Osakesijoittaminen

Neles Oyj - defensiivinen venttiilibisnes

Avataan venttiileille oikeutetusti oma keskustelufoorumi. Tämä venttiililiiketoiminta on eittämättä piensijoittajille haasteellinen, sillä harva meistä on tekemisissä päivittäin teollisten venttiiliratkaisujen ja virtaustekniikan kanssa.

Jo ennen listautumista Valmet ilmoitti ostaneensa osuuden Nelesistä:

Neles on hyvä ja laadukas globaali yhtiö, jonka liiketoiminnasta suuri osa on toistuvaa, ja jolla on vahva asema sellu- ja paperiteollisuudessa. Yhtiö on osoittanut pystyvänsä hyvään kasvuun, ja sillä on edellytyksiä kasvaa edelleen. Olemme tänään sopineet hankkivamme vähemmistöosuuden Neleksestä, ja tavoitteenamme on kasvattaa omistusta, kun Neleksen osakkeen hinta tukee lisäosakkeiden ostoa. Valmetin tavoitteena on olla mukana Neleksen kehityksessä aktiivisesti ja pitkällä aikajänteellä. Osakkeiden hankinnan strategisia perusteita tukee myös se, että Valmetilla ja Neleksellä on yhteistä historiaa, yhtiöt palvelevat samoja globaaleja teollisuudenaloja ja ne hyötyvät samoista megatrendeistä.

Pasi Laine, Valmetin toimitusjohtaja, 17.6.2020

Tietoa tulevasta Neles Oyj:stä

Tuleva Neles Oyj on tunnettu virtauksensäätöratkaisujen ja -palveluiden toimittaja. Se palvelee öljyn- ja kaasunjalostusteollisuutta, sellu-, paperi- ja biotuoteteollisuutta, kemianteollisuutta sekä muita prosessiteollisuuksia. Neleksellä on 2 900 työntekijää, ja se toimii yli 40 maassa. Neleksen tilintarkastettu vuoden 2019 carve-out-liikevaihto oli 660 miljoonaa euroa ja carve-out-liikevoitto 93 miljoonaa euroa.

Lähde:
https://www.metso.com/fi/uutiset/2020/5/tulevan-neles-oyn-virtuaalinen-paaomamarkkinapaiva-2020/

Neles on globaalisti johtava venttiili-, venttiiliautomaatio- ja palveluyhtiö jolla on vahva asema sellu- ja paperiteollisuudessa. Noin 70 % Neleksen liikevaihdosta tulee luonteeltaan toistuvasta liiketoiminnasta. Neleksen liiketoiminta kattaa useita prosessiteollisuuden aloja ja maantieteellisiä alueita, ja 26 % yhtiön liikevaihdosta tulee sellu- ja paperiteollisuudesta. Vuodesta 2011 lähtien Neleksen saadut tilaukset ovat kasvaneet noin 5 % vuosittain, ja kannattavuus on parantunut.

Lukujen lähde: Neles CMD 2020

Lähde:

Lyhyesti tulevan Neles Oyj:n historiaa

Alan ensimmäinen

Alusta lähtien oli selvää, että vain metallitiivisteinen venttiili toimisi kyseisissä olosuhteissa. Sellaista ei ollut kuitenkaan vielä koskaan suunniteltu. Kahden vuoden uurastuksen jälkeen Neleksen tuotekehitystiimi esitteli tuotteen, joka nykyään tunnetaan Neldisc-venttiilinä. U:n muotoinen metallitiiviste ja elliptinen läppä muodostivat ainutlaatuisen kolmoisepäkeskeisen venttiilirakenteen, jonka olemme tottuneet näkemään monissa nykyisissä läppäventtiileissä. Neleksen versio oli alan ensimmäinen.

Ensimmäiset toimitukset vuoden 1975 lopulla ylittivät kaikki odotukset, ja venttiilit osoittautuivat kuplatiiviiksi jopa korkeissa lämpötiloissa. Tuotteessa oli monia rakenteeseen ja valmistusteknologiaan liittyviä innovaatioita. Kun tuotekehitysprojekti päättyi, elliptisen läpän ja metallitiivisterenkaan vallankumoukselliselle yhdistelmälle oli saatu immateriaalioikeudet 13 maassa.

