Mitä sinulla on salkussa?

Uusi vuosi ja salkkupäivitystä kehiin.

AOT:
Tiivistettynä vuosi oli jenkkiosakkeiden kanssa täysi floppi ja Suomiosakkeiden kanssa onnistunut torjuntavoitto. Salkusta kotiutin karvaita tappioita n.3k€ arvosta. Isoimmat tuli Qt:stä, Teslasta, NVidiasta ja AMDstä.

Tyytyväinen olen siihen, että salkkuun on löytynyt tiettyjä luottofirmoja ja kivijalkoja, joiden tekemiseen tuntuu voivan luottaa.

Toinen asia mihin voi olla tyytyväinen on se, että oppirahat ovat alkaneet mennä perille ja pahimmat sekoilut ynnä FOMOilut ovat vaihtuneet tekniseen analyysiin ja tiedon käyttöön.

Laji %
VALMET 13.1 Valmetin osuus salkusta on paisunut jenkkiosakkeiden purgen myötä, mutta lappujen määräkin on kasvanut. Tämä firma kelpaa salkun kivijalaksi vallan mainiosti.
NOKIA OYJ 9.0 5G:llä uuteen nousuun vai ei? Osake mörnii mörnimistään ja lappujen määrä kasvaa netto-ostaen ja ajallisesti hajauttaen yli vitosen hintoja odotellessa.
F-SECURE OYJ 6.4 Yksi salkun mukavimmista riveistä, koska on iso ja plussalla. Tästä on tarkoitus rakentaa toinen kivijalka salkun osinkokoneeksi.
KESKO OYJ A 6.2 Inflaatiosuojaa repimällä osinkoja kuluttajain ja tuottajain selkänahasta.
NORDEA BANK ABP 5.2 Lisää osinkoyhtiöitä. Pitkään kesti saada tämäkin rivi plussalle, mutta nyt sitä kärsii katsellakin.
WÄRTSILÄ 4.9 Firma positioitunut vallan hyvin hyötymään energian megatrendeistä. Onneksi poimin tätä hyvillä hinnoilla salkkuun.
MARIMEKKO OYJ 4.5 Käsissä vieläkin tikkejä tämän putoavan puukon jäljiltä. Kyllä tämä täältä pian nousee, eikö vaan?
NESTE 4.5 Olo on kovin orpo ilman että salkussa on tämä osake. Pidän arvoyhtiönä, vaikka kurssi käyttäytyy välillä liki selittämättömästi ties minkä inventaarikorjauksen seurauksena.
WITHSECURE OYJ 4.2 Yksi salkun isoimmista löyhkäävistä turskaläjistä. Enpä arvannut, että jakautumisen jälkeen isot kihot pistää lappua laitaan kun yhtiöstä tuli liian pieni (?). No, ehkä tällä opetellaan sitä kuuluisaa sijoittajan pitkäjänteisyyttä…
FORTUM OYJ 4.1 Vuoristorataa koko 2022. Ainut asia mitä kadun, on se, etten osannut katsoa kesällä pelon seasta isoa kuvaa objektiivisesti ja ostanut enemmän kuin 5 lappua alle 9€ hinnoista. Valtion kannalta too-big-to-fail, joten ratkaisun löytyminen oli jälkiviisaana päivänselvää.
KEMPOWER OYJ 3.9 Salkun ehdoton helmi. Ensimmäinen osake, joka on käynyt yli 100% tuotossa kevennettävänä. Enemmän kyllä harmittaa miten tämän hinnat karkasivat kauas ostolukemista…
SSAB B 3.8 Vanha kunnon rautaruukki. Tällä keväällä hyvät tilit ja ison dipin jälkeen pohjilta takaisin salkkuun.
KONECRANES 3.8 Fuusion kariutumisen jälkeen päätin jättää salkkuun vain toisen kun sain Cargotecistä voitot kotiutettua. Tämänkin poimiminen kevään pohjilta onnistui mainiosti. Hyvä konepaja, jota voisi ostaa lisääkin jos hinta laskisi taas.
UPM-KYMMENE 3.6 UPMään lähdin mukaan ensin puhtaasti veivimielessä, mutta sitten tutustuin yhtiön kilpailuetuihin hieman tarkemmin. Tätä omistan mielelläni pidempäänkin.
UBISOFT ENTERTAINMENT SA ORD SHS 3.5 Ensin ostettu spekulaatiomielessä ja myynnit jäi tekemättä koska ahneus ja huono tuuri. Nyt horisontti on siinä mitä firma oikeasti tekee. Parin vuoden sisällä tulossa isoja julkaisuja, toivottavasti hyviä mistä pääsee itsekin nauttimaan.
BERKSHIRE HATHAWAY 2.9 Fyffeä Buffettiin. Suurin jenkkipositio tällä hetkellä. Mukavan defensiivistä toimintaa.
ISH EUR 600 TRAVEL AND LEISURE UCITS ETF 2.8 Kyllä se matkailu joskus lähtee uuteen nousuun, eri asia milloin…
PARADOX INTERACTIVE AB 2.4 Ruotsalainen pelifirma on tämän salkun yksi ehdottomista helmistä. Osakkeessa on sopivasti volatiliteettiä että neljännesten välillä on pystynyt tekemään veivejä. Firman liiketoiminnasta tykkään ja tuotteista myös.
WT WHEAT ETF 1.9 Vuoden 2022 vehnäsadossa suuria haasteita, näkemys on, että 2023 tulee olemaan vielä haastavampi koska viljelijöillä ei ole varaa ostaa moninkertaisesti kalliimpia lannoitteita.
FISKARS 1.6 Kotimaista arvoyhtiötä ja osinkokonetta samassa paketissa. Lisää altistusta kaupan alalle.
PUUILO OYJ 1.4 Pitäähän tämä nyt salkussa olla. Tätä poimittu onnistuneesti pitkin vuotta 2022 ja kotiutettu puolet voitoista.
ORION B 1.3 Lisää defensiivisyyttä salkkuun. Kuin ihmeen kaupalla ostot osuivat juuri ennen syksyn isompaa tasoloikkaa ylöspäin. Olisinpa ostanut enemmän.tm
METSO OUTOTEC OYJ 1.2 Tällä on mukava veivata kun malttaa myydä. Hyvä firma muutenkin.
MICROSOFT CORP - ORD SHS 1.1 Taas yksi liian kalliilla ostettu tekno-osake. Pitää oikeasti käydä läpi mitä tältä riviltä havittelee.
OP-MAAILMA A 1.0 50€ kuussa tänne ihan hajautuksen vuoksi.
TELEFON AB L M ERICSSON (PUBL) B 0.7 Uusi pieni avaus tarkoituksena lisätä rivejä Ruottinmaalle.
ALPHABET INC -CL A 0.4 Onneksi en ostanut tätä kun osake maksoi tuhansia per kappale. Tämänkin kohdalla mietin onko Googlella enää tulevaisuudessa mahdollisuuksia kasvulle vai menikö teknobehemottien aika jo.
TELIA COMPANY AB 0.3 Pieni aloitus osinkoa tuottamaan kun näennäisesti halvalla sai. Tätä tarkoitus kasvatella kevään mittaan pienesti mikäli kuva siltä näyttää.

