Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

image

Niin paljon twiittausta tähän liittyen että laitetaan myös tänne. Vaikuttaisi että Brasilian ministeriön vierailu on johtanut siihen että Nokian SA 5G verkkoa ollaan ottamassa käyttöön. Jos oikein muistan, on tämä hallinnon oma verkko.

8 tykkäystä

Jotain samain kaltaista toimintaa oli edellisen Wallstreetbetsin hypen aikaan. Tällöin kans dark poolissa oli nokiaan vaihtanut runsaasti ennen jenkkien aukeamista. Ei sitten mitään hajua, miten toi toimii ja mistä noita tietoja saa. Osu vaan jenkkipalstalta silmään ennen Wallstreetbetsin hypeä ja sama tänään.

9 tykkäystä

Ilmeisesti Nokian johdossa ollaan tosissaan säästötoimien kanssa. Aiemmilla kierroksilla, irtisanomisten yhteydessä, Suomessa jaetut eropaketit jäävät nyt jakamatta. Mielestäni tämä indikoi koventuneita asenteita ja toisaalta sitä, että kaikki kivet ja kannot käännetään säästöjen saavuttamiseksi.

18 tykkäystä

T-Mobilen koti-internetiä tarjotaan Nokian purkin kera 30 miljoonalle kotitaloudelle, mutta joitakin rajoitteita voi esiintyä:

T-Mobile is only selling the service based on available network capacity. In other words, if your neighborhood has the wireless network capacity to support 50 homes, and 100 try to sign up, half of those people will get a “not available” message. Sign-ups will also be limited because the company only has a certain number of the Nokia modems it uses for home gateways.

6 tykkäystä

Tuo Blackboxstocks vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta tonnin vuosimaksua vastaan pitää olla jo aivan hemmetin hyvä. Millaisia kokemuksia sinulla on tuosta? Jos miettii Nokiaa, niin millaisia hyötyjä olet saanut tuosta työkalusta?

1 tykkäys
5 tykkäystä

Veikkaanpa, että Noksulle maistuisi edes jonkinlainen siivu Kiinan markkinaosuudesta. Ei se Lundmark turhaan asiasta mainitse. Myönteinen päätös noilla kierroksilla nostaisi kyllä uskoakseni :rocket::rocket::rocket:

5 tykkäystä

Kyllä Brasilian hallinnon privaverkko meni Nokialle huolimatta Huawein yrityksestä. Toivottavasti Nokia saavuttaa osuutta myös operaattoreiden 5G verkoista. Ainakin hallinnon kanssa vaikuttaisivat välit olevan lämpimät.

Despite reiterating that all the companies the Brazilian government has visited - Ericsson, Nokia, NEC and Huawei - are investing heavily in cybersecurity, the minister also stressed that it would be “impossible to detect” if backdoors or other technologies that could facilitate espionage were integrated to the equipment.

Brazil’s 5G auction is set to take place in June. According to Anatel, the initial cost to telcos to use the 3,5 GHz frequency bands is estimated to reach 35 billion reais (US$ 6.2 billion). Companies will also need to invest an additional 80 billion reais (US$ 14 billion) on 5G through the next two decades.

11 tykkäystä

Ikävä yllätys ainakin osalle työntekijöistä. Aiempina vuosina on tosiaan jaettu vapaaehtoispaketteja eli käytännössä esim vuoden palkka 12 vuotta firmassa olleille. Ranskassa, Saksassa jne paljon pidempiä paketteja edelleen jaossa.

9 tykkäystä

Itselläni ei tuota palvelua ole, mutta voisin olettaa, että päiväkaupassa tai vivulla pelattaessa hyötyä olisi, jos treidaa USAN osakkeilla. Holdarille palvelusta ei ole hyötyä. Nokian kohdalla noita Dark Pool ilmoituksia tullee harvakseltaan. Sen muistan, että ennen Wallstreetbetsin hypeä ostawarrenteja oli paljon ostettu darki poolissa ennen hypen alkamista. Tuosta oikein tulkittuna saanee hyvän arvion, mihin suuntaan Nokia lähtee Jenkkien auettua. Tuo eilinen piikki jenkkiavauksessa 4.07-4.15 olisi ollut helppo päätella tuosta 3,4 milj dark pool kaupasta.
Tuon twitterin laitan seurantaan, sinne saattaa tulla ilmoituksia noista dark pool kaupoista: Dark Pool MelStone (@MelStone31) / Twitter

6 tykkäystä

Vanha viisaus sanoo: Jos teet, kuten olet tehnyt aina aiemmin – saat, mitä olet aina aiemmin saanut. Sama kääntyy yhdeksi tyhmyyden määritelmistä: Toistat samaa uudestaan ja uudestaan, odottaen joka kerran jälkeen eri lopputulosta.

