Modulight sijoituskohteena

Hommat etenee otsikon perusteella nätisti ja alarivin summat kasvaa. Etumerkki vaan on väärä suhteessa IPO-lupauksiin:

Keskeistä heinä–syyskuussa 2022

  • Modulight jatkoi kasvustrategiansa toteuttamista ja investointeja tuotantokapasiteetin lisäämiseen ja muiden valmiuksien parantamiseen yhtiön pitkän aikavälin potentiaalin toteuttamiseksi.
  • Tuotekehitysputki edistyi huomattavasti, ja hoitokertakohtaiseen maksuun perustuvan (pay per treatment -) pilvistrategian nopeuttamiseen lyhyellä aikavälillä avautui mahdollisuuksia.
  • Projektien kokonaismäärä oli 26 (26 vuoden 2022 toisella neljänneksellä).
  • Asiakkaiden kehitysprojekteihin vaikuttavat edelleen COVID-19:stä johtuvat viiveet ja komponenttipula.
  • Liikevaihto oli 1 232 (2 137) tuhatta euroa. Liikevaihdon laskuun vaikutti toimintaympäristön epävarmuus.
  • Käyttökate (EBITDA) oli -1 342 (1 025) tuhatta euroa. Kannattavuuteen vaikutti alhainen liikevaihto ja kasvustrategian toteuttaminen.
  • Liiketulos (EBIT) oli -1 812 (716) tuhatta euroa.
  • Liiketulosprosentti (EBIT-%) oli -147 (33,5) % liikevaihdosta.
19 tykkäystä

Myyntisaatavia syyskuun lopussa 5,4 M ja riski niiden alaskirjaamisesta “kohtuullinen” :see_no_evil:

edit. Nykyisella tappiotahdilla Modulight-show:ta pystyy vielä pyörittämään helposti 2-3 vuotta ennen kuin ipo-rahat on törsätty.

30 tykkäystä

Tämä kyllä jotenkin kalvaa minua itseäni, vaikka jäinkin pitkän pohdinnan jälkeen IPO:sta ulos. Tämä yhtiön viestintä on niin absurdia, että viimeinenkin ripaus uskottavuudesta silmissäni alkaa olla mennyt - koko viestintä on pelkkää spinnausta tai suoraan sanottuna mustan puhumista valkoiseksi. Vaikka asia ei minua koske, niin silti jotenkin itseäni vaivaa se, että pidin yhtiötä uskottavana toimijana jossain vaiheessa.

Ei pitäisi antaa tunteille näin suurta sijaa sijoittamisessa.

33 tykkäystä

Usko yritykseen on tosiaan koetuksella. Osakkeiden myyntitarina oli hyvä. Oli helppoa lähteä mukaan pienellä panoksella. Tilkkarit kertoisivat jos yrityksen kirjauskäytännöissä olisi huomauttamista. Odottelen edelleen sijoittajana että tarinan takaa löytyy kultaa.

3 tykkäystä

Käteisvarat ja muut kassavarat riittävät vielä 2,8 vuotta tämän vuoden negatiivisen rahavirran vauhdilla. Yhtiön listautuessa tämä luku oli 21,6 vuotta.

Kesäkuun lopussa henkilöstöä oli 72, syyskuun lopussa 61. Eli ainakin 11 kesätyöntekijää. Vuosi sitten tämä luku oli 7. On todella hienoa, että kesätyöntekijöitä palkataan. Toivottavasti tämä investointi kantaa joskus hedelmää.

Yhtiö ei ole tärkeimmän mittarinsa mukaan edistynyt lainkaan 6 kk aikana.

Päinvastoin menetetty yksi blue-chip-yhtiö.
kuva

Tämä lausuma osoittaa, kuinka heikolla pohjalla yhtiön lähiajan kasvumahdollisuudet ovat. Asiakkaista alkuvaiheen yhtiöitä on 7/26.

Komponenttien saatavuus parani kvartaalin aikana ja Q2:lla muodostunut toimitusten häntä on saatu toimitettua. Tällä rintamalla en näe mitään huolen aihetta.

Q3/22 ei kirjattu alas myyntisaatavia. Myyntisaatavat kasvoivat kvartaalin aikana 5,1 M€ → 5,4 M€. Yhtiö pitää myyntisaataviin liittyvä riskejä kohtuullisina (sama lausuma kuin Q2/22).

26 tykkäystä

Selittelyn makua ja pökäleen meikkaamista konvehdiksi täynnä oleva tiedote. Ensimmäisessä kappaleessa kerrotaan että kasvustrategiaa on toteutettu, mutta todellisuudessa liikevaihto on laskenut lähes puoleen vuoden takaisesta. Alkaa vahvasti näyttämään siltä että katteettomien saatavien johdosta taloudellisesta suorituskyvystä sai täysin väärän kuvan ja todellisuudessa liikevaihtoa saati kannattavuutta ei ollutkaan. Nyt johdon olisi syytä puhua realistisesti jotta sijoittajien luottamus saadaan joskus takaisin.

