Nightingale Health - Uutta verta pörssiin

Vaikuttaa hieman siltä, että on ehkä tarve taas kerrata, mitä biopankin kanssa tutkimusten teolla voi löytää.

Kuvitellaan, että jossakin on 1000 ihmisen verinäyte 20 vuoden takaa pakkasessa. Näistä ihmisistä on näytteen antamisen jälkeen 25% kuollut, 25% sairastunut johonkin vakavaan tautiin ja 25% antanut toisen verinäytteen 10v myöhemmin.

Tuo taho suojelee pääsyä verinäytteisiin melko tiukkaan, sillä jos analyysi tuhoaa näytteen, korvaavaa verinäytettä 20v takaa ei voi saada. Uudelta osallistujalta voi uuden näytteen ottaa, mutta se muuttuu yhtä arvokkaaksi kuin aiempi vasta 20 vuoden kuluessa.

Pääset analysoimaan nuo 1000 näytettä, koska analyysimenetelmäsi: a) tarvitsee vain pienen osan pakastetusta verestä b) ei tuhoa näytettä c) voi kerralla tuottaa 250 veriarvoa. Osasta tuloksia ei tiedetä, mitä niistä voi päätellä, ja osaa ei ole kliinisesti todistettu muiden käytössä olevien, mutta näytteen tuhoavien mittausmenetelmien veroiseksi, vaikka ne kuitenkin saattavat sitä olla.

Nyt tiedät jotain 1000 ihmisen metaboliasta 20 vuotta sitten. Tiedät myös, ketkä heistä kuolivat tai sairastuivat 20 vuoden kuluessa. Osasta tiedät myös, miten heidän metaboliansa sittemmin muuttui.

Koska näitä näytteitä hamstrannut taho on kuitenkin kerännyt muutakin tietoa henkilöistä, heidän historiastaan ja elintavoistaan, geneettisestä perimästään ja asuinpaikastaan, voit nyt korreloida kaiken tuon tiedon heidän kokemiensa myöhempien terveystapahtumien kanssa. Osaan tapahtumista voit osoittaa, että metaboliasta mitatut tekijät olivat merkittävä vaikuttaja. Toisaalta saatat voida myös osoittaa, että elintavoilla (kuin myös perimällä ja asuinpaikalla) on vaikutusta metaboliaan.

Kun luku onkin tuhannen sijaan sata- tai kaksisataatuhatta ja populaatiossa voidaan tilastollisin menetelmin kontrolloida muita muuttujia, päästään tilanteeseen, missä voidaan osoittaa tilastollinen yhteys erilaisten metabolisten ilmiöiden, elintapojen ja myöhempien terveystilanteiden välillä. Kun noita parinsadantuhannen henkilön kohortteja on ympäri maailmaa erilaisista populaatioista kerättynä, voidaan tarkastella sitä, kuinka paljon havainnot yleistyvät yhdestä ryhmästä toiseen.

Kun Nightingale kertoo yksinoikeudellisesta yhteistyöstä, se on tähän mennessä tarkoittanut, että näytteiden analyysin jälkeen heillä ja valituilla tutkimuskumppaneilla on ollut 1-2 vuotta aikaa tutkia näitä yhteyksiä ennen, kuin biopankki avaa datan muidenkin hyväksyttyjen tutkijoiden käyttöön. Näistä tutkimuksista seurasivat mm. nämä kuusi patenttia koskien munuaissairauden, eteisvärinän, ruoansulatushäiriön, raskausmyrkytyksen, rintasyövän ja eturauhassyövän ennustamiseen.

Ja kun tuo yksinoikeusperiodi päättyy ja muut tutkijat pääsevät tietoa kaivelemaan, he yhä kaivelevat tietopankkia, missä yksi olennainen tiedon lähde on Nightingalen teknologialla analysoidut 250 veriarvoa. Jos joku löytää uuden yhteyden, minkä ennusteessa tarvitaan noita veriarvoja, sen kliininen soveltaminen tulee tarvitsemaan keinon analysoida nuo veriarvot potilaasta. Yksi sellainen keino on ostaa analyysi Nighingalelta.