Perseverance:n julkaisema tieto Nokian irtisanomisista oli tärkeä, mutta myös karu. Tuollaiset 1kk palkka/palveluvuosi -paketit ovat tyypillisiä Suomessa tilanteissa, joissa esim. keskijohtoa myllätään syystä tai toisesta – useasti ylemmän johdon vaihdosten jälkeen. On ollut tiedossa, että Nokia on toiminut aiemmin monia muita “pehmeämmin” tarjoten vapaaehtoispaketteja laajemminkin.

Tiedän omasta kokemuksesta noin kolmen vuoden takaa, että Euroopassa (esim. Ranska/Saksa) irtisanomiset on tehty erittäin hankaliksi ja kalliiksi työnantajalle. Tilanne näyttää epäreilulta suomalaisille, mutta lainsäädännöt ovat mitä ovat. Suomessa on helppo irtisanoa työntekijöitä.

En pidä siitä, että pitkän työuran tehneitä pistetään kilometritehtaalle, kuin tyhjää vaan. Osakkeenomistajana ymmärrän Nokian johdon kuitenkin tajunneen, ettei yhtiön toimintamallit voi jämähtää menestyksen vuosiin samaan aikaan, kun omistajille jaetaan vain lupauksia tulevasta ja kilpailijoiden maksaessa tuottoa sijoituksille Nokialla on tarjolla lämmintä kättä ja arvioita via dolorosan jatkumisesta.

Vaikea paikka. Ei tunnu hyvältä kuulla tällaista, mutta kertoo toisaalta siitä, että Nokian johto on laskeutunut pilivilinnoista ja on jalat maassa ensimmäistä kertaa vuosiin. Ja toisaalta, yhtiö kertoi vastikään Suomen henkilöstön määrän olevan jopa nousussa, joten kokonaisuutena tilanne voisi olla paljon huonompikin.

12 tykkäystä

Credit Suisse on epäileväinen Nokian käänteeseen, ja kirjoittaa ettei Nokian osakkeen arvostus ole alhainen ilman syytä.
Kuitenkin päätyivät lievään targetin nostoon viime viikolla.

image

11 tykkäystä

ONKO NOKIAN OHJEISTUSVÄLI VUODELLE 2023 LIIAN VAROVAINEN?

Laitan tännekin laskelman jota toki saa korjata ja kommentoida jos olen erehtynyt jonkin asian suhteen.

Ensinnäkin Nokian antama prosenttipohjainen liikevoitto-ohjeistus vuosille 2021 ja 2023:

Mobile Networks *** Network Infrastructure *** Cloud and Network Services *** Nokia Technologies *** Nokia Group

2021: -1 to +2% *** 7 to 10% *** 3 to 6% *** >75% *** 7 to 10%

2023: 5 to 8% *** 9 to 12% *** 8 to 11% *** >75% *** 10 to 13%

Sitten omaa tulkintaa vuosille 2021 ja 2023

Seuraavassa laskelma, joka perustuu ohjeistukseen ja viime vuoden lukuihin (https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2021/03/11/nokia-provides-recast-comparative-segment-results-for-2020-reflecting-new-financial-reporting-structure/)

kuitenkin niin, että vähensin Mobile Networksin liikevaihtoa 10,3 => 10 mrd ja pyöristin Cloud and Network Servicen alas 3 miljardiin. Numeroita laitoin seuraavalla tavalla:

  • Nokian liikevaihto 21,1 miljardia (MN 10 mrd; NI 6,7 mrd; CNS 3 mrd ja NT 1,4 mrd) mikä sijoittuu ohjeistuksen 20,6 - 21.8 mrd keskivaiheille (täsmällinen keskipiste olisi 21,2 mrd)
  • marginaaleiksi laskin jokaiselle ohjeistuksen keskikohdan eli esim MN olisi tänä vuonna +0,5% ja 2023 sillä olisi 6,5% eli:

2021 *** 0,5% *** 8,5% *** 4,5% *** 75%
2023 *** 6,5% *** 10,5% *** 9,5% *** 75%

Näin laskien liikevoittoa per liiketoimintaryhmä ja koko Nokian tasolla tulisi

2021: *** 50 milj. *** 569,5 milj. *** 135 milj. *** 1 050 milj. *** 1 804,5 milj.

2023: *** 650 milj. *** 703,5 milj. *** 285 milj. *** 1 050 milj. *** 2 688,5 milj.

Vuonna 2021 liikevoittoprosentiksi tulisi 8,55% (1 804,5 milj./21 100 milj.) ja vuoden 2023 vastaavasti 12,74% (2 688,5/21 100 milj.).

