Olette sinänsä ihan oikeilla jäljillä. EU:n polttoainelaatudirektiivi rajoittaa tällä hetkellä biodieselin (FAME) osuudeksi “yleensä” 7% ja etanolin osuudeksi bensiinissä 10%. Kuitenkin jotkut jäsenmaat, kuten Espanja ja Ranska, ovat sallineet B10:n myynnin eli dieselin, jossa biodieselin osuus on max 10%.
Tuo auton moottorin köhiminen on ehkä vähän vanhaa tietoa. Nykymoottorit käyvät usein 100% biodieselilläkin ihan hyvin ja vanhatkin käytännössä ainakin 30% asti. Indonesiassa biodieselin sekoiteosuus on 30% ja tavoite nostaa 50%, Brasiliassa 15% ja Yhdysvalloissakin paikoitellen 20%. Biodieselillä on kuitenkin säilytysominaisuuksissa ongelmia, mitkä eivät tule rajoitteeksi varsin trooppisissa maissa. Riippuen siitä mistä se on valmistettu, biodieseli voi jähmettyä ja jäätyä varsin korkeissa lämpötiloissa. Puhdas soijaöljypohjainen biodiesel jähmettyy 0 tai -5 celsiuksen tienoilla. Tämä voi rajoittaa tuota sekoiteosuutta varsin kylmässä Euroopassa. Vertailuna Nesteen Uusiutuva dieselin kesälaatu jäätyy -10 C ja talvilaatu -38 C.
Mutta ehkä yleisesti ottaen voinee ajatella 7-10% jälkeen biopolttoaineiden sekoitevelvoitetta pitää jatkaa uusiutuvalla dieselillä ainakin EU:ssa. Toki jos haluaa saada päänsä aivan pyörälle kannattaa huomioida, että osalla Euroopan maista on erillisiä tavoitteita biodieselillä ja “kehittyneille biopolttoaineille”, joka yleensä kattaa ainakin käytetystä paistoöljystä ja eläinrasvoista tehdyn uusiutuvan dieselin. Lisäksi osalla maista on volymetrinen tai energiamäärällinen mandaatti (UK ja Hollanti), jossa kehittyneet biopolttoaineet lasketaan 1.5-2-kertaisena osaksi tavoitetta, osalla päästövähennystavoite (Saksa, Ruotsi). Biodiesel ja uusiutuva diesel eroavat energiatiheydellisesti ja päästövähennykseltään, joten se kumpi tulee oikeasti velvoitetulle osapuolelle halvemmaksi mandaatin täyttämiseksi pitäisi laskea per tavoiteltu yksikkö. Lisäksi tähän vielä tikettijärjestelmä päälle. Niin kuin tästä Arguksen “selvästä” kuvaajasta tulkitsen, niin päästövähennysmandaatin täyttäminen uusiutuvan dieselin (HVO lk. II ja IX-B) tiketeillä on tullut Saksassa viimeaikoina halvemmaksi kuin biodieselin tiketeillä (ucome):
Arguksella ei ollut Ruotsin markkinasta vastaavaa dataa.