Osakesijoittaminen

Nokia-ketju. Mitä ajatuksia teillä on Nokiasta?

Uitto päätyi twiittaamaan tuosta jenkkien armeijan testistä.

17 tykkäystä

Inderesin ennusteet on omasta mielestä todella hyviä, heillä on semmoinen realistinen ennustus tulevasta mikä on hieman pessimistisellä tyylillä laadittu, ymmärrettävistä syistä, ei kannata mennä lupaamaan pilviä taivailta jottei joku sijoittaja pahoita mieltään.

Omasta mielestä aivan turha mennä heti nostelemaan targetteja ylöspäin, vasta siinä vaiheessa kun on siihen aihetta, elikkä satavarmaa tuloksen nousua tulevaisuudessa,

Aika monen yhtiön tavoitehinnassa on Inderesillä perusteluna ollut suurin piirtein: “Nostamme/laskemme tavoitehintaa koska markkinoiden hyväksymä arvostuskerroin on noussut/laskenut.”

Itse näen tämän peesaamisena, jolloin fundamenttien ollessa samat kuin ennen, osakkeen markkinahinnan muutosta käytetään perusteena tavoitehinnan muuttamiseen. Ei ole mielestäni ryhdikästä jos lyhytaikaisen markkinahälyn annetaan liiaksi ohjata tavoitehintoja.

23 tykkäystä

Luin uudelleen omia sanamuotoja. Edellisillä asioilla tarkoitin vain Nokian ennusteita, ja nimenomaan Inderesin versiota siitä. En tarkoittanut asiaa yleistäen koskemaan myös muita yhtiöitä.

Mielestäni analyytikoiden pitää rohkeasti ottaa kantaa sen puolesta mihin itse uskovat. Konsensuksen peesaaminen on intohimotonta ja ei johda suuruuksiin. Mutta toki joskus näkemys voi olla konsensusta. :sweat_smile:

Mikael on nyt pidemmän aikaa ollut pessimistinen Nokian suhteen vaikka toki nyt muutti Lisää -suositukseen. Pointsit siitä että pettymyksen jälkeen linja on pitänyt vaikka olenkin itse ollut johtopäätelmistä varsin erimieltä.

11 tykkäystä

Päivitystä vuoden 5 G’hen

Tämä vuosi
Engagements 101 => 160 + 58,4 %
Deals 63 =>100 + 58,7 %
Live 18 =>36 + 100,0 %

kuluva kvarttaali
Engagements 160 => 160 + 0,0 %
Deals 100 =>100 + 0,0%
Live 34 => 36 + 5,9% osuus tämän vuoden lisäyksestä 11,1 %

8 tykkäystä

ORAN:sta

Rakuten is an upstart mobile provider working to challenge a trio of established incumbents with a state-of-the-art network running cutting-edge technologies. However, new research shows that the operator’s 4G network is still the slowest in Japan.

“When comparing download throughput, Rakuten’s median download throughput at 16.16Mbit/s is around 9Mbit/s lower than the other major operators,” writes network monitoring company Tutela Technologies in a post detailing its evaluation of the performance of Rakuten’s 4G network.

https://www.lightreading.com/aiautomation/rakutens-4g-network-is-still-slowest-in-japan/d/d-id/764540?

8 tykkäystä

En haluaisi spämmätä samalla asialla, mutta ainakin minulle tämänviikkoinen korealaisartikkeli oli uutispommi, jos pitää paikkansa. Kommentteja?

The ELEC, Reporter Lee Jong-jun 2020.10.07 16:34

SAMSUNG NETWORK’S SALES DECLINE THIS YEAR DESPITE LARGE-SCALE CONTRACTS WITH VERIZON - It is difficult to see a big increase next year.

Samsung Electronics’ network division, which signed a large-scale communication equipment supply contract with Verizon, the largest mobile telecommunications company in the US, is expected to see a decline in sales this year compared to last year. It is reported that the annual sales target for next year is being discussed internally at a level similar to that of last year, the record high.

Huom! Vuonna 2019 Samsungin markkinaosuus maailmassa oli 3% ja se myynti siis saavutettaneen uudestaan ensi vuonna.

Käännetty englanniksi koreankielisestä artikkelista: http://www.thelec.kr/news/articleView.html?idxno=8067

3 tykkäystä

Luin tämän artikkelin ja en nyt oikein ymmärrä mitä tällä ajat takaa?

Forbesin artikkelin mukaan Huawein kilpailijoille valuu 27 miljardin taalan osuus verkkomarkkinoista jenkkien sanktioiden takia seuraavien 3-5 vuoden aikana.

