Nekkar ASA - norjalainen disruptoija

Backlog on kyllä kasvanut kivan näköisesti viime vuodet. Jotenkin tuntuu oudolta, jos sykli olisi ollut yhtä kauniissa ja tasaisessa nousussa? 2021 toki varmaan rikkoo trendin.

2015 on backlog ollut 204 mnok, jos oikein ymmärrän

image

3 tykkäystä

Silloinen TTS Group osti Syncroliftin Rolls-Royce Marinelta vuonna 2015. En voinut ensin uskoa, mutta kauppahinta oli oikeasti vain MNOK 10,7. Miljoonalla eurolla siis saatiin 250 installaatiota, patentit ja brändi. Kyseessä oli silloin pikkuinen hankinta, joka sai vain muutaman rivin vuosiraportissa.
image
Syncrolift integroitiin tuolloiseen Shipyard-solutions segmenttiin, jossa oli myös Liftec niminen ratkaisu. Tuo @Koltteri esittämä 204 MNOK tilauskertymä vuodelta 2015 sisältää myös Liftecin tilauskertymän, joten se ei taida olla aivan vertailukelpoinen, mutta pointti on selvä: Syncroliftin tilauskertymä on viidessä vuodessa kuusin- tai kymmenenkertaistunut.
Tuolla 10 miljoonan kruunun ostoksella on oikeasti tehty sittemmin vuosien aikana kruunuissa yli miljardi liikevaihtoa ja satoja miljoonia liikevoittoa. Rolls-Royce myi sen käytännössä ilmaiseksi. Norjalaiset toki varmasti tekivät Syncroliftin brändin alla uutta kehitystyötä, investointeja ja myyntityötä. Varmaan myös silloisen TTS Groupin Shipyard segmentissä oli osaamista, resursseja ja synergioita kehittää Syncroliftin konseptia.
Sitten Liftec myytiin vuonna 2017 ja vuoden 2018 alussa Cargotec ilmoitti ostavansa TTS Groupista kaiken muun paitsi emoyhtiön (hallinto) ja Shipyard-solutions segmentin, jossa oli jäljellä enää Syncrolift. Yhtiön nimeksi vaihtui Nekkar ja se ilmoitti, että operaatiot tulevat jatkossa rakentumaan Syncroliftin ympärille ja se lanseerasi tämän uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja yritysostoihin perustuvan kasvustrategian. Yhtiön markkina-arvo on sen jälkeen kolminkertaistunut vaikka 90 % liiketoiminnoista myytiin. Näin jälkikäteen tarkasteltuna tuo kauppa oli aika hyvä veto, kun yhtiön tappiolliset ja huonoiten tuottaneet osat myytiin suomalaisille :sweat_smile:. Yhtiön johto selvästi näki Syncroliftin potentiaalin ja vahvan markkinan ja lähti kehittämään sitä.
Jos jatkuneiden liiketoimintojan lukuja katsoo niin liikevaihto on noussut noin 75 % vuodesta 2016, mutta on tapahtunut valtava marginaaliekspansio ja käyttäkate ja liikevoitto ovat moninkertaistuneet. Kuka olisi uskonut, että laivanosturit ovat skaalautuva bisnes. Mutta kyllä yhtiössä on täytynyt tehdä aika paljon asioita oikein, koska vuonna 2015 Rolls-Royce vielä näki liiketoiminnan huonona ja kannattamattomana ja myi sen ilmaiseksi.

7 tykkäystä

Kiitos myös @Homeros erinomaisesta avauksesta.

Hieman myöhässä pääsin eilen tähän mukaan, kun vasta viikonlopun aikana ehti selaamaan materiaaleja läpi. Näyttäisi muutkin löytäneen Nekkarin ja nousevaan kurssiin on hyvä ottaa lisäpositiota :sweat_smile:.

