Mitä sinulla on salkussa?

Oma riskipitoinen salkkuni koostettu suurelta osin kokonaan uusiksi syyskuun aikana lääkeyhtiöiden ja energian ympärille. Silmäilin läpi lähes kaikki Helsingin osakkeet Koneesta Piippoon kevyellä analyysillä ja totesin, ettei ostettavaa juuri nyt löydy. Kallista on. Näin ollen suuntasin katseen länteen.

Ruotsissa on ollut jo hyvän aikaa melkoinen pöhinä päällä lääkeyhtiöiden kanssa ja kaikki metsästävät seuraavaa uutta tenbaggeria. Itsellä on ollut aiemmin paha tapa ostaa ja myydä nopeasti, joten yritän kouluttaa samalla myös itse itseäni pidempään pitoon ja rauhallisuuteen markkinoilla lääkeyhtiöiden kanssa.

Lääkeyhtöihin sijoittaessa tulee aina ymmärtää suuret riskit ja se, että suurin osa yrityksistä epäonnistuu tutkimuksissaan tai rahoituksen kanssa ajaudutaan ongelmiin.
Hajauttamalla riittävästi alan sisällä uskon, että muutaman onnistumisen seurauksena oma tuotto-odotus on saavutettavissa pitkällä aikavälillä. Aika näyttää miten käy.

Faronia tarkoitus keventää kun WHOn solidarity tutkimukset julkaistaan.

Yritys Jakauma
Faron Pharmaceuticals Oy (XHEL:FARON) 27 %
Qt Group Oyj (XHEL:QTCOM) 8 %
Smart Eye AB (publ) (XSTO:SEYE) 7 %
McPhy Energy SAS (XPAR:MCPHY) 6 %
Siemens Energy AG (XFRA:ENR) 5 %
PLUG POWER INC. (XNAS:PLUG) 4 %
Fortum Corporation (XHEL:FORTUM) 4 %
Fiskars Oyj Abp (XHEL:FSKRS) 3 %
Guard Therapeutics International AB (publ) (XSTO:GUARD) 3 %
Vicore Pharma Holding AB (XSTO:VICO) 3 %
Hamlet Pharma AB (XSTO:HAMLET) 2 %
Gofore Oyj (XHEL:GOFORE) 2 %
Flowscape Technology AB (publ) (XSTO:FLOWS) 2 %
Episurf Medical AB (XSTO:EPIS B) 2 %
Sensys Gatso Group AB (XSTO:SENS) 2 %
Nanologica AB (publ) (XSTO:NICA) 2 %
Eurocine Vaccines AB (XSTO:EUCI) 2 %
Nel ASA (XOSL:NEL) 2 %
PledPharma AB (publ) (XSTO:PLED) 2 %
BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj (XHEL:BONEH) 2 %
BioInvent International AB (XSTO:BINV) 2 %
Medivir AB (XSTO:MVIR B) 2 %
Taaleri Plc (XHEL:TAALA) 2 %
Immunicum AB (XSTO:IMMU) 1 %
Herantis Pharma Plc (XHEL:HRTIS) 1 %
Genovis AB (XSTO:GENO) 1 %
5 tykkäystä

Ei ole mikään muotilaukku nykypäivän mittapuulla. Reveniot, Remedyt, Kuutit, Harviat, Sampot/Sammot ja muut loistavat yhtiöt loistavat poissaoloillaan. No onhan siellä Outokumpu ja aina ikimuodikas Nokia, joka ainakin palstan keskustelumäärän perusteella on kovassa huudossa. Sheetsi ei noita pienimpiä osuuksia nimitellyt, mutta siellä on Spin Master, Workhorse ja Quantafuel.

Aloitin arvopaperisijoittamisen kesällä. Faron oli ensimmäisten hankintojen joukossa ja osuin tuurilla kuopan pohjaan ~3.50€. Scorpio taas vastaavasti keskiarvolla 12.5$, joten suurimpien suhteen olen aika ±0. Smart eye, Spin Master, Arctic Zymes avasin noin viikko sitten, muut isommat positiot ovat kuukausi+ takaa. Nikolalla heitin ilmaveivit eli 33d sisään —> 23d ulos —> 19d sisään. Nexstimiä olen kevennellyt kurssinousujen myötä. Turhan aikaisin kylläkin, koska suurimmalla omistamallani osuudella se olisi salkkuni kakkossijalla nykykurssilla.

