Nekkar ASA - norjalainen disruptoija

Ajattelin avata langan tällaiselle yhtiölle kuin Nekkar, jos foorumilta löytyisi kiinnostusta. Kyseessä on Oslon pörssissä listattuja ja Norjasta käsin toimiva globaali micro-cap yhtiö (markkina-arvo NOK 850m). Yhtiö määrittelee itsensä näin: ”Nekkar aims to develop disruptive technologies that offer high sustainability impact solutions for the Shipyard-, Drilling- and Aquaculture industries.” Nekkarilla on kolme liiketoiminta-aluetta: Syncrolift (telakat), Intellift (Saas) ja Starfish (kalankasvatus).

Nykyinen yhtiö syntyi Macgregorin jäänteistä, sen jälkeen kun Cargotec osti sen vuonna 2019. Vanhan liiketoiminnan myynnistä saadut varat jaettiin osinkona silloisille osakkeenomistajille vuonna 2019, mikä selittää mielenkiintoisen kurssikehityksen. Kauppa jätti kuitenkin varjon liiketoimintaa jatkaneen Nekkarin ylle, kun Cargotec haastoi kauppahinnan epäselvyyksien vuoksi ja vaati 240 miljoonan norjan kruunun korjausta kauppahintaan. Tämän vuoden tammikuussa yhtiöt kuitenkin pääsivät sopuun ja Nekkar joutui maksamaan vain 94 miljoonaa kruunua, johon markkina reagoi 20 % kurssinousulla.

Syncrolift on Nekkarin perusta ja se tuottaa lähes koko liikevaihdon tällä hetkellä. Kyseessä on siis erilaisia nosturiratkaisuja laivatelakoille, joiden tehtävä on parantaa telakoiden tuottavuutta ja logistiikkaa. Yhtiöllä on ainakin 240 installaatiota 66 eri maassa. Asiakkaat ovat merivoimien telakoita, korjaustelakoita ja rakennustelakoita. Kyseessä on ilmeisen niche-markkina, josta Nekkarilla on tällä hetkellä pseudomonopoli ainakin 80 % osuudella. Viimevuosina tilauksia on tippunut merkittävästi ja tilauskanta on tällä hetkellä jo miljardi norjan kruunua, joten yhtiön on vähän pakkokin kasvaa tulevina vuosina jotta nämä tilaukset saadaan täytettyä.

Markkanaosuuden kasvattamisen ja uusien telakoiden lisäksi, Nekkar voi tarjota ratkaisuja myös vanhojen telakoiden modernisoimiseksi. Lisäksi Nekkar on tunnistanut, että sillä on paljon kasvuvaraa vielä laitteidensa huoltotoiminnassa, josta sillä on tällä hetkellä vain 15-20 % osuus. Historiallisesti yhtiö ei varmaan panostanut huoltotoimintaan niin paljoa, mutta nykyään yhtiö pyrkii varmasti myös nostureidensa rinnalla myymään myös niiden huoltosopimukset, jotka tuottavat rahavirtaa kymmeniksi vuosiksi erinomaisilla marginaaleilla.
https://nekkar.com/wp-content/uploads/2019/10/Syncrolift-Shiplifting.pdf

Vuonna 2019 Nekkar osti 51 % Intelliftistä, joka muodostaa yhtiön digitaalisten ratkaisujen osa-alueen. Yhtiön tarkoitus on luoda avoin sovellusalusta, joka kerää, valvoo ja hallitsee varsin norjalaisten teollisuudenalojen (telakat, öljy, tuuli, kalankasvatus) tietovirtoja. Yhtiöllä on Phoenix nimellä kulkeva ohjelmisto. En tiedä mitä se käytännössä tekee, eikä yhtiö ole siitä kovin paljoa viestinyt tai eritellyt sen liikevaihtoa. Kuitenkin toimitusjohtajan mukaan Intelliftin liikevaihto ja liikevoitto kaksinkertaistui vuoden 2020 aikana. Intelliftin takia Nekkar näkyy joskus joissain Pohjoismaisten Saas-yhtiöden vertailuissa, mutta vaikka olisikin kivaa jos Nekkar saisi Saas-kertoimet, niin Intellift muodostaa tällä hetkellä hyvin pienen osan liikevaihdosta (4 %). Toki kasvu on ollut kovaa ja TAM on luultavasti merkittävä.


Lisäksi yhtiö kehittää Starfish nimellä kulkevaa täysin automatisoitua suljettua kalankasvatushäkkiä. Tuotteesta ei ole vielä kovin paljoa informaatiota, se on suunnitteluvaiheessa, mutta prototyypin testit merellä ovat käynnissä ja koe kaloilla on tarkoitus suorittaa kesän aikana. Kalankasvatus merissä synnyttää päästöjä ja rehevöittää vesistöjä ja on siten ongelmallista. Lisäksi meressä on kaikenlaisia parasiitteja joista kalat eivät tykkää. Starfish on tähän kaikkeen yhtiön mukaan ratkaisu. En tunne kovin hyvin kalankasvatuksen kustannusrakenteita, mutta kasvatusta on siirretty mereltä maalle edellä mainituista syistä ja tällainen kasvatus on kuulemma 20 % kalliimpaa. Nekkarin mukaan heidän tuotteensa on disruptoiva, koska se tekisi merellä tapahtuvasta kasvatuksesta vieläkin halvempaa ja toisaalta myös kestävää. Kalankasvastushäkkyrä olisi tietenkin yhteydessä myös Intelliftin järjestelmiin. Konkretiaa ja kaupallistamista pitää vielä odottaa.
https://nekkar.com/news/ocean-testing-of-starfish-closed-fish-cage-has-started/

