Neste - Ilmastonmuutostaistelun eturivissä

Ensinnäkin Neste ei ole kriisiyhtiö. Toiseksi, johdon vaihtaminen osoittaa että yhtiö ei ole tuuliajolla. Kolmanneksi, ikävää että tuota samaa soopaa saa lukea sinulta nyt Kauppalehden foorumin lisäksi myös täällä.

Tuon lauseen konkretisoitumista odotan mielenkiinnolla. Siis sitä, mitä kulissien takana kenties on jo saatu aikaiseksi.

52 tykkäystä

Hesarin artiikeli aiheesta on laajentunut:

Jonkun Inderesin analyytikko kommentoi aihetta artikkkelissa.

”On vaikeaa sulkea eri skenaarioita pois, mutta kun yhdistää tämän siihen, että yhtiön kehitys on ollut viime aikoina varmasti monille pettymys, niin totta kai mieleen nousee, onko hallitus ollut tyytymätön joihinkin toimitusjohtajan valintoihin tai strategian toteutukseen ja sitä kautta tullut tähän ratkaisuun”, Gostowski sanoo.

51 tykkäystä

En pistäisi yksin toimarin piikkiin sitä jos kilpailu vain yksinkertaisesti lisääntyy ja rin arpalipukkeiden hinta laskee markkinoilla. Nostaisin tikun nokkaan mielummin sen, että kuinka kestävä tilanne on ollut, että yhtiöt saaneet lisä voittoja ulkoisten apujen kautta tai miksi niitä haluaa kutsua. Unelmat Nesteestä oman alan parhaana teknologia osaajana voidaan myös haudata. Neste on hyvä yhtiö, mutta ei ehkä niin erinomainen mistä unelmoitiin. Neste on ollut alan ensimmäisiä firmoja jotka investoineet uusiutuviin isosti ja nyt muut saavat etua kiinni. Ei mitään uutta jos katsoo muita toimialoja. Ei mitään dramaattista. Neste tulee pärjäämään hyvin tai vähintään kohtalaisesti.

Joutaisi aika monta analyytikkoa myös jäähylle omasta työstään, koska ovat menneet isolla joukolla metsään. Vuosi sitten analyytikot yhtenä lammaslaumana näkivät Nesteessä 20% nousuvaran. Toteuma 12kk osakekurssiin oli -50%. Karua. Nesteen vuoden 24 ja lähivuosien tulos ennusteet ovat laskeneet kuin lehmän häntä ja tähän on heräilty auttamattomasti kun kurssi jo romahtanut. Tavoitehintoja on lohkaistu esim. 5 euron palasina alaspäin mikä tarkoittaa vain kevyttä 4 miljardin pudotusta markkina-arvossa. Parempi korjata omaa näkemystään 3kk välein “vähän” niin ei ole niin paljon väärässä.

Nesteen kilpailuetuja pidettiin lujina ja tulevia (miljardien) tulosparannuksia pidettiin lähes itsestäänselvyyksinä. Nythän nuo kilpailuedut testataan kunnolla kun tarina vähän yskii.

Hinnoittelu on siitä hauska mekanismi, että kun kurssi putoaa rajusti aika monta liioiteltua unelmaa tapetaan siinä samalla. Siinä alkaa avautumaan hyviä paikkoja omistaa yhtiötä jolta ei odoteta lähellekään samaa kuin aikaisemmin. En osaa ennustaa Nesteen osakekurssi vuoden päähän, mutta pidän tuotto/riski suhdetta huomattavasti terveempänä kuin vuosi sitten.

"Buy on bad news, sell on good news”

73 tykkäystä

“Öljymarkkina”, uusiutuvakin, on ns. “syklinen ala”, korostaen sanaa syklinen ja Neste Corporationin kyydissä kävimme todella korkeissa hinnoissa, mutta tulimme sieltä alas.

…yksi syklin vaihe on siis päättynyt ja nyt on laskusyklin aika…
(=se täytyy vain yksityissijoittajainkin kestää seuraavaa vaihetta odotellessa, sen kummempaa tuskaa tuntematta, osinkoja nostellen)

4 tykkäystä

Ei oikein Lehmus saanut vakuutettua sijoittajia. Eihän asiat todennäköisesti ole hänen vikansa yksin.

