Netflix - Suoratoistopalvelujen kingi?

Lupasin, että teen tästä yhtiöstä ketjun. Pahoittelut, olen aika huono sijoittaja eikä tällainen aloittelijatason sijoittaja osaa ehkä poimia tärkeimpiä asioita sijoituskohteesta ja olen myös voinut kertoa joitain asioita vähän väärin. :slight_smile: En osaa enkkua oikein, joten olen kääntäessä voinut tehdä hupaisia virheitä.

Netflix on siis tilausvideopalvelu ja myös tuotantoyhtiö, joka tarjoaa elokuvia ja televisiosarjoja. Yhtiö on perustettu vuonna 1997 Yhdysvalloissa ja se toimii kaikkialla maailmassa paitsi ei Kiinassa, Krimin niemimaalla, Pohjois-Koreassa, Venäjällä eikä Syyriassa.

Netflix | Brand Assets | Logos

Yhtiön toiminnasta historian kautta

Yritys on tosiaan perustettu vuonna 1997 Kaliforniassa ja se aloitti toimintansa DVD-levyen postimyynnillä. Netflix listattiin NASDAQiin vuonna 2002.

Netflix aloitti 2010-luvulla tuottamaaan itse tv-sarjoja, joita se näytti vain omille asiakkailleen. Sandvinen mukaan vuonna 2014 Netflix käytti 35 prosenttia kaikesta USA:n nettiliikenteestä ja toisella sijalla ollut YouTube kulutti 15 prosenttiyksikköä. Vuodet 2013-2017 oli ohjelmiston kehittämisen ja jakelun laajentamisen aikaa.

Netflix laajentui kansainvälisiin tuotantoihin ja hankki kokonaan uusia tuotantoja vuosina 2017–2020. Yhtiö mm. tuotti ensimmäisen kolumbialaisen alkuperäissarjansa ja solmi neljän vuoden sopimuksen Stranger Things -ohjaaja-tuottaja Shawn Levyn kanssa. Yleisesti yhtiö siis teki merkittäviä investointeja tuotantoihin ja kirjallisiin diileihin, jotka olivat näinä vuosina strategian keskiössä. Lisäksi Netflix laajensi toimintaansa muun muassa elokuvateatteritoiminnan ja kirjamyynnin saralla.

Vuodesta 2021 Netflix laajeni pelimaailmaan, tämän lisäksi se voitti palkintoja Oscar-gaalassa ja on saanut myäs Emmy-palkintoja. 2021 yhtiö päätti laajentua pelialalle ja palkkasi entisen Electronic Artsin ja Facebookin johtajan Mike Verdun johtamaan pelikehitystä. Saman vuonna yhtiö julkaisi myös virallisesti omat mobiilipelinsä. Sony Pictures Entertainment “antoi” Netflixille oikeudet sen julkaisuihin vuodesta 2022 alkaen. Yhtiö solmi edelleen näin vuosina useita kumppanuuksia ja laajensi alkuperäissisältöään eri aloille, kuten kirjoihin teatteriesityksiin ja live-urheiluun. DVD-vuokrauksista lopulta luovuttiin ja yritysrakennetta on uudelleenjärjestely,

Yhtiö sijoituskohteena

Tästä saa hieman yleistä käsitystä mm. siitä mistä yhtiön massit tulevat:

App Economy Insights on X: "$NFLX Netflix Q1 FY24: • Subscribers +9M Q/Q to  270M. • Revenue +15% Y/Y to $9.4B ($0.1B beat). • Operating margin 28%  (+7pp Y/Y). • EPS $5.28 ($

Tästä näkee vähän, miten membreiden määrä on kasvanut alueittain:

Tuoreimmat taloudelliset luvut:

image

Yhtiön liikevaihto on kasvanut ja tilaajamäärät ovat nousseet, lisäksi Netflix on korottanut hintojaan ja rajoittanut salasanojen jakamista, mikä kasvattaa tilaajamääriä ja parantaa kannattavuutta. Yhtiö jatkuvasti kehittyy ja muuttuu isosti esim. pelimaailmaan sulauttautuminen ja live-urheilua tarjoamalla.

Osa edellistä kohdista on toisaalta uhkia pidemmässä juoksussa, kuten hintojen korottamiset tai uusille aloille tulo. Sekin voi herättää epäilyksiä, että yhtiö ei enää raportoi kvartaaleittain jäsenlukujen kehittymistä ja käyttäjämäärät kyllä ovat kasvaneet, mutta kasvu on hidastunut eikä tuoren ohjeistuskaan ollut kaikkien mieleen.

Netflixin osakkeen historian kulku:

Netflix and chill GIF on GIFER - by Akinogrel

19 tykkäystä

Netflix on kaikkien mielestä selkeä suoratoistobisneksen voittaja ja syystä, mutta sijoittajana tarinassa hiertää korkea arvostustaso, kilpailu ja kasvupotentiaali. Samoin alustan laatutasosta voi olla montaa mieltä, contenttia on toki järkyttävä määrä, mutta laatutaso on laskenut vuosi vuodelta.

Netflix ei enää kilpaile pelkästään muiden suoratoistopalveluiden kanssa, vaan suurin haastaja on todellisuudessa ns. ilmaiset palvelut kuten youtube, twitch, roku, tubi yms.

Nielsenin tilastoissa Netflix yhä selkeä ykkönen, mutta youtube vie yhä voiton katseluissa ja ilmainen Tubi (FOX) noussut vakaasti joka kvartaalilla.

Netflix hakee kasvua mm. peleistä ja ensi vuoden alussa starttaa yhteistyö WWEn kanssa ja erikseen maksullista urheilusisältöä nähdään varmasti alustalla tulevina vuosina lisää.

https://about.netflix.com/en/news/netflix-to-become-new-home-of-wwe-raw-beginning-2025

7 tykkäystä