Mitä sinulla on salkussa?

Meikäläisen OST:ltä löytyy suomalaisia, tylsiä pienyhtiöitä. Tuottoa on 1v 9,5 kuukaudessa tullut 186%.

Otan mielelläni kritiikkiä vastaan salkun sisällöstä. Mille riskeille olen erityisesti altistunut? Näetkö jotain vaaranpaikkoja?

Viimeisimpänä salkkuun olen lisännyt Rush Factorya. Ensimmäisen position ostin nopeilla sormilla rokoteuutisten breikattua hintaan 1,10e. Nyt otin lisää hintaan 2,67e. On todella hyvät fiilikset ensi viikolla julkaistavasta Q3-raportista.

En kommentoi kaikkia salkun yhtiöitä, mutta tässä päällimmäiset ajatukset.

  • Incap: Moni yhtiö on kamppaillut kannattavuuden kanssa. Kasvaako Incapinkin liikevaihto ebit%:n kustannuksella? Jos näin on ja kannattavuus laskee, höylään positiotani hieman.

  • NoHo Partners: Baana on auki. Pian liiketoiminta palautuu koronaa edeltäneelle tasolle, ja samaan aikaan kansainvälistä kasvua haetaan Norjasta. Kun liiketoiminta on ajettu taas ylös, saatan myydä position pois. Ala ei ole erityisen kannattava ja kasvuun liittyy selviä riskejä, joten parempia sijoituskohteita voi löytyä muualta. Hieno yhtiö ja hieno johto.

  • Wulff Group: Toimitusjohtaja Elina Pienimäki on tehnyt erittäin vaikuttavaa työtä. Koronakriisistä ei vain selviydytty, vaan yhtiö kukoisti, vaikka pääliiketoiminnat oli ajettu alas. Viimeisin työnäyte Staples-kauppa. Olisi pitänyt moneen kertaan kasvattaa position kokoa, mutta pidän alaa herkkänä mahdolliselle taloussyklin käänteelle. Tässä on oma varovaisuus kostautunut.

  • Scanfil: Yhtiö on näyttänyt heikkouden merkkejä. Kustannuspaineet ovat olleet kovat, eikä yhtiö ole yltänyt omaan kannattavuustavoitteeseensa, vaikka liikevaihto onkin kovassa kasvussa. Scanfil on tällä hetkellä salkun tarkkailuoppilas. Jos haistan lisää heikkouden merkkejä, niin myyn pienen siivuni pois, vaikka olenkin TJ Petteri Jokitalon suuri fani.

30 tykkäystä

Mitä muutakaan tekisin saldovapaalla kuin salkkukoonnin? En taida nyt tässä lähteä kommentoimaan näitä sen tarkemmin, kommentteja olisi toki mielenkiintoista lukea. Kasvua ja riskiä löytyy, mutta pyrin tekemään taustatyön niin että nukun leppoisasti :innocent:

17 tykkäystä

image

Noniin, koitin ihan harjoitusmielessäkin tehdä visuaalisesti edes jollain lailla esityskelpoisen piirakan näytettäväksi salkustani ja omistuksista sisällä (AOT).

Vajaa neljä vuotta nyt piensijoitettu, joista ensimmäiset kaksi vuotta lähinnä rakennettiin hajautusta etf:ien ja rahastojen muodossa ikään kuin vahvaksi selkärangaksi. Nämä siis sisältyvät kohtaan Muut.

Muut tarkemmin ovat:
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc)
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
Xtrackers Russell 2000 UCITS ETF 1C
Nordnet Indeksirahasto Suomi).

Osakepoimintaa oman perstuntuman ja näennäisen tunnuslukuselvittelyn perusteella sitten viimeinen 1-2v ja yllättävän monia osakkeita nyt on tullut haalittua. Ainostaan yhdestä osakepositiosta olen kokonaan luopunut matkan varrella. Osakepoiminta on kyllä vienyt mukanaan, ei ole paljoa tullut lisäiltyä etfiä tai rahastoja viimeiseen kahteen vuoteen. Toisaalta edelleen muiden kuin suorien osakkeiden osuus on aika merkittävä eli melkein puolet.

Mielipiteitä tai mietteitä? Koen todellakin edelleen olevani aloitteleva sijoittaja.

7 tykkäystä

Hajautusta ainakin löytyy. Itse miettisin tuossa kohtaa ainakin päällekkäisyyksiä, eli sijoitatko nyt yhteen ja samaan kohteeseen (=yksittäiseen yhtiöön) useamman instrumentin kautta? Tämä tapahtuu helposti ainakin isojen jenkkiyhtiöiden kohdalla maailma-etf:ssa.

Salkkusi on varmasti muuten melko myrskynkestävä.