Syncrolift on toki selkeästi tukijalka ja sieltä tulee jatkuva kassavirta, backlog tukee ptkälle eteenpäin. Toki yhtiön ennusteen mukaan näyttäisi siltä, että kasvua tältä osin ei olisi jatkossa tulossa, ainakaan 2021 aikana. Huolto- ja palvelutoiminnan ylösajo vastaavasti tuonee tukea, kun vaan saavat hyvin toteutettua.
image

Mielenkiintoinen avaus puolestaan on Leroyn kanssa tekeillä oleva Starfish. Sea Lice / kalatäi (?) on oikeasti iso ongelma kalankasvattamoilla. Itsellä oli Mowi hyvän tovin salkussa, kunnes norjan verottaja alkoi ottamaan osingoista isomman potin päältä. Tuolloin tuli seurattua alaa jonkin verran ja pöpöjen vaikutus tuntui olevan jatkuvasti esillä.

Jos Starfish saa kalatäit eliminoitua ja toteutettua merikasvattamon lisäksi kustannustehokkaammin, niin kysyntää luulisi olevan. Globaalisti kasvattamoita on kuitenkin paljon ja toiminnan kustannustehokkuudella on suuri merkitys bulkkialalla.

Onkohan tuosta mitään havaintoa, kuinka paljon revenueta olisi odotettavissa? Ei ilmeisesti ole Leroyn kanssa yksinoikeudellisia soppareita, kun julkisena tuotteena on esillä. Yhtiön ennusteissa ei osunut ainakaan omaan silmään tarkempaa tietoa. Tietysti konsepti on vasta testivaiheessa ja toiminnallisuus pitää saada varmistettua.

Samaa mieltä, että synergiaa ei päällisin puolin näytä olevan. Yhteisenä tekijänä on osaaminen merellä toimimisessa. Lisäksi isoilla toimijoilla näyttäisi olevan luottoa Nekkarin insinööriosaamiseen, kun Orsted ja Leroy on mukana kehitystyössä. Uusia avauksia on todennäköisesti tulossa vielä lisää, ainakin oma oletus on, että kaikki ei ole vielä esillä.

Edit:

lainausta tuolta Nekkarin artikkelista Starfisin osalta:
“The idea behind Starfish is to reduce opex level dramatically for the fish farming industry, while simultaneously improve fish welfare and focusing on circular economy. We look forward to verifying the technical and operational parameters of the solution before we start preparations for testing with biomass later this year,” says Mette Harv, executive vice president of Nekkar’s Aquaculture business area.

In both Norway and parts of Canada there is a political drive towards closed caged fish farming. Authorities view closed fish cages as a potential solution to solve major environmental and sustainability challenges such as sea lice, escapes and mortality rate.

“Today there are around 4,000 open cages in Norway. Closed cages will open up additional locations. This illustrates the market potential for Starfish,” adds Mette Harv.

4000 avointa kasvattamoa pelkästään Norjassa

Britanniassa, Kanadassa ja Brasiliassa on ihan vaan “muutama” lisää
Testivaihe toki vielä kestää, joten varsinainen tuotanto ja revenue tulossa ehkä 2022-2023 eteenpäin :man_shrugging:

2 tykkäystä

Nekkarin hallituksessa itseasiassa istuu Mowin entinen kalanviljelyn operatiivinen johtaja, joten luottaisin että he kyllä aika hyvin perillä kalankasvatusteollisuuden tarpeista.

Ongelma on, että merivedessä elävät hankajalkaiset ovat parasiittejä lohelle, ja niiden yleistyminen uhkaa koko Norjan lohielinkeinoa ja tuottaa valtavia taloudellisia menetyksiä. Tämä tieteellinen julkaisu avaa hyvin asiaa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848616304537. Eristämällä lohet merivedestä umpinaisen tai puoliumpinaisen ratkaisun avulla, jossa vettä sitten kierrätetään pumpuilla käytännössä ratkaisee tämän ongelman.