Toisin sanoen tänä tällä laskelmalla vuonna liikevoittoprosentti on aivan nykyohjeistuksen 7-10% keskipisteessä 8,5% MUTTA vuonna 2023 ollaan paljon yli ohjeistuksen 10-13% keskipisteen 11,5% ja saavutettaisiin marginaali 12,74%.

Vuoden 2023 ohjeistuksen keskipiste on siis konservatiivinen jo yllä olevassa laskelmassa. Liikevoitto voisi vuonna 2023 entisestään kasvaa 2 688 miljoonasta, jos huomioidaan seuraavat seikat:

  • En laskenut mukaan myynnin kasvua vuodelle 2023 vaikka Nokia nimen omaan sanoi tavoittelevansa markkinoita nopeampaa kasvua
  • Nokia Technologies (jolle ohjeistus lupaa tasaista menoa) mahdollisesti myös kokee jonkinlaista myynnin kasvua, kunhan autoteollisuus ja IOT-sovellukset saadaan enenevässä määrin lisenssin maksajiksi ja 5G-puhelimista alkaa tulla lisätuloa ennen kuin 4G-patentit vanhenevat
  • Laskelmassa on pitäydytty ohjeistettujen marginaalien keskipisteissä mutta tietysti on mahdollista, että ylletään lähemmäksi ylälaitaa (tai päin vastoin jäädään keskipisteen alle)
  • Nordea piti itse asiassa mahdollisena, että Mobile Networks saavuttaa jo vuonna 2023 myöhemmin tavoitellun liikevoittomarginaalin 10% tai yli, joten silläkin saralla voi olla tulosyllätystä

Toisin sanoen päädyn siihen lopputulokseen, että ainakin vuoden 2023 luvut ovat erittäin konservatiivisia ohjeistuksen keskipisteen osalta. En ihmettelisi, jos ohjeistusta korotettaisiin vuodelle 2023 samassa yhteydessä kun vuoden 2022 ohjeistus annetaan.

16 tykkäystä

NOKIA PHONE MAKER HMD GLOBAL LAUNCHES MVNO IN UK

LONDON, UK, 8 April 2021 – the home of Nokia phones, today announces HMD Mobile, a disruptive mobile virtual network operator (MVNO). Ran independently by the Finnish smartphone manufacturer, HMD Global provides a simple one-stop-shop for reliable mobile connectivity. People can buy their device and their service from one place, Nokia.com/phones.

HMD Mobile is designed to bring simplicity and transparency to a fragmented market. Combining the value of a monthly subscription with the flexibility of subscription charging, HMD Mobile offers a new way of thinking about mobile connectivity.

Florian Seiche, CEO, HMD Global: “We are listening to our fans. We have seen how much they are responding to online shopping and wanted to go one step further. The result is our own independent mobile connectivity service which guarantees transparency, flexibility, and competitive tariffs. We want our customers to love their phone experience and we are proud to continue to offer a seamless experience to our fans.”

HMD Mobile launching first in the UK

Marking the beginning of a global roll-out, HMD Mobile launches in the UK at the end of April 2021. Leveraging relationships with industry-leading partners, HMD Mobile guarantees reliable, fast, and secure network connection. In the UK, the service will launch on the EE network offering fast network speeds and the best geographical coverage across the country¹.

https://www.hmdglobal.com/press-releases/hmd-mobile-press-release

7 tykkäystä

Lundmark sanoo yllä suoraan mistä oli kyse, kun Nokia vetäytyi Kiinan markkinoilta. Noin vuosi sitten asiaa seliteltiin epämääräisesti:
Nokia nosti raportissaan Kiinan markkinan uutena epävarmuustekijänä ja konferenssipuhelussa kuultiin termi ”Kiinan markkinasta oikaistu kasvu”, mikä on raikas uutuus sarjassamme sijoittajille esitettävät vaihtoehtoiset tunnusluvut. Yhtiö kommentoi Kiinan markkinan olevan erittäin haastava kannattavuuden kannalta, minkä takia sopimuksiin lähdetään harkiten. Nokia pyrkii hakemaan Kiinassa volyymiä yritysasiakkaista ja muista verkkotuotteista mobiilin ulkopuolelta, missä marginaalit ovat terveemmällä tasolla. Kysyttäessä aikooko yhtiö vetäytyä Kiinan radioverkkojen markkinalta, väistettiin vastaus. Kun asiasta kysyttiin uudestaan, vastaus jäi epämääräiseksi viitaten 5g-tuotteiden erittäin haastaviin marginaaleihin. Kokonaisuutena kommentit jättivät ilmaan leijumaan ison kysymysmerkin siitä, tuleeko Nokialla ylipäätään olemaan nimeksikään jalansijaa Kiinan 5g-markkinassa. Kiina edustaa jopa 60 % globaalin markkinan laitevolyymeistä (osuus markkinan arvosta puolet tästä), joten sillä on keskeinen merkitys verkkolaitetoimittajien skaalaetujen kannalta.

