Nixu sijoituskohteena

Huomasin että Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen oli ostanut noin 10 000€ verran Nixua juuri ennen tulosjulkistusperiodia. Mitä mieltä olette? Oisko signaali? Sisäpiirin kaupoista katsoin.

4 tykkäystä

Nixu julkaisi liikevaihtotietonsa jo eilen, Kairinen veti ostohousut jalkaan tänään. Onhan tuo joka tapauksessa luottamuksenosoitus. Ei noista sisäpiiriostoista yksinään mitään ostopäätöksiä kuitenkaan kannata tehdä.

4 tykkäystä

H1 osarissa lupailtiin kannattavuuden parannustoimia, ja sellaiset varmaan väkisinkin tuovat kasvuun hidastumispainetta. Eli kaksi tapaa katsoa tätä:

  • Jos alkuvuodenna nähty 17% kasvu kyettiin Q3:lla saavuttamaan jarrun painamisesta huolimatta ja kannattavuus samalla parani selvästi, niin se kuulostaa oikein hyvältä.
  • Jos jarrua painetaan vasta Q4:llä, eli tämä kasvu on paria H1:n kannattavuuden kanssa, niin sitten jaan Inderesin huolen.

Hankala arvioida näkemättä käyttökatetta, joten joulun jälkeen ollaan viisaampia.

Sisäpiiriostosta: muistaakseni Inderes siirtyi tänä keväänä Innofactorissa vähennä-puolelle leikaten tavoitehintaa samalla rajusti. Vähän tämän jälkeen TJ Ensio osti osaketta isolla lapiolla, ja sen jälkeen kurssi on tullut alas luokkaa kolmanneksen. Toivottavasti Kairiselle käy paremmin :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Pistin merkille itsekin Petrin ostokset vastapalloon meidän tavoitehinnan laskulle :wink:

Mielestäni hyvin hoidettu ja johdettu yhtiö, luotamuksessa johtoon ei mitään ongelmia seurattuani yhtiötä listautumisesta asti. Sijoittajan tällä hetkellä kiinnittäisin huomiota siihen, että menossa saattaa olla pieni “sulatteluvaihe” viime vuosina nähdyn rajun kasvun jälkeen. Yhtiö on agressiivisesti kasvanut erityisesti ulkomailla ja yrityskaupoilla, nyt on nähtävissä kannattavuudessa pieniä merkkejä siitä, että välillä pitää hioa koneistoa iskukuntoon, jotta voimakas kasvu voi jatkua. Tällä hetkellä kasvun ja kannattavuuden yhdistelmä on heikko, mutta odotan 12kk päästä tilanteen näyttävän jo hyvin erilaiselta. Riski on kuitenkin koholla niin kauan, kun aggressiivista kasvua on haettu ulkomailta yrityskaupoilla ja ulkomaan toimintojen kannattavuus on selvästi miinuksella.

Pitkän aikavälin tarina on vahva, minkä takia löytyy omastakin salkusta pieni siivu, vaikka olen tämän vuoden aikana keventänyt.

5 tykkäystä

Ritvan kanssa samaa mieltä. TJ:n palkasta on vaikea sanoa mitään, mutta väkisinkin tuo on lähinnä symboolinen temppu, jolla paikataan sitä, että muuten ei ollut liikoja positiivista sanottavaa (ainakaan, mitä voisi julkisesti sanoa) osarissa.

TJ:n toimet negatoi osin se fakta, että sekä hallituksesta että johtoryhmästä löytyy pari henkilöä, jolla ei ole yhtään omistusta eikä kukaan Kairista lukuunottamatta ole ostanut (joskaan ei myöskään myynyt) mitään kahteen vuoteen. https://www.nixu.com/fi/sijoittajat/sisapiiri

3 tykkäystä

Verrokkien uutisvirtaa kun katsoo (Vincitin nollakasvu, Siilin negari, F-Securen negari), niin Nixun maanantaina julkaisema suoritus ei suhteellisesti vaikuta lainkaan hassummalta.

4 tykkäystä

No nyt tuli Nixulta negari, joskin Inderes taisi sitä jo osata odottaa:

“Yhtiön käyttökatteen arvioitiin aiemmin olevan alhainen, mutta lievästi positiivinen vuonna 2018. Alustavien tilintarkastamattomien tietojen perusteella käyttökatteen arvioidaan nyt olevan lievästi negatiivinen. Tähän vaikuttavat useat toisiinsa liittymättömät seikat. Suurimpana muutoksena aiempaan oli ensimmäisen vuosipuoliskon aikana toteutetun ja vuoden lopussa alaskirjatun palvelukehityshankkeen kustannukset (n. 100 k€). Tämän lisäksi yhtiön tulosta tulee rasittamaan liikearvon (372 k€) alaskirjaaminen ostetun ESSC BV:n asiakasarvon osalta yhden suuren, mutta ei-strategisen asiakkaan irtisanoessa sopimuksensa päättymään vuoden 2018 lopussa.”