Lisätietoja:

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan tulevaa Neles Oyj:tä on monessa yhteydessä luonnehdittu alallaan vahvaksi toimijaksi ja globaaliksi johtajaksi, jonka liikevaihdosta valtaosa tulee toistuvasta liiketoiminnasta. Markkinajohtajuutensa, defensiivisen luonteensa sekä tulevaisuuden kasvunäkymien vuoksi näen Nelesin houkuttelevana sijoitustapauksena.
Vai mitä mieltä te olette?

Lisätään vielä linkki yhtiön uunituoreille nettisivuille:
https://www.neles.com/fi/

44 tykkäystä

Hienoa, että avasit Neles-ketjun @Don_Jari. Defensiivisen luonteensa takia Neles voisi sopia sijoittajan salkkuun yhdeksi pitkän aikavälin tukijalaksi. Inderesin Erkki Vesola kävi jo nopeasti läpi yhtiön 28.5. tällä videolla:

Vesola totesi videolla, että Nelesin uutisvirta ei yleensä ole vahvaa, koska isommat tilaukset on 2% liikevaihdosta. Eli isoja, näyttäviä otsikoita ei luultavasti saada sijoittajia innostamaan vaan meno on defensiivistä. Tähän ketjun alkuun voisi lisätä muutamia tietoja Nelesistä kattavan avausviestin jatkoksi.

Yhtiön historia

Tuotekehitys

 • metallitiivisteiset pallo- ja läppäventtiilit ja niiden valmistusteknologia
 • asennoittimien kehitystyö (pneumaattinen => elektropneumaattinen => digitaalinen asennoitin)
 • Pohjanmeren kaasutuotantoon kehitetyt merenpohjaan asennettavat Subsea-venttiilit (Neles Marine)

Metson aikana tehtyjä venttiililalan yritysostoja.:

 • 2000 StoneL Corp. (USA), (mm. asennoittimet)
 • 2001 Valvcon Corp. (USA)
 • 2008 MAPAG Valves GmbH (Saksa), (läppäventtiilit)
 • 2012 Valstone Control Inc (Etelä-Korea), (istukkasäätöventtiilit)
 • 2018 Rotex (RMEPL), venttiiliyksikkö (Intia) (rajakytkimiä, prosessiventtiilejä, automaatiotuotteita)

Muutamia verrokkeja

 • Cameron (A Schlumberger Company)
 • AVK Group (Tanska)
 • Emerson Electric Co. (Fisher Valves) (NYSE:EMR)
 • BEL Valves (UK)
 • Flowserve Corp. (NYSE:FLS)
 • XHVAL (Kiina)
 • Pentair Valves (NYSE:PNR)
 • JC Valves
 • PetrolValves
 • Valvitalia
 • Walworth
 • IMI Plc (LSE:IMI)

Nelesin markkina-asema

 • hyvin fragmentoitunut markkina (TOP10 on 22% markkinasta)
 • Neles on markkinajohtaja sellu- ja paperiteollisuuden venttiileissä
 • myös teollisuusventtiileissä Nelesin Saksan-yksikkö on vahva tekijä
 • Neles keskittyy pallo- ja läppäventtiileihin, joiden nimet viittaavat sulkevan osan muotoon.
 • määrällisesti eniten valmistetaan pieniä venttiilejä
 • valtaosa myynnistä tulee isoista venttiileistä

Kasvu

 • viimeiset 10 vuotta tilauskertymä kasvanut n. 4-5% vuosittain
 • Venttiilejä ohjaava automaatio on kasvanut nyt nopeammin kuin itse venttiilivalmistus

Defensiivisyys

 • hyvät brändit painavat, asiakkaiden prosessien tekninen osaaminen, palvelukyky avainasemassa
 • asiakkaat eivät kovin hintakriittiisiä, koska venttiilin hajoamisesta asiakkkaalle aiheuttuu nopeasti isot taloudelliset tappiot
 • liikevaihdosta 30% riippuvaista asiakkaiden investoinneista, 70% liikevaihdosta säännöllisesti toistuvaa

Tulevaisuus

29 tykkäystä

Tämä Neles kiinnostaisi kyllä omaankin salkkuun, näen tässä vähän samanlaista potentiaalia nyt ainakin pörssin alkumetreille kuin aikoinaan Caverion/YIT-casessa.