Sijoitusvakuutus

Pitkää rahastosalkkua siivosin talvella ajatuksen kanssa; vertailin esitteitä ja poistin päällekkäisyyksiä.

Laji %
OP-Suomi A 20.4
OP-Maailma II A 19.7
OP-Eurooppa Arvo A 15.3
OP-Eurooppa Osinkoyhtiöt A 15.2
OP-Eurooppa Laatu A 10.1
OP-Amerikka Arvo 4.9
OP-Amerikka Laatu A 4.9
OP-Amerikka Kasvu 4.8
OP-Ilmasto A 4.8

Kokonaisuus
Sijoitusaste on viime päivityksestä pudonnut ja käteisen määrä kasvanut. Osakesalkun rahamäärä on kuitenkin turvonnut, eli töissä on käyty ja nuukasti eletty.

image

30 tykkäystä

Onko sijoitusvakuutukseen mahdollista saada OP:n indeksi rahastoja? Noi kaikki muut tuntuu olevan kuluiltaan kalliita ja performansiltaan keskinkertaisia.

1 tykkäys

Näkyy olevan muutamia joissa tosiaan kulut on pienempiä.

Lopulta olen jo pitkään miettinyt koko sijoitusvakuutuksesta luopumista sen kömpelyyden vuoksi ja sitten vielä kulut päälle…

2 tykkäystä

On noihin mahdollista saada indeksirahastoja. Instikkasarjat (II) menee vähän pienemmillä kuluilla, mutta noita ei ihan joka jantteri ymmärtääkseni saa merkittyä.

Avataanpa vuodenvaihteen kunniaksi ensimmäistä kertaa salkkuni sisältöä tänne. Olen pitkään ajatellut, että pitäisi pitää säännöllisemmin jonkinlaista sijoituspäiväkirjaa, mutta koska en ole itseäni saanut siihen johkaantumaan niin josko tällainen salkun julkiseksi tekeminen saisi meikäläisen pysähtymään edes silloin tällöin edes hiukan kirjoittamaan auki omia ajatuksia.

Tässä osakesäästötilini koostumus 31.12.2022:

Raisio 16,9% Yksi salkun neljästä tukijalasta, eli tarkoitus pitää ja kasvattaa omistusta säännöllisesti. Osinkokone. Loppuvuoden kurssinousu nosti tämän salkun suurimmaksi, mutta siivu ei silti vielä ole liian suuri. Tankkasin pitkin kesää alle 2€ hinnoista, mikä oli ajoituksen puolesta yksi v.2022 onnistumisista. V.2023 jatkan säännöllisiä lisäostoja.

Kesko 14,8% Yksi salkun neljästä tukijalasta, eli tarkoitus pitää ja kasvattaa omistusta säännöllisesti. Osinkokone. Viime vuosina Keskon suorittaminen on ollut erittäin vahvaa, tätä on ilo omistaa. Toimialalla on kuitenkin kireä kilpailu ja Keskolla monella toimialalla mukana, joten jatkuvaa seurantaa tämäkin yhtiö vaatii. Itselle kuitenkin Keskon toimialat ovat oman työn puolesta hyvin läheisessä seurannassa, joten tämän lapun osalta koen että toteutuu erityisen hyvin “omista vain yhtiöitä, joita ymmärrät”. V.2023 säännölliset lisäostot jatkuvat.