19 tykkäystä

Webcastissa tuli uutta tietoa. Muutama poiminta:

Useat asiakkaat kiinnostuneet pilvipohjaisesta mallista, jossa Modulightille maksetaan per hoitokerta. Ja tämä malli tulee käyttöön jo ensi vuonna.

Orsila sanoi, että jokin projektit siirtyvät ensi vuonna kypsempään vaiheeseen. Asemoin itse tämän kuvassa merkittyyn kohtaan.

Orsila lupasi kuluvalle kvartaalille useita operatiivisia ilmoituksia maatieteellisestä laajentumisesta :partying_face:

Analyytikko kysyi onko tämä H1/22 raportissa toistettu tavoite vielä voimassa:


Orsila vastasi, että virallesti kyllä, muttei halunnut enempää kommentoida, koska strategiatyö on kesken.

Oma vahva tuntumani on, että tuo tavoite tulee muuttumaan uuden go-to-market -strategian myötä. Tulisikohan pay per treatment mukaan strategiaan? Pay per treatment tosin tarkoittaa, että liikevaihto ajoittuisi laitteiston koko käyttöiälle eli kasvu ja kannattavuus tulisi hitaammin kuin aiemmin on ollut lupa uskoa :cold_sweat:

Orsila kertoi, että komponentteja on ostettu varastoon, koska on nähty se (kustanusten kannalta?) järkeväksi ja varauduttu projektien ramp-up -vaiheeseen.

Tehtaan käyttöaste “very low”.

Asiakkaat ovat maksaneet laskunsa eräpäivään mennessä “more or less”.

Lätkän sponsaamiseen saatiin syvällinen vastaus. Lyhyesti “giving back to to society”, “to get better known in Finland”, “improves image as employer, as vendor and as partner”. Kiitos foorumilaiselle (?), joka tätä kysyi. Orsilakin kiitteli moneen kertaan kysymyksestä :+1: Selvästi tärkeä aihe yrityksen profiloitumisessa. Ymmärrän.

15 tykkäystä

Tampereen paikallislehdestä poimittua.

(Tuntuu siltä, että joka toinen linkittämäni, tutkivaa journalismia edustava, suomenkielinen juttu on @Alex_af_Heurlin1 :n kirjoittama. Mutta ei siinä mitään, kiva näitä on lukea ja suosittelen kaikille. :slight_smile: )

16 tykkäystä

Näin ei-tamperelaisena, lähinnä vaikuttaa että halutaan lahjoittaa rahaa lempiseuroille ja markkinointi toissijaista.

En näe tuossa toiminnassa mitään muuta kuin hyväntekeväisyyttä. Sekin on hienoa tottakai ja mukavasti pääsivät lapset katsomaan peliä…

Siitä voi sitten keskustella erikseen pitäisikö firman keskittyä oman kassansa parantamiseen ja sen kaiken hyvän mitä haluaa kotipaikkakunnalle jakaa voi tehdä omasta lompakosta ja vaikka osingoistaan.

15 tykkäystä

Kirjoitin tuossa aiemmin ymmärtäväni Modulightin jääkiekkosponsoroinnin. Mutta en kyllä todellakaan hyväksy sitä ja kirjoittelinkin eilen tästä jälkikäteen lukien aika kovanaisesti. Jatkan samalla linjalla.

Orsila vetosi tunteisiin ja jo 10 vuotta jatkuneeseen lasten urheiluharrastuksen tukemiseen. Asia on hyvä, mutta rahat ovat väärät. Moni varmaan muistaa, kuinka Supercellin entiset omistajat Paananen ja Kodisoja kertoivat myytyään osakkeitaan, että maksavat mielellään myyntivoiton verot, koska ovat saaneet Suomelta niin paljon. Heillä oli oikea asenne. Kyse oli heidän myynneistään ja heidän maksamista veroista. Ei IPO:ssa saaduista yhtiön rahoista. Siinä mallia kuinka hoidetaan “giving back to to society”.

Edelleen ymmärrän Moduligtin sponsoroinnin, mutta en hyväksy. Mutta eivät ole eivätkä olleet minun rahojani. Jätän aiheen tähän.

49 tykkäystä

Firma meni jo aiemmin “do not invest” -kategoriaan, mutta ihan vain muistutuksena aiemminkin ketjussa esille tuomani viestintäseikka Modulightin raportoinnista. Krediitit Ekalle twiitistä, vaikka onkin jo pari kvartaalia vanha.

Sen verran katsoin raporttia, että pääpointit esitetään edelleen liibalaaba edellä ja jääkylmät luvut perässä. Kertoo luvattoman hyvin siitä, että sijoittajilta halutaan peittää jotain aina kun luvut ovat pahemmin pakkasella kuin siperialainen lumilinna. Tällä rintamalla ei siis mitään uutta.

Otsikko lähti myös uuteen uskoon, koska tämä firma ei ole hetkeen tarjonnut mitään “ratkaisun” näköistäkään.

41 tykkäystä

Kiitos paljon erinomaisesta Modulight-keskustelusta!

Ehkä joissakin muissa Inderesin säikeissä olisi liputuksia tullut vastaavasta.

