Miten rikastua eri elämäntilanteissa?

Tähän voin omasta ja lähipiirin kokemuksesta sanoa että on kannattanut vauva/lapsivakuutus. Pikkuisen ehtoja karsimalla (niin että jää kuitenkin sairasvakuutus, lääkekorvaukset jne) hinta n. 300e/vuosi. Jos yhtään lapsi sairastelee niin suurimman osan saa takaisin jo lääkekuluista ja joskus enemmänkin, vauvoille vaan tuppaa tulemaan kaikenlaista. Plus se, että hoitoon pääsee sitten vaikka samana päivänä ilman jonottamista itkevän lapsen kanssa…

9 tykkäystä

Mielestäni lapsien tuomista lisäkuluista näistä ensimmäisten vuosien kuluista on helpointa säästää. Syöttötuolit, rattaat, kopat, kipot ja vaatteet kun hankkii käytettynä niin säästää 50-80%, eikä tarvitse edes ostaa sitä halvinta ja huonointa. Esimerkiksi vauvahan kasvaa vaatteista ulos kuukausissa joten en näe mitään järkeä taloudellisesti (tai ekologisesti) hankkia paljoakaan uusia vaatteita. Myös uudet rattaathan ovat nykyään henkilöauton hintaisia joten niissä on todella suuri säästöpotentiaali.

Palaten alkuperäiseen aiheeseen, lasten(kin) hankinnassa kannattaa pitää kukkaronnyörit tiukalla. Ei ne suuret tulot vaan…

9 tykkäystä

Ennen syntymää otettuna se kattaa kaiken eikä sillä ole päättymispäivää. Toisin sanoin niin kauan kuin vakuutusta maksetaan, voidaan koska tahansa mennä suoraan yksityiselle lääkärille. Omavastuu tästä on 150€ vuosi, sen jälkeen kaikki lääkäri ja lääkekulut menevät vakuutuksen piikkiin.

Helpottaa elämää valtavasti, kun pelkkä 20 minuutin soittoaika lastenlääkärille on kelakorvauksen jälkeen yli 100€. Tähän mennessä maksanut itsensä täysin takaisin, vaikka onhan se selvää että keskimäärin näissä ei voita kuin vakuutusyhtiö.
Toki Sammon pienomistajana omalla kukkarolla tässä ollaan kävi miten kävi :grin:

14 tykkäystä

Vaatteita osa onkin suvusta tullut ja esim leluja on itse ostettu tyyliin muoviämpäri. Rattaita ei suvussa ollut, niin ostettiin sitten poistuva malli koko settinä uutena. Tulevaisuudessa ne menevät myös seuraavan lapsen kanssa/lahjoitetaan suvulle tai myydään pois. Täyttä rahastustahan se on, kun mikään malli ei sovi keskenään yhteen ja halvimpia pitää köyttää turvavyöllä autoon.

3 tykkäystä

Sairaskuluvakuutus lapselle ihan ässä tosiaan. Siinä vaiheessa kun aletaan sitten harrastaa, niin on hieman eri vaikkapa polvileikkaukseen mennä 2pv sisään kun odotella 3kk ja tehdä hallaa nuoren polvelle.

8 tykkäystä

Jotenkin tuntuu tässäkin vakuutuksessa että onhan ne sen laskeneet niin että vakuutusyhtiö todennäköisesti voittaa. Jos ei olisi kunnallista terveydenhoitoa niin totta kai silloin ottaisin, mutta kun se on kuitenkin osoittautunut hyvinkin toimivaksi eikä minulla ole siitä 2v lapsen taipaleella mitään kielteistä sanottavaa. Tosin vaikka ei olisi kunnallista niin siltikin olisi laskennallisesti kannattavampaa olla ottamatta vakuutusta, kunhan perse kestää jos jotain tapahtuu.
Itse olen siinä mielessä vakuutusvastainen, että otan vain vakuutukset joita ilman saatan joutua ongelmiin. Todennäköisyyksien valossa tämä on minun mielestä voittava tie kuitenkin.

5 tykkäystä

Tämä on ihan hyvä pointti, jota harva ajattelee pidemmän päälle. Vakuutusyhtiöthän toki tekevät voittoa käytännössä vuodesta toiseen, joskin iso osa voitollisuudestaan johtuu myös vakuutusmaksujen sijoitustuotoista jne. Toki, voithan tuon voitonmuodostus-komponentin luoda itsekin, sijoittamalla vakuutusmaksua vastaavan summan aina jne.

Mutta, en usko, että varsinaisesti todennäköisyyksillä tekevät hirveästi voittoa. En tunne alaa niin hyvin, että tätä osaisin varmuudella kyllä kertoa.
Jos jotain käy, niin perseen pitää kestää → rahan pitäisi olla käytännössä heti käytettävissä → makaa tilillä, näin kärjistetysti. Tai vaihtoehtoisesti likvidoidaan mahdollisesti epäsuotuisassa tilanteessa.