Löysin jopa tällaisen julkaisun jossa näitä kehitteillä olevia suljettuja kalankasvatusympäristöjä esitellään. Näitä on eri toimijat kehitellyt ainakin jo vuodesta 2014 asti ja kaupallisiakin ratkaisuja on jo tarjolla. Mutta jostain syystä teknologia ei ole lyönyt ihan vielä läpi. Luulen, että se ongelma on, että osa noista on niin kalliin ja vaikean näköisiä ratkaisuja, että sitten kalan hinnasta tulee liian korkea verrattuna avoverkoissa kasvatettuihin kaloihin, kun pitäisi investoida noihin kalliisiin ratkaisuihin. Nekkarin kehittämä tuote eroaa käsittääkseni siten, että se kehitetty sillä idealla, että sen pitäisi alentaa kustannuksia ei nostaa niitä, jolloin investointipäätös on kasvattajille no-brainer. Ainakin yksi selkeä iso etu on, että tuo heidän umpipussin voi virittää jo olemassa oleviin kehikoihin, jotka on jo ankkuroitu sinne vuonoihin. Tuossa Nekkarin sivuilla olevassa kuvassakin tuota pussia viritellään tuollaiseen muoviseen rinkulaan, joka on ymmärtääkseni se Norjassa suosituin ja yleisin malli joka on kasvattajilla laajasti käytössä.

Tätä voi verrata näihin https://aquafarm.no/, Certus - FiiZK kilpailevien yhtiöiden tuotteeseen, joiden ratkaisuissa kasvattajan pitäisi ostaa tuo koko infrastruktuuri ja heittää vanhat kehikot menemään, jolloin investointikustannus voi nousta aika korkeaksi. Toki Nekkar on takamatkalla ja tuote on vasta kehitteillä, kun noiden kilpailijoiden ratkaisuilla on jo todistetusti tuotettu kalaa ja ne on kaupallistettu.
Yhdessä uutisessa oli paremmin kommentteja:

Harv said one of the benefits of the system was that fish farmers might have the option to use cages they already owned for the outside layer, although moorings would have to be enhanced and only the bigger pens - such as the 200-metre collars used in Norway – would be suitable. The company will know more about the feasibility of that option, and what distance is best between the outside and inside rings, after testing.
When it comes to automation, Starfish has a software platform for remote surveillance, data acquisition, bio analytics and production control. Nekkar already has competence and experience in its Intellilift division, which supplies control systems, flexible interfaces and advanced intelligent diagnostic systems for the oil and gas industry.
Dependent on testing, Harv hopes to have the Starfish commercially available by around Easter next year, first in Norway and then in other countries.
“There is a huge interest in it,” said Harv. “We certainly see the opportunities globally.”
Harv pointed out that in both Norway and western Canada there is a political drive towards closed caged fish farming.
“Today there are around 4,000 open cages in Norway. Closed cages will open up additional locations. This illustrates the market potential for Starfish,” concluded Harv.

Myyntipuheissa potentiaalia on vaikka miljoonien myynnille, mutta kaupallistumisen onnistuminen on vielä aika iso jos. Ei ole tieto onko tähän jotain patentteja olemassa ja kuinka helposti tuo ratkaisu on kopioitavissa. Ei ole myöskään mitään tietoa siitä, mikä on Leroyn ja Nekkarin välinen sopimus ja miten mahdolliset tuotot sitten jaettaisiin. Mutta eihän Nekkar nyt missään nimessä rupea itse lohia viljelemään, eikä välttämättä edes valmistamaan/myymään tätä teknologiaa vaan voi olla että he vain lisensoivat sitten ratkaisun eteenpäin. Teknologian voisi myydä/lisensoida esim johtavalle kalankasvatusratkaisujen toimittajalle Akva Groupille, sen sijaan että lähtisi kilpailemaan pienenä yhtiönä heidän kanssaan. Mutta tää nyt on kaikki tällaista jossittelua. Kärsivällisyyttä tarvitaan, että nähdään mikä on Starfishin potentiaali ja mitkä on johdon suunnitelmat sen kaupallistamisen osalta. Sijoituscasea ei kannata eikä tarvitsekaan rakentaa Starfishin onnistumisen varaan.

4 tykkäystä

Onneksi Starfish ei juuri myyntiluvuissa ja ennusteissa vielä näy, kehityskustannuksina toki, mutta kaikki tulossa oleva on pelkkää upsidea nykyiseen tilanteeseen. 2022 olisi siis tuon mukaan potentiaalisesti jo kaupallistaminen menossa.

2 tykkäystä

Tähän liittyen yhtiöltä tuli tiedote tänään. Nekkar. Yhtiö saa 20 MNOK avustuksen (ei tarvitse maksaa takaisin) Norjan innovaatiorahastolta uuteen Skywalker tuuliturbiiniasennuskonseptiinsa, jota se kehittää yhdessä merkittävän tuuliturbiini OEM valmistajan (Orsted?) ja Fred Olson Renewablesin kanssa.