Jos luen tuota oikein, niin kärjistettynä sitä hehkutettua kasvupanostusta on alaskirjattu (eli epäonnistuttu) ja yritysostossa maksettu liikaa?

1 tykkäys

Nixussa on selvästi luettu Nokian pelikirjaa. Tiedote pyrkii kääntämään huomion tulevaan parannukseen. Yli 20 prosentin orgaaninen kasvu ja selvästi positiivinen käyttökate kuulostaa kiletämättä hyvältä, nyt se täytyy vain saavuttaa.

Varoitus tuli aika lailla myöhään. Ainakin sopimuksen loppumisesta aiheutuneen alaskirjauksen olisi luullut olevan tiedossa jo aiemmin. Toivottavasti tämä ei kieli kommunikaatio-ongelmista toimintamaiden ja emo-Nixun välillä. Muuten tästä jää jopa varovaisen positiivinen maku vahvasta 2019 ohjeistuksesta johtuen.

Samaa mietin, että ei kovin negatiivinen negaria.

Ohjeistus on ohjeistusta. Vuosi sitten helmi-maaliskuussa ohjeistettiin vuodelle 2018 näin:

”Taloudellinen ohjeistus vuodelle 2018

Nixu pyrkii edelleen kasvamaan kannattavasti ja toimintamarkkinoitaan nopeammin. Keskipitkän aikavälin tavoitteena on yli 15 %:n vuotuinen liikevaihdon kasvu ja
yli 10 % käyttökatetaso.

Voimakkaan orgaanisen kasvun ja tehtyjen yrityskauppojen siivittämänä yhtiö tavoittelee tilikaudella 2018 selvästi keskipitkän aikavälin tavoitetta nopeampaa liikevaihdon kasvua. Jatkamme kasvupanostuksia myös kuluvalla tilikaudella, jonka johdosta käyttökatteen arvioidaan jäävän keskipitkän aikavälin tavoitteen alapuolelle.”

Eli positiivisväritteinen ohjeistus oli silloinkin, johon ei kuitenkaan päästy kannattavuuden osalta (lv kasvun kyllä). Henk. koht epäilen, että sama riski on tälle vuodelle ja kasvu ei ole vielä niin kannattavaa, että se tukisi pörssikurssia. En siis pidä kiirettä ostaa (lisää) osaketta vaikka spekuloisikin sillä, että konsolidoitumista tapahtuisi (ostajan tai myyjän roolissa). Mukaan isommin sitten, kun johto todistaa osaavansa kannattavuuden eikä vain kallista kasvua.

Onko kellään muuten tarkkaa näkemystä tuleeko kasvu hintakilpailun kautta vai miksi kannattavuus heikkenee vaikka liikevaihto nousee?

3 tykkäystä

Muistelen Kairisen todenneen haastatteluissa, että perustoiminnan terveestä katetasosta ei ole tingitty. Teknologiapohjaisten palveluiden kehittäminen vaatii investointeja, ja kun niitä ei aktivoida taseeseen, niin kasvuvaiheen raportoitu kannattavuus kärsii. Lisäksi emoyhtiö on jo jonkin aikaa tehnyt positiivista käyttökatetta ja nettotappiot tulevat ulkomailta - mikä on tietysti osaltaan huolestuttavaa ja ainakin itse odottelen tästä kehityksestä uutta dataa suurella mielenkiinnolla. Ulkomaisen kasvun kannattavuuden todistaminen perustelisi mielestäni ”kyberturvapreemion” paluun osakkeen hinnoitteluun, mutta ainakin H1’18 tuloksen perusteella tekemistä on vielä paljon.

3 tykkäystä

Hyviä kommentteja ja havaintoja! Näkisin, että vuosi 2018 oli yrityskauppojen ja kovan kasvuvaiheen jälkeinen “sulatteluvuosi” (plus päälistalle siirtymä kuormitti yhtiötä aika paljon) ja samaan aikaan osake palautui järkitasoille yliarvostuskesta. Nyt yhtiö palaamassa takaisin normaalille kasvutarinan uralle ja osake palautunut järkevämpiin hintoihin. Pitkän aikavälin keissinä alkaa taas näyttää houkuttelevammalta, joskin yhtiöllä ei ole vielä näyttöjä kannattavuuden käänteestä parempaan… eli niitä tarvitaan tänä vuonna, jotta saadaan vahvistus sille, että haasteet on lyhytaikaisia eikä rakenteellisia.

2 tykkäystä

Nixun kasvu työllistää analyytikoita näköjään yötä myöten, kun pikakommenttia pukkaa kello 5:53 aamulla. Ehdinkin jo miettiä mistä Inderesin viime yhtiöraportissa esitetty käsitys alle 20 prosentin orgaanisesta kasvusta kuluvalle vuodelle oli peräisin, mutta uusin tiedote katkoi tältä siivet ja ennusteissa on taas nousupaineita.

Uudet kaupat kuulostavat strategisesti hyvin yhteensopivilta, mutta näyttöjä vaaditaan ulkomaan toimintojen kannattavuuskäänteen onnistumisesta ylipäätään ennen kuin uusien ostojen johdosta voi hyppiä riemusta. Toki luottoa tähän on joten peruspositiivisesti suhtaudun näihinkin ostoihin.

