op rahasto.
Lisäyksiä voisin ajatella olevan: capman,aktia,harvia,sampo,cloetta.
eli osinko-osakkeita enimmäkseen mutta haluan myös kasvattaa kiinnostusta heille että voivat seurata jotain osaketta/yhtiötä…

2 tykkäystä

Electronic Arts
Harvia
Orion
Remedy
OP Puhdas vesi -rahastoa

Poika kova hakkaamaan Fifaa niin EA:ta on ainakin pakko olla :melting_face:.

5 tykkäystä

Tiesithän, että lapselle ETA-alueen ulkopuolisten osakkeiden ostaminen vaatii DVV:n erillisen luvan, joka maksaa useita satasia?

Lapsen nimissä ei voi kuitenkaan tehdä mitä tahansa sijoituksia, sillä lain mukaan lapsen rahoilla ei saa ottaa liikaa riskiä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapselle saa ostaa Euroopan talousalueen (ETA) pörssissä myynnissä olevia tuotteita. Mikäli mielii vaikkapa ostaa lapsen salkkuun Disneyn osaketta, koska lapsi rakastaa Autot-elokuvia, tästä joutuu pyytämään erillisen luvan DVV:ltä. Lupa maksaa 184 euroa ja se pitää kysyä joka kerta, kun tekee lapsen nimissä luvanvaraisia sijoituksia. Toisin sanoen suoria amerikkalaisosakkeita ei lapsen salkkuun voi ostaa kovinkaan yksinkertaisesti.

1 tykkäys

En ollut näin pitkälle vielä miettinyt, mutta täytyy tosiaan muuttaa suunnitelmia pikkuisen ja ostella ETF:iä rahastojen tilalle. Onneksi en ole ehtinyt säästää kuin muutaman vuoden joten tuon voi tehdä vielä järkevästi.

Nordnetilla löytyy osakkeiden lahjoittamiseen valmis lahjakirjamalli https://www.nordnet.fi/download/18.3c9bd96016af95dbcb257105/1611747803866/Nordnet_FI_lahjakirjamalli.pdf

Maailma-indeksi
Tokmanni
Konecranes
Telia
Orion
Terveystalo
Spinnova

4 tykkäystä

Melkein 2v pojan viime vuonna avatulle osakesäästötilille on iskä hankkinut seuraavat osakkeet:

Sampo 29,91%
Fortum 25,36%
Nordea 22,19%
Tokmanni 11,70%
Käteinen 10,85%

Salkun arvo nyt n.2650€ ja ytd -16,84%

8 tykkäystä

Kiitos viestistä. En tiennyt, kyl tää maa on yks Albania :face_with_peeking_eye:. Tilalle lisää Harviaa ja Orionia sitten…

4 tykkäystä

Osakkeita on hankittu ajatuksella “mitä ovat tulevaisuuden megatrendit ja mitkä toimialat ovat vahvoja myös 15 vuoden kuluttua”. Ensimmäiset ostot onnistuttiin tekemään juuri ennen koronadippiä ja siksi tuotto onkin heikko. Salkun arvo on muutaman prosentin verran miinuksella.

Meillä on kaksoset joten salkut ovat niin identtiset kuin mahdollista ja käytössä on OST. Kunhan vanhenevat niin ajatuksena on avata AOT:t ja harjoitella yhdessä kaupankäyntiä ja pitkäjänteistä säästämistä osakkeisiin.

5 tykkäystä

Koska en viitsi käyttää aikaa ja perehtyä yhtiöihin kunnolla, niin näillä indeksirahastoilla mennään lapsen salkussa:

Nordnet USA
Nordnet Maailma
Nordnet Teknologia
Nordnet Sverige
Spiltan Aktiefond
Nordnet Eurooppa

4 tykkäystä

Tyttärellä salkussa:

TietoEvry
Talenom
Kesko (Tokmanni vaihdettu Keskoon)
Tecnotree
Terveystalo
Harvia

Pojalla:
Konecranes
Puuilo
Harvia
Capman
Nokia
Spinnova

Molemmat saivat vaarilta 4 999 e lahjan alkupääomaksi. Lisäyksiä salkkuihin teen lapsilisillä.

Edit. Molemmilla olikin Harviaa salkuissa. Muistin väärin. Korjattu.

8 tykkäystä

Erilaiset salkut… Tulevaisuudessa toinen on todennäköisesti tyytyväisempi kuin toinen. Tämän välttämiseksi laitoin itse molemmille samaa.

8 tykkäystä

QT Group
Sampo
Revenio
Neste
Huhtamäki
Harvia
Maailma-indeksi ETF

Helsingin pörssin pitkän aikavälin parhaimmisto ja yleis-indeksi. Näillä pärjää.

Toinen salkku on muodostumassa, mutta ei ole mitään aikomusta kasata täysin samanlaista salkkua. Miksi pitäisi? Arvostukset vaihtelevat ja aina ei ole yhtä hyvä ostopaikka yksittäisellä yhtiöllä.

5 tykkäystä