Referoiden tiedotteesta: tuote on tietenkin distruptoiva, sen avulla voidaan asentaa painavampia ja suurempia turbiineja, se vähentää tarvittaavaa aikaa, kustannuksia ja ympäristövaikutuksia, siinä on vakauttimet aallokoiden varalta ja tietenkin mahdollisuus etäohjaukseen Intelliftin kautta ja se mahdollistaa turbiinien asennuksen sellaisiin paikkoihin joissa se ei ole aiemmin ollut mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa. Uusiutuvien segmentin johtaja uskoo, että tuotteella on potentiaali olla “game-changer” globaalissa tuulivoimateollisuudessa.

Jos tukijalkoja ja tynkiä ei ollut vielä tarpeeksi, niin tässä on vielä yksi lisää. Toki on mahtavaa, että näitä ei kehitellä osakkeenomistajan vaan muiden rahoilla. Uskottavuutta lisää yhteystyö merkittävien alan toimijoiden kanssa ja kyky saada rahoitusta näille konsepteille. Alkaa myös muodostua kuva siitä, että Intellift on se mikä yhdistää näitä kaikkia yhtiön toimintoja tai ainakin Intelliftin tuotteen voi yhdistää kaikkiin yhtiön nykyisiin ja kehitteillä oleviin ratkaisuihin.

Katsoin myös Innovation Norwayn sivuilta vähän noita avustuksen myöntämisen kriteereitä.

Grants are used for projects where the socio-economic benefit of the project is considerable and technical risk is high. Grants are reserved for Norwegian companies that have ambitions to create value through innovation. - - We prioritize innovation projects that have great utility, high degree of innovation and likelihood of success.

7 tykkäystä

Yhtiö julkaisi tänään vuosikatsauksensa.

https://lisgb48458y3t494s3m096yp-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/04/2020_Annual-Report-1.pdf

Yhtiö vahvistaa sen, mitä jo aiemmin aavistelin että Intellift on se liima joka yhdistää kaikki yhtiön rönsyilevät vertikaalit:

While Shipyard solutions, Aquaculture and Renewables are business areas that operate relatively independent of each other, the Digital solutions business area utilizes its unique competence to support the three other business areas. The purpose is to enable digital business models to capitalize on disruptive hard-tech design to unlock a revenue potential and drive business value from SaaS revenue

Syncoliftin näkymien osalta korostetaan markkinatilanteen oleva ”lupaava”, mutta tänä vuonna odotetaan vähemmän isoja tilauksia, jolloin uudet tilaukset eivät saavuta viime vuoden tasoa. Kuitenkin sanotaa, että: ”Nykyinen tilauskanta tulee takaamaan korkean aktiviteetin vuonna 2021, - - mikä puolestaan tulee turvaamaan kasvun ja terveet marginaalit.”

Huolto/palvelutoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 30 %, ja tässä suunnassa on vielä paljon kasvuvaraa, koska se vastaa vasta vielä alle 10 % yhtiön liikevaihdosta. Näkymien alla kerrotaankin, että yhtiö toteuttaa viisuvuotissuunnitelmaa aftersale-liikevaihdon kasvattamiseksi ja markkinaosuutta aiotaan voittaa takaisin tulevina vuosina.

Intelliftin liikevaihto kasvoi 100 %, niin kuin toimitusjohtaja oli jo aiemmin indikoinut, mutta puolet liikevaihdosta oli sisäistä, joten tämä ei ollut ihan niin vaikuttavaa. Näkymien alla on lisätietoa: kerrotaan, että ensimmäiset kaksi Intellift/Phoenix-järjestelmää on myyty ja toimitettu, toinen yhden uuden Syncrolift-järjestelmän kyljessä ja toinen vanhan Syncroliftin päivitysprojektiin.

Starfishin osalta ei uutta informaatiota. Sen testaukset etenevät aikataulussa. Katso aikaisempi viesti.