Tässä ei ole mitään kovin kontroversaalia, eikä mikään edellä kuvaamastani vielä tee Nightingalesta olennaisen mullistavaa yritystä. Todellinen kaupallinen mullistus, ja epäilykset sellaisen mahdollisuudesta, liittyvät siihen, voiko a) elintapoja muuttamalla vaikuttaa metaboliseen ja terveydelliseen tulevaisuuteen merkittävässä osassa populaatiota, b) voiko laajasti saatavilla olevalla ja “helpolla” menetelmällä mitata metaboliaa motivoida ihmisiä muuttamaan elintapojaan c) onko metabolian mittaaminen ja siihen liittyvä kuluttajaviestintä tehokkaampi menetelmä elintapojen muuttamiseen, kuin peruskoulun terveystiedon oppitunnit.

Näihin kysymyksiin on monta vastausta, Pohjois-Karjala-projektista länsimaisten valtioiden diabeteksen torjuntaan. Oma mielipiteeni on, että tieteellinen pohja on aivan riittävän solidi, mutta Nightingalen haaste on tuotteistus, markkinointi ja viestintä niin kuluttajien kuin terveydenhuollon päättäjien suuntaan. Onko firma osoittanut osaavansa näitä asioita? Mitkä saavutukset ja yhteistyöt todistaisivat, että siinä on edetty?

23 tykkäystä

Onko NG tehnyt tutkimuksia millainen osumatarkkuus ennusteilla on?
Raskausmyrkytysten osalta kaikilta Suomen neuvoloissa käyviltä raskaana olevilta naisilta otettaisiin NG testit ja verrataan sitten siihen miten raskaus on mennyt. Vuodessa saataisiin kymmeniätuhansista näytteistä tulokset vaikka ihan kaikkia ei testattaisikaan. Testien julkistamisista näytteenantajille ja hoitohenkilökunnalle voisivat enemmän etiikkaan perehtyneet päättää. Ennakkotieto hoitohenkilökunnalle voisi vääristää tuloksia, koska he keskittyisivät enemmän “huonoennusteisiin”.
Nuo muut sairaudet vaatisivat pitemmän seurantajakson.

Tässä ollaan koko aiheen ytimessä.
Yrityksen oma (sijoittaja)viestintä tuntuu pyörivän teknisten seikkojen ja ratkaisun ylivertaisuuden hehkuttamisen ympärillä, kun karu totuus on se, että yli 2v sitten listautunut ja 2002 perustettu yritys ei ole edes löytänyt Product-Market-Fittiä. He pivotoivat tarjontaansa jatkuvasti kuluttajista yrityksiin, yrityksistä julkiseen sektoriin ja julkisesta takaisin kuluttajiin, pumpaten turhaa toivoa omistajiin että potentiaalinen PMF olisi aivan kulman takana.

Tälle on olemassa termikin, SISP eli Solution In Search of a Problem. Vaikka upottaisit miljoonia lisäominaisuuksiin, käyttöliittymään ja myyntiin, ongelman ja sitä kautta asiakkaan puuttumisesta et pääse yli. Tämänkaltaisista kuvioista ehkä <5% on historiallisesti johtanut onnistumiseen, eli sellaiseen lopputulemaan joka edes oikeuttaisi kaiken siihen käytetyn ajan ja rahan.

Eettinen ja oikeiden ongelmien ratkomisesta pitävä yrittäjä purkaisi yrityksen tai vähintään myisi sen yrityskaupalla, jolloin yrityksen työllistämät osaajat pääsisivät keskittymään muihin asioihin, mutta pahoin pelkään että nykyinen 4-5v pituinen runway kannustaa jatkamaan käteisen polttamista jatkossakin.

Olenko liian ankara arvioissani? Mielestäni en, ottaen huomioon yrityksen tämänhetkisen tilanteen. Toivottavasti Nightingalen johto lukee tätä ketjua.