Lisäksi yhtiö ilmoitti viimeisimmän puolivuosikatsauksensa yhteydessä että se on pilotoinut disruptoivaa täysin automatisoitua etäohjattua tuulivoiman asennusteknologiaa kansainvälisen partnerin kanssa. Patentti on vetämässä. Epäselväksi jäi mihin tämä liittyi. Jäämme odottamaan lisätietoja.


Viimeisimmällä vuosipuoliskolla liikevaihto kasvoi 46 % vuoden takaiseen verrattuna.
Koko vuoden osalta kasvua tuli 35 %. EPS kasvoi 45 % viimevuodesta ja oli NOK 0,67. Korkeat marginaalit kertovat hyvästä hinnoitteluvoimasta. Voimakkaasta (osakkeen hinnan ja liikevaihdon) kasvusta huolimatta yhtiö ei ole vieläkään kertoimilla pilattu. Tälle vuodelle olisi P/E 11, EV/EBITDA 3,1x ja EV/EBIT 4,6x. Velkaa ei yhtiöllä ole, mutta käteistä rahaa on NOK 370m

Hallituksen puheenjohtaja omistaa >30 prosenttia osakkeista. Pieneksi yhtiöksi Nekkarilla on vaikuttava johto joka koostuu Norjan öljy-, tuuli- ja kalasektoreiden konkareista.

Yhtiöllä on siis hyvin monta suuntaa joissa se voisi ja aikookin kasvaa: Syncroliftin osalta markkinaosuuden kasvattaminen, markkinan kasvaminen, olemassa olevien telakoiden modernisointi, huoltosopimusten haaliminen; laajentuminen intelliftin kautta Saas-markkinoille ja laajentuminen Starfishin kautta kalankasvatusmarkkinoille ja lisäksi uusiutuvat(?).

56 tykkäystä

Jos yhtiö kiinnostaa niin myös Norjan sijoitusfoorumilta löytyy hyvää keskustelua vuodelta 2019 asti yhtiöstä. https://tekinvestor.no/t/nekkar-asa-tidligere-tts-group

Vielä Intelliftistä. Tässä näkyy yhtiön kehitys viimevuosilta. Huomatkaa, että kuvaanhan piirtyy Saas-yhtiön lätkämaila, varsinkin kun myös vuonna 2020 liikevaihto ja voitto ilmeisesti kaksinkertaistuivat. Lukuja voi tarkastella täältä. Intellilift AS - 918 335 722 - Kristiansand S - Se Regnskap, Roller og mer

Toki summat ovat pieniä, mutta yhtiö on jo nyt kassavirtapositiivinen hyvillä marginaaleilla ja siten pystyy rahoittamaan kasvunsa ilman panostuksia Nekkarilta. Intelliftin puolikas ostettiin vuonna 2019 hinnalla MNOK 15.3. Nekkarin kannattaisi varmaan käyttää käteisvarojaan ja ostaa loputkin yhtiöstä.

Löysin vielä tarkemman kuvauksen vuodelta siitä, mitä yhtiö käytännössä tekee:

Intellilift delivers open software platforms to collect, monitor and control data for different offshore energy industries. Intellilift has developed “Phoenix” which is a mixed reality system that combines different data sources and high resolution real time camera streams. The product has been sold both to oil-gas business and wind industry and enables remote operation of machinery and processes. Intellilift is continuously working on new product development alongside its already commercialized products. We also expect positive synergies to be realized by integrating the products and solutions of Intellilift with the Syncrolift business as well as the aquaculture business.

10 tykkäystä

Kiitos hienosta avauksesta @Homeros! Olet löytänyt varsin mielenkiintoisen yhtiön ja koen hieman harmilliseksi että tästä ei ole vielä syntynyt enempää keskustelua. Yhteen kohtaan viestissäsi kiinnitin erityistä huomiota, nimittäin tuohon oikeuskeissiin. Kun kirjoitat imperfektissä että Nekkar joutui maksamaan vain 94 miljoonaa kruunua, niin oletko aivan varma että rahat ovat jo lähteneet yhtiön kassasta MacGregorille? Toisin sanoen kun laskit noita huikeita EV/EBITDA- ja EB/EBIT-kertoimia ja yhtiön kassaa, niin oletko ottanut huomioon tämän mahdollisuuden että kassasta mahdollisesti katoaa yli 80 MNOK 21H1 aikana? Tämä ei välttämättä tee yhtiöstä huonoa sijoitusta, mutta pitäisi mielestäni ottaa huomion, jos raha ei ole vielä liikkunut.

