Netflix - Suoratoistopalvelujen kingi?

Lupasin, että teen tästä yhtiöstä ketjun. Pahoittelut, olen aika huono sijoittaja eikä tällainen aloittelijatason sijoittaja osaa ehkä poimia tärkeimpiä asioita sijoituskohteesta ja olen myös voinut kertoa joitain asioita vähän väärin. :slight_smile: En osaa enkkua oikein, joten olen kääntäessä voinut tehdä hupaisia virheitä.

Netflix on siis tilausvideopalvelu ja myös tuotantoyhtiö, joka tarjoaa elokuvia ja televisiosarjoja. Yhtiö on perustettu vuonna 1997 Yhdysvalloissa ja se toimii kaikkialla maailmassa paitsi ei Kiinassa, Krimin niemimaalla, Pohjois-Koreassa, Venäjällä eikä Syyriassa.

Netflix | Brand Assets | Logos

Yhtiön toiminnasta historian kautta

Yritys on tosiaan perustettu vuonna 1997 Kaliforniassa ja se aloitti toimintansa DVD-levyen postimyynnillä. Netflix listattiin NASDAQiin vuonna 2002.

Netflix aloitti 2010-luvulla tuottamaaan itse tv-sarjoja, joita se näytti vain omille asiakkailleen. Sandvinen mukaan vuonna 2014 Netflix käytti 35 prosenttia kaikesta USA:n nettiliikenteestä ja toisella sijalla ollut YouTube kulutti 15 prosenttiyksikköä. Vuodet 2013-2017 oli ohjelmiston kehittämisen ja jakelun laajentamisen aikaa.

Netflix laajentui kansainvälisiin tuotantoihin ja hankki kokonaan uusia tuotantoja vuosina 2017–2020. Yhtiö mm. tuotti ensimmäisen kolumbialaisen alkuperäissarjansa ja solmi neljän vuoden sopimuksen Stranger Things -ohjaaja-tuottaja Shawn Levyn kanssa. Yleisesti yhtiö siis teki merkittäviä investointeja tuotantoihin ja kirjallisiin diileihin, jotka olivat näinä vuosina strategian keskiössä. Lisäksi Netflix laajensi toimintaansa muun muassa elokuvateatteritoiminnan ja kirjamyynnin saralla.

Vuodesta 2021 Netflix laajeni pelimaailmaan, tämän lisäksi se voitti palkintoja Oscar-gaalassa ja on saanut myäs Emmy-palkintoja. 2021 yhtiö päätti laajentua pelialalle ja palkkasi entisen Electronic Artsin ja Facebookin johtajan Mike Verdun johtamaan pelikehitystä. Saman vuonna yhtiö julkaisi myös virallisesti omat mobiilipelinsä. Sony Pictures Entertainment “antoi” Netflixille oikeudet sen julkaisuihin vuodesta 2022 alkaen. Yhtiö solmi edelleen näin vuosina useita kumppanuuksia ja laajensi alkuperäissisältöään eri aloille, kuten kirjoihin teatteriesityksiin ja live-urheiluun. DVD-vuokrauksista lopulta luovuttiin ja yritysrakennetta on uudelleenjärjestely,

Yhtiö sijoituskohteena

Tästä saa hieman yleistä käsitystä mm. siitä mistä yhtiön massit tulevat:

App Economy Insights on X: "$NFLX Netflix Q1 FY24: • Subscribers +9M Q/Q to  270M. • Revenue +15% Y/Y to $9.4B ($0.1B beat). • Operating margin 28%  (+7pp Y/Y). • EPS $5.28 ($

Tästä näkee vähän, miten membreiden määrä on kasvanut alueittain:

Tuoreimmat taloudelliset luvut:

image

Yhtiön liikevaihto on kasvanut ja tilaajamäärät ovat nousseet, lisäksi Netflix on korottanut hintojaan ja rajoittanut salasanojen jakamista, mikä kasvattaa tilaajamääriä ja parantaa kannattavuutta. Yhtiö jatkuvasti kehittyy ja muuttuu isosti esim. pelimaailmaan sulauttautuminen ja live-urheilua tarjoamalla.