6 tykkäystä

Sanoitit hienosti omat ajatukseni ko. firmasta. Mielenkiintoista seurata, miten kärsivällisesti osa täälläkin jaksaa olla mukana. Mielestäni hämmentävää miten rauhallisesti katsotaan vierestä vuosikausia, kun yritys aktiivisesti tuhoaa arvoa ilman mitään merkkejä paremmasta.

Tarkastellaanpa Nightingalen markkina-arvoa tämänpäiväisellä (19.6.2023) päätöskurssilla. Päätöskurssi oli 0,919 €. Osakkeiden kokonaislukumäärä on 60 918 459. Tällöin yhtiön markkina-arvo oli päivän päätteeksi noin 56 M€.

Tarkastellaan seuraavaksi yhtiön kassaa viimeisimmistä raporteista [1], [2].

06/2022 12/2022 Muutos
Kassa * 95,28 M€ 87,52 M€ -7,76 M€

Oletetaan seuraavaksi, että tämän kesäkuun loppuun päättyvän puolivuotisjakson aikana kassa olisi pienentynyt euromääräisesti yhtä paljon kuin vuoden 2022 jälkimmäisen puoliskon aikana (7,76 M€). Vuoden 2022 lopussa kassa oli 87,52 M€. Arvioidaan näinollen, että kassa olisi kesäkuun lopussa noin 80 M€. Oletetaan, että yhtiöllä ei ole velkaa.

Tällöin yritysarvoksi (EV) saataisiin arviolta 56 M€ - 80 M€ = -24 M€, mikäli oletukset pitävät paikkansa. Negatiivinen yritysarvo! Mielenkiintoista! :slight_smile:

Mikäli yrityksellä olisi kassaa jäljellä vielä 80 M€, niin se tarkoittaisi, että osakekohtaisesti kassaa olisi jäljellä 1,31 €. Toisaalta yhtiön osakekurssi on 0,919 €. Merkillinen tilanne mielestäni.

*) “Cash and cash equivalents at the end of the period were”

Lähteet:
[1] Financial Statements Release 1 July 2021–30 June 2022
[2] Half-year report 1 July 2022 – 31 December 2022

Edit: 19.6.2023 23.01 laskelmaa korjattu.

19 tykkäystä

Mitenköhän pitkälle tämä voi laskea, voiko 80M€ kassan saada 40M€ hintaan? Tai 30M€? 20M€?
Milloin kassa alkaa jarruttaa laskua, kai se väkisinkin jossain kohtaa? Nyt sen saa 50M€ hinnalla.

1 tykkäys

Markkina odottaa (hyvin perustein), että Nightingale tuhoaa vuosien kuluessa kassansa eikä saa verianalyysista luotua tuottavaa bisnestä. Voi siis laskea nollaan asti.

7 tykkäystä

Juu voi, mutta nyt on menty kassan polttotahtia varmaan 10x nopeammin alas. 20%/vuosi on polttotahti tällä hetkellä.
No, tarkoittaa sitten sitä että hyvä uutinen, vaikka julkkaripuolen soppari kuroo ensin kassan kiinni ja sen jälkeen antaa liiketoiminnalle arvon. Helposti 100% kertaliikku ylös.
Vaan ensin tarvitaan se uutinen :slight_smile:

Ajattelen itse, että Nightingalen arvostus (ja toki meidän arvio yhtiön käyvästä arvosta) liikkuu puhtaasti liiketoiminnan kehityksen etenemisen mukana. Yhtiöllä on sotakassa liiketoiminnan rakentamiseen negatiivisella kassavirralla ja ymmärtääkseni tuo polku aiotaan kulkea niin pitkälle kuin uskoa riittää. Yhtiössä ollaan oman tuntumani mukaan myös pitkäjänteisiä ja sisukkaita, että tässä tuskin hevillä luovutetaan :slight_smile: johdolla myös merkittävä omistus yhtiöstä, jolloin tämän linjan takana on myös merkittävä osakkeenomistajien äänivalta. Käytännössä tuon kassan voikin mielestäni jossain määrin olettaa olevan jo korvamerkitty kuluvaksi tulevien vuosien aikana, jolloin se ei juuri tarjoa tukijalkaa arvostukselle.