Mitä tässä on opittu muutaman kuukauden aikana?

  • En veivaa, koska se menee useimmiten väärin ja toisaalta välityspalkkiot syövät voittoja.
  • En osta laskijoita. Esim. Shell kävi kirstussa tekemässä -10% ja jatkoi vielä pudotusta alkupositiooni verrattuna -20-25%:in. Nyt toki vähän palautunut.
  • En reagoi yksittäisiin uutisiin tai kurssilaskuihin/-nousuihin. Niihin reagointi menee äkkiä yli ja yleensä uutisten suhteen on myöhässä myyntien tai ostojen suhteen.
  • En pidä mitään fiksattuja tappio-/voittorajoja (esim. jos kurssi laskee tai nousee 15% → myy ) kaikille osakkeille. Pitää ottaa huomioon myös se, että mistä firmasta on kyse ja kuinka paljon lappu liikkuu. Esim. Faronin -10% ei käytännössä merkitse mitään, mutta juurikin suurivaihtoisen Shellin 10% on selvästi merkittävämpi asia. Tietenkin täytyy myös aina katsoa myös aikaväliä, jolla kurssi on muuttunut.
  • En toistaiseksi pidä mitään erityistä sijoitussuunnitelmaa. Kukin tehköön sijoituksensa miten tykkää. Minulle sopii paremmin sellainen tyyli, jossa ei ole mitään tyyliä. Ainoa suunnitelma on se, että pyrin parhaani mukaan pitämään osto-myyntihousut pois jalasta ja toistaiseksi olemaan enemmän ostajapidä-tyyppi kuin, että veivaisin muutamien prosenttien nousuilla.

Seuraavaksi?

  • Jatkaa sijoittamista loppuelämä.
  • Jatkaa fundamenttianalyysin opiskelua, jonka perusteella voi sitten jatkossa tehdä sijoituspäätökset(nykyistä paremmin?). Nykyiset valinnat olen tehnyt yleensä oman pintapuolisen analyysini perusteella, joita olen sitten vahvistusharhastanut analyytikoiden/kanssasijoittajien suosituksilla.
11 tykkäystä

Juurikin näin ja aloittaessa summat on pienempiä. Mulla harrastus alkoi 2006, eli 14 vuotta takana ja alussa taidot oli huonot ja indeksiltä tuli pataan varsinkin kun laitoin kaikki nokiaan ja tuli - 70%.

Hauskaa tämä on kaiken kokoisella salkulla! Pelihän vähän muuttuu, kun salkun koko kasvaa, sanoisin.

1 tykkäys

Tätä salkkua oli mukava katsoa. Kokonaisuus hyvin samankaltainen kun omani mutta tiettyjä painotus eroja. Olet paremmin onnistunut pysymään erossa luusereista tai ainakin saanut ne myytyä. Itsekin vertailen salkkua useaan indeksiin koska haastettahan pitää olla. Painotus suomi/ruotsi/usa tekee yhden vertailuindeksin löytämisestä hieman vaikeaa.

2 tykkäystä

Admicom 77.30%
Carasent 5.72%
Remedy 1.65%
Smart eye 3.07%
Talenom 3.48%
Käteinen 8.78%

Salkkuni on edelleenkin admicom painotteinen, enkä ole vielä pienentänyt positiotani. Näen edelleenkin admicomin tarinan erinomaisena ja se on oikeastaan vain koko ajan parantunut yhtiön pörssissä olon ajan. Yhtiö laajensi kilpailukyvyn vallihautaa tocoman yritysostolla, joka näyttää tällä hetkellä onnistuneelta. Lisäksi odotan yhtiön laajentuvan seuraavan strategiakauden aikana Ruotsiin, mikä nostaa yhtiön markkinapotentiaalin uudelle tasolle.

Odotan hyvää performanssia myös muilta salkkuni yhtiöiltä, vaikka luottamukseni niihin ei ole admicomin tasolla.