15 tykkäystä

Hyvä huomio Eka. Otin nuo luvut suoraan Tikr-terminaalista. Minun piti ihan nyt mennä tarkastelemaan tilikirjoja selvittääkseni miten tämä nyt oikeasti menee :face_with_monocle:. Tiedote siitä että yhtiöt ovat päässeet sopuun tuosta 94 MNOK maksusta tuli 11.1.2021 joten luultavasti se oli kuitenkin kuitenkin yhtiön johdon tiedossa jo Q4:lla. Täten tuloslaskelmaan vuodelta 2020 kirjattiin lopetettujen toimintojen tappioksi 103 MNOK. Samaten taseeseen on ilmestynyt 2020 H1->H2 muiden lyhytaikaisten velkojen kohdalle tasan 100 MNOK. Eli vastauksena Ekan kysymykseen niin tulkitsen että rahat eivät ole vielä lähteneet MacGregorin tilille, mutta koska ne ehdittiin kirjata taseeseen velaksi 2020 kirjanpitoon niin sen perusteella laskettu yritysarvo ja siten kertoimet ei pitäisi muuttua mitenkään kun rahat nyt 2021 H1 maksetaan, koska liikearvo = markkina-arvo + velat - käteinen. Saa ja pitää korjata jos nyt tajusin jotain väärin.
Toki nuo Tikr-terminaalin antamat tämän vuoden ebitda ja ebit ovat hyvin härkämäisiä eli malli ennustaa kovaa kasvua tälle vuodelle. Viime vuoden tuloksella laskemalla olisi EV/EBITDA 7x ja EV/EBIT 7,2x.

11 tykkäystä

Kiitos @Homeros, tämä oli oikein mainio avaus! Soundin kuuloinen talous ja matala P/E (suhteessa kannattavuuteen) herättää mielenkiinnon. Yleensä lukujen seasta löytyy suden sukulainen haudattuna, mutta tämän osalta sellaista ei tullut vielä vastaan. OK, syömähampaan shipyard-puolen order intake -paalu näyttää ohkaisemmalta ja se varmasti näkyy viivan alla, joten se selittää P/E-kerrointa? Onkohan perusbisnes kuinka syklistä ja ollaanko nyt sen huipulla?

Melko pieneksi firmaksi erilaisia tukijalkoja tai sellaisen tynkiä on melko monta, eikä niiden kaikkien keskinäinen synergia avaudu ainakaan minulle. Tuulivoima-asennukset versus kalaviljely? Lähinnä mietityttää - kun hakemalla haen uhkia - kasvun hallinnan ja resurssien riittävyyden. Monialayritykset eivät yleensä saa “täysiä” P/E-kertoimia (ns. moniala-alennus) ja rönsyily monelle toimialalle ei ole lähtökohtaisesti hyvä juttu hallinnonkaan kannalta.

Mielenkiintoinen case kaikkiaan.

Ed: korjattu väärä väite, backlogi → order intake

2 tykkäystä

Syncroliftissä mielenkiintoista on myös tuo kilpailutilanne eli kilpailun puute. Ilmeisesti markkinoilla on tyyliin yksi kilpailukykyinen firma, joka kuitenkin keskittyy lähinnä vanhojen sopimusten lypsämiseen.

Jörns Bullmarknad (@uadadauaau112) twiittasi: $NKR – Nekkar. NOK 500m market cap. My research note on the company:

https://drive.google.com/file/d/1th-jtVbhosn707L4BFw9knYbwOcrpkyW/view?usp=sharing https://twitter.com/uadadauaau112/status/1310496894817308672?s=20

Twitteristä alunperin bongasin Nekkarin, ja yllä on vanhahko, mutta hyvä kirjoitus kiinnitettynä twiittinä.

Edit. vaihdoin profiilin itse twiittiin, ei tää foorumin käyttö itseltä oikeen suju varsinkaan puhelimella

4 tykkäystä

Olet oikeassa varmasti siinä että ja markkinoilla on ollut McGregor kaupan jälkeen vaikeuksia hahmottaa mikä yhtiö Nekkar on ja toisaalta mitä se haluaisi olla (minullakin välillä). Ja yhtiö vasta hakee muotoaan. Toivottavasti ensi kuussa julkaistavassa vuosikatsauksessa saadaan selkeyttä yhtiö tavoitteista ja pystytään katsomaan jo eteenpäin, kun McGregor asiat on vihdoin saatu haudattua.

Voisi varmaan tiivistää, että tällä hetkellä yhtiön strategia on se että heillä on insinöörejä jotka suunnittelevat asioita ja sitten niitä asioita myydään. Tämä ei tietenkään ole kovin konkreettinen suunnitelma. Kasvu on ilmeisesti se juttu nyt ja siksi on rönsyilty nyt näille ”high-growth industry” sektoreille niin kuin yhtiön sen muotoilee. Viimeisimmässä puolivuosikatsauksessa digitaaliset liiketoiminnot arvonluojina nostettiin nyt ensi kertaa selvästi framille, mutta on tietenkin hyvä muistaa, että yhtiö kuitenkin saa tällä hetkellä rahansa nostureista. Tämä ei ole tietenkään ainoastaan huono asia. Nostorien nykyinenkin tilauskanta takaa liikevaihdon ja hyvän rahavirran ainakin vuodelle 2024 asti, jos hybris ei kanna ja kaikki muu epäonnistuu. Boring is good.

