NIBE on mielestäni jo pitkään ansainnut oman ketjunsa, onhan se lämpöpumppualan markkinajohtaja ja monissa suomalaisissa omakotitaloissa, rivitaloissa sekä kerrostaloissa on NIBEn tekniikkaa käytössä. Yritys on perustettu lähes 70 vuotta sitten etelä.-Ruotsin Markarydiin, missä se toimii tänäkin päivänä. Ensimmäisen lämpöpumppunsa NIBE esitteli vuonna 1981 ja pörssilistaus tapahtui vuonna 1997. Tämän jälkeen yritys on kasvanut kymmenien yritysostojen kautta monikansalliseksi konserniksi.
2020-luvulla nähtiin NIBEn osakekurssissa tyypillinen kriisivuosien nopea nousu ja tuho, välillä lämpöpumput vietiin käsistä ja NIBEllä oli kovan kysynnän ja samanaikaisen komponenttipulan vuoksi suuria toimitusvaikeuksia ja kuten usein käy, nousun jälkeen tuli NIBEllekin krapula. Tätä kirjoitettaessa osakekurssi on kaukana huippunoteerauksista ja toisaalta analyytikot ovat olleet huolissaan alan ylikapasiteetista sekä osakkeen arvostustasosta.
Pitkällä tähtäimellä NIBEn asema vihreässä siirtymässä on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen. Pohjoisisilla leveysasteilla ei ole talvella riittävästi halpaa energiaa tarjolla ja juuri silloin taas asuntoja ja teollisuustiloja tulisi lämmittää. Samaan aikaan esimerkiksi maalämpöpumppujen osalta tuotekehitys on edennyt niin, että tuotteet ovat yhä tehokkaampia, kaivot voidaan porata yhä syvemmälle ja yhä suurempia kohteita siirtyy pois kaukolämmöstä maalämmön pariin. Tämän kehityksen jatkuessa on mahdollista, että keskipitkällä aikavälillä (ehkä 5-10 vuotta) NIBE voi saavuttaa uuden kasvuloikan, koska maalämpöpumput kestävät aiempaa paremmin ja niiden huoltaminen on helpompaa.
Inderesin puolella NIBEä seuraa Lucas Matsson ja kehoitankin lämpimästi tämän ketjun lukijoita tutustumaan hänen erinomaisiin raportteihinsa. Suositus on tätä kirjoitettaessa vähennä, mutta on mielenkiintoista nähdä Lucaksen päivitys Q2 / 2025 raportin jälkeen. Iso laiva kääntyy tunnetusti hitaasti, mutta toisaalta kysessä on toimiala, jolle varmasti riittää kasvua tulevina vuosina ja vuosikymmeninä ja en näe järkeviä syitä sille, miksi NIBE ei olisi voittajien joukossa. Eli pitkää peliä pelaaville ja kärsivällisille sijoittajille pitäisi olla luvassa tasaisen varmaa nousua tulevina vuosikymmeninä, jos NIBE vain pysyy alan kehityksessä mukana. En aivan tähän hätään keksi syitä sille, miksi NIBE ei tähän pystyisi, mutta keksin monta syytä sille, että NIBE on jatkossakin alan kärjessä.
Olen omistanut Nibeä 2020-2023, mutta päätin luopua osakkeesta korkean arvostuksen vuoksi. En ole suunnitellut palaavani omistajaksi (vaikka hinta on 5 vuoden pohjissa), koska en pidä yhtiötä enää laatuyhtiönä.
Tulosriviä ei ole pystytty puolustamaan liikevaihdon laskiessa (kuten yksinkertaisempia peltipönttöjä valmistava Harvia on tehnyt). Vuonna 2024 Niben liikevaihto laski orgaanisesti 16,4 % ja epäorgaanisesti 13,1 %, mutta tulos laski lähes 75 %.
Niben osalta oleelllista toki huomioida minkä verran kertakuluja tulee ja loppuvatko ne jossain vaiheessa?
Harvalla firmalla yhtä komea kasvukäyrä usean vuosikymmenen ajalta. En hirveästi ole perehtynyt firmaan, mutta onko myynti niin sidoksissa uudistuotantoon, että viime aikainen sakkaaminen johtunut pitkälti siitä?
Olen yrittänyt palastella yrityksen runsasta sijoittajamateriaalia ja osavuosikatsauksia, mutta ihan suoraa vastausta yllä olevaan kysymykseen en ole löytänyt. Ylikapasiteettia ja kilpailutilannetta sekä markkinoiden epävarmuutta valitellaan kylläkin, kuinka paljon on kyse markkinoista ja kuinka paljon NIBEn heikosta suorittamisesta on itselleni avoin kysymys. Toivon ainakin, että q2/2025 on jo raportti, jossa ei suuresti vedota ulkoisiin syihin.