Nixun uusi optio-ohjelma muuten kuulostaa omistajan korvaan hyvältä: optioita saa, jos 1) osallistuu henkilöstöantiin eli laittaa omaa nahkaa peliin 2) yhtiö saavuttaa kasvuun sekä asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyteen liittyvät tavoitteet. Koska merkintähinta perustuu osakekurssiin ilman alennuksia tai ilmaisjakoja, optio lienee arvoton mikäli ylläolevia tavoitteita ei saavuteta kannattavasti, joten tämäkin näkökulma tulee huomioitua. Eli jos johto onnistuu optioilla rikastumaan, hyötyvät kaikki muutkin.

2 tykkäystä

Tämä on se tuhannen taalan kysymys. Onko tässä uhka vai mahdollisuus? Historiallisesti ei nämä ostot ole mennyt mitenkään 100% putkeen (vrt H2 alaskirjaus ja kannattavuuden heikkeneminen). Ei se toki tarkoita, ettei nämä onnistuisi - mutta itseä usein mietityttää se, että myyjällä tuppaa olemaan aina enemmän tietoa kuin ostajalla. :slight_smile:

Tästä pääosin samaa mieltä, Se, mikä itseäni on ihmetyttänyt on nykyisen hallituksen ja johtoryhmän vapaamatkustajien osuus. Tähän asti ei ole kiinnostanut ostaa, vaikka toimarikin syksyllä oikein Twitterissä kehui halvaksi. Ilmeisesti tämä ohjelma on ollut työn alla jo jonkun aikaa ja sitä ovat jääneet odottelemaan?

Se kannattaa huomata, että optioehtojen täyttämiseksi ei tarvitse tehdä euroakaan voittoa. Kriteerit oli tyytyväisyydet (asiakas- ja henkilöstö) sekä liikevaihto. Toki mr. market toivottavasti pitää huolen siitä, että rikastumaan pääsee vain jos omistaja-arvoa (mitä se nyt sitten onkaan) syntyy.

2 tykkäystä

Inde sai Nixuun vauhtia :slightly_smiling_face:

Mutta kurssi uuvahti…

…ja jatkaa taas juoksuaan.
+6,67% 11,20 EUR 24.5. 15:58

Aikamoista vuoristorataa yhden päivän aikana.

1 tykkäys

Niin Inderesin pojilla on tässä oma lehmä ojassa kuten palstalta saamme huomata. Tämä on puoli-kiinnostava … jos ei täys, tässä vois saada imuapua …

Hei kaikki, Nixun toimari Petri täällä terve. Kun täältä kerran löytyi näin mainiosti nimetty ketju, niin päätin osallistua keskusteluun.

Päätimme kokeilla tämän Inderesin keskustelupalstan kautta yksityissijoittajien palvelua siten, että sijoittajat voivat saada vastauksia samanlaisiin kysymyksiin, joita instituutionaaliset sijoittajat pystyvät esittämään omissa tilaisuuksissaan.

Pilottina sitoudun olemaan mukana palstalla syyskuun loppuun asti ja vastailemaan kysymyksiin kohtuullisella varoajalla. Käytännössä vastaukseen voi mennä päivä tai pari ja lisäksi osaa asioista emme voi kommentoida, ellei niitä ole virallisesti raportoitu. Huomasittekin varmaan että pohjille H1 tulosjulkkari on nyt ulkona ja siitä ja sen ympäriltä sopii kysyä!

33 tykkäystä

Hienoa Petri. Tervetuloa :blossom: Täällä on ainoastaan muutaman yrityksen kohdalla henkilöitä työn puolesta keskustelussa mukana. Kyllä on kysyttävää ja ok myös tuo mahdollisesti viivästynyt vastausaika. First things first…

Onnittelut myös oivasta tuloskäänteestä. Kasvua me sijoittajat haemme, mutta kannattavuuskin olisi mukava asia.

Sitten niihin kysymyksiin.

Mitä mieltä olet, voisiko F-Securen ja Nixun liitto toimia? Te kun tulette eri suunnista, F-Secure tuotepuolelta ja Nixu palveluiden suunnasta, noin karkeasti. Ymmärsin tulosjulkistuksesta, että teitä kiinnostaa kuitenkin myös myytävät tuotteet.

Toinen. Mikä on teillä kasvutavoite? Onko markkinassa kokoluokkaa, jossa on helpompi olla kannattava(mpi)?

Kolmas. Onko Nixun tavoitteena (ensin kasvaa isoksi ja) sitten tulla ostetuksi? Viimeaikoina on moni hieno suomalainen yritys siirtynyt ulkomaiseen omistukseen. Onko teitä kosiskeltu?

Ihan suoraan nämä eivät ole tulosjulkkarin asioita, mutta kiinnostaisi kuulla. Ymmärrän toki, jos on rajoituksia vastausten suhteen.

12 tykkäystä