Yhtiön sivuilta kun tulkitsee saa sellaisen kuvan, että he aikovat tehdä käteisen ja mahdollisen velan avulla yritysostoja ja kasvaa sitä kautta, ja osinkoa ei kannata sijoittajan odottaa lähitulevaisuudessa. Tämä on ihan järkevää ja eihän siinä ole ollut mitään järkeä olla täysin velaton ja hamstrata käteistä kassaan, mutta MacGregor haaste toki pakotti tähän ja laittoi laajentumisaikeet jäihin. Seuraavaksi Nekkarin pitääkin laittaa tase töihin. Vivuttamalla he voisivat ostaa suhteellisen isojakin kohteita. Järkevää voisi olla ostaa tuo ainut kilpailija Yhdysvaltalainen Pearlson ja näin saada koko Syncrolifitin markkina itselleen ja puuttuvat huoltosopimuksetkin, mutta en tiedä onko jotain lakeja ja tahoja jotka pystyvät kieltämään tällaisen monopolin :sunglasses:.

Lisäksi yhtiö on aika pääomakevyt. Syncroliftin Capex on vain 1 % sen liikevaihdosta. Viime vuonna oli 11 MNOK R&D sijoituksia, vuosikatsauksesta sitten varmaan selviää että mihin segmenttiin ne kohdistuivat. Intellifti on kassavirtapositiivinen, mutta toki yhtiöön kannattaa ja varmaan onkin tehty investointeja. Vuoden 2019 lopussa yhtiö oli investoinut tuohon Starfishiin 3 MNOK, joten käytännössä sitä kehitetään lähinnä veronmaksajien (10 MNOK avustus Norjan innovaatiorahastolta) ja yhteistyökumppani Leroy Seafoodin rahoilla, joten jos se lässähtää kasaan niin alaskirjausten määrä on rajallinen.

Syklisyydestä. Laivaus on toki hyvin syklinen alue ja siten heijastuu telakoihin ja sitä kautta Nekkariin. Tuloslaskelmassa oli 13 MNOK luottotappiovarauksia joten joku asiakas menikin konkurssiin viime vuonna. Noista ”Mr. Jörns Bullmarknadin” tarjoamista kuvaajista tulkittaessa kuitenkin vaikuttaisi siltä että nyt ollaan syklin aivan pohjalla. Toki on vaikea sanoa saako Syncrolift tilauksia etu- vai jälkijättöisesti suhteessa tuohon telakka- ja laivaussykliin. Tosin viimeisimmän puolivuosikatsauksen yhteydessä kerrottiin, että 70 % tilauksista tulee kansallisilta merivoimilta, joiden budjettien ja siten tilauksien ei pitäisi olla syklisiä. Tämän voi panna merkille myös yhtiön sivujen kuvissa: siellä nostellaan sukellusveneitä, vartiolaivoja, fregatteja, korvetteja.

Yksi riski on toki se, että en tiedä mikä on ajanut viimevuosina tilauksien suurta määrää suhteessa aiempiin vuosiin. Päättivätkö kaikki vain tilata samanaikaisesti ja siten seuraavin vuosina tilauksia tulee vastaavasti huomattavasti vähemmän vai onko tilauskasvu seuraus panostuksista myyntiin ja tuotekehitykseen, joka nyt kantaa hedelmää ja on siten kestävää? Yhtiö kyllä ohjeisti että tänä vuonna tilauksia odotetaankin vähemmän. Tätä on varmaan avattu jossain sijoittajapuhelussa, mutta en puhu norjaa joten niitä on ollut vähän vaikea seurata. Toki tämä on vähän non-issue kun tilauksia on sinne vuodelle 2024 ja yhtiön strategian mukaisesti seuraavaksi kasvua haetaan Syncroliftin osalta huolto/palvelu/päivitys liiketoiminnoista.

Arvostuksesta vielä. Hinnoitteluvirheet ovat yleisiä näissä mikrocap yhtiössä: eihän kukaan analyytikko näitä seuraa tai sijoittajatkaan kiinnitä välttämättä edes huomiota. Tietenkin tuo kauppahinnan haastaminen on painanut kurssia, ja jos katsoo niin vielä vuosi sitten markkinat arvottivat yhtiön täysin arvottomaksi. Tämä uhka hälveni nyt vasta muutama kuukausi sitten, ovatko hitaimmat edes vielä huomanneet.

13 tykkäystä

Backlog on kyllä kasvanut kivan näköisesti viime vuodet. Jotenkin tuntuu oudolta, jos sykli olisi ollut yhtä kauniissa ja tasaisessa nousussa? 2021 toki varmaan rikkoo trendin.