Puuilo 14,7% Otin alkuvuodesta alunperin lyhyempään pitoon, ajattelin että myyn pienellä voitolla pois. Mutta kurssihan sitten sukelsi sellaisiin lukemiin, että myynnin sijasta ostin lisää. Vaikka ei ollutkaan tarkoitus ottaa mukaan pitkään salkkuun, niin luotto yritykseen on kuitenkin sillä tasolla että en siellä vitosen pinnassa sitä halunnut myydä, ja nyt loppuvuotta kohden kurssi onkin elpynyt. Olisin halunnut tehdä kesällä enemmänkin ostoja, mutta pelimerkit loppuivat kesken. Lisäksi Puuilon paino kasvoi salkussa isommaksi kuin tahtoisin. Vaikka Puuilo onkin Keskon kanssa hyvin erilainen toimija, niin en kuitenkaan toivo niiden muodostaman päivittäistavarakaupan yhteispainon olevan 30% luokkaa. V.2023 paino tulee pienemään. En tee lisäostoja ja mahdollisesti vähennän omistusta, täytyy kuitenkin pohtia tätä lappua vielä tarkemmin ennen isompia päätöksiä, sillä osingot kyllä maistuvat.

Kemira 14,4% Yksi salkun neljästä tukijalasta, eli tarkoitus pitää ja kasvattaa omistusta säännöllisesti. “Tylsä osinkokone”, jota olin katsellut jo paremman aikaa ja helmikuussa hinnan tiputtua ostin kerralla tämän satsin, joka oli sen kokoinen että vuoden aikana ei tullut lisäiltyä enempää. Strategiaani kuuluva ajallinen hajautus etenkin salkun tukijalkojen kohdalla olisi kuitenkin tässäkin pitänyt pitää mielessä, dippi jatkui vielä paljon syvemmälle. No, kokonaisuudessaan Kemira oli kuitenkin 31.12. salkun osakkeista eniten vihreällä (+20%). V.2023 jatkan säännöllisiä lisäostoja.

Sampo 13,5% Viimeinen salkun neljästä tukijalasta, eli tarkoitus pitää ja kasvattaa omistusta säännöllisesti. No, kyllä te tiedätte: Osinkokone.

Terveystalo 7,8% “Nyt alkaa olemaan osake sellaisissa hinnoissa, että avaan position”, taisin kehaista joskus kesän tienoilla täällä foorumillakin kun ostin Terveystaloa reilun 10€ hintaan. Noh, loppu on historiaa… Ajatus oli kuitenkin tuolloin, että pitkään salkkuun, yhdistettynä sekä osinkoa että kasvua. Tuo ajatus ei ole muuttunut, ja kurssin sukellettua olen tehnyt lisäostoja. Seurailen rauhassa tilanteen kehittymistä, mutta V.2023 tulen luultavasti tekemään merkittäviä lisäostoja. Tevreydenhoitoala yleisesti ottaen sopisi hyvin viidenneksi tukijalaksi hajauttamaan salkkuani.

Elisa 7,4% Elisan otin mukaan samoihin aikoihin kuin Terveystalon ja samalla ajatuksella - Teleoperaattori sopisi hyvin strategiaani suhteellisen vakaasta osinkosalkusta ja lisäisi toimialahajautusta. Erityisen halpa osake ei kuitenkaan mielestäni ole, siksi olen pitänyt ostot maltillisina. V.2023 seuraan osaketta ja jos paikkoja tulee, kasvatan positiota.

Rheinmetall 4,7% ja Saab 3,7% Ainoat ulkomaiset osakkeet ja nekin sen takia, että etenkin alkuvuodesta oma inhimillinen turvattomuuden tunne sai hajauttamaan puolustusteollisuuteen, vaikka sijoitusmielessä tuolloin sorruinkin ehkä jo fomon puolelle - sota oli jo puhjennut ja kurssit läpi menneet läpi katon. No Saab on pärjännyt ihan kivasti ja lisäilinkin sitä vuoden aikana - kurssikehitys +15% vuoden lopussa. Rheinmetall sen sijaan 10 pinnaa pakkasella. Olen ihan tyytyväinen näihin positioihin - puolustusteollisuus on edelleen näkemykseni mukaan tulevina vuosina hyvässä nosteessa, kävi Ukrainan sodassa miten tahansa. Konfliktin aiheuttama turvattomuuden tunne maailmassa ja siitä johtuvat valtioiden paisuvat puolustusbudjetit eivät tule katoamaan nopeasti, vaikka Venäjä vetääntyisi heti huomenna. Samaan aikaan en kuitenkaan koe tätä sellaiseksi toimialaksi, johon minulla olisi riittävästi tietämystä, että sen painoa salkussa kannattaisi voimakkaasti kasvattaa. V.2023 saatan Nordean osakesäästöpäivinä hitusen lisätä Saabia, jos hinta on sopiva, mutta max. 5% paino salkussa on ihan riittävä.