Tätä vähän joskus seurannut (Nibe Industrier). Liikevaihto ja voitto kehittyi reilun vuosikymmenen tosi hienosti, kunnes tuli 2024. Operatiivinen kassavirta kuitenkin ihan kelpo vielä 2024.
Joo ihan hyvää kasvua, joka tosin on vain osin orgaanista. Uskon, että q2 2025 voisi olla Nibellä se kvartaali, joka palauttaa yrityksen terveelle kasvu- ja tulosuralle ja sitten vain nautitaan kyydistä.
Näille laitevalmistajille tuli (noin niin kuin yleensä ottaen, en tästä Nibestä tiedä tarkemmin, enkä ole seurannut tänä vuonna) vaikeuksia siitä, kun korot nousivat, asiakkaiden rahoitus vaikeutui ja halpa LNG-kaasu jatkoi virtausta mm. Venäjältä (nämä yhtäaikaa 2023-2024). Taisi tuolla LNG-puolella olla kaikkien aikojen korkein tuontivolyymi itänaapurista viime vuonna (ja ainakin vielä alkuvuodesta kasvu vain jatkui?). Nyt on jotain poliittista EU-sopua, josko vuoden 2027 loppuun mennessä tuonti ajettaisiin alas.
Clear reasons to the demand fluctuations
To control the high inflation, central banks around the world have raised
interest rates very significantly and comparatively very rapidly, which
has led to lower consumption generally, as well as a sharp downturn in
new housing production. For example, new housing output in Sweden
is now at the same level as during the severe bank crisis in 1992-1993.
The sharp increase in energy prices at the beginning of 2022, caused
by Russia’s abhorrent invasion of Ukraine, resulted in a corresponding
increase in demand for products, with a particular focus on fossil-free
climate control (heating, ventilation, cooling) of residential properties.
Manufacturers were initially unable to keep up with the spike in demand
and the distribution chain attempted to cover their backs by over-or-
dering. By the middle of 2023, when manufacturers had finally managed
to safeguard the supply of component capacity, energy prices started
to fall again, while distributors started to realize that their inventories
had grown too large compared to actual customer demand and the
manufacturers’ restored delivery performance. The painstaking work of
restoring a more proportionate balance between manufacturers, dis-
tributors and end-consumers began as mentioned in the third quarter
and carried on in the fourth quarter.
The third factor is the back-and-forth situation regarding the politi-
cal will needed to replace the fossil fuels used in the climate control of
housing with sustainable alternatives such as heat pumps. Many Euro-
pean countries have been in a stop-go situation for most of the year
when it comes to a long-term approach.
Positiivista skenaariota jos ajattelee niin kysyntä elpyy hiljalleen ja organisaatiomuutosten myötä ylimääräistä on saatu karsittua pois kovien kasvuvuosien jälkeen ja tulos palaa aikanaan nopeasti kasvu-uralle
Ennusteita jos katsoo niin esimerkiksi Inderesin sivuilla ennustetaan uusia huipputuloksia vasta vuosikymmenen loppupuoliskolla. Tulosperusteisesti muutaman vuoden huipputuloksesta laskettuna P/E pyörii jossain 16-17 välillä, joka nyt ei paha välttämättä ole riippuen milloin päästään taas kasvuun kiinni
Niin kyllähän tälläkin toimialalla käänne parempaan tulee jossain vaiheessa. Omat kokemukseni vuoden 2000 kasvun leikkaantumisesta/katoamisesta ovat semmoisia, että pitkään menee (silloin meni monella IT/telekommunikaatio-osakkeella 3-4 vuotta ja taulussa -80-90 % huipuista), kun alkoi sitten se rekyyli pikku hiljaa ylös. Tärkeintä oli silloin varastotasojen normalisoituminen, joka lienee sama lääke vieläkin.
Tämä on ehkä mahdollista jo toisen kvartaalin aikana. Tämän lisäksi korostaisin sitä, että kaikessa hiljaisuudessa maalämpöpumput ovat kehittyneet vuosien varrella yhä tehokkaammiksi, joka puolestaan avaa tuotteelle aivan uuden tyyppisiä kohteita ja markkinoita. Ala ei ole kovinkaan paljon esillä ja kehitys on hidasta, joten se jää helposti otsikoiden alle. Kuitenkin yhä useampi kerrostalo ja teollisuuskohde on siirtynyt käyttämään maalämpöä ja potentiaalinen markkina kasvanee myös jatkossa.