Sinänsä aika moni riski on ollut etukäteen tiedossa. Monia asioita on jopa sijoittajien kesken ruodittu todennäköisesti on ollut tarve myös ruotia firmassa sisäisesti.

En ole kuullut, miten Neste aikoo käsitellä riskejä, jotka sillä on hieman räjähtämässä käsiin.

Potkujen antaminen nykyiselle toimarille voi antaa signaalia sijoittajille, mutta tästä voi seurata pitkäkin epätietoisuuden aika ennen kuin seuraava saadaan puikkoihin. Onhan se mahdollista, että joku on jo katsottuna valmiiksi.

Mukava nähdä Pasi Laine hallituksessa. :blush::+1:

Mutta taisi jo aikaisemmin joku täällä kommentoida, kyllä se Neste taitaa elää jonkinlaisessa kriisissä.

9 tykkäystä

Jos vittaat tuohon yhteen poistuneeseen kommenttiin, niin siinä puhuttiin Nesteestä kriisiyhtiönä. Mielestäni se on aika liioiteltu väite. Varsinkin yhdistettynä väittäjän käsityksiin yhtiön taloudellisesta asemasta.

“Kriisi” sanana tarkoittaa vaarallista tilannetta, mutta myös esim. käännekohtaa ja murrosta (viittaus Kielitoimiston sanankirjaan). Eiköhän lähes jokainen pörssiyhtiö ole sanan jossain merkityksessä aina kriisissä, mistä markkinatalous pitää huolen. Ja niin asioiden kuuluu ollakin, koska muuten jämähdetään paikalleen ja terve kilpailu ei toimi.

Sijoittajien ja analyytikoiden kannalta haasteellista ei ole ollut vain esim. firman osakekurssin kehitys tai liiketoiminnan suunta, vaan se ettei kokonaiskuvasta ole saanut selkeintä mahdollista käsitystä. Se on syönyt myös luottamusta yhtiön johtoon. Sinällään lienee selvää, että Neste oli aika pahasti kuplahintainen lafka lähimenneisyydessä, eikä menestystä voi arvioida pelkästään osakekurssin kehityksellä.

18 tykkäystä

Oletko sitä mieltä, että asiat toimivat ilman pikaisia muutoksia?

Alkoi itsestä itseasiassa kuulostamaan yhä enemmän kriisiltä. Jotain pitäisi tehdä ja nopeasti. Tilanne vaatii nopeaa reagointia.

Kriisi se siis on.

Kriisit ovat hyviä paikkoja myös uudistua. Vaikka tässä on kriisi käsillä, se ei tarkoita sitä, että Nesteen osakkeet voisi vetää toiletista alas.

Mutta puhutaan asioiden oikeilla nimillä.

Meidän kotimainen arvokas brändimme ei ole enää selkeästi kasvuyhtiö. Se pelaa tällä hetkellä puolustuspeliä.

Mutta vaikkei Neste olisi tällä hetkellä kasvuyhtiö, sillä on positiivista kassavirtaa. Seuraan mielenkiinnolla ja osakkeen omistajana.

En ole myymässä tätäkään.

17 tykkäystä

Muutos on ikuista ja kilpailussa selviäminen vaatii jatkuvaa muutosta. Ok, myönnetään että Nesteen kohdalla ne lyhyen aikavälin muutosvaatimukset ovat varmasti suurempia kuin vaikka Atrialla tai Fortumilla.

Puolustuspeliä, kovempaa kilpailua, mitä termiä nyt halutaankin käyttää. Menneisyyden kurssi oli sellainen, että sen perusteella Neste teki jotain ihmetuotteita, joihin muut eivät kykene. No, erilainen tuotantotapa tai raaka-aine ei vielä sitä ihme-asemaa tuo. Toimiala huomioiden, voiko se kilpailuasetelman muuttuminen kuitenkaan olla niin kovin suuri yllätys.

Itse olen Nesteen osakkeista alkanut kiinnostumaan vasta siinä vaiheessa, kun kurssi oli palautunut 30 euron tuntumaan. Ja onneksi en silloinkaan vielä kiirehtinyt ostamaan. Nyt yhtiön arvostuksessa alkaa olla jotain järkeä ja tulevien vuosien markkinaodotukset eivät liitele taivaissa. Ja enemmän yhtiössä mielestäni silti on kasvuyhtiön potentiaalia kuin useimmissa OMX25-lafkoissa. Se ei toki vielä paljoa kerro.