11 tykkäystä

BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) 6,8%
Nordnet Superrahasto Suomi 6,7%
Take-Two Interactive Software, Inc. 6,6%
Handelsbanken Usa Indeksi 5,0%
THQ Nordic AB ser. B 5,0%
Nokia Corporation 4,9%
Qt Group Oyj 4,7%
Verkkokauppa.com Oyj 4,5%
APHRIA INC 4,4%
Nokian Tyres Plc 4,2%
Nordea Bank Abp 4,1%
Visa Inc. 3,9%
BlackRock iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Acc) 3,8%
Ericsson, Telefonab. L M ser. B 3,7%
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) 3,2%
Nordnet Superfondet Norge 3,1%
Talenom Oyj 3,0%
Digia Plc 2,9%
BlackBerry Limited 2,8%
Revenio Group Corporation 2,7%
Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF 1C 2,7%
BlackRock iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc) 2,6%
LeadDesk Oyj 1,9%
CannTrust Holdings Inc. 1,2%
Aallon Group Oyj 1,1%
Käteistä loput 4,7%. Sharevillestä löytyy salkku samalla nimimerkillä.

Päälle vuosi viime päivityksestä. Paljon on tapahtunut salkun sisällön kannalta. Nostin vanhan salkun sisällön ihan vertailun vuoksi esiin. Nykyiset salkut näyttävät tältä.

AOT:
Aphria Inc 6,16%
CannTrust Holdings Inc 0,06%
Digia Plc 6,68%
Embracer Group AB ser. B 13,45%
Microsoft Corporation 4,19%
Qt Group Oyj 17,13%
Revenio Group Corporation 9,01%
Relais Group Oyj 6,41%
Smart Eye AB 3,95%
Take-Two Interactive Software, Inc. 5,30%
Talenom Oyj 9,53%
Visa Inc. 7,53%

Käteistä 10,58%

Kasvupainotteisia yhtiöitä usealla eri toimialalla, jotka näen että tulevat menestymään. Viihdeala tulee jatkamaan kasvua ja ottanut harppauksen eteenpäin koronan takia, kun turvallisin viihde muoto on omassa kodissa ja usealla yhtiöllä on vallihautaa turvatakseen toimintansa. Relais on ehkä suurin kysymysmerkki vielä. On defensiivinen, mutta onko tuleva laatuyhtiö? Jää nähtäväksi. Salkku kaipaisi vielä jonkun vihreän yhtiön, mutta siinä on paljon valinnanvaraa.

OST:
CapMan 10,42%
eQ 8,85%
Fodelia 5,21%
Fortum 20,39%
Huhtamäki 12,39%
Sampo 14,57%
Talenom Oyj 6,79%

Käteistä 21,38%

Salkun sisältö on osinkoperusteinen, kun kerran siinä on suurin hyöty. Vähän kasvua ja turvallista osinkovirtaa. Uskon, että nykyisessä muodossa peittoaa indeksin pitkällä tähtäimellä. Osingot sijoitan takaisin samoisiin osakkeisiin.

Karsitut
Indeksi rahastot ja ETF:t myin pari kuukautta sitten. Näen, että osakepominnalla on suurempi merkitys tulevaisuudessa, jos indeksit mörnii paikallaan. Tällöin on kannattavampaa poimia itse ne voittajat indeksistä. Toinen syy on asunnon osto nyt vuoden vaihteessa, jota varten varmistin pääoman käsirahaa varten.

Suurin tappio on ollut Canntrust, jossa koko sijoitettu pääoma tuhoutui täysin. Hyvä pitää muistutus salkussa. Oli opetus siitä, että myy jos riski paljastuu tai tässä tapauksessa enemmänkin, kun yritys tekee hämärää kauppaa. En usko, että yhtiö enää tokenee jaloilleen skandaalinsa jäljiltä.

BlackBerryn myin, kun käänne ei tullut. Yhtiölle oli povattu suurta menestystä uuden Cylance nimisen yhtiön oston takia. Cylance tekee tekoälypohjaista antivirus ohjelmaa.

Aallon Group vähän liian tasaista kyytiä omaan makuun. IPO:sta hyvin jäi voittoa käteen mutta ei ole yhtä hyvä kuin Talenom. En näe suurta potentiaalia. Eikä yritysostot ole olleet merkittäviä.