2015 on backlog ollut 204 mnok, jos oikein ymmärrän

image

3 tykkäystä

Silloinen TTS Group osti Syncroliftin Rolls-Royce Marinelta vuonna 2015. En voinut ensin uskoa, mutta kauppahinta oli oikeasti vain MNOK 10,7. Miljoonalla eurolla siis saatiin 250 installaatiota, patentit ja brändi. Kyseessä oli silloin pikkuinen hankinta, joka sai vain muutaman rivin vuosiraportissa.
image
Syncrolift integroitiin tuolloiseen Shipyard-solutions segmenttiin, jossa oli myös Liftec niminen ratkaisu. Tuo @Koltteri esittämä 204 MNOK tilauskertymä vuodelta 2015 sisältää myös Liftecin tilauskertymän, joten se ei taida olla aivan vertailukelpoinen, mutta pointti on selvä: Syncroliftin tilauskertymä on viidessä vuodessa kuusin- tai kymmenenkertaistunut.
Tuolla 10 miljoonan kruunun ostoksella on oikeasti tehty sittemmin vuosien aikana kruunuissa yli miljardi liikevaihtoa ja satoja miljoonia liikevoittoa. Rolls-Royce myi sen käytännössä ilmaiseksi. Norjalaiset toki varmasti tekivät Syncroliftin brändin alla uutta kehitystyötä, investointeja ja myyntityötä. Varmaan myös silloisen TTS Groupin Shipyard segmentissä oli osaamista, resursseja ja synergioita kehittää Syncroliftin konseptia.
Sitten Liftec myytiin vuonna 2017 ja vuoden 2018 alussa Cargotec ilmoitti ostavansa TTS Groupista kaiken muun paitsi emoyhtiön (hallinto) ja Shipyard-solutions segmentin, jossa oli jäljellä enää Syncrolift. Yhtiön nimeksi vaihtui Nekkar ja se ilmoitti, että operaatiot tulevat jatkossa rakentumaan Syncroliftin ympärille ja se lanseerasi tämän uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja yritysostoihin perustuvan kasvustrategian. Yhtiön markkina-arvo on sen jälkeen kolminkertaistunut vaikka 90 % liiketoiminnoista myytiin. Näin jälkikäteen tarkasteltuna tuo kauppa oli aika hyvä veto, kun yhtiön tappiolliset ja huonoiten tuottaneet osat myytiin suomalaisille :sweat_smile:. Yhtiön johto selvästi näki Syncroliftin potentiaalin ja vahvan markkinan ja lähti kehittämään sitä.
Jos jatkuneiden liiketoimintojan lukuja katsoo niin liikevaihto on noussut noin 75 % vuodesta 2016, mutta on tapahtunut valtava marginaaliekspansio ja käyttäkate ja liikevoitto ovat moninkertaistuneet. Kuka olisi uskonut, että laivanosturit ovat skaalautuva bisnes. Mutta kyllä yhtiössä on täytynyt tehdä aika paljon asioita oikein, koska vuonna 2015 Rolls-Royce vielä näki liiketoiminnan huonona ja kannattamattomana ja myi sen ilmaiseksi.

7 tykkäystä

Kiitos myös @Homeros erinomaisesta avauksesta.

Hieman myöhässä pääsin eilen tähän mukaan, kun vasta viikonlopun aikana ehti selaamaan materiaaleja läpi. Näyttäisi muutkin löytäneen Nekkarin ja nousevaan kurssiin on hyvä ottaa lisäpositiota :sweat_smile:.

Syncrolift on toki selkeästi tukijalka ja sieltä tulee jatkuva kassavirta, backlog tukee ptkälle eteenpäin. Toki yhtiön ennusteen mukaan näyttäisi siltä, että kasvua tältä osin ei olisi jatkossa tulossa, ainakaan 2021 aikana. Huolto- ja palvelutoiminnan ylösajo vastaavasti tuonee tukea, kun vaan saavat hyvin toteutettua.
image

Mielenkiintoinen avaus puolestaan on Leroyn kanssa tekeillä oleva Starfish. Sea Lice / kalatäi (?) on oikeasti iso ongelma kalankasvattamoilla. Itsellä oli Mowi hyvän tovin salkussa, kunnes norjan verottaja alkoi ottamaan osingoista isomman potin päältä. Tuolloin tuli seurattua alaa jonkin verran ja pöpöjen vaikutus tuntui olevan jatkuvasti esillä.

Jos Starfish saa kalatäit eliminoitua ja toteutettua merikasvattamon lisäksi kustannustehokkaammin, niin kysyntää luulisi olevan. Globaalisti kasvattamoita on kuitenkin paljon ja toiminnan kustannustehokkuudella on suuri merkitys bulkkialalla.

Onkohan tuosta mitään havaintoa, kuinka paljon revenueta olisi odotettavissa? Ei ilmeisesti ole Leroyn kanssa yksinoikeudellisia soppareita, kun julkisena tuotteena on esillä. Yhtiön ennusteissa ei osunut ainakaan omaan silmään tarkempaa tietoa. Tietysti konsepti on vasta testivaiheessa ja toiminnallisuus pitää saada varmistettua.