Käteispaino vuoden lopussa vain 1,9%. Nyt alkuvuonna tarkoitus hieman ehkä säästellä (OST:lle tulee joka kuukausi palkasta lisää) ja ehkä siirtää OST:n puolelle hieman ylimääräistäkin normaalin kuukausisäästön lisäksi. Uskon, että ostopaikkoja on tulevanakin vuonna luvassa kaltaiselleni pitkän tähtäimen sijoittajalle. Tarkoitus olisi siis OST:lle kerätä laadukkaita, pääosin hyvää osinkoa maksavia yrityksiä, joiden kohtuullinen vuosituotto olisi ihan riittävä kun annetaan ajan tehdä töitä - itsellä työuraa edessä helposti 40 vuotta. OST on itselle tarkoitus olla eläkesäästötli / todella pahan päivän vara.

Tällä strategialla toki “päivän hintaa” ei kannattaisi liikaakaan miettiä ja noiden tukijalkojen osalta olenkin pääosin toiminut siten, että palkkapäivänä ostan näitä heti X määrän - hieman vaihdellen niin, että tukijalkojen painot salkussa pysyvät suunnilleen samana. Kuitenkin viime vuonna minulla tuli useammankin yllä listatun osakkeen kohdalla eteen tilanne, että näin lyhytaikaisessa kurssikehityksessä selkeän lisäoston paikan, mutta kassa oli aivan tyhjä. Tällaisia tilanteita varten yritän nyt hieman kasvattaa käteispuskuria.

32 tykkäystä

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Tämä on eka postaukseni täällä inderesin keskustelufoorumilla, joten mikäpä parempi tapa aloittaa kuin laittaa salkku jakoon. 70% on osingon kasvattajissa, muutama kasvufirma/erikoiskeissi ja jonkinlainen potti poimintoja pohjoismaista.

Tälle vuodelle en ole ajatellut suuria muutoksia. Oikeastaan ainut mitä olen harkinnut on Gilead Sciencen (GILD) keventäminen. Aiemmin olin arvioinut osakkeen selvästi arvokkaammaksi, mutta yritysostojen menestys ollut kohtuu heikko viime aikoina. Tästä johtuen olenkin laittanut DCF-arviossani 20% (hihavakio) FCF:sta capexiin. Isoilla pharmoilla osa mergereistä on periaatteessa nykyisen liikevaihdon ylläpitoa kun patentit vanhenee ja kilpailu muutenkin veristä uusien ja parempien lääkkeiden kehityksessä.

Hajautusta koitan myös lisätä, joten ehkäpä sinne salkkuun tulee muutamia uusia tulokkaita.

63 tykkäystä

Tervetuloa Foorumille!

Mielenkiintoisen näköinen salkku. Muutamaa noista on tai on ainakin ollut itsellänikin, tai muutoin vain ovat päällisin puolin seurannassa.

Aika moni noista on Phoebuksen salkussa, mahdollisesti se on ollut inspiraation lähteenä ainakin muutaman kohdalla?

Et varsinaisesti kysynyt kommentteja, mutta tässä pari huomiota:

  • Miksi Air Products eikä Air Liquide? Itselläni on loppiaisviikonlopun to do -listalla Air Liquideen tutustuminen. Se näyttää paljon laadukkaammalta kuin Air Products tai Linde, joka on majaillut omassa salkussani.
  • Fastenal ja Bufab? Riittäisikö näistä jompi kumpi?
  • O’Reilly, tuota katsoin itsekin aivan hiljattain, mutta arvostus näytti liian kalliilta. Olen markkinan kanssa myös hieman eri mieltä tulevaisuuden potentiaailsta liikenteen sähköistyessä. Toki sähköautojakin tarvitsee huoltaa, mutta vähemmän. USA:ssa sähköautojen osuus myynnistä on vasta n. 6 %, eli se ei vielä ole saavuttanut kriittistä massaa. Seuraavien kymmenen vuoden aikana uskoisin O’Reillyn markkinan kasvavan keskimääräistä talouskasvua hitaammin, mahdollisesti jopa supistuvan sähköautojen suhteellisen osuuden kasvaessa. Toki USA on Eurooppaa jäljessä, mutta jos ajatellaan sähköautoilun edelläkävijämaa Norjan kehityskulkua, niin tilanne voi muuttua yllättävänkin nopeasti.

Ajatuksena tässä on kilpailun kiristyminen, sen johdosta heikkenevät katteet ja sitä kautta tuleva negatiivinen tulosvipu, mikä alentaisi hyväksyttyjä arvostuskertoimia.

Toki O’Reilly on laadukas yhtiö ja sen kannattavuus on ainakin tällä hetkellä kunnossa. Lisäksi sillä on varaa kasvattaa markkinaosuuttaan (nykyinen taisi olla 12 % paikkeilla) tai laajentua Väli-Amerikkaan. Seuraan kuitenkin sivusilmällä yhtiön suorittamista.