2 tykkäystä

Olen kyllä vältellyt päällekkäisyyksiä ja mitä äsken kävin tässä mobiililla varmuuden vuoksi vielä tarkistamassa läpi niin yhtään päällekäisyyksiä ei taida olla. Useampaan kertaan on kylläkin tehnyt mieli ostaa vaikkapa Fortumia tai Nestettä, mutta kun omistaa jo superrahaston kautta niin en ole nähnyt tarvetta, mahdollisista osingoista huolimatta, pistää rahaa kiinni niihin “toista kertaa”.

2 tykkäystä

Viime päivitysestä on näemmä jo liki puoli vuotta, mutta tuo 6kk tuntuukin yllättävän lyhyeltä ajalta taaksepäin katsottuna. Ilmeisesti onnistun ottamaan salkun syyninkiin aina silloin kun sisällä on paljon “väliaikaisia” positioita, tällä kertaa rivejä löytyy 16, väliaikaiseksi mieltämiäni positioita niistä neljä.

Isoimpien positioiden osuudet koko salkusta ovat pysyneet toivotussa n. 15% tasossa, joskin itse yhtiöt kärkisijoilla on vaihtuneet. Harvia teki semmoisen loikan piikkipaikalle että enää ei verosyistä ole kehdannut keventääkään, vaikka siellä yli 60€ hinnoissa olisi vähän tehnyt mieli. Tecnotreeta puolestaan on ostettu surutta lisää kun siltä on tuntunut, luottoa on.

Ei nuo yhtiövalinnat varmaan paljoa selittelyjä tarvitse, foorumilta tuttuja kaikki, mutta pari valittua poimintaa:

  • Wulffista piti päästä eroon jo joskus kesällä, mutta kun markkinat ei anna tarpeeksi rahaa lapuista niin olen sitten satunnaisesti tehnyt pikku lisäyksiä pinoon.
  • TietoEVRY palasi salkkuun kukaties monettako kertaa, varsin isosti ja juuri sopivasti ennen strategiapäivitystä. Tällä kertaa voisi jäädä pidemmäksikin aikaa tuomaan defensiivistä ulottuvuutta muuten kasvupainoitteiseen salkkuun.
  • Nimbus piti olla max parin viikon swingi elokuussa, mutta markkina teki Wulffit eikä ymmärrä ostaa näitä pois… Positio on niin pieni että haudotaan ainakin seuraavaan tulosjulkistukseen asti.
  • Ja sitten löytyy viimeisin tämänpäiväinen äkkihankinta Componenta ilman tavatonta tietoa firmasta. Tästä tulee Tecnotree-viboja, kun firma on päässyt nousemaan saneerauksesta, uutisvirta on kääntynyt umpimurheellisesta positiiviseksi ja Kyösti Kakkonen häärää omistajajoukossa. Arvaisin että 35M€ markkina-arvossa on paljon kasvun varaa jos hommat alkaa luistamaan, mutta itselläni ei harmillisesti ole kompetenssia arvioida 2021e P/E tai EV/EBIT lukuja tällaiselle erikoistapaukselle. Liikevaihtoennuste on kuitenkin sen 85-90M€ ja käyttökatteen odotetaan kasvavan edellisvuoden 3,7M eurosta. Jäädään siis osottelemaan Q3 julkistusta.

Loppuun vielä muutamat salkun statsit joita seuraan:

21 tykkäystä

Tässä on sitä @musa_2 mainostamaa ”yhteisöllisyyden” välttelyä. Tämän takia ei myöskään varmaan palautetta tule kummoisesti. Itse tunnen näitä yhtiöitä Sieviä lukuunottamatta vain nimeksi. Ainoa ongelma minkä keksimällä keksin on potentiaalinen vähävaihtoosuus. Riittääkö noissa yhtiöissä laidat jos sinun tarvitsisi muuttaa salkku käteiseksi nopealla aikataululla?

Edit: Tecnotreenkin sieltä löytyi. Keltainen on huono väri tekstille.

2 tykkäystä

Voi luoja miten mieli muuttuu. Eihän minulla ole enään kuin SEYE näistä.
Muut tällä hetkellä
HARVIA
TEM1V
OCO
VXTR
TRIT
TRITW
SEE
DIVIO_B
HYZN
VLTA
MVST
Ja häpeä pilkku DSM.V
Nyt kun näitä katselee niin aika riski hakuista on minun sijoitukset. Muutamia mahdollisia pitkiä holdauksia voisi olla nämä Indereksen Bumtsibumit HYZN,MVST ja VXTR. Myös TRIT tulen jättämään osan jos kaikki menee hyvin tämän vuoden puolella.
Miten minulla on mennyt salkun kanssa ? Alussa oli jatkuvaa jännitystä ja hieman on edelleenkin. Salkun euromäärä on kasvanut 55% 1.5 vuodessa . Mutta olenhan minä tallettanut rahaa tileille arvio 20-30% olis voinut tulla ihan osakkeiden nousuista.
Eilen taisi olla päivä jolloin sain IBKR tilillä tavallaan kuitattua DSM tappiot ( omistan edelleen )
Käteistä pidän vähintään 20% koko ajan, jotta pääsee tankkaamaan jos tulee tilaisuus.
Loppukaneettina voisin sanoa että ei näin.

