Yhtiö on tosiaan listattu Saksaan, mutta perustettu Suomessa. Pohjoismaat ja Suomi myös merkittäviä toiminta-alueita yhtiölle. Suurin omistaja myös edelleen suomalainen perustaja Jorma Jokela. Monelle suomalaiselle yhtiö voi olla tuttu Ferratum-brändistä (konsernin nimi vaihtui Multitudeksi muutama vuosi sitten), minkä kautta yhtiön Consumer Banking -liiketoiminta-alue edelleen toimii.
Kyseessä tosiaan digipankki, jonka kohderyhmänä ovat kuluttajat, pienet ja keskisuuret yrityksen sekä muut fintechit, joita perinteiset pankit eivät tyypillisesti palvele (”overlooked by traditional banks”). Siten yhtiön lainakanta onkin moniin perinteisiin pankkeihin nähden riskisempi (vastapainona luonnollisesti myös korkeammat marginaalit). Historiassa yhtiöllä on näyttöjä vahvasta kasvusta, mutta mukaan on mahtunut myös haastavia aikoja erityisesti COVID-19 pandemian jälkeen, josta yhtiön tulostaso on kuitenkin lähtenyt elpymään jo selvästi.
Mutta en nyt tämän pidempää pätkää kirjoittele tähän, vaan tutustukaan toki itse raporttiin! Video tulossa ulos myös lähitulevaisuudessa. Menen itse hieman pidemmälle lomalle tästä ja mahdollisiin kysymyksiin palailen sitten loman jälkeen.
Huutelen sivusta, mutta nykyisin pystyy ostamaan mm. Nordnetista.
Aiemmin listattuna oli suomalainen emoyhtiö, eivätkä tällöin Suomessa asuvat voineet vielä omistaa yhtiötä (Euroclearin ihmeellisyyksiä). Kesällä listatun yhtiön kotipaikka siirtyi ja nyt yhtiötä voi omistaa myös Suomesta käsin
Aloitimme digipankki Multituden seurannan. Multitude on palannut kannattavaan kasvuun muutaman vaikean vuoden jälkeen, ja odotamme yhtiön jatkavan tällä tiellä myös tulevina vuosina.
Multituden englanninkielinen seurannan aloitus -raportti on vapaasti luettavissa täältä.
Aiheet:
00:00 Aloitus
00:25 Mitä Multitude tekee?
02:15 Liiketoimintamalli
04:10 Toimiala
06:06 Kilpailu
08:21 Arvoajurit
10:14 Riskit
12:02 Strategia ja taloudelliset tavoitteet
14:00 Ennusteet
15:45 Arvostus
“Jokela mietti ensin Arvopaperin mukaan listautumista Helsingin pörssiin, mutta investointipankissa todettiin, että suomalaiset innostuisivat tuskin pikavippiyhtiöstä.”
Perusteltu näkökanta. Myös tuossa hässäkässä on sisäänrakennettuja turhia monimutkaisuuksia kuten kummallinen konsernirakenne ja ikuiset bondit, jotka vaikeuttavat seurantaa ja vertailua kilpailijoihin. Varsin rempseää on myös lainananto kun luottotappiot ovat tuolla tasolla.
Toisaalta multippeleilla 0.5x kirja-arvo ja 6x P/E on vaikea nähdä hirveästi riskiä alaspäin, ellei lainasalkku sula ihan täysin käsiin.