Toiseksi, etenkin lapsille sairasvakuutus on mielestäni todella edullinen. Joku vakuutusyhtiön edustaja joskus kertoi, että on hyvä ‘sisäänheittotuote’, jonka varjolla asiakkaat pysyvät vuosikaudet ja ottavat muut vakuutuksensa samaa kautta.

Kolmanneksi, sairasvakuutus on mahtava. Kynnys mennä lääkäriin on pieni. Ja toisaalta, asian voi miettiä niin, että mikäli joutuu ‘maksumieheksi’ versus tilanne jossa ei vakuutusta, voi kävellä tilanteesta voittajana koska on siunattu terveydellä. Jos taas lääkäreissä tarvii ravata paljonkin, ei muutenkin paskan tilanteen lisäksi tarvi ainakaan murehtia maksupuolesta :slight_smile:

Näissä kannattaa muuten tsekata se vakuutuksen ‘voima’, taitaa kaikissa sairasvakuutuksissa olla jokin kumulatiivinen summa, johon asti ne ovat voimassa.

4 tykkäystä

Ei se nyt edullinen vakuutus ole. Pari ekaa vuotta lapsen sairaskuluvakuutus taitaa olla jotain 550€/vuosi satasen omavastuulla, eli melkeinpä 7 kertaa vuodessa saa yksityisellä käydä, ennen kuin alkaa tienaamaan. Enemmän helpotusta elämään tuo, mutta vakuutusyhtiölle varmasti kannattavaa toimintaa.

On meilläkin vakuutukset kaikille ihan sen takia, että haluan parasta mahdollista hoitoa hinnasta riippumatta, mutta “tappiolla” ollaan kyllä näissä maksuissa. Aikuisella tuo vakuutus maksaa nyt vajaat 400€ vuodessa 100€ omavastuulla.

2 tykkäystä

Tätä juuri tarkoitan, että siellä saa useamman kerran käydä jotta pääsee edes omilleen.
Lisäksi noistakin käynneistä suurin osa on varmasti sellaisia että pääsee riittävän nopeasti julkiseenkin. Ja sen kustannus minimaalinen. Itselleen voi tietysti hieman valheellisesti perustella asiaa kun laskee paljonko käynnit olisi maksanut jos olisi ilman vakuutusta käynyt yksityisellä ja taputella itseään selkään.
Totta kai pitoa pitää olla sen verran, että asia hoituu tarvittaessa jos vakuutusta ei ota.
Ja toisekseen niin tässä etsittiin niitä vaurastumisen jarruja ja tämä ei ainakaan minun mielestä edistä vaurastumista.

6 tykkäystä

Toisaalta näin itse olkapään ja milloin minkäkin telotun raajan kanssa lääkärissä käyneenä mietin, että tämäkin menisi vakuutuksesta, JOS sellaisen olisi älynnyt itselleen ajoissa ottaa. Otin sellaisen myöhemmin, niin olihan se eri juttu näyttää selkää ortopedille vs tk-lääkäri kuuden tunnin istumisen jälkeen kysyy: “onko sulla kotona Buranaa?” Mun rajattu vakuutus on alle 100e vuosi.

Meillä eräs venäläinen tk-lääkäri ei tiennyt montako kertaa päivässä pieni vauva voi syödä ja oli määrämässä sellaista lääkitystä, että itsekin tajusin ettei tuo voi olla lapselle oikea määrä :roll_eyes: Tuonne mentiin vain siksi, kun oli lähempänä kuin vakuutusyhtiön kelpuuttama lääkäri. Suurin osa tk-lääkereistä on aivan hyviä, mutta muutama vastaava tapaus + se ettei tarvitse jonottaa kipeän lapsen kanssa on minusta pieni hinta vakuutuksesta. Lisäksi ei tarvitse käydä ensin kerjäämässä lähetettä erikoislääkärille, senkun varaa suoraan ajan. Samalla pysyy yllä hoitosuhde yhden lääkärin kanssa eikö homma ala joka kerta alusta.

Vakuutushan se on nimensä mukaisesti ja olisin ihan yhtä tyytyväinen vaikka sitä tarvitsisi ikinä käyttää mihinkään. Mielestäni 1% talouden nettotuloista vuodessa on pieni hinta siitä, mitä etuja tuo vakuutus tarpeen tullen tuo. Eihän nämä massimiehille välttämättä mitään hyötyjä tuo, mutta en osaa ainakaan itse määrittää mikä summa kattaisi jokaisen mahdollisen lapsen hoitoa vaativan sairauden yksityisellä lääkkeineen päivineen. 1000e? 10 000e? 100 000?

6 tykkäystä

Meillä kaksi alakouluikäistä lasta. Ei ole ollut vakuutuksia. Yksityisille on päästy tarvittaessa hyvin omalla rahalla. Ollaan käyty ehkä viisi kertaa yhteensä koko aikana. Rahaa on mennyt alle 500 €. Säästöä on tullut tuhansia. En osta vakuutuksia sellaisten tapahtumien varalta, jotaka pystyn helposti kustantamaan itse.