6 tykkäystä

Lufthansalla on todella kiinnostava setup, kuten aikaisemminkin ollaan oltu tietoisia. Huomio siis siihen mitä Lufthansa valitsee jatkossa: Vodafone Ericssonin kanssa vai Nokia.

As a twin-set, they were organised differently, too: one with a traditional mobile operator in place (Vodafone, with no mention yet of the kit vendor), and the other without an operator at all (just Nokia, as the key supplier). These twin campus setups, using the 3.7-3.8 GHz band in Germany, captured the intrigue in the market, at the time, around the likely role of traditional telcos in the new 5G-geared Industry 4.0 era.

As a subtext, they also looked to bring the perceived Nokia-vs-Ericsson channel gamble on private cellular into relief, about whether to stick with old carrier compadres, or twist on direct sales, going straight to enterprises instead. Lufthansa said it had scoured the market for practical examples of industrial 5G, and come-up empty-handed. Even late-2019 ‘5G’ installations by the likes of Osram, and other European industrialists, were either bigged-up or made-up, and flattered-to-deceive.

His commentary on the two setups, with Nokia and Vodafone, was interesting. Lufthansa managed the network in both cases, with these others taken on for kit supply and early hand-holding. The first, with Nokia, has allowed the firm to test engine parts with customers, remotely, over a 5G video-link. Customers don’t need to leave their workshops; the parts can be shipped to Hamburg, and the review and fixes can be beamed back home.

6 tykkäystä

Vaikka ei liity Nokiaan, on hyvä huomioida mitä ympärillä tapahtuu. Vodafone Deutschland ja Ericsson ovat laittaneet Saksassa kasaan SA core verkon. Sikäli myönteistä että kilpajuoksu Euroopassa kohti SA verkkoja on alkanut - hyvä ja melko iso uutinen vaikka odotetunlainen hitaasti lämpenevässä Euroopassa. Seuraavaksi sitten Deutsche Telekom yhteistyössä Nokian kanssa? Harmi että Vodafone GE ei ole Nokian 5G listalla.

image

Vodafone was the first network operator to activate ’ 5G standalone ’ - at the start on all around 1,000 antennas in the 3.5 gigahertz range in 170 cities and municipalities. For the first time, the new 5G generation of cellular radio transmits completely independently of the previous LTE technology. Vodafone is the first provider in Europe to open the 5G standalone network live for private and business customers. The first smartphones that support the technology are already available and can be used with the new technology this month via an automatic firmware update. Starting next week, Vodafone customers with the right smartphones can book a free 5G core network option for all postpaid 5G tariffs in order to also use the new technology.

Edit: Harmi että Vodafonen Slicing jää, ainakin toistaiseksi, hieman vajaavaiseksi Saksassa :wink:

5 tykkäystä

Niin kyllähän monenlaista postiivista uutista ja tarinaa/lupausta on ilmassa, mutta Mr. markkina ei niihin vielä usko. Nokia on niin monta kertaa tuottanut pettymyksiä, että kaipaa ensin eurot kasaan ennenkö tämä tästä muuksi muuttuu.

Tämä on edelleen koronamontussa, ainut sellainen mun salkun osakkeista.

image

2 tykkäystä

Nokian kurssin lyhyt historia :face_with_monocle:

16 tykkäystä

aamupäivän robotit

Update on Robot #1750 so far today in Helsinki Stock Exchange @ 12:34
141 out of 2350 transactions was 1750pcs events ~ 6 % of all transactions
(141x1750) out of 2,35m changed total shares ~ Minimum of 10,5% of total shares exchanged
(141x1750) out of 2,25m changed total shares, without morning auction ~ Minimum of 10,97% of total shares exchanged
This between 10:00 and 12:34 today, with avg price of 3,47

Update on Robot #2000 so far today in Helsinki Stock Exchange @ 12:34
27 out of 2350 transactions was 2000pcs events ~ 1,15 % of all transactions
(27x2000) out of 2,35m changed total shares ~ Minimum of 2,3% of total shares exchanged
(27x2000) out of 2,25m changed total shares, without morning auction ~ Minimum of 2,4% of total shares exchanged
This between 10:00 and 12:34 today, with avg price of 3,47

6 tykkäystä