14 tykkäystä

Jatkan rohkealla salkulla eteenpäin…pian tapahtuu näillä paljon veikkaan… Faron 36 pros, SSH 17, Qt 12, Biohit 9, Herantis Pharma 8,Kempower 5, Modulight 5, Lamor 5 ja lisäksi muutamia pieniä osuuksia tarkkailussa.
Faron ja Herantis ostetaan Usaan tai sitten miljardien lisensointi sopimukset…omistajalistoilla kovia nimiä…Biohit tekee voittoa yli 20 pros vihdoinkin, muttei näy juuri kurssissa vielä. SSH:n kvantti laskennan kestävät tietoturvatuotteet nyt markkinoilla. TJ tankkasi rajusti viime vuonna ja kauppoja alkoi tulla Joulukuulla 4-5 kpl. Ehkä ostetaan myös jenkkeihin, halpa

15 tykkäystä

Jaetaan nyt sitten kerrankin myös itse. Huom, taulukossa vain AOT+OST -tilien tiedot. Asunto ja asuntoa vastaan olevat lainat yms. puuttuvat laskelmista:

Asset Weight
Berkshire Hathaway 27,19%
Cash EUR 13,20%
Caverion 9,73%
Lockheed Martin 7,77%
Northrop Grumman 6,84%
Nokia 6,30%
Crown Castle 5,74%
Stag Industrial 4,40%
VICI Properties 4,17%
Nordea Bank 4,11%
American Tower REIT 3,59%
Realty Income Corp 2,94%
Efecte 2,18%
Technotree 1,60%
Cash USD 0,23%

Maailman riskisimmästä salkusta ei varmaan voida puhua.

EDIT: hei hei Caverion. Käteisen paino nyt 24,2% :frowning:

32 tykkäystä

Lisätty: Tencent, Meituan, Alibaba, Block, Lemonade ,Cameco
Myyty: Panasonic, Caverion, CleanSpark, Ethereum

Salkkuun on tapahtunut aika paljon muutoksia:

Päätin myydä Panasonicin ja ostaa vapautuvalla rahalla Camecoa. Cameco osti 50% osuuden Westinghousesta mikä sai negativiisen markkinareaktion aikaan. Venäjä ei ole enää haluttu tekijä polttoaine markkinoilla, ja Westinghouse on hyvässä asemassa paikkaamaan vajetta. Westinghouse osaa jo nyt valmistaa polttoaineet VVER-440 reaktoreihin ja mahdollisesti VVER-1000 reaktoreihin tulevaisuudessa.

Caverion sai ostotarjouksen ja pääsin sijoituksella hieman plussan puolelle. Kiinan osakkeet olivat hurjassa laskussa tuohon aikaan ja noin viikon miettimisen jälkeen päätin ostaa niitä lisää. En halunnut laittaa kaikkia rahoja Alibabaan joten vaihdoin Alibabat AOT:lla Tencenttiin ja avasin uuden Alibaba position OSTlla. Tämä osoittautui olemaan erittäin hyvä päätös ja ostot ajoittu juuri pohjalle. Sain samalla kuitattua tappiot verotehokkaasti. Näitä positioita en enää aio lisätä, kun Kiinan osuus on nyt noin 25 % salkusta. Meituan ilmestyi tammikuussa salkkuun Tencentistä osinkoina.

Olen myös lisäillyt Blockia ja Lemonadea, mutta niiden osuus salkussa ei noussut kurssilaskun seurauksena. CleanSpark kävi ja lähti salkusta. Cleanspark laimenti osakkeitaan vaikka luvattiin että niin ei tapahtuisi. Myin myös Ethereumit, mutta saatan lisäillä vielä tulevaisuudessa. Kryptot ovat oudossa paikassa tällä hetkellä, mutta aion edelleen ostaa pieniä positioita pikku hiljaa. En ole varma että ovatko louhijat parempi kohde kuin itse valuutta. Läpinäkyvyys firmoissa ei ole mielestäni tarpeeksi hyvällä tasolla, joten saatan välttäytyä louhijoista tulevaisuudessa.

Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen salkun kehitykseen. Sain vihdoinkin opinnot tehtyä ja saan ensimmäistä kertaa elämässäni säännöllisiä palkkatuloja. Viime vuona meni aika paljon rahaa asuntoon ja muuttamiseen, mutta tänä vuonna pitäisi jäädä paljon enemmän rahaa sijoitteluun. Nyt jälkeenpäin voi sanoa että kannatti aloittaa sijoittaminen ja hyödyntää opintolaina. Valmistuin ajoissa, sekä sain erittäin hyvät tuotot lainalla.

19 tykkäystä

Laitetaan pitkästä aikaa salkku esille.
Suurimmat muutokset on Enphase Energyn ja Hyzonin myynti. Toisella tein erittäin hyvän tilin ja toisella tuli turskaa.
Incappia kevennetty reilusti, tästäkin kivat voitot.
Investor ja Lifco myös myyty.
Myynneistä tulleet rahat menneet pääasiassa etf-rahastoihin.
Uusina mukaan iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (SXRV) ja Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR).
Salkkuun on tupsahtanut myös Wärtsilä, Valmet ja Zaptec. Näistä kaksi jo kivasti vihreällä.
Vety-etf sai myös lähteä. Varat tosin siirtyivät vetyosakkeisiin missä on ollut mielestäni nyt erittäin hyviä ostopaikkoja.
Näillä yritetään lähteä vuoteen 2023 ja toiveena ettei turskaa tulisi ainakaan yhtä paljon kuin viime vuonna. :grin:

P.S. Joku kuitenkin moittii päällekkäisyyksiä rahastoissa. Salkussa vipua joten ei onnistu etf-kuukausisäästö. Tämän takia kuukausisäästöt menneet jo pitkään etf-rahastojen sijaan tavallisiin rahastoihin.