Tuuliturbiiniasennushärpäkkeen osalta kerrotaan, että se on vielä varhaisella asteella. ”Pre-study” tehtiin viime vuonna ja pääkehitysvaihe on alkanut tänä vuonna. Sanotaan, että sitä kehitetään tiivissä yhteydessä loppukäyttäjien kanssa, jotta voidaan taata tuotteen kysyntä markkinoilla.

Jotain negatiivistakin mainitaan. Koronan takia on nähty jotain viivästyksiä projekteissa. Kokonaisriski suhteessa mahdollisiin tuleviin projektiviivästyksiin ja valuuttakurssien aaltoiluun on kuulemma kasvanut.

R&D kustannusten ohjeistetaan kasvavan vuonna 2021 liittyen investointeihin Starfishiin, Skywalkeriin ja digitaalisten liiketoimintojen kehittämiseen. Yhtiö aikoo jatkaa julkisen rahan hakemista näiden kulujen kattamiseksi. Kokonaisuudessaan yhtiön johto kuvaa näkymiä positiivisiksi ja toistaa sen, että yhtiö on hyvässä taloudellisessa ja operationaalisessa asemassa.

12 tykkäystä

Olin siinä luulossa, että yhtiö raportoi seuraavan kerran vasta elokuussa, koska Nekkar on TTS groupin kaupan jälkeen raportoinut vain puolivuosittain ja edellisessä vahvistetussa kalenterissa näin olikin merkitty tälle vuodelle. Kuitenkin tänään kalenteria päivitettiin ja Q1-tulokset julkaistaan ilmeisesti 31.5. Onko tämä merkki jostain? Toivottavasti ainakin uudesta sijoittajaviestinnässään enemmän aktiivisesta Nekkarista.

1 tykkäys

Hmm… onko jossain muualla muuta enemmän tietoa? Nekkarin IR -sivuilla on vain General Meeting 27.5.2021. ja half-year report elokuussa, kuten mainitsitkin.

https://nekkar.com/ir/
image

1 tykkäys

Yhtiön sivuille se ei ollut vielä päivittynyt, mutta ainakin Nordnetissa “uutiset ja lehdistötiedotteet” alla näkyi

image

Tuo sivuilla vielä näkyvä kalenteri julkaistiin siis marraskuussa.
Katsoin, että ilmeisesti Norjan laki ja Oslo Börs vaativat yhtiöiltä vain puolivuosikatsaukset ja vuosikertomuksen eli tässä suhteessa Q1- ja Q3- raportin tekeminen on vapaaehtoista.

3 tykkäystä

Lehdistötiedotteena näyttäisi olevan, eli ei tarvitse vain Nordnetiin luottaa. Siellä ollut välillä heittoa päivämäärissä. Erinomaisen hyvä uutinen! Pysyy paremmin kartalla etenemisestä ja näkymistä.

Pitääkin katsoa, saako vielä vipua venytettyä ostoihin ennen kuun loppua. Kurssitaso on taas valunut mukavasti :thinking:

1 tykkäys

Toki ajankohta oli ehkä vähän hassu, kun tuloskausi on jo käytännössä ohi, niin tiedotetaan että vielä julkaisemme raporttimme. Luulisi ainakin että jos tulos olisi ollut todella huono Q1:lla niin ei kannattaisi julkaista mitään, kun kukaan ei odota tai vaadi vielä raporttia. Kuitenkin toisaalta pieni yhtiö ja tulovirrat suurinpiirtein tiedetään ja suuret tilaukset on kommunikoitu pörssitiedotteilla, joten en usko nyt mihinkään suuriin muutoksiin tulosriveillä.
Edit. Toki ei niinkään tuloksen osalta mutta Starfishin, Intelliliftin ja Skywalkerin kehityksen osalta on voinut tietenkin tapahtua paljonkin Q1:llä, josta raportoida.

1 tykkäys

Blogianalyysi Nekkarista. Itselle ei enää juuri mitään uutta, kuin vahvistusta siihen, että Nekkarissa on paljon potentiaalia kasvulle.

Tuohon tasearvoon toki mainintana täälläkin @Pohjolan_Eka esille tuoma MacGregorille maksettavana oleva 94MNOK. Siitä huolimatta luvut hyvinkin kohtuulliset nykyisellä liiketoiminnalla. Uusia avauksia ei ole nähdäkseni markkinalla juurikaan arvostettu vielä osakkeen arvoon.