Samaa mieltä, että synergiaa ei päällisin puolin näytä olevan. Yhteisenä tekijänä on osaaminen merellä toimimisessa. Lisäksi isoilla toimijoilla näyttäisi olevan luottoa Nekkarin insinööriosaamiseen, kun Orsted ja Leroy on mukana kehitystyössä. Uusia avauksia on todennäköisesti tulossa vielä lisää, ainakin oma oletus on, että kaikki ei ole vielä esillä.

Edit:

lainausta tuolta Nekkarin artikkelista Starfisin osalta:
“The idea behind Starfish is to reduce opex level dramatically for the fish farming industry, while simultaneously improve fish welfare and focusing on circular economy. We look forward to verifying the technical and operational parameters of the solution before we start preparations for testing with biomass later this year,” says Mette Harv, executive vice president of Nekkar’s Aquaculture business area.

In both Norway and parts of Canada there is a political drive towards closed caged fish farming. Authorities view closed fish cages as a potential solution to solve major environmental and sustainability challenges such as sea lice, escapes and mortality rate.

“Today there are around 4,000 open cages in Norway. Closed cages will open up additional locations. This illustrates the market potential for Starfish,” adds Mette Harv.

4000 avointa kasvattamoa pelkästään Norjassa

Britanniassa, Kanadassa ja Brasiliassa on ihan vaan “muutama” lisää
Testivaihe toki vielä kestää, joten varsinainen tuotanto ja revenue tulossa ehkä 2022-2023 eteenpäin :man_shrugging:

2 tykkäystä

Nekkarin hallituksessa itseasiassa istuu Mowin entinen kalanviljelyn operatiivinen johtaja, joten luottaisin että he kyllä aika hyvin perillä kalankasvatusteollisuuden tarpeista.

Ongelma on, että merivedessä elävät hankajalkaiset ovat parasiittejä lohelle, ja niiden yleistyminen uhkaa koko Norjan lohielinkeinoa ja tuottaa valtavia taloudellisia menetyksiä. Tämä tieteellinen julkaisu avaa hyvin asiaa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0044848616304537. Eristämällä lohet merivedestä umpinaisen tai puoliumpinaisen ratkaisun avulla, jossa vettä sitten kierrätetään pumpuilla käytännössä ratkaisee tämän ongelman.

Löysin jopa tällaisen julkaisun jossa näitä kehitteillä olevia suljettuja kalankasvatusympäristöjä esitellään. Näitä on eri toimijat kehitellyt ainakin jo vuodesta 2014 asti ja kaupallisiakin ratkaisuja on jo tarjolla. Mutta jostain syystä teknologia ei ole lyönyt ihan vielä läpi. Luulen, että se ongelma on, että osa noista on niin kalliin ja vaikean näköisiä ratkaisuja, että sitten kalan hinnasta tulee liian korkea verrattuna avoverkoissa kasvatettuihin kaloihin, kun pitäisi investoida noihin kalliisiin ratkaisuihin. Nekkarin kehittämä tuote eroaa käsittääkseni siten, että se kehitetty sillä idealla, että sen pitäisi alentaa kustannuksia ei nostaa niitä, jolloin investointipäätös on kasvattajille no-brainer. Ainakin yksi selkeä iso etu on, että tuo heidän umpipussin voi virittää jo olemassa oleviin kehikoihin, jotka on jo ankkuroitu sinne vuonoihin. Tuossa Nekkarin sivuilla olevassa kuvassakin tuota pussia viritellään tuollaiseen muoviseen rinkulaan, joka on ymmärtääkseni se Norjassa suosituin ja yleisin malli joka on kasvattajilla laajasti käytössä.

Tätä voi verrata näihin https://aquafarm.no/, Certus - FiiZK kilpailevien yhtiöiden tuotteeseen, joiden ratkaisuissa kasvattajan pitäisi ostaa tuo koko infrastruktuuri ja heittää vanhat kehikot menemään, jolloin investointikustannus voi nousta aika korkeaksi. Toki Nekkar on takamatkalla ja tuote on vasta kehitteillä, kun noiden kilpailijoiden ratkaisuilla on jo todistetusti tuotettu kalaa ja ne on kaupallistettu.
Yhdessä uutisessa oli paremmin kommentteja:

Harv said one of the benefits of the system was that fish farmers might have the option to use cages they already owned for the outside layer, although moorings would have to be enhanced and only the bigger pens - such as the 200-metre collars used in Norway – would be suitable. The company will know more about the feasibility of that option, and what distance is best between the outside and inside rings, after testing.
When it comes to automation, Starfish has a software platform for remote surveillance, data acquisition, bio analytics and production control. Nekkar already has competence and experience in its Intellilift division, which supplies control systems, flexible interfaces and advanced intelligent diagnostic systems for the oil and gas industry.
Dependent on testing, Harv hopes to have the Starfish commercially available by around Easter next year, first in Norway and then in other countries.
“There is a huge interest in it,” said Harv. “We certainly see the opportunities globally.”
Harv pointed out that in both Norway and western Canada there is a political drive towards closed caged fish farming.
“Today there are around 4,000 open cages in Norway. Closed cages will open up additional locations. This illustrates the market potential for Starfish,” concluded Harv.