11 tykkäystä

Vielä korostan kertaalleen, ettei kannata sairaskuluvakuutusta ajatella räkätautilääkäriä varten. Polvi sökö=julkisen jonoon tai maksat maltaita yksityiselle jos ei vakuutusta. Leikataan useamman kerran=maksat useamman kerran maltaita. Suomen parhaat ortopedit vakuutuksen kautta. Meillä 2010 syntyneellä vakuutus on ollu 250€/vuosi.

6 tykkäystä

Lapsen sairaskuluvakuutus on todella hyvä, sen kun ottaa niin varmasti ei lapsi sairasta😆 Vakavasti ottaen niin kyllä voin suositella, varsinkin jos lapsen on tarkoitus harrastaa kilpaurheilua(toki lisenssin mukana tulee vakuutus, mutta se ei sitten korvaa vapaa-ajan haavereita). Vakuutusta harkitessa pitää myös huomioida lääkekustannukset, ei pelkästään yksityisellä käynnistä johtuvaa kustannusta. Meillä esim. molempien lasten siedätyshoidot menee vakuutukseen, kustannus ilman vakuutusta noin 2000€/vuosi.

5 tykkäystä

Lapsessa selkeästi kalleinta ainakin pääkaupunkiseudulla on se asuminen.
Jos laskee lapsen tarvitsevan 10m2 á 5 000€.
Kyllä, olen kuullut että neljä henkeä elää kaksiossa mutta ei ole hirvittävän mukavaa elämää välttämättä.

8 tykkäystä

Tämä. Lisäksi vielä magneettikuvaukset ym. joista isoja kertaeriä helposti, jos lapsi temmeltää menemään vaikka vähän myöhemmälläkin iällä.

Summa summarum, rikkautta on se, että täällä jokainen on selvästi pohtinut asian halki ja päätynyt itseään miellyttävään vaihtoehtoon. En usko, että tässä voi varsinaisesti toimia ‘väärin’, olipa päätös sitten kumpi tahansa.

1 tykkäys

Niin kyllähän lasten tavaroihin voi rahaa halutessaan käyttää erittäinkin paljon. Tai sitten vakuutus 0€, syöttötuoli 20€, rattaat+vaunukoppa 100€, sänky+matkasänky 40€ jne. Lapsen vaatteisiin meni ensimmäisenä vuotena 80€, näitä tosin saatiin jonkin verran ilmaiseksi myös. Isoimmat menokategoriat oli apteekkitavara ja harrastukset, jotka oli yhteensä n. 700e.

3 tykkäystä

Täällä on ehkä vähän eksytty aiheesta :smiley:

23 tykkäystä

Vakuutukseen ja terveydenhuoltoon liittyen tulevaisuudessa. Sitä kun ei tiedä saammeko vielä 20 vuodenkin päästä nauttia vastaavanlaisesta terveydenhuollosta, niin tuollainen 300-500€ per vuosi vakuutus voi osoittautuakin paljon ajateltua arvokkaammaksi. Ennen syntymää otettaessa vakuutuksen saa ilman heikennyksiä. Koitappa ottaa vuoden parin ikäiselle tai sitten 10 vuoden päästä, niin sieltä kysellään kaikki mahdolliset terveystiedot ja rajataan sitten rankasti pois asioita:

  • Onko ollut refluksia? Ai on, no ei me sitten korvata kun on jo olemassa oleva vaiva.
  • Mites allergiat? Ah aivan - vakuutusneuvottelijan punakynä sauhuaa.
  • Ihottumia? Jep jep, maksakaa itse rasvanne.

And the list goes on. Ensimmäinen vuosi tulee muuten about kuitattua jo siitä, jos joutuu olemaan synnärillä muutaman ekstra päivän. Mutta nämä nyt on näitä, jotkut ottaa kalliit kaskot mieluummin autoon, veneeseen, mökkiin, matkatavaroihin jne, mutta lapset olkoon ilman.

5 tykkäystä

Jep😄 Elämän valinnoilla on taloudellisia seuraamuksia, mutta ehkä tällä foorumilla pitäisi kuitenkin keskittyä säästämiseen/sijoittamiseen liittyviin valintoihin🤷

1 tykkäys

Itse irtisanoin aikoinaan lasten sairauskuluvakuutukset sen jälkeen, kun totesin, että paikallisesta terveyskeskuksesta saa korvien katsomiseen jne. ajan aina samalle päivälle. Sen lisäksi se terveyskeskus on 2km päässä, kun lähin yksityinen on paljon kauempana. On myös ollut joitain tilanteita, joissa on tarvittu julkiselta sektorilta erikoissaisaaraanhoitoa ja se on hoitunut aina erittäin mallikkaasti. Erikoissairaanhoidossa julkinen on ihan ykkönen.

On meilläkin lapsilla erilliset tapaturmavakuutukset ilman omavastuuta ja niiden kautta ollaan käytetty muutaman kerran yksityisiä. Kattavat myös lasten urheilun, joten erillisiä vakuutuksia ei tarvita sitäkään varten. Näillä hintaa kymmenysosa verrattuna sairauskuluvakuutukseen.

Niitä lapsia pitää hankkia useampia, niin voi hyödyntää edellisten lelut, vaatteet jne. pelkkää säästöä siis :wink:

2 tykkäystä