24 tykkäystä

Tervetuloa Foorumille!

Aika moni noista on Phoebuksen salkussa, mahdollisesti se on ollut inspiraation lähteenä ainakin muutaman kohdalla?

Kiitos, kyllä tässä on tullut aika paljon inspiraatiota otettua Oldenburgilta. Ehkäpä Svenska Handelsbanken, Sandvik, Tractor Supply sekä O’Reilly ovat eniten Phoebus blogin ansiota tai syytä. Ajatukset osuu hyvin yhteen enkä itse ole mielestäni kovin hyvä etsimään uusia yrityksiä sijoitusavaruuteeni, joten miksipä sitä pyörää uudelleen keksimään.

Miksi Air Products eikä Air Liquide?

Lyhyt vastaus on Ranskan verotus. Mulla on ikäviä kokemuksia Irlannin, Tanskan ja Ruotsin verotuksen kiemuroista enkä halua niihin liittyviä asioita hoitaa manuaalisesti tai ylipäätään maksaa osingoista ns. liikaa veroja.

APD, Air Liquid ja Linde ovat kaikki kelpo yhtiöitä kun kerran paikallisia monopoloje periaatteessa pyörittävät. Olen tehnyt jonkin verran vertailua näiden välillä ja todennut, että APD on jopa fokusoitunein valinta näistä kolmesta. Linde on markkinajohtaja liikevaihdolla mitattuna ja APD on pienin kolmesta. APD:n kannattavuus nettomarginaalilla, ROA:lla ja ROIC:lla mitattuna on paras. Toisaalta Linden ROE on parempi kuin muilla. APD:llä ja Lindella nettovelan suhde omaan pääomaan on n. 30% ja Air Liquidilla n. 90%. Ylipäätään kannattavvuus arvoissa on vain pieniä eroja. Ilmeisesti melko tyypillinen tilanne oligopoleissa. Tämän perusteella vaikuttaa siltä, että kumpi vaan APD tai Linde ovat kelposijoituskohteita yksityissijoittajille, jos ei Air Liquidin verotukseen halua lähteä mukaan.

Fastenal ja Bufab?

Bufab on tosiaan Ruotsin Fastenal eli logistiikkayritys, joka myy ja jakelee muttereita, pultteja, ruuveja ja muita nippeleitä. Alunperin Bufab tuli vastaan Jukka Oksaharjun blogissa joskus 2014. Siihen aikaan olin monesti peesaamassa sitä ja tätä, mutta toisaalta siirtymässä itsenäiseen päätöksentekoon periaatteisiini nojaten. Skippasin Bufabin 60 kruunun tasolla, koska yritys oli selkeästi heikompi kuin Fastenal. Katsoin vielä uudestaan tilannetta 2018 paikkeilla 90 kruunun tasolla, jolloin totesin saman ja ajavana voimana oli silloin enemmän parhaisiin keskittäminen kuin laadukkaisiin hajauttaminen. Viimeistään Venäjäriskien realisoituminen Fortumissa ja Nokian Renkaissa avasi mieleni yrityskohtaisen riskin hallintaan, jonka jälkeen olen pyrkinyt hajauttamaan enemmän kuin aiemmin. Bufab ehti toki kiriä kannattavuuttaan ja kasvaa aivan järkyttävää vauhtia. Osakekurssi alkoikin jo nelosella ja perässä oli pari nollaa. Unohdin Bufabin taas, mutta Sharevillestä bongasin Gadus nimimerkin ostaneen Bufabia reilu 200 kruunulla ja kiinnostuin uudelleen.

Oston aikoihin tuli viimeisin osari ja olihan se aika murhaavaa katsottavaa näinä epävarmuuden aikoina. Liikevaihto ja EPS kasvoivat 50% vuoden takaiseen nähden. Tilaukset eivät aivan pysyneet kyydissä ja order intake kasvoi vain 40% q3/2021 verrattuna. 12kk liukuva EPS on nyt yli 15 kruunua.

Ostohinta 207 kruunua antaa P/E-luvuksi kohtuulliset 13,3. Oma fair value arvioni on vajaa 300 kruunua. Bufabilla on kyllä velkaa ihan reilusti (net debt on 3,4x EBITDA), mutta hyvä kannattavuus ja matalat korot nostaa interest coverage lukemat sopivalle reilu 10 tasolle. Velkataso on lisäksi pysynyt pitkään vakaana (2-3,9x EBITDA), joten strategian mukaisella ja tavoitteellisella toteutuksella mennään. Harkitsen pieniä lisäpanostuksia mahdollisuuksien mukaan, mutta toistaiseksi olen tyytyväinen reilu 2000 euron positioon.