Verkkokauppa.com yhtiöllä ei mennyt kauhean mairittelevasti ennen kuin korona tuli, joka vauhditti kauppaa. Marginaalit olivat paineessa kilpailijoilta, eikä ole suurta asiakaspitoa vieläkään. Näppärä verkkosivu millä etsiä tietoa ja vertailla tuotteita ja sitten käyttää hintaseurantaa tai muuta vastaavanlaista sivustoa ja ostaa sieltä missä tuote on halvin.

Leaddesk mainio yhtiö, jonka myin koska kertoimet olivat todella kovat. 2020 H1 osarin jälkeen piti ostaa kun tippuu riittävästi, mutta ei mielestäni tippunut tarpeeksi. Nyt nuolen näppejäni, mutta uskon, että ostopaikka tulee vielä joskus.

Nokia se ikuinen lupaus. En kestänyt enää kun yhtiö selkeästi valehtelee sijoittajille ja vetää maton alta. Suomen kannalta toivon, että Lundmark saa yhtiön suunnan käännettyä.

Ericsson näe, että yhtiössä on potentiaalia koska 5G tulee, mutta en näe, että sijoittajana tulen saamaan pääomalleni riittävää tuottoa. Yhtiö ottaa vastaan halpoja sopimuksia sillä pelillä, että tulevaisuudessa takotaan rahaa, entä jos tämä ei tapahdu, mitä sitten?

Nokian renkaat lähti salkusta, kun pidemmän aikavälin kilpaetua alkoi kaventumaan.

Loppukaneetti
Olen tyytyväinen salkun tuottoon riippumatta useista syrjähypyistä ja parista epäonnistumisesta. Onnistumiset kuittaavat nämä mennen tullen. Strategia on enemmän osta ja pidä tyyppinen. Koen tosin vaikeaksi ostaa nouseviin kursseihin vaikka kyseessä olisi loistava yhtiö.

10 tykkäystä

Eikös Aphria salkussa juuri ole se kaikkein ”vihrein” yhtiö😉

Toi aot kyllä miellyttää omaa silmää hyvinkin paljon. Hyvää hajautusta ja luulisi indeksin hakkaavan tulevaisuudessa helposti.

2 tykkäystä

Kyllähän se tuottaa ja myy sitä vihreää kultaa kustannustehokkaiten Kanadan kannabisyhtiöistä :wink:

Tältä näyttää nyt viikkoa vaille vuoden vanha salkkuni. Aloitin sijoittamalla nordnetin superrahastoihin, ja pikkuhiljaa kasvattanut riskiä. Karkeasti suomalaiset yhtiöt löytyy OST:ltä ja loput AOT:ltä. Tällä hetkellä hiuksen hienosti voitettu indeksi. Tarkoitus vähentää rahastojen painoa tulevaisuudessa, tuo norjan superrahasto vielä 4% miinuksella.

7 tykkäystä

Olen viime aikoina ryhtynyt hajauttamaan sijoituksiani aiempaa tehokkaammin, kuitenkin ottaen maantieteellistä ja toimialanäkemystä. Tässä tämänhetkinen salkkujeni tilanne. Kussakin salkussa sijoitukset ovat suuruusjärjestyksessä, suurin ensin.

Suorat osakesijoitukset:

Biohit Oyj
Konecranes Plc
Suominen Oyj
Wärtsilä Corporation
ICA Gruppen AB
Allianz SE
Visa Inc.
Axfood AB
Castellum AB
Waste Management, Inc.
Intel Corporation
Gjensidige Forsikring
Europris
Orkla
Tryg A/S
SpareBank 1 SMN
Cargotec Oyj
AF Gruppen

Osakevalinnoissa olen pyrkinyt tiettyyn tylsyyteen. Biohitistä en silti ole luopunut. Konepajoja tuolla on tulevaa nousukautta odottamassa kolme ja mikäli Konecranesin ja Cargotecin yhdistyminen toteutuu, niin sitten niitä on enää kaksi. Alfa Lavalkin vähän kiinnostaisi, varsinkin mikäli se onnistuu kaappaamaan Neleksen itselleen järkevään hintaan.

