Tuli mieleen kun katsoin tän päivän konepajojen videota Inderesistä. Mitkä yhtiöt kuuluu syklisiin yhtiöihin ja mistä tää syklisyys tulee? Mistä voi päätellä että ollaan syklin huipulla, miten se mitataan?
Sen näkee vasta jälkeenpäin.
Yhtiöiden syklit on riippuvaisia makrotalouden sykleistä. Sitä voi pohtia ihan siltä kannalta millasia inveistointeja tehdään missäkin syklin vaiheessa. Esim yritykset tuskin haluavat investoida, kun talous sakkaa. Uusia investointeja tehdään laajemmin vasta kun nousukausi lähtenyt kunnolla käyntiin ja kulutus reippaassa kasvussa. Tällöin monesti käytössäoleva kapasiteetti on jo täydessä käytössä ja tarvitaan lisää. Tästä johtuen konepajat on jälkisyklisiä.
Kuluttajat taas käyttää esim. maitotuotteita käytännössä saman verran riippumatta missä vaiheessa taloussykliä mennään.
Makrotaloudessa syklit joutuu pitkälti resurssien saatavuudesta. Kun taloudessa menee huonosti, niin työvoimaa ja yritysten tuotantokapasiteettiä on paljon täytössä. Tästä seuraa, että resurssit ovat halpoja ja se saa aikaan talouden kiihtymistä. Tätä jatkuu niin pitkään kuin resusseista tulee pulaa, jolloin niiden hinnat lähtee nousuu. Seuraa inflaatiota ja korkojen nousua. Tätä jatkuu niin kauan, kunnes tapahtuu jotain ja lähdetään laskuun. talous ei jäykkyyksien takia voi ihan heti sopeutua uuteen tilanteeseen ja siitä seuraa alamäki, joka lopulta muuttuu nousuun paljoista resursseista.
Tietyillä toimialoilla on sitten lisäksi alakohtasia syklejä, jotka johtuu mm. teknologisesta kehityksestä tms. Esim verkkopuolella ja nokian kohdalla syklit johtuvat makrotaloudesta ja sen lisäksi toisen syklikokonaisuuden muodostaa uusien teknologioiden markkinoilletulo.
Täs hyvä podi sykleistä inderesPodi jakso 7: Miten lähestyä syklisiä yhtiöitä? | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus
@3235286 Jo summaili hyvin. Esimerkkeinä voisi sanoa, että esim. rakennusyhtiöt SRV ja YIT ovat hyvin syklisiä yhtiöitä (puhuttiin tästä SRV:n kohdalla kans just Koposen kanssa videolla). Sen lisäksi konevuokraajat Cramo ja Ramirent vasta heiluvatkin!
Konepajoilla hyvänä indikaattorina voi käyttää tilausvirran kehitystä. Samalla hyvä muistaa että monella on hyvin suuri ja vakaa huoltobisnes tasoittamassa uuslaitemyynnin vaihtelua.
Syklisen yhtiön vastakohtana voisi pitää esim. Talenomia, jonka tilitoimistopalveluita tarvitaan heikossakin suhdanteessa, tai Reveniota jonka toiminta on melkein täysin irti makrosykleistä.
Edit: yleisesti taloussyklin vaiheita voi uumoilla esimerkiksi juuri konepajojen tilausvirtoja seuraamalla, rakennusyhtiöiden kehitystä ja makromittareissa PMI (ostopäällikköindeksit) sekä ihan BKT:n muutos, tosin siinä vaiheessa kun se kääntyy olet jo markkinaa myöhässä.
Syklisyyden kaikki tunnistavat ja hyväksyvät ilmiöksi. Miksi siis syklisen yhtiön kurssi heiluu voimakkaasti eikä pysy paikallaan? Onko 10 euron tai 2 euron Outokummussa mieltä? Markkinoiden pitäisi haluta ostaa 2 euron Outokumpu syklin pohjalla eikä missään nimessä maksaa 10 euroa syklin huipulla jos se olisi rationaalinen.
Se on se perinteinen ahneuden ja pelon vuorottelu. Isot pojat päättää ainakin näissä suurivaihtoisissa yhtiöissä mihin liikutaan, ja piensijoittajan tehtävä on miettiä tekeekö samat liikkeet, vastakkaiset liikkeet vai seisooko kentän laidalla kädet taskussa. Teoriassa on helppo ostaa silloin kun veri virtaa kaduilla, mutta teoriassa on myös helppo nukkua 9h yöunet, syödä aina tasapainoisesti ja liikkua tunti-pari päivässä. Ihminen on kuitenkin tunteella elävä erittäin epätäydellinen olento, joten vaikka olisi rationaalista ostaa esim. konepajoja silloin kun niitä saa tasearvoonsa, niin kyllä se vaan normaalista ihmisestä pahalta tuntuu kun niitä muutaman kuukauden päästä saa vielä 30% halvemmalla ja näyttää siltä, että koko perusteollisuus toimialana menee nurin. Saattaapa sormi hakeutua myyntinapillekin, kun kerran vielä jotain roposia omistuksistaan saa. Paljon mukavampaa on ostaa silloin, kun kaikki vaan nousee ja nousee.
Satuin tutkimaan TA:n näkökulmasta Outokumpua. Rikkoi MA200 weekly-tason kesäkuussa 2008 eikä ole sen jälkeen päässyt sen yli. Edellinen huippu 23.10.2017 ja sen jälkeen alamäki jatkunut, falling knife -ilmiö voimissaan. On siinä sykliä kerrakseen.
Osari julkaistaan 26.10. Mielenkiintoista nähdä, miten CEO näkee tulevaisuuteen.
- kuvassa keltainen käyrä on MA200 (daily-taso)
Niin nyt on Outokumpu matkalla kymppiin, lienee viimeiset hetket hypätä kyytiin…
Olisiko muita vinkkejä hyvistä syklisistä tähän hetkeen…?
Outokumpu ei kympissä olisi EV:ssä katsottuna juuri historiallista kalliimpi… Just saying…
Kannattaa vilkaista myös EV puolta.