Kiitän Inderesin foorumia, olin lähellä sijoittaa erääseen suomalaiseen listautuneeseen yritykseen, mutta foorumilla ollut kirjoitus esti sen ja siten ison tappion.

Seuraava Suomi-Ipo on todennäköisesti realismipohjainen.

5 tykkäystä

Aamuledessä tänään Orsilan haastattelu.

Viime syksynä pörssiin listautunut Modulight julkisti torstaina tuloksensa tammi-syyskuulta. Viime vuonna tappiollisen tuloksen ensi kertaa kymmeneen vuoteen tehneen yrityksen liikevaihto on tänä vuonna edelleen kutistunut ja liiketulos on 5,3 miljoonaa euroa pakkasella.

Syinä mainittiin korona, asiakkaita ei päästy tapaamaan ja tulokset näkyy tänä vuonna :thinking:
Suomen geopoliittinen asema sotaa käyvän maan naapurina pelästyttää asiakkaita. Natoon liittyminen parantaisi tilannetta huomattavasti.

Mitähän tarinavetoisen firmaan jää jäljelle jos tarinat on tätä luokkaa.

30 tykkäystä

Parodia on hauskaa, mutta tämä foorumi ei ole oikea paikka sille.

Täällä sijoittajat auttaa sijoittajia. Kritiikkiä saa antaa (ja pitää antaa), mutta parodiatilit, vaikkakin ovat mahdollisesti hauskoja, eivät ole rakentavia. Ja ne tuskin lopulta jäisi yhteen.

42 tykkäystä

Orsilan mukaan yhtiön kannattavuus on heikentynyt, koska myynti on tyssännyt samaan aikaan kun yhtiö on kasvattanut kulujaan.

”Korona vaikeutti monella tavalla myyntityötämme kahden viime vuoden aikana. Myyntisyklit ovat vuosien mittaisia prosesseja, joten vaikeudet myynnissä näkyvät luvuissamme viiveellä. Niitämme nyt sitä laihaa satoa vuosilta 2020 ja 2021."

Aika erikoisia kommentteja peilattuna IPO-tavoitteisiin ja -aikatauluun. Että 2020 meni jo myynnin kannalta vihkoon, mutta 2021 uskoteltiin vielä sijoittajille (ja kenties itsellekin), että kannattava kasvu jatkuu.

40 tykkäystä

Myin itse Modulightin osakkeet kerrankin huipulla, kun sektoria hieman tuntevana totesin hypen siirtyvän realismin tuolle puolen.

Isot alaskirjaukset heti IPOn jälkeen ja rankasti tappiolle lässähtäminen on yksi asia, mutta vielä kyseenalaisempaa on, että yrityksen avainhenkilöt tekivät osittaisen exitin näillä premisseillä. Minun on hyvin vaikea uskoa, että nämä merkit eivät olisi olleet jo IPO-vaiheessa sisäpiirin tiedossa.

26 tykkäystä

Mikähän tätä tänään nosti? Mitään tiedotetta ei ollut mutta toimari oli antanut eilen Kauppalehteen haastattelun. Jos noin pienellä saatiin kurssi lähes 10% kiitoon, muutamalla positiivisella uutisella siitä että bisnes olisi lähtenyt pyörimään olisi jo valtava vaikutus.

3 tykkäystä

Arvopaperissa oli tosiaan tänään juttu, Orsilan osakkeiden arvosta pudonnut 100 milliä. Jos joku voisi referoida, kun se oli vain tilaajille. Kiitos etukäteen.

Toisaalta mieli tekisi kovasti lisäillä Modilightia nyt kun se on laskenut, mutta toisaalta taas niin mystinen firma etten tiedä mitä ajattelisin.

2 tykkäystä

Kiinnittikö kukaan muu huomiota että tänään kun NHL pojat olivat kiekkoa lätkimässä kaukalossa niin Modulightin mainokset loistivat poissaolollaan? Eli sen kerran kun ottelun seuraajissa olisi edes jollain todennäköisyydellä voinut olla potentiaalisia asiakkaita niin rahat eivät riittäneet mainospaikkaan. Esim. Wilhelm oli sen sijaan katsonut hyötyvänsä mainostaessaan kisalihojaan niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin kiekkofaneille :joy: Hieman pilke silmäkulmassa havainnoitu mutta kun sitä rahaa kaukaloon muutenkin upotetaan…

33 tykkäystä

@Er1, Saa sen linkin itsekin liittää mukaan. Tässä linkki ja pari kappaletta lainattuna:

Laserteknologiayhtiö Modulight päivitti taloudelliset tavoitteet ja strategian vuosille 2023–2025. Yhtiön tavoitteena on vahva vuosittainen kasvu ja paluu vahvaan kannattavuuteen strategiakaudella 2023–2025.

Tiedotteen mukaan Modulightin taloudellisena tavoitteena on vahva vuosittainen kasvu ja paluu vahvaan kannattavuuteen strategiakaudella 2023–2025. Yhtiön osinkopolitiikkana on, että kaikki tuotot sijoitetaan orgaaniseen ja epäorgaaniseen kasvuun, ja yhtiö jakaa vähän tai ei lainkaan osinkoja.

12 tykkäystä