Eläkevakuutuksen rahastot:

Säästöpankki Aasia
Säästöpankki Itämeri
Säästöpankki Pienyhtiöt
Säästöpankki Kotimaa

Muut rahastot (arvo-osuustili):

Fidelity China Consumer A-Acc-EUR
INVL Baltic Fund
iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist)
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige
Handelsbanken Ruotsi Selective (A1 EUR)
SPP Emerging Markets SRI A EUR
BL-Equities Japan B JPY
Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK
Fidelity Taiwan A-Dis-USD
Swedbank Robur Småbolagsfond Glb A SEK
Fidelity Global Infras A-Dis-EUR

Rahastoissa on päällekkäisyyksiä, sen tiedän hyvin. Tavoitteena on ollut löytää juuri mieleiseni maanosa- ja maapainotus, jossa Pohjois-Eurooppa ja Aasia sekä niissä tietyt maat ovat ylipainossa. Pari toimialarahastoakin on joukossa. Pienyhtiöitä näissä on jopa enemmän kuin rahastojen nimiä vilkaisemalla voisi heti arvata.

9 tykkäystä

Monella näyttää olevan hajautettuja salkkuja täällä. Itsellä on suurin osa salkusta kolmessa kohteessa, Revenio Group, Kone ja Visa. Pieni osuus Assa Abloy. Alle prosentin jämiä on pitkä lista, mutta niitä en jaksa listata. Riskiä, jos yhdessä tapahtuu jotain odottamatonta? Toki, mutta tuotto on ollut myös korkeampi. Mielestäni sen arvoista ja riittää aika seurata jokaista aktiivisesti.

Salkussa on ollut muitakin matkassa, mutta eivät ole syystä tai toisesta juurtuneet kiinni. Kolme uutta on tarkkailussa, katotaan mihin suuntaan maailma menee ja reagoidaan sen mukaan.

11 tykkäystä

Osakesalkku, OST 14.10.2020

32 tykkäystä

Hyvännäköinen hajautus viiteen perushyvään ja tasaisen varmaan yhtiöön eri toimialoilla. Tuollaisella salkulla saa hyvät yöunet ja tasaisen hyvän tuoton.

11 tykkäystä

AAAAAAAAAAAAAAAsalkkux2
Pääsin vihdoin niskan päälle indeksiä vastaan vuoden sijoittamisen jälkeen, joten ajattelin etä kehtaisin nyt laittaa salkkuni sisällön tänne. Tiedän, erittäin oikeaoppisen näköinen Sammon ja Kamuxin kohdalla, ja lisäksi salkusta puolet on “velkavipua” nimeltään opintolaina, mutta miksi lähteä keventämään hyviä yhtiöitä :upside_down_face:

20 tykkäystä

Aika klassinen pörssisalkku

Dovre Group
Capman
Nordea
Fortum
Sampo

Sijoitettuna keskimäärin 12.000 euroa/osake

6 tykkäystä

Tässä alkuvuodesta lähtien kasattu salkku.

salkku

Ajatuksena olisi, että vaikka yhtiöt ajan myötä vaihtuisivat, pysyisi salkussa jokseenkin nykyisen kaltaisella osuudella:

  • Osinko-osakkeita (value)
  • Voittoa tekeviä ja osinkoa maksavia yhtiöitä, joihin liittyy jokin ajatus viiden vuoden sisällä toteutuvasta kasvusta (value & 5-year growth)
  • Kasvuyhtiöitä, jotka saavat olla korkeammin hinnoiteltuja ja tällä hetkellä tappiollisia (growth)

Yhtiöistä:

  • Smart Eye on ollut tämän foorumin ansiosta helppoa tunnistaa potentiaaliseksi yhtiöksi tuonne kasvuyhtiöiden joukkoon. Kiitokset siitä!
  • UPM perustuu Inderesin analyysiin; yhtiö maksaa vakaata osinkoa ja toisaalta uudet investoinnit näyttäisivät tuottavan tälle aikavälille kasvua.
  • Hamburger Hafen & Logistikin osalta viiden vuoden kasvuodotus liittyy Elbe-joen ruoppaamiseen, joka viivästyi käsittääkseni kymmenisen vuotta siitä tehtyjen valitusten takia ja joka on heikentänyt Hampurin sataman kilpailukykyä. Tuo haitta on nyt poistumassa ja yhtiö on tällä aikaakin hakenut aktiivisesti kasvua muualta, eikä ole jäänyt valittamaan huonoista olosuhteista.
  • Brookfield Asset Management on esittänyt vakuuttavia esityksiä pidemmän aikavälin kasvusuunnitelmista, jotka perustuvat suurelta osin tasaista kassavirtaa tuottaviin infrastruktuurihankkeisiin. Yhtiön toimitusjohtaja Bruce Flatt ja siihen kuuluvaa Oaktreetä johtava Howard Marks tuovat näihin suunnitelmiin uskottavuutta.