Lähinnä mietin nyt, että pitäisikö sitä vielä ostaa alkuviikosta Metsoa ja myydä MO:t sitten jakautumisen jälkeen pois vai ostaa suoraan Nelesiä 1.7 että kummalla strategialla saisi halvemmalla että miten mahtaa kurssit ensimmäisenä päivänä käyttäytyä.

4 tykkäystä

Itsellä samat mietteet. Tulin tulokseen Metsoa nyt, MO ulos ja summalla nelestä lisää. Epäilen, että MO kurssi lyö vähän yli. Täysin mututuntuma.

1 tykkäys

Mielestäni Metso ainakin alkaa olla melko täyteen hinnoiteltu. Jossain vaiheessa toisella foorumilla taidettiin uumoilla, miten yhdistymisen alussa ne, jotka eivät halua omistaa Nelesiä, dumppaavat osakkeet ulos juuri hinnasta välittämättä. Tällöin ylimyydyn osakkeen hinta saattaisi tippua houkuttelevan alas. Elleivät kaikki korppikotkat ole samalla haaskalla…

2 tykkäystä

Itsellä ei nyt lisättävää, mutta pakko nostaa hattua kuinka hyvän avauksen teit @Don_Jari ja heti perään loistava jatko @Contrafun ilta. :slight_smile: laitan ketjun seurantaan, tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka fuusio toteutuu ja kuinka Neles tullaan hinnoittelemaan ensimmäisinä päivinä.

14 tykkäystä

Vielä kun saataisiin Inderes ja vaikka :crown:-Eki tai Antti V. seuraamaan yhtiötä, niin ai että…

Lisäys: Katselin Metso Outotec -ketjusta, että @Ruonis on myös työnsä puolesta hyvin perillä venttiileistä. Toivotaan, että saadaan kuulla tälläkin foorumilla hänen asiantuntevia kommenttejaan.

6 tykkäystä

Kiitokset @Don_Jari’lle mainiosta avauksesta ja @Contrafun’ille hyvästä jatkosta. Muistelen muutaman muunkin venttiilialaa tuntevan henkilön kirjoittaneen Metso Outotec -ketjuun hyödyllistä tekstiä, joten uskallan toivoa tästä ketjusta muodostuvan hyvä tietolähde Neleksestä kiinnostuneille sijoittajille.


Neleksellä on tuotantolaitoksia Suomen lisäksi Brasiliassa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Kiinassa, Saksassa ja USA:ssa. Tärkein teknologiakeskus sijaitsee Vantaalla. Kiinassa on lähiaikoina avautumassa uusi tehdas. Neleksen valmistamat teollisuusventtiilit ovat hieman isompaa kokoluokkaa kuin suuren yleisön tuntemat lärpäkkeet: suurimpien venttiilien halkaisija on 2.5 metriä, ja tällaisten venttiilien hintalapussa on kuusinumeroinen euromäärä.

Saksassa yksi Neleksen palvelukeskuksista sijaitsee Leipzigin lähellä Leunassa, joka tuntuu olevan Saksan tärkein uusiutuvan energian tutkimus- ja tuotantokeskittymä. Neleksellä on Leunassa tuttu suomalainenkin asiakas, sillä UPM rakentaa sinne parhaillaan biojalostamoa. Muistaakseni myös Fortumilla (Uniper), Nesteellä ja Wärtsilällä on toimintaa Leunassa. Leunan lisäksi Neleksellä on Saksassa kaksi muutakin isoa palvelukeskusta.