Uskon, että Bufab pystyy parantamaan kannattavuuttaan edelleen ja tiristämään oman pääoman tuottoa ylöspäin ottamatta kuitenkaan lisää velkaa. Markkina on pirstaloitunut ja Bufab konsolidoi markkinaa ostelemalla pienempiä pois sekä kasvamalla orgaanisesti. Yritysostoja on tehty noin 2 vuodessa ja liikevaihto on tosiaan kasvanut räjähdysmäisesti samaan aikaan. Vuonna 2016 liikevaihtoa tuli reilu 2 miljardia kruunua ja nyt hätyytellään jo lähes nelinkertaista 8 miljardin kruunun lukemaa. Seuraavina vuosina on tulossa enemmän integrointia, velan pois maksua ja parannuksia kassavirtaan. Nämä pitäisi näkyä ehkä hienoisena kasvun hyytymisenä, mutta toisaalta kannattavuuden parantumisena.

Molempi parempi siis?

O’Reilly, tuota katsoin itsekin aivan hiljattain, mutta arvostus näytti liian kalliilta.

ORLY sopi kyllä omaan ajatusmaailmaan kuin nenä päähän. Ainut mikä puuttuu on osinko, mutta näin laadukkaasta puljusta olen valmis siitä tinkimään. Tässä jotain syitä miksi tykkään:

  • ORLY:n perusstrategia on toimia molemmilla DIY ja DIFM segmenteillä, sillä ne hyötyvät toisistaan.
  • Huoltamoja (DIFM) pitää palvella erityisosaamisella ja hyvällä ammattitaidolla. Nämä molemmat heijastuvat sitten DIY segmentin palveluihin. Yksittäiset kuluttajat saavat pääsyn laajaan tuote tarjontaan ja heitä voidaan opastaa samalla erityisosaamisella ja hyvällä ammattitaidolla kuin DIFM asiakkaita.
  • Työntekijöltä vaaditaan ja toisaalta heille tarjotaan vahvaa peruskoulutusta sekä jatkuvaa koulutusta.
  • Hyvä asiakaspalvelu ja varaosien nopea saatavuus on asioita, joita todella arvostan. Jos löydän hyvän paikan, jossa nämä järjestyy, niin olen valmis menemään sinne aina uudestaan. Tällä hetkellä minulla on vakkari huoltamo, johon varaan aina ajan autohuoltoa tarvittaessa ja suosittelen sitä myös muille. Vaikka ORLY onkin varaosamyyjä eikä huoltamo, niin vision mukaiset arvot ovat ainakin linjassa niiden kanssa mitä arvostan autoon liittyvissä ongelmissa.
  • ORLYn kannattavuus (ROA, nettomarginaali) on parempi kuin suurimmilla kilpailijoilla ja ORLY on kasvanut (liikevaihto, nettovoitto) nopeammin kuin kilpailijat. ORLY on periaatteessa perheyhtiö ja O’Reilly sukuun kuuluvat sisarukset (ml. hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja) omistavat ORLY:stä noin 1,5%.
  • ORLY:n johto panostaa omien työntekijöiden kehitykseen ja lisäksi yksi ajavista periaatteista on “promote from within” eli johtoon rekrytään uudet tekijät firman sisältä. Tämä edesauttaa yrityskulttuurin säilymistä ja vahvistaa työntekijöiden uramahdollisuuksia.

On toki totta, että riskejä riittää ja kermankuorinta on menossa. Mutta marginaalit ovat terveet ja niistä voidaan tiristää kilpailun kiristyessä. Kurssi kyykkäilee kun Amazon tai EV pelot heräävät. ORLY tarjoaa teknistä osaamista, jota ei Amazonista saa. Eli osaavin DIY porukka hakee halvimman, mutta suurin osa hakee sen ORLY:sta tai vastaavasta teknistä palvelua tarjoavasta varaosaliikkeestä.

Sitten on tosiaan ne sähköautot. Tähän löytyy Oldenburgin ajatukset täältä. En osaa ennustaa tulevaa enkä tehdä noin kattavaa arviota, joten mennään sillä. Tiivistelmänä ajatus on tämä: 20v päästä huoltomarkkinoiden arvo on 7% alempi kuin ilman sähköautoja. Ja kuten aiemmin sanoin, ORLY kasvaa kilpailijoita nopeammin ja on niitä kannattavampi, joten eihän tuon pitäisi mikään ongelma olla ORLY:lle.

Kiitos vielä ajatuksia herättävistä kysymyksistä/kommenteistä :slight_smile:

47 tykkäystä

Tiesithän sinä, että osake splitattiin Heinäkuussa 20:1. Mikäli et, niin mikä oli syy ostoon, kun hinta olisi laskenut 2500 dollarista 130 dollariin etenkin vielä epäillessäsi onko Googlen aika ajanut ohi?

5 tykkäystä

Juu, splitin jälkeen mukamas dipistä poimin putoavan puukon. Epäilyt sijoituksesta alkoi tietenkin -25% laskettelun jälkeen. Hyviä oppirahoja sai.

1 tykkäys

Ihan mielenkiinnosta: mikä oli se oppi, josta nuo oppirahat maksettiin?