Myyntipuheissa potentiaalia on vaikka miljoonien myynnille, mutta kaupallistumisen onnistuminen on vielä aika iso jos. Ei ole tieto onko tähän jotain patentteja olemassa ja kuinka helposti tuo ratkaisu on kopioitavissa. Ei ole myöskään mitään tietoa siitä, mikä on Leroyn ja Nekkarin välinen sopimus ja miten mahdolliset tuotot sitten jaettaisiin. Mutta eihän Nekkar nyt missään nimessä rupea itse lohia viljelemään, eikä välttämättä edes valmistamaan/myymään tätä teknologiaa vaan voi olla että he vain lisensoivat sitten ratkaisun eteenpäin. Teknologian voisi myydä/lisensoida esim johtavalle kalankasvatusratkaisujen toimittajalle Akva Groupille, sen sijaan että lähtisi kilpailemaan pienenä yhtiönä heidän kanssaan. Mutta tää nyt on kaikki tällaista jossittelua. Kärsivällisyyttä tarvitaan, että nähdään mikä on Starfishin potentiaali ja mitkä on johdon suunnitelmat sen kaupallistamisen osalta. Sijoituscasea ei kannata eikä tarvitsekaan rakentaa Starfishin onnistumisen varaan.

4 tykkäystä

Onneksi Starfish ei juuri myyntiluvuissa ja ennusteissa vielä näy, kehityskustannuksina toki, mutta kaikki tulossa oleva on pelkkää upsidea nykyiseen tilanteeseen. 2022 olisi siis tuon mukaan potentiaalisesti jo kaupallistaminen menossa.

2 tykkäystä

Tähän liittyen yhtiöltä tuli tiedote tänään. Nekkar. Yhtiö saa 20 MNOK avustuksen (ei tarvitse maksaa takaisin) Norjan innovaatiorahastolta uuteen Skywalker tuuliturbiiniasennuskonseptiinsa, jota se kehittää yhdessä merkittävän tuuliturbiini OEM valmistajan (Orsted?) ja Fred Olson Renewablesin kanssa.

Referoiden tiedotteesta: tuote on tietenkin distruptoiva, sen avulla voidaan asentaa painavampia ja suurempia turbiineja, se vähentää tarvittaavaa aikaa, kustannuksia ja ympäristövaikutuksia, siinä on vakauttimet aallokoiden varalta ja tietenkin mahdollisuus etäohjaukseen Intelliftin kautta ja se mahdollistaa turbiinien asennuksen sellaisiin paikkoihin joissa se ei ole aiemmin ollut mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa. Uusiutuvien segmentin johtaja uskoo, että tuotteella on potentiaali olla “game-changer” globaalissa tuulivoimateollisuudessa.

Jos tukijalkoja ja tynkiä ei ollut vielä tarpeeksi, niin tässä on vielä yksi lisää. Toki on mahtavaa, että näitä ei kehitellä osakkeenomistajan vaan muiden rahoilla. Uskottavuutta lisää yhteystyö merkittävien alan toimijoiden kanssa ja kyky saada rahoitusta näille konsepteille. Alkaa myös muodostua kuva siitä, että Intellift on se mikä yhdistää näitä kaikkia yhtiön toimintoja tai ainakin Intelliftin tuotteen voi yhdistää kaikkiin yhtiön nykyisiin ja kehitteillä oleviin ratkaisuihin.

Katsoin myös Innovation Norwayn sivuilta vähän noita avustuksen myöntämisen kriteereitä.

Grants are used for projects where the socio-economic benefit of the project is considerable and technical risk is high. Grants are reserved for Norwegian companies that have ambitions to create value through innovation. - - We prioritize innovation projects that have great utility, high degree of innovation and likelihood of success.

7 tykkäystä

Yhtiö julkaisi tänään vuosikatsauksensa.

https://lisgb48458y3t494s3m096yp-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/04/2020_Annual-Report-1.pdf

Yhtiö vahvistaa sen, mitä jo aiemmin aavistelin että Intellift on se liima joka yhdistää kaikki yhtiön rönsyilevät vertikaalit:

While Shipyard solutions, Aquaculture and Renewables are business areas that operate relatively independent of each other, the Digital solutions business area utilizes its unique competence to support the three other business areas. The purpose is to enable digital business models to capitalize on disruptive hard-tech design to unlock a revenue potential and drive business value from SaaS revenue

Syncoliftin näkymien osalta korostetaan markkinatilanteen oleva ”lupaava”, mutta tänä vuonna odotetaan vähemmän isoja tilauksia, jolloin uudet tilaukset eivät saavuta viime vuoden tasoa. Kuitenkin sanotaa, että: ”Nykyinen tilauskanta tulee takaamaan korkean aktiviteetin vuonna 2021, - - mikä puolestaan tulee turvaamaan kasvun ja terveet marginaalit.”

Huolto/palvelutoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 30 %, ja tässä suunnassa on vielä paljon kasvuvaraa, koska se vastaa vasta vielä alle 10 % yhtiön liikevaihdosta. Näkymien alla kerrotaankin, että yhtiö toteuttaa viisuvuotissuunnitelmaa aftersale-liikevaihdon kasvattamiseksi ja markkinaosuutta aiotaan voittaa takaisin tulevina vuosina.