12 tykkäystä

Pieni päivitys salkkuun. Nyt vuoden aikana tapahtunut seuraavat muutokset:

Ulos:

  • Metsä Board
  • Telia

Tilalle:

  • Spinnova
  • Modulight

Muita on lisäilty sopivissa kohdissa. Teliasta ja Metsä Boardista vapautuneilla pääomilla mentiin Spinnovan ja Modulightin kyytiin. Tarkoitus on näitä nyt pitää tovi.

5 tykkäystä

Turhan paljon veivailuja ja turskaa tehty, esim kindred, kambi ja smart eye. Ost kokonaisuudessa myös tällä hetkellä miinuksella jonkin verran, toivottavasti pääsis tän vuoden puolella vielä plussalle.pie-chart

13 tykkäystä

Pientä päivitystä osakesäästötiliin. Nordea sai siis lähteä tälläviikolla salkusta vaikka uhosinkin että ensi kevääseen saakka pidän. Jotenkin kun markkinat tuntui kääntyneen syyskuun dipin jälkeen niin uhkarohkeana olen panostanut Tecnotreehin :crossed_fingers:

Kiitos Nordea, osingot mukaan lukien reilun 21% tuotoista puolessa vuodessa :blush:

Salkku jakauma tällä hetkellä seuraava:

Tecnotree Oyj 47,17% Ostettu kaksi 5000kpl erää dipistä, nyt yhteensä 25000kpl :cold_face: pelottavan kokoinen potti, mutta nyt otetaan sitä kuuluisaa tietoista riskiä tämän kanssa isoista tuotoista.

Harvia Oyj 27,38% Kerkesi käydä jo välillä salkusta poissakin kun tuntui että laskettelee ja laskettelee mutta nyt puksutetaan 360kpl positiolla kohti tulevaa…

Fortum Oyj 25,44% Fortum pysynyt muuttumattomana tähän en ole liikuttanut edellisestä päivitykksestä. Osinkoyhtiö.

Salkku tiputteli syyskuun laskuissa ATH lukemista seuraavasti:

Tässä on siis pohdittavaa tulevaisuudessa koska tähtäimessä oli 1-2 kasvuyhtiötä ja 3-4 osinkoyhtiötä.
I´m working on it? :grinning_face_with_smiling_eyes:

13 tykkäystä

Jäävätkö? Mun ajattelussa OST:n sisällä tappiot vähentyvät ihan automaattisesti OST:n tuotoista, jopa osinkotuotoista, jotka perinteisessä osakesalkussa joutuvat verolle, vaikka miten olisi tappioita vähennettäväksi. Eli tappiot OST:n sisällä voisivat jäädä vähentämättä vain siinä tapauksessa, että OST:n kokonaisarvon onnistuisi munimaan alle sen aloitusarvon, jolloin kenties haluaisi käyttää sen tyhjänä päästäkseen aloittamaan uudelleen 50 tuhannesta.

2016 alkaen myyntitappiot on voinut vähentää myös osinkotuloista. Sitä ennen ei.

6 tykkäystä

Todellakinko? Kiitos! Tämä on mennyt minulta aivan ohi. Kannattipa viisastella, kerrankin, kun sain oikaisun ihan oleelliseen virheluulooni.

4 tykkäystä

Tilannepäivitystä pitkästä aikaa.

Omistukset pääosin pysynyt ihan samana, jotkut laput ovat muuttaneet hieman painoaan, esim. Oroco lisääntynyt kohtalaisesti. Suurin muutos on että aiemmin ihan kaikki oli Nordnetin OST:llä, mutta viime viikolla avasin Mandatumiin AOT:n ja olen siirtänyt sinne noin puolet eri osakkeista eli OST:lle jäi Carnivalit, Cloudflaret, Harviat, Lucidit, Norwegian Cruiset ja Orocot, ja näin olen ajatellut ne jättää, eli oman näkemykseni mukaan pahimmat riskit pois OST:ltä mahdollisia mutta epätoivottavia verovähennyskelpoisuuksia varten…