6 tykkäystä

Tuolla blogissa luki vielä eilen näin:

At a market cap of 950 m and the net cash position of 360 m, we get an EV of about 590 m, which gives us EV/S of 1.6 and EV/Operating profit of less than 8.

Mutta sitten kirjoittaja “korjasi” tuota ja nyt siellä lukee:

At a market cap of 950 m and net current assets of 118 m, we get an EV of about 830 m, which gives us EV/S of 2.3 and EV/Operating profit of about 11.

Tää jälkimmäinen ei ole ainakaan se miten yhtiön liikearvo pitäisi laskea. Mää laskisin, että Nekkarin liikearvo on eilisen päätöskursilla: 930 MNOK (markkina-arvo) + 18 MNOK (vähemmistöosuus) - 368 MNOK (käteinen) + 94 MNOK (McGregor maksu) = 674 MNOK. Liikevoitto oli viime vuonna 75 MNOK, jolloin EV/EBIT olisi 9.

Liittyen tähän muutokseen blogin pitäjä kommentoi twitterissä: https://twitter.com/ValueTeddy/status/1394060804543107075

Note that the write up has been corrected, since I did not correctly take into account certain pledges of collateral which lowers the cash available to shareholders and increases the EV. Both the substack and website texts are now corrected :slight_smile:

Edelleen tuonne blogiin on lisätty tällainen kohta.

Note that about 90 m of the current assets are pledged as collateral, which leaves Nekkar with about 28 m of cash available to shareholders.

Tätä mää en oikein ymmärrä mitä blogin kirjoittaja näillä tarkoittaa. Kyllä, yhtiöllä on vakuutena pankkitakaussopimuksessa jotain omaisuuseriä 96 MNOK arvosta ja lisäksi 10 MNOK vakuutena valuuttajohdannaissopimuksille, mutta ne on silti osakkeenomistajien omaisuutta vaikka ne eivät ole varsinaisesti heti jaettavissa osinkona omistajille ja niiden perusteella ei pitäisi mitenkään “korjata” yhtiön liikearvoa. Lisäksi taseessa olevat 187 MNOK etukäteismaksut ovat sikäli kyllä vastattavaa mutta niitä nyt ei tarvitse ottaa huomioon liikearvoa laskiessa, koska ne kuittaantuvat orgaanisesti kun yhtiö jatkaa toimiintaansa ja jatkaa tuotteidensa myyntiä voitolla. Rahavirran ollessa positiivinen myös etukäteismaksut ovat kyllä “available to shareholders”.

3 tykkäystä

Highlights Q1 2021
• NOK 93 million in revenues, up ~40% compared to Q1 2020
• Operational EBITDA* of NOK 17 million (EBITDA-margin of 18%), up from
NOK 5 million in Q1 2020
• Solid order backlog of NOK 1,043 million at the end of Q1 2021
• Successful start-up of ocean testing of “Starfish” closed fish cage
• Secured NOK 21 million in funding for “SkyWalker”, Nekkar’s disruptive wind
turbine installation solution
• Five-year service agreement for US customer signed for Syncrolift
• Delivered environmentally friendly shiplift to Skarvik AS

Vakaa hyvä operatiivinen suorittaminen jatkui. Lisääntyneet henkilöstö- ja R&D kulut hieman alensivat marginaaleja verrattuna edelliseen H2-raporttiin. Tässä raportissa tärkein anti oli selvästi kaikkien segmenttien kehityksen ja tulevien suunnitelmien esittäminen. Varsinkin Skywalkerin idea ja selkeä markkinarako esitettiin mielestäni hyvin.

8 tykkäystä

Hyvää lisäksi tilauskirjojen määrä, pysynyt samalla tasolla vaikka isompi toimituskin tehty. Kyllä tämä lisää uskoa tarinan etenemiseen.

Lisäksi mitä aiemmin ei ainakaan itsellä ole tullut vastaan, oli projektien testausaikataulut. Molemmissa tämän vuoden ajan testijaksot käynnissä.