Intelliftin liikevaihto kasvoi 100 %, niin kuin toimitusjohtaja oli jo aiemmin indikoinut, mutta puolet liikevaihdosta oli sisäistä, joten tämä ei ollut ihan niin vaikuttavaa. Näkymien alla on lisätietoa: kerrotaan, että ensimmäiset kaksi Intellift/Phoenix-järjestelmää on myyty ja toimitettu, toinen yhden uuden Syncrolift-järjestelmän kyljessä ja toinen vanhan Syncroliftin päivitysprojektiin.

Starfishin osalta ei uutta informaatiota. Sen testaukset etenevät aikataulussa. Katso aikaisempi viesti.

Tuuliturbiiniasennushärpäkkeen osalta kerrotaan, että se on vielä varhaisella asteella. ”Pre-study” tehtiin viime vuonna ja pääkehitysvaihe on alkanut tänä vuonna. Sanotaan, että sitä kehitetään tiivissä yhteydessä loppukäyttäjien kanssa, jotta voidaan taata tuotteen kysyntä markkinoilla.

Jotain negatiivistakin mainitaan. Koronan takia on nähty jotain viivästyksiä projekteissa. Kokonaisriski suhteessa mahdollisiin tuleviin projektiviivästyksiin ja valuuttakurssien aaltoiluun on kuulemma kasvanut.

R&D kustannusten ohjeistetaan kasvavan vuonna 2021 liittyen investointeihin Starfishiin, Skywalkeriin ja digitaalisten liiketoimintojen kehittämiseen. Yhtiö aikoo jatkaa julkisen rahan hakemista näiden kulujen kattamiseksi. Kokonaisuudessaan yhtiön johto kuvaa näkymiä positiivisiksi ja toistaa sen, että yhtiö on hyvässä taloudellisessa ja operationaalisessa asemassa.

12 tykkäystä

Olin siinä luulossa, että yhtiö raportoi seuraavan kerran vasta elokuussa, koska Nekkar on TTS groupin kaupan jälkeen raportoinut vain puolivuosittain ja edellisessä vahvistetussa kalenterissa näin olikin merkitty tälle vuodelle. Kuitenkin tänään kalenteria päivitettiin ja Q1-tulokset julkaistaan ilmeisesti 31.5. Onko tämä merkki jostain? Toivottavasti ainakin uudesta sijoittajaviestinnässään enemmän aktiivisesta Nekkarista.

1 tykkäys

Hmm… onko jossain muualla muuta enemmän tietoa? Nekkarin IR -sivuilla on vain General Meeting 27.5.2021. ja half-year report elokuussa, kuten mainitsitkin.

https://nekkar.com/ir/
image

1 tykkäys

Yhtiön sivuille se ei ollut vielä päivittynyt, mutta ainakin Nordnetissa “uutiset ja lehdistötiedotteet” alla näkyi

image

Tuo sivuilla vielä näkyvä kalenteri julkaistiin siis marraskuussa.
Katsoin, että ilmeisesti Norjan laki ja Oslo Börs vaativat yhtiöiltä vain puolivuosikatsaukset ja vuosikertomuksen eli tässä suhteessa Q1- ja Q3- raportin tekeminen on vapaaehtoista.

3 tykkäystä

Lehdistötiedotteena näyttäisi olevan, eli ei tarvitse vain Nordnetiin luottaa. Siellä ollut välillä heittoa päivämäärissä. Erinomaisen hyvä uutinen! Pysyy paremmin kartalla etenemisestä ja näkymistä.

Pitääkin katsoa, saako vielä vipua venytettyä ostoihin ennen kuun loppua. Kurssitaso on taas valunut mukavasti :thinking:

1 tykkäys

Toki ajankohta oli ehkä vähän hassu, kun tuloskausi on jo käytännössä ohi, niin tiedotetaan että vielä julkaisemme raporttimme. Luulisi ainakin että jos tulos olisi ollut todella huono Q1:lla niin ei kannattaisi julkaista mitään, kun kukaan ei odota tai vaadi vielä raporttia. Kuitenkin toisaalta pieni yhtiö ja tulovirrat suurinpiirtein tiedetään ja suuret tilaukset on kommunikoitu pörssitiedotteilla, joten en usko nyt mihinkään suuriin muutoksiin tulosriveillä.
Edit. Toki ei niinkään tuloksen osalta mutta Starfishin, Intelliliftin ja Skywalkerin kehityksen osalta on voinut tietenkin tapahtua paljonkin Q1:llä, josta raportoida.

1 tykkäys

Blogianalyysi Nekkarista. Itselle ei enää juuri mitään uutta, kuin vahvistusta siihen, että Nekkarissa on paljon potentiaalia kasvulle.

Tuohon tasearvoon toki mainintana täälläkin @Pohjolan_Eka esille tuoma MacGregorille maksettavana oleva 94MNOK. Siitä huolimatta luvut hyvinkin kohtuulliset nykyisellä liiketoiminnalla. Uusia avauksia ei ole nähdäkseni markkinalla juurikaan arvostettu vielä osakkeen arvoon.

6 tykkäystä