Korona on viivästyttänyt Ranskan koillisosaan rakennettavan palvelukeskuksen valmistumista. Avauduttuaan tämä uusi palvelukeskus pystyy otollisen sijaintinsa vuoksi palvelemaan myös eteläisessä Saksassa ja Sveitsissä sijaitsevia asiakkaita. Ranskassa Neleksellä on uusimman yksikön myötä neljä isoa palvelukeskusta. Puolisen vuotta sitten Neles avasi uuden palvelukeskuksen Portugaliin. Kaikkiaan Neleksellä on nelisenkymmentä palvelukeskusta, jotka sijaitsevat tyypillisesti öljy-, kaasu- ja kemiallisen metsäteollisuuden keskittymissä mm. Arabiemiraateissa, Brasiliassa, Kanadassa, Meksikossa, Norjassa, Ruotsissa, Saudi-Arabiassa, Singaporessa, Suomessa ja USA:ssa — mutta jostain syystä ei Venäjällä eikä Venezuelassa.

Neleksellä on toistasataa venttiilipalvelusopimuksen piirissä olevaa asiakasta, mikä luo hyvän pohjan vakaalle liikevaihdolle. Ennustettavuutta lisää sekin, että asiakaskunta on pääsääntöisesti varsin haluton vaihtamaan toimittajaa, mikäli aiemmin toimitetuissa venttiileissä ei ole ilmennyt vikoja — ja Neleksen venttiileissä niitä vikoja on tullut ilmi keskimääräistä vähemmän. Uusia asiakassopimuksia Neles saakin lähinnä sitä kautta, että asiakas on pettynyt aiemman toimittajan tuotteisiin.

Neleksen hallituksen puheenjohtajana aloittaa Huhtamäen toimitusjohtajana vuosina 2008–2019 hyvää jälkeä tehnyt Jukka Moisio, joka kuukausi sitten poimittiin ansaitulta sapattivapaalta pikahälytyksellä Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi. Moisio on mukana myös Metsä Boardin hallituksessa, joten hän on sitäkin kautta perillä Neleksen asiakaskunnan tarpeista.

Neleksen osinkopolitiikka on Metsoon verrattuna maltillinen: tavoitteena on maksaa noin 40 % nettotuloksesta osinkoina.


Veikkauksia Neleksen avauskurssista heinäkuun 1. päivänä? Oma arvaukseni tämänhetkisten kurssi- ym. tietojen valossa: 9.03.

12 tykkäystä

Samaa spekulointia käytiin Valmetin irtautumisen yhteydessä ja kävi niin, että pari kuukautta Valmetin kurssi pysyi paikallaan kunnes lähti yhä jatkuvaan nousuun. En millään usko isoon putoamiseen Nelesin kohdalla, mutta tuskin menee paljoa ylöspäinkään heinäkuussa. Aika turvallisin mielin nyt ostaisin Metsoa vielä kesäkuussa.

4 tykkäystä

Oma (puhdas) arvaus: 8,90 €. Alle 8 € ei ainakaan mennä, kiitos Valmetin.

1 tykkäys

Luin Neleksen pitkäaikaisen teknisen johtajan ja toimitusjohtajan Jouko Koskisen vuonna 2003 julkaiseman 480 sivuisen historiikin. Ulkomuistista joitakin poimintoja jotka antavat perspektiiviä mahdollisiin yritysjärjestelyihin:
-Neles totesi 50 vuotta sitten venttiiliensä olevan liian kalliita lämpö- ja vesilaitoksiin (oletuksena ainakin kiintoaineettomat vedet)
-joskus about 1970-luvulla Neles totesi, että mustaa rautaa olevat venttiilit eivät ole heidän juttunsa
-jo 60-luvulla useat ruotsalaiset sellutehtaat huolivat vain Neleksen venttiileitä. Tästä ei tietenkään ruotsalainen NAF pitänyt.

Oma huomio oli, että teknologisesta eturintamasta pudonneet venttiilivalmistajat tulivat ostetuksi. Kun Neleksellä liikevaihdosta 30 % tulee venttiileistä uusiin laitoksiin, niin tämä vaimentaa mielestäni teknologista riskiä.

9 tykkäystä

Kiitokset mahtavan perusteellisista viesteistä! Jäin pohtimaan tuota osinkopolitiikkaa, onko muuten jotain tietoa tai arvauksia, miten se tulee kehittymään ja mikä siinä on tavoitteena.

Oma veikkaus: avauskurssi 8,68 €.