9 tykkäystä

Lehmuksen aikana osakkeen arvo laski 50 % ja sitä ennen oli jo otettu 30 % ilmaa osakkeen arvosta pois. Kyllä tuntuu, että tuolla track recordilla toimari kuin toimari isommasta firmasta lähtee, hän tuloksesta kuitenkin kantaa vastuun. Hankalampi markkina joo, mutta ei Lehmus pystynyt tuomaan uskoa hommaan tai sijoittajiin.

Neste on tietynlailla haavoittuvainen, kun on niin paljon uusituvien hintojen varassa, jos olen ymmärtnyt oikein. En silti saa Nesteestä mitenkään näin heikkoa firmaa kuin osakkeen hinnan kehityksestä voisi päätellä. Tuollaisilla laskuilla tuntuisi, että isompaakin uhkaa on liiketoiminnassa. Kertoimia ja odotuksia on jo pudotettu niin paljon, että ihmettelen kuka tätä näillä hinnoilla myy.

34 tykkäystä

Toimitusjohtajan vaihto ei tullut kurssikehityksen jälkeen yllätyksenä, mutta ei sitä toisaalta odottanutkaan. Tässä kohtaa tulee mieleen juuri julkaistut Oldenburgin haastattelut siitä miten suomalaisten yritysten toimitusjohtajat vaihtuvat tiuhaan ja hallituksessa istuu ammattilaiset. Lievonen oli n. 10v, Vanacker n. 3v ja nyt viimeisimpänä Lehmus n. 2,5v. Haastattelussa puhuttiin myös siitä miten näyttöjä alkaa tulla vasta 3v jälkeen ja paremman arvion pystyy tekemään 5v jälkeen.

20 tykkäystä

Tässä on Peten tiiviit kommentit toimitusjohtajan lähdöstä.

19 tykkäystä

Toimituspäällikkö Anton Rinta-Jouppi on kirjoittanut mielenkiintoisen kommentin toimitusjohtajan lähdöstä. Juttu ei ole ainakaan toistaiseksi maksumuurin takana.

…Vaikea nähdä, että kyvykkäinkään toimitusjohtaja olisi pystynyt vaikuttamaan kaikkiin isoimpiin ongelmiin, esimerkiksi Ruotsin jakeluvelvoitteen muutokseen. Voisi kai sanoa, että Lehmuksen lyhyelle kaudelle sattui monta vastoinkäymistä. Kävi huono säkä.


Osake oli Nordnetin tilastoissa Helsingin pörssin ostetuin maaliskuussa. Huonompi uutinen kurssinousuun uskoville on se, että ulkomaiset – yleensä varsin isot ja ammattimaiset – sijoittajat ovat samalla pienentäneet osuuttaan Nesteessä.

29 tykkäystä

Miten asiaan paremmin vihkiytyneet näette negarin mahdollisuuden tänä vuonna?

Ensimmäisen kvarataalin uusiutuvat meni kuitenkin ohjeistuksen alle…
…uusi toimari mahdollisesti voi tehdä vielä ns. “kitchen sink” kvartaalin (Q3?)?

Lähinnä parasta ostopaikkaa ajatellen.

8 tykkäystä

Kyky mukautua markkinaan ja kommunikoida uskottavasti ja selkeästi sisäänpäin ja ulospäin ovat avaimia uuteen nousuun. Uskon, että uusi toimari puhdistaa pöydän alkajaisiksi kuten tapana on (esim. mm. Nokia) =) tulosvaroitus viim. kesäkuussa (ceteris paribus)

3 tykkäystä

Rising Environmental Focus Propels Hydrotreated Vegetable Oil Market to US$70 Billion by 2034

4 tykkäystä

Puhdistiko Lehmus pöydän alkajaisiksi? Tai joku muu toimari jossain toisessa firmassa viime aikoina? Missä kaikkialla näin on tapahtunut? Nokian tilanne mielestäni ei ole verrannollinen Nesteen kanssa.

Ihan perustekemisellä ja hyvällä viestinnällä nyt vaan nousuun kun markkina lähtee vetämään.

