Sijoitusfoorumi

Miten ajallisesti hajauttaisit kerralla saatavan suuren summan?

#1

Otsikko kertoo oleellisen kysymyksen.

Jos saat tänään esimerkiksi 100 k€ käteen, miten sijoitat ne järkevästi ajallisen hajauttamisen näkökulmasta.

Kuten tiedetään, mikäli laitan tuon 100 k€ kerralla johonkin arvopapereihin (vaikkapa ETF World), otan suuren riskin, koska en hajauta ajallisesti yhtään.

Toisaalta, jos lähtee sijoittamaan vaikka 1000 € kuussa, saa kyllä ajallisen hajauttamisen hyödyt, mutta viimeinen 1000 € sijoitettaisiin tällöin 100 kuukauden (=yli 8 vuoden) päästä. Siinäkään siis ei ole järkeä.

Onko vinkkejä, millä prosentuaalisella osuudella lähtisitte, esimerkiksi kuukausittain sijoittamaan?

#2

Aika varoen liikkeelle, Euroopan tilanne kannattaa katsoa rauhassa, yli Trumpin valtakauden. Toki Indeksimontut kannattaa hyödyntää.::slight_smile:

1 Like
#3

4k€ kuukaudessa etf:iin. Puolet jenkkeihin ja 25% eurooppaan ja aasiaan kumpaankin.
Menee reilu 2v että koko potti sijoitettuna. Jos tulee kriisejä niin voi vaikka tuplata summan mutta yhtään kk en jättäisi väliin. Käy muuten niin että ikinä ei tunnu oikealta hetkeltä.

1 Like
#4

Heittäisin prosenttiosuuksilla vesilintua ja lähtisin tutkimaan kiinnostavia yhtiöitä. Kun yhtiöiden kurssi laskisi jonkun hetkellisen markkinailmiön seurauksena alle yhtiön sisäisen arvon - teknisesti ilmaistuna “tulevien kassavirtojen diskontatun nykyarvon” - sijoittaisin osan sijoitettavasta varallisuudesta yhtiöön. Hajauttaminen on vain suoja tietämättömyydeltä. Hajauttaa kannattaa siis enemmän jos ei tiedä mitä on tekemässä ja vähemmän jos luottaa omaan näkemykseensä ja näkee riskin tietyllä hintatasolla vähäisenä. On tietysti olemassa markkinariski, eli että kaikki osakkeet tulee sen -50 % alas vaikka olisit hajauttanut. Silloin käteinen on voittaja. Kristallipalloa en omista.

1 Like
#5

5-10k€ erissä sitä mukaa, kun mielenkiintoisia yrityksiä löytyy, ihan sama millä nopeudella 80k€ asti. Sen jälkeen loppuosa ja jo ostetuista saadut osingot pienemmissä erissä lisäilyyn.

#6

Suurin osa ihmisistä eli reilusti yli 50% häviää markkinalle. Eli fakta on että tämä henkilö jolla 100k on todennäköisimmin häviäisi indeksille.

Ainakin tekisin niin että laittaisin osan tai vaikka puolet tasaisesti indeksiin tasaamaan tulevaa tuottoa. Riski hävitä indeksille pienenee ja mikäli suorat sijoitukset oikeasti voittavat indeksin, niin indeksin osuus jatkuvasti pienenee.

#7

En hajauttaisi ollenkaan (ajallisesti, muuten toki). Kaikki vaan heti markkinoille.

#8

Kiitos. Tulee ihan mieleen jonkun vaatimattoman setä-immeisen vaatimaton kysymys Verpulle tuossa aiemmin nimellä “Vaiettu Mr. Index”. Löytyy varmaan Q & A:sta, jos siellä on Kingillä jo hakupalvelupystyssä. Taisi olla jotain muissakin ketjuissa.::slight_smile:

Index-masse

2 Likes
#9

Itse valitsisin ne kiinnostavat osakkeet ja hajauttaisin ajallisesti neljään tasaerään vuoden ajalle. Eli 25000 euroa per kvartaali. Toki jos suosikkiosakkeissa tapahtuisi hetkellisiä droppeja, hyödyntäisin nämä muokkaamalla suunnitelmaa. Joka tapauksessa tavoite olisi, että viimeisen neljänneksen sijoittaisin vuoden päästä.

1 Like
#10

Ajallinen hajautus on järkevä, koska kaikki epävarmuustekijät ovat edelleen olemassa ja tämän vuoden korjaus on ollut yllätävän nopea. Makrodata ei näytä hyvältä ja jopa Nalle ei ole viime aikoina ollut innokas osakesijoituksiin. 100 k on iso summa. Itse laittaisin 12K/v ASP tilille (1% veroton korko ja mahdollinen lisäkorko), 1-2 K/kk indeksiin (minun omat valinnat ovat Nordnetin superrahastot ja OP indeksirahastot) ja parikymmentä tuhatta suoraan osakesijoituksiin (osinkovaatimus yli 3%). Verotus- ja halpuutussyistä tykkään suomalaisista osakkeista ja brittiosakkeista. Loput voisivat odottaa kunnes seuraava -20 % korjaus tulee. My 2 cents.

1 Like