Herättääkö tällainen salkku ajatuksia?

17 tykkäystä

Totta että yöt saa nukuttua rauhassa, mutta ei myöskään mitään jackpotteja kannata odotella.

Aivan liian tylsä ja defensiivinen salkku omaan makuun, toinen huomio että puuttuu megatrendi kasvuyhtiöt kokonaan. Jos miettii mikä esim. tänä vuonna ja tulevina vuosian tulee kasvamaan eniten on varmasti green energy firmat ja teknologiat jotka puuttuu salkusta kokonaan, myös isoimmat kurssinousut on tulleet pienemmistä kasvuyhtiöistä joilla megatrendi teknologioita tai ratkaisuja.

Mutta tietysti jokaisella erilaiset tavoitteet sijoittamisessa, jos hakee turvallista osingonmaksua ja tyytyy indeksituottoon niin tämä varmasti hyvä.

2 tykkäystä

Olen tästä Hamburger Hafen & Logistikista ollut viime aikoina jossain määrin kiinnostunut. Se kuulunee niihin yrityksiin, joille talouden elpyminen voisi nopeasti antaa lisäpotkua. Hyvä kun mainitsit tuosta ruoppaushankkeesta, siihen tietoon en ollut vielä ehtinyt törmäämään.

Mitä muuten tulee salkkusi kokoamisperiaatteisiin, niin olet näköjään huomannut saman kuin minä: ei ole mikään pakko keskittyä yhteen sijoitustyyliin (arvo- kasvu- jne.) vaan samaan salkkuun voi valita yhtiöitä hyvinkin erilaisilla kriteereillä.

4 tykkäystä

Tässä tämänhetkinen osakesalkkuni. Pieniä muutoksia viime päivityksestä. Myyty mm. Wärtsilä ja Fortum pois, ja uusina mukaan Efecte, Smart Eye ja Taaleri. Salkkuni on aika tasaisesti hajautettu, mutta olen melko tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen. Tarkoitus ainakin lisätä vielä Taaleria seuraavana palkkapäivänä.

Haluan myös kiittää hyvästä keskutelusta Smart Eye -ketjussa, erityisesti @lazyway ketjun avaamisesta ja @Aston_Livingstone kaikesta tiedon kaivamisesta. En olisi itse tätä yhtiötä löytänyt. Katsotaan miten yhtiö etenee, mutta pitkällä aikavälillä on tarkoitus olla mukana.

13 tykkäystä

Tuo ruoppaamisen puute on estänyt kaikkein suurimpien laivojen tulon satamaan ja käsittääkseni asettanut aika tarkkoja rajoituksia liikenteen aikaikkunalle nousu- ja laskuveden osalta. Vaikka en toimialaa tunnekaan, niin helppo kuvitella, että tämä on heikentänyt Hampurin kilpailukykyä esim. Rotterdemia ja Antwerpeniä vastaan.

Valmistuessaan tämä on uskoakseni iso parannus HHFA:n toimintaympäristöön, eikä vaadi kuitenkaan yhtiöltä itseltään investointeja.

Sijoitustyylien osalta aloitin vahvasti arvosijoittajana, mutta ainakin naiivisti parin tunnusluvun perusteella halpoihin ostoksiin pyrittäessä siinä tulee helposti hankittua vain saman vinouman mukaisia yhtiöitä. Jos ei piilossa olevan arvon tunnistamiseen ole ihan maailmanluokan osaamista, niin uskoisin että tällaisella useamman periaatteen yhdistelyllä pääsisi parempiin tuloksiin.

1 tykkäys