 • Neles kattoi 23 prosenttia Metson v. 2019 tuloksesta. Nelesin arvo näin laskien 0,9-1,3 miljardia.

 • Nelesille koostettava vertailuryhmä kiinnostava, koska kaikki flow control-yhtiöt eivät sovellu verrokeiksi (erot liiketoiminnassa ja tarjoomassa). Lainaus Metson vanhasta materiaalista: “We are one of a few flow control companies that can deliver an entire valve solution including the valve, actuator and smart controller.” (metso.com/industries/valves-for-process-industries/go-with-the-flow/valves-in-minerals-processing)

 • DNB oli koostanut Nelesin vertailuryhmäksi : Emerson Co. (NYSE: EMR), Flowserve (NYSE: FLS), IMI Plc (LON: IMI), SPX Flow (NYSE: FLOW), Rotork Plc (LON: ROR), Mueller (NYSE: MWA)
  => Verrokkiryhmän EV/EBIT 2020e 17,5x ja 2021e 14,7x

 • Vanhoissa arvioissa on käytetty Metso Flow Control- verrokkeina myös: SpiraxSarco (LON: SPX), Circor (NYSE: CIR), Alfa Laval (STO: ALFA), Sulzer (SWX: SUN), Velan Inc. (TSE: VLN)

 • Dansken tekemä verrokkiryhmä 5 vuoden EV/EBIT oli 14,1x ja OP:n käyttämä EV/EBIT kerroin 15x.

=> näiden perusteella markkinat voisivat hyväksyä Nelesille EV/EBIT kertoimeksi 14-15x.

 • Neles oikaistu EBIT 93 M€, Metson (Nelesin) osakkeita: 150 348 256 kpl
  => EV/EBIT 13,5 = 8,35 €
  => EV/EBIT 14,5 = 8,97 €
  => EV/EBIT 15,5 = 9,58 €
17 tykkäystä

Metson kurssi on tänään sen verran isossa dropissa (n. -5%), että taidan sittenkin ostaa sitä tänään ja avata sitä kautta Neles-possani. Josko tuo Metso-Outotecin kurssi palautuisi huomenna niin voisi sitten myydä ne pois ja tankata niillä lisää Nelesiä. Katsotaan nyt tuleeko tällaisesta pikkuveivistä voittoa vai näpeille :smiley:

8 tykkäystä

Kurssitietoja katsellessa aloin miettimään aivaan samaa raktaisua :grin: Neleksen kurssiavaus voi kuitenkin mahdollisesti pompata parin ensimmäisen päivän aikana, joten voisihan siinäkin mahdollisesti kotiutella jo vähän voittoja :man_shrugging:t2:

1 tykkäys

8,05 e taisi Nelekselle tulla “päätöskurssiksi” ennen siirtymistä itsenäiseksi yhtiöksi huomenna. Tämä siis ihan kylmästi laskettuna Outotecin ja Metson tämän päivän päätöskurssien mukaan, eipä tällä laskelmalla paljon arvoa välttämättä ole, huomenna on uusi päivä🙂

7 tykkäystä

Avataanko huomiseen mennessä myös Nelesille omat sivut ja linkitykset ym., @Yu_Gong? :thinking: Joko tiedetään, tuleeko yhtiö Inderesin seurantaan?

Lisäys: Ensimmäinen pörssitiedote ulkona :star_struck:.

1 tykkäys

Niinpä, kasin pintaan ei myyjiä hirveästi liene…

Muuta kuin algorobojen keskinäisissä mittelöissä…

2 tykkäystä

Yhtiösivu joo avataan huomenna kun kurssidataa alkaa tulemaan (kurssi/suurimmat omistajat/tiedotteet ja videot näkyvät, jos niitä on), mutta seurannasta en osaa/voi suoraan kommentoida. :frowning: Yhtiölle voi toki esittää yhtiön IR:n kautta toivetta Inderesin analyysista :wink:

6 tykkäystä

Esitetty. Harras toive oli myös saada yhtiön sijoittajasuhdehenkilö tai edustaja tälle foorumille, samalla tavalla kuin Mirko tai Kati osallistuvat omien yhtiöidensä keskusteluihin. :pray:

3 tykkäystä