12 tykkäystä

Pieni kvartaalikatsaus, tavoitetta kohti on menty ja minipositioita siivottu. Salkusta on myyty voitollisena SEYE, Cellink ja Arocell ja pienillä tappioilla Chromogenics ja joku sähköverkkojen tasausfirma, minkä nimeä en edes muista = peesauslappu. Uusia lappuja en ole etsinyt, mutta Modulightin antiin osallistuin ja ne laput jätin seurantaan. Lisäksi löytyy Inderesin kannatusosake :slight_smile:

Muutama henkilökohtainen mielipide/spekulaatio yrityksistä, vain omaa pohdintaa, ei suosituksia:

Harvia: Vahva luotto saunabuumin kasvuun ja Q3 tuloksiin. Japanin uutinen vahvisti mielestäni tarinaa entisestään. Keventäminen ei näköpiirissä, mutta tarkoitus lisäillä vasta kun saan salkkua parempaan tasapainoon.

Indeksirahastot: Automaattinen kuukausisäästäminen 2 rahastoon, poikinut ihan mukavat 15% tuottoa jo sellaisenaankin.

QT: Osuutta kevennelty ja voittoja kotiutettu, hetki menty jo puhtailla voitoilla ja näillä uskallan katsoa korttia vielä pidemmälle. Ei tarkoitus kasvattaa.

Tecnotree: Tästä vain on hyvä fiilis. Saneerauksesta vapautuminen vahvisti luottamusta yritykseen. Tavoite lisäillä pikkuhiljaa.

Oroco: 1,5CAD keskihinnalla mukana, joten turvamarginaalia on. Jos tarina etenee odotetusti, holdissa mahdolliseen majorille myymiseen asti. Positiota ei ole tarkoitus kasvattaa.

Kamux: En ehtinyt/tajunnut reagoida ennen osaria joten arvo suli reilusti, vielä ollaan hivenen plussalla. Q3-tulosten jälkeen päätän kevennänkö tai myynkö position, vai jatkanko lisäilyä pikkuhiljaa. Ei erityistä tunnesidettä osakkeeseen.

Solteq: Aikalailla foorumin ajatusten ja Inderesin seurannan varassa, roikutaan mukana jos kasvu jatkuu. Tarkoitus kasvattaa pikkuhiljaa.

Sampo: Halusin tasapainottaa salkkua vakaalla osinkoyhtiöllä, mutta positio jäänyt aika pieneksi. Tätä tarkoitus kasvattaa selvästi.

Voxtur: Pääsin turhan myöhään mukaan ja hermoilulla hieman hukattu tuottoja, positio nyt about omillaan. Seuraan mielenkiinnolla, onnistuuko yritys uudistamaan kiinteistöalalla tiedonjalostamisen niin, että sillä lyödään rahoiksi. Positiota ei ole tarkoitus kasvattaa.

Modulight: Mielenkiintoinen ala ja missio puhuttelee. Toivon tästä uutta kuuttia ja lisäys mahdollista, kunhan tarina etenee.

Deep South resources: Minimaalisen pieni pelipositio ostettu 0,045cad kohdalla. Myyn, jos palataan droppeja edeltävälle tasolle.

Viimeinen kvartaali mennyt pienimuotoiseen säätämiseen, kun olen siirtänyt jotain lappuja AOT:lta OST:ille. Tänä aikana lisätty pääomaa vain indeksirahastoihin, salkun koko edelleen noin 22k.

34 tykkäystä

Koitetaan näillä tuloskauteen…

89 tykkäystä

Mikä on tuo vasen laitalinkki?

2 tykkäystä

Zoom in. QT se siellä möllittää😊

7 tykkäystä


Heti koronadipin jälkeen sijoittamiseen hairahtaneen ensimmäinen salkkukatsaus. Alun sijoittelu oli tutustumista ja opettelua lajin saloihin, myyntejä ja ostoja turhan innokkaasti. Nyt lähtökohta kaikissa yhtiöissä on pitää salkussa useita vuosia, ellei tarina oleellisesti muutu omasta mielestä. Eläkeiän lähestyessä noin 30 vuoden päästä, pikkuhiljaa ajan myötä tarkoitus siirtyä vakaampiin yhtiöihin. Uusina on mukaan tulossa vielä Remedy ja Orthex, kunhan eräs taho lanseeraa OST:n…

En lähde yhtiöitä erikseen kommentoimaan. Mukana on riskiä ja potentiaalia, maantieteellistä hajautusta ja muutama “turvallisempi” sijoituskohde. Pidän yhtiömäärän sellaisena että pystyn kaikkia riittävän hyvin seuraamaan jotta voin tarvittaessa reagoida ajoissa mahdollisiin muutoksiin.

12 tykkäystä