Vasta jos pääomat loppuu ja kaupallistaminen jää piippuun, tulee pöydälle mielestäni optio teknologian/yhtiön myynnistä. Tällöin myös teknologiasta (ja asemasta biopankkien datan tuottajana) voi realisoitua arvoa (EV positiivinen) nettokassan lisäksi, vaikkei olennaista liiketoimintaa vielä olisikaan. Mutta tämä skenaario nostaisi päätään vasta aikaisintaan ~5v päästä.

9 tykkäystä

Yhtiön arvo = Nettokassa miinus Irtisanomis- ja lopetuskustannukset

Miten tuo nykyinen kassa tuottaa? Olisiko kenties kassaa mahdollista saada tuottamaan paremmin? Esimerkiksi ostamalla jonkin pienen pörssissä olevan IT-yhtiön osakekannasta merkittävä osuus. Tuo kassahan on merkittävän kokoinen pienten IT-yhtiöiden markkina-arvoon verrattuna. :slight_smile:

3 tykkäystä

Vihamielisessä valtauskeississä näin, plus vielä teknologia/patentti myynnistä saatavat tuotot. Mutta kuten Luiro tuossa kirjoittelee tuskin tähän skenaarioon mennään, ellei sitten tuo teknologiamyynnin arvo jollekin jolla valmiita isoja verinäytevirtoja olisi huomattavan arvokas juttu, tällöin voisi houkuttaa nykyisen riutumisen väsyttämänä myös pääomistajia :slight_smile:

Pääomanpalautuksesta menee osinkoverot.

Niin kyllähän tuosta teoriassa osan voisi laittaa lyhyisiin velkakirjoihin, joissa maturiteetti max 12-24kk :thinking: vaikkapa 30 MEUR Saksan 1v velkakirjoihin nykyisellä ~3,6 % korolla tuottaisi ~1 MEUR korkotuloja vuodessa. Tässä toki menetetään kassan optioarvo yritysoston rahoittamisessa (tai optio sinänsä säilyy, mutta korkojen noustessa jouduttaisiin ottamaan tappiota). Osakkeet ovat kenties turhan volatiileja, kun sijoitushorisontti on näin lyhyt. Ei tuo isoa kuvaa muuttaisi, mutta ehkä voisi ostaa yhtiölle pari kuukautta lisäaikaa.

9 tykkäystä

Katselin hiukan linkkarin puolelta firman rekryjä ja nuppilukua, kasvussa koko ajan. Ei siis näytä että himmailtaisiin vaan kaasua painetaan, burn rate kiihtynee kuukausi kuukaudelta.
Hallituksessa on kokenutta väkeä, ehkä siis tietävät mitä tekevät, ettei ole pelkästään toimarin toilailuja :slight_smile:

7 tykkäystä

Onko NGH:lla ennen ollut virtsasta tehtävää markkerimääritystä vai onko tämä uutta avausta?

1 tykkäys

2018:

2 tykkäystä

Asia klaari. ei ollut omaan silmään osunut :slight_smile:

Hieman kaupallista edistystä, vaikka tässä vaiheessa ei kovin tarkkaa tietoa uuden sopimuksen laajuudesta ole tarjolla:

Nightingale Health ja Terveystalo solmivat aiesopimuksen strategisen yhteistyön laajentamisesta

EDIT: korjattu linkki osoittamaan Nightingalen sivuille.

6 tykkäystä

Jostain syystä minulla ei tuo Nordnetin julkaisu aukea, joten tässä sama vielä Nightingalen omilta sivuilta mikäli ongelma toistuu muilla:

https://nightingalehealth.com/fi/uutiset/sisäpiiritieto-nightingale-health-ja-terveystalo-solmivat-aiesopimuksen-strategisen-yhteistyön-laajentamisesta/

2 tykkäystä