5 tykkäystä

Tällä salkulla menään vuoteen 2023:
image

Nokian Renkaat:
10€:n hintaan tuntui että tämä on ihan “no brainer” ostos. En usko että kovin äkkiä palautuu 25-30€:n hintoihin, mutta itse toivon ja uskon että aasiassa saadaan hanat auki ja sillä saadaan tuo venäjä menetys paikattua. Toivotaan että saadaan vain rahat sieltä mahdollisimman paljon pois.

OP-Maailma rahasto:
Kuukausi säästämistä tähän pikkusen kerralla. Parempi laittaa tähän rahaa kuin pitää tilillä tai ostaa hype-osakkeita jotka nousee 10% päivässä ja tippuu 25% seuraavana. :wink:

Marimekko:
Koska sijoitusmaailman idoolini on Peter Lynch, olen seurannut hänen neuvoja ja ostannut sitä mistä vaimo tykkää. :smiley: Ehkä ostin hieman liian aikasin, mutta ajan myötä uskon mekon palautuvan. Ajaton ja kaikkiin tilanteisiin sopiva design ei kuole koskaan.

Oma SP:
Ostettu aikoinaan 11-13€ hintoihin, mutta myyty koska oli pakko veivailla jotain muuta. Virheistä oppii. No nyt tämä palautettu salkkuun kohtuu hyvään hintaan. Niin kauan kuin hyviä uutisia satelee, en koske myyntinappiin.

Wärtsilä:
Oli aikoinaan ensimmäisiä osakkeita mitä omistin. Nämä möin aikoinaan kun ostin QT:ta 20€ ja möin 130€. (Ainut hype mikä kannattanut), no mutta takaisin wäreen pariin. Ostin ekan satsin 7€:lla, lisäsin 8€:n kohdalla ja ostin vielä lisää kun dippas 7,5€:n kohdalle. Laatuyhtiö jonka tulevaisuus näyttää erittäin mielenkiintoiselta. 7€:lla tämä osake hinnoittelee pelkästään huolto toimintaa, joten se ei ole hinnalla pilattu.

Kesko:
Salkun tukiranka ja osinko-linko. Tällä mennään läpi inflaation ja taantuman. Se sopii täydellisesti omaan “lynchmäiseen ajatteluuni”. Se on tylsä, ei mikään hype, kukaan ei sitä suosittele, kasvaa kvarttaali kvarttaalilta, hyvä osinko, hyvä johto. Siinä on monta tukijalkaa, ruoka, rakennus ja autokauppa. Varsinkin autokauppaan uskon vahvasti, ehkä jopa “kamux killeri” :wink:

Loppulause:

Ekat osakkeet ostettu 2019, sen jälkeen plussalla noin. 150%. Viime vuosi meni -19% pakkaselle. Miinus vuodet tulevat aina. Suurin syy minun miinukselle oli turhat veivaillut. Opetukset vuodelle 2023 ja eteen päin:

  • En osta enää ikinä mitään hype osaketta josta kaikki puhuu ja suosittelee.
  • Tylsät yhtiöt ovat ne mitkä mua kiinnostaa
  • Yksinkertainen bisness on paras
  • En myy jos uutisvirta on positiivista
  • Opi virheistä
  • Älä katso päivän, viikon, kuukauden tai vuoden tuottoja/tappioita. Sijoittaminen ei ole kasinoa vaan eläkevakuutus 30-40 vuoden päähän.
55 tykkäystä

Bokus, Bonava, Capman, Concejo, Drillcon, Elextrolux, Ilkka 2, Kesko, Marimekko, Pricer, Resurs Holding, Sampo, SBB, SEB, Softronic, SSAB, Tele2,
Thule, Tokmanni ja Verkkokauppa.com

Hajautukset on suurinpiirtein samoissa joka firmalla.

Kuten näette, niin firmoja on liikaa ja aika paljon on esim. syklisiä firmoja joukossa. Mutta tänä vuonna salkku menee varmasti (osittain) uusiksi. Aika monta firmaa noista on lähdössä jossain vaiheessa vuotta ja tilalle on jo muutama ehdokas.

10 tykkäystä


Suomisalkulla vuoteen 2023. Pääpaino on osinkojen kasvattamisessa pikku hiljaa ja suoriutua yleistä OMXHPI indeksiä paremmin. Lisäyksiä ja tankkauksia teen hyvistä osavuosikatsauksista jos hinta pysyy kohtuullisena.
Listasta löytyy vielä pikkupainoilla ( ei mahtunut kuvaan)Nixu, Biohit, Spinnova ja partnera.

29 tykkäystä

Tässä oma OST:n salkku, joka avattu tammikuussa 2020, viimeisempänä lisäyksenä QT viime syksyltä. 1,5 vuotta sitten tilanne näytti vähän erilaiselta, kun esim. Harvia ja Kamux oli yli 100% plussalla. No, pitkäjänteisesti tässä ollaan liikkeellä ja uskotaan, että paremmat ajat on vielä edessä.

75 tykkäystä

Tämmöisellä kuluttaja ja teollisuus vetoisella salkulla on nyt puoli vuotta menty. +4,0% on tältä ajalta. UPM ja Sampo tuoreimpia hankintoja, niitä tarkoitus nyt lisäillä.

23 tykkäystä