Osa edellistä kohdista on toisaalta uhkia pidemmässä juoksussa, kuten hintojen korottamiset tai uusille aloille tulo. Sekin voi herättää epäilyksiä, että yhtiö ei enää raportoi kvartaaleittain jäsenlukujen kehittymistä ja käyttäjämäärät kyllä ovat kasvaneet, mutta kasvu on hidastunut eikä tuoren ohjeistuskaan ollut kaikkien mieleen.

Netflixin osakkeen historian kulku:

Netflix and chill GIF on GIFER - by Akinogrel

21 tykkäystä

Netflix on kaikkien mielestä selkeä suoratoistobisneksen voittaja ja syystä, mutta sijoittajana tarinassa hiertää korkea arvostustaso, kilpailu ja kasvupotentiaali. Samoin alustan laatutasosta voi olla montaa mieltä, contenttia on toki järkyttävä määrä, mutta laatutaso on laskenut vuosi vuodelta.

Netflix ei enää kilpaile pelkästään muiden suoratoistopalveluiden kanssa, vaan suurin haastaja on todellisuudessa ns. ilmaiset palvelut kuten youtube, twitch, roku, tubi yms.

Nielsenin tilastoissa Netflix yhä selkeä ykkönen, mutta youtube vie yhä voiton katseluissa ja ilmainen Tubi (FOX) noussut vakaasti joka kvartaalilla.

Netflix hakee kasvua mm. peleistä ja ensi vuoden alussa starttaa yhteistyö WWEn kanssa ja erikseen maksullista urheilusisältöä nähdään varmasti alustalla tulevina vuosina lisää.

https://about.netflix.com/en/news/netflix-to-become-new-home-of-wwe-raw-beginning-2025

9 tykkäystä

On tämä tavallaan yksittäisenä juttunakin isohko, mutta ei välttämättä Netflixin mittakaavassa - antanee kuitenkin suuntaa sille, että mitä alueita yhtiö tulee valloittamaan jatkossa enemmän.

Yhtiö siis ilmoittaa lähettävänsä pari NFL -ottelua joulupäivinä ja yhtiö antoi ymmärtää, että pyrkimyksenä on jatkossa tuottaa lisää livesisältöä. Tämä oli ensimmäinen Netflixin sopimus yhteen maailman suurimmista urheiluliigoista.

“Netflix is no longer just experimenting with sports, they’re buying in,” said Ross Benes, senior analyst at Emarketer.

https://www.reuters.com/markets/deals/netflix-nears-deal-nfl-games-bloomberg-news-reports-2024-05-15/

3 tykkäystä

Jutussa käsitellään Netflixiä ja sen Greg Peettersiä aika laajasti. :slight_smile:

Tämä Blumman juttu voi olla muurin takana, joten tässä referaatti:

Vuonna 2022 yhtiö kohtasi kriisin hidastuvan tilaajien määrän kasvun takia ja siihenkös kurssi reagoi. Yhtiön COO Greg Peters sai kuitenkin käänteen aikaiseksi esimerkiksi hän puuttui tiukasti salasanojen jakamiseen eli kiistanalaiseen mutta tehokkaaseen toimenpiteeseen ja nosti tämän lisäksi hintoja.

Petersin menestys nosti hänet toimitusjohtajaksi Sarandosin rinnalle. Hänen johdollaan Netflix on uskaltautunut uusille alueille, kuten suoratoistoon ja mainontaan. Nämä pyrkimykset pyrkivät lisäämään tuloja olemassa olevilta käyttäjiltä sen sijaan, että ne luottaisivat vain pelkästään uusien tilaajien kasvuun.

Peters on teknologiaosaaja, jolla on kyky ratkaista ongelmia. Häntä sanotaan vaatimattomaksi, mutta hän on ainakin terävä teknologiavisionääri.

Jutussa ilmaistaan, että kun Netflix hahmottelee tulevaisuuttaan, niin Peters ja yhtiön strateginen visio ovat ratkaisevan tärkeitä siinä, miten yhtiö tulee menestymään. :slight_smile:

https://www.bloomberg.com/news/features/2024-05-18/netflix-password-sharing-crackdown-was-the-start-of-nflx-comeback

1 tykkäys