Palvelusopimuksista oli aiemmin mainintaa, missä tuottavia kasvumahdollisuuksia. Tehty 5 vuoden sopimus on hyvä alku.

7 tykkäystä

Kuuntelin tuon sijoittajaesityksen. Se taisi olla englanniksi ensimmäistä kertaa niin pysyi perillä. Jotain nostoja sieltä.

  • Syncroliftin uudisrakennusmarkkina on vakaa, jos katsotaan 20 vuoden ajalta niin se ei ole kasvanut eikä supistunut. Toisaalta megajahtinostureiden osalta on kuulemma ollut kasvua nyt koronankin aikana kun rikkaat on tunnetusti rikastunut. Siksi kasvu tulevaisuudessa palveluista.
  • Maailmassa on 250 laivanosturia jotka ovat vähintään 15 vuotta vanhoja. Yli 15 vuotta vanhat nosturit tarvitsevat kuulemma huoltoa ja päivitystä. Telakat ovat tehneet näitä huoltotoimenpiteitä ja päivityksiä myös itsenäisesti, osittain sen takia että näiden vanhojen nostureiden alkuperäisiä valmistajia ei ole enää olemassa, mutta nyt Nekkar on aktivoitunut tämän osalta ja aikoo tarjota kilpailukykyisiä palvelupaketteja telakoille. Palvelusopimuksissa on kiinteät vuosittaiset hinnat.
  • Liiketoiminta ei varsinaisesti ole kausiluontoista, mutta Q1 ja Q2 ovat ehkä vähän hitaampia kun projekteja sitten kiritään vuoden loppua kohti.
  • Synkroliftin liiketoiminta on hyvin skaalautuvaa. Insinöörit ovat kiireisiä, mutta voivat ottaa nytkin lisää tilauksia.
  • Koronan takia nostureiden kilpailutukset ovat ehkä vähän varovaisempia ja etenevät hitaammin. Jostain projektista on jätetty tarjous viimeaikoina. Etenkin Australissa ja Yhdysvalloissa on nähtävissä korkeaa aktiviteettia.
  • Starfishin osalta voidaan ottaa kuulemma tilauksia vastaan jo tämän vuoden lopussa. Skywalkerin osalta tietenkin liian aikaista sanoa. Skywalker keskittyy ensin maatuulipuistoihin ja myöhimmin merelle asennettaviin.
6 tykkäystä

Ilmeisesti joku saksalainen analyysiyhtiö on antanut Nekkarille ostosuosituksen ja tavoitehinnan 12 NOK., mikä voi selittää tämänpäiväistä nousua.

NEKKAR ASA | Only yesterday we recommended the specialist for the installation of offshore wind turbines from Norway. With the Skywalker lifting system, the Scandinavians have developed a game changer for the industry. For details, please read the message from Thursday afternoon. Here, too, the entry was made at a favorable price. Our first target for the share is 1.20 euros.

https://www.finanzen100.de/premium/bernecker-boersenkompass/stop-go-boersenkompass-portfolio-vier-mal-handlungsbedarf-in-der-empfehlungsliste_H596825262_1086478/

6 tykkäystä

Nekkarin IR:ltä, ja itse asiassa CEO:lta tässä tapauksessa, muutama tarkennus aiempiin arveluihin ja oletuksiin. Innovaatiopartnereille ei ole annettu ekslusiivisuutta, joten tuotteet yleisesti myytävissä halukkaille.

Starfish

  • Testit etenevät suunnitellusti, jatkuu 2021 ajan ja myös vielä 2022
  • kaupallistaminen -21 lopussa/-22 alussa, liikevaihtoa tulossa -22 aikana
  • ei ole ekslusiivisuutta Lerøyn kanssa, eli yleisesti myös muille kaupan

Skywalker

  • Ørsted ei ole innovaatiokumppani, vaan asiakas ainakin materiaalien mukaan - ei ekslusiivisuutta
  • pienempi proto testissä Q4/2021 ja täysikokoinen 2022 aikana
  • myyntiä ja liikevaihtoa tulossa 2023 aikana
8 tykkäystä

Onko näistä @kettunen missä matskuja vai laitoitko postia Nekkarille?

1 tykkäys