4 tykkäystä

Nesteellä on tosi mittavia toimitussopimuksia SAF:sta, jossa sillä on hinnoitteluvoima. Mutta toimituksista ei kuulu mitään. Eli tuotannossa on ilmeisesti isoja ongelmia, siihen viittaa ainakin Singaporen pitkä huototauko. Onko ongelma pelkästään tekninen vai onko puutteita myös henkilöstön osaamisessa.
Onneksi Pasi Laine on pistänyt tuulemaan, odottelen lisää uutisia…

2 tykkäystä

Poimintoja Q1 osarista:

“Rahavirta ennen rahoituseriä oli -340 miljoonaa euroa (-102 milj.). Siihen vaikuttivat korkeammat varastotasot, jotka johtuivat pääasiassa valmistautumisesta Porvoon tulevaan suurseisokkiin sekä uusiutuvan lentopolttoaineen varaston kasvattamisesta”

“Myyntimääriin vaikuttivat myös uusiutuvan lentopolttoaineen varaston kasvattaminen ja valmistautuminen vuoden 2024 huoltoseisokkeihin. Singaporen toisen linjan tuotanto oli vakaata neljänneksen aikana, ja uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa nostettiin suunnitelman mukaan.”

“Uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 4,4 (+/- 10 %) miljoonaan tonniin vuonna 2024. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,5–1,0 miljoonaa tonnia.”

“Singaporessa uusiutuvan lentopolttoaineen tuotannon nosto jatkui ensimmäisen neljänneksen
aikana. Uusiutuvan lentopolttoaineen myynnin odotetaan lisääntyvän toisesta neljänneksestä eteenpäin ja kasvavan vuoden loppua kohti.”

Uusiutuva lentopolttoaine tuotanto:
1-3/2024: 167000 tonnia
2023: 251000 tonnia

Uusiutuva lentopolttoaine myynti:
1-3/2024: 41000 tonnia
2023: 139000 tonnia

Tästä voi päätellä että tuotanto on kasvanut mutta myyntiin saakka sitä ei vielä ole saatu. Sopimuksia ilmeisesti kuitenkin oli eli myyntiä on odotettavissa. Jos Q1 uusiutuvan lentopolttoaineen tuotanto pysyy läpi vuoden niin 167000*4 =668000 tonnia joka osuu melko keskelle haarukkaa 0,5-1 miljoonaa tonnia.

31 tykkäystä

Joko muuten Kaisa Hietala on nostettu esiin pohdinnoissa, kun puhutaan uuden toimitusjohtajan valinnasta: Kaisa Hietala – Wikipedia

Muistaakseni, kun Vanacker valittiin toimitusjohtajaksi vuonna 2018, niin Kaisan nimi vilahteli spekulaatioissa, Nesteen hallituksen “poikakerho” ei silloin syttynyt ajatukselle. Kuka olisi parempi toimitusjohtaja Nesteelle kuin uusiutuvat tuotteet menestykseen johtanut aiempi johtoryhmän jäsen!?

Mainittakoon vielä, että Nesteen hallituksessa ainoastaan hallituksen nykyinen(oliko itse asiassa jo silloinen) pj. Matti Kähkönen on enää hallituksessa niistä henkilöistä, jotka olivat Vanackeria valitsemassa, melkoinen vaihtuvuus itse asiassa. Hallitus | Neste

55 tykkäystä

Ulkomaista puheen ollen niin OP assosioi tänään, jotta Marathon Petroleum esittänee tuloksensa yhteydessä tarkentavia kommentteja Martinezin korjaustöiden esivalmistelun etenemisestä:

  • Martinezin jalostamon myyntimarginaali on tällä hetkellä arvioiden mukaan hyvin alhainen ja jalostamon operatiivisen toiminnan edistymisellä olnee hyvinkin pitkälti varsin suora vaikutus siihen, kuinka paljon Neste pystyy parantamaan keskimääräistä marginaaliaan loppuvuoden ja samalla myös koko vuoden 2025 aikana…

…Neste omistaa puolet Yhdysvalloissa sijaitsevasta Martinezin biopolttoainejalostamosta, jonka tuotantovolyymit ovat viime neljänneksillä olleet selvästi suunniteltua alhaisemmat viime syksyllä tapahtuneen tulipalon seurauksena…

Tuossa aspektissahan jenkit ovat kokoajan oletettavasti ikäänkuin olleet ns. “etulyöntiasemassa” ja paremmin ajan hermolla, kuin suomalaiset yksityissijoittajat varsinkaan.

11 tykkäystä