Suurimpina hyötyjinä Nokia, Ericsson ja Samsung:
“At the crux of Huawei’s withdrawal is an annual $27 billion opportunity for its competitors — including Nokia, Ericsson and Samsung — to become the go-to providers of 5G and other telecommunication services to domestic carriers, says Ryan Koontz, an analyst at Rosenblatt Securities. “It’s a massive economic transition,” says Koontz. “It’s relatively urgent for these carriers to make the change.””

Nokian BT diilin arvoa on arvuuteltu ja yhden analyytikon mukaan puhutaan noin 4,5 miljardin dollarin arvoisesta sopimuksesta. Ei jää paljoakaan menetetystä Verizon diilistä.
“And last week, Nokia signed a deal with BT, the United Kingdom’s largest telco, to phase out Huawei’s equipment there. While the value of the deal wasn’t disclosed, Earl Lum, founder of the research firm EJL Wireless Research, estimates it could be worth close to $4.5 billion.”

Nokian Belgiassa voitetut diilit ovat erityinen luottamuksen osoitus, koska maa on keskeinen paikka EU:lle ja NATO:lle.
" Nokia announced Friday that it had been chosen by Orange and Proximus to help build 5G networks in Belgium after the local carriers were pressured to drop the Chinese firm. The deal is of particular significance given Belgium’s role as the home of European Union’s executive and parliament, and NATO."

Huawein tarun loppu häämöttää:
“Industry observers widely saw those sanctions as the end of Huawei’s future as a leading 5G provider, as its networking equipment business — which includes Radio Access Networking and wireless and broadband communications — largely relies on semiconductors.”

Komponentteja on varastoitu miljardien arvosta, mutta ne riittävät vain kuukausiksi.
“In anticipation of the sanctions, Huawei is believed to have stockpiled billions of dollars worth of semiconductor chips, but analysts believe its inventory could run out within a year. “We are talking months not quarters until they are out of gas,” says Koontz.”

12 tykkäystä

Samsungistahan on leivottu Nokialle ja Ericssonille kovaa kilpailijaa, koskapa sillä on mittavat taloudellisest resurssit ja koska 5G-murros tarjoaa iskun paikan uusille toimijoille. Jos kuitenkin Huawein nyt jo ja jatkossa menettämät mehukkaat 5G-kaupat eivät suuressa mittakaavassa mene Samsungille, niin silloinhan Nokialle ei Samsungista uhkaa juuri tule ainakaan vuoden tähtäimellä, vaikka Verizonen kohdalla jo Samsung näyttikin kyntensä (tai dumppauskykynsä).

5G kasvaa kohisten, mutta Samsung saavuttaisi ensi vuonna vasta vuoden 2019 tason = Nokia ja Ericsson napsivat lisää markkinaosuutta.

8 tykkäystä

Liikevaihdossa, Nokialla oli H1 -7 % ja Ericssonilla -1 %. Lisäksi tuo luku kertoo kokonaisuudesta ei ainoastaan 5 G’stä. Varmaan Samsung aiheuttaa omalta osaltaan kilpailutillanteen kiristymistä 5 G-markkinoilla.

2 tykkäystä

Huawein vastatuuli on tosissaan yltynyt vasta tällä vuosipuoliskolla ja nythän vasta on nähty kauppoja, joissa Huawei on korvattu suuremmassa määrin.

Muistetaan myös, että iso osa Nokian liikevaihdon laskusta johtuu kieltäytymisestä huonokatteisista Kiinan sopimuksista (toisin kuin Ericsson, joka on tietoisesti ottanut aluksi tappiollisia sopimuksia; Samsung puolestaan on jo aiemmin luopunut tavoittelemasta Kiinan RAN-sopimuksia) ja toisaalta koronaviruksesta, joka ensimmäisellä vuosipuoliskolla laski Nokian mukaan kauppoja väliaikaisesti 500 miljoonalla.

9 tykkäystä

Minusta tuo artikkeli oli hyvä nosto, mutta sen uskottavuutta on hankala arvioida, kun en tunne mediaa, eikä siitä pikaisen googlailun jälkeen löytynyt taustatietoja muuta kuin Korean kielellä.

Turskansaalistajalle tiedoksi, että asia on merkittävä siksi, että se väittää Samsungin tilanteen olevan aika huono verrattuna siihen Nokian kurssireaktioon, joka Samsungin Verizon-kauppaa seurasi. Eli artikkeli vihjaa kyseessä olevan enemmänkin yksittäinen onnistuminen, ei merkki laajemmasta muutoksesta markkinoilla.

Sivusto on muuten myös englanniksi, ja sama uutinen löytyy alta. Siitä muutama huomio ja ajatelma:

  1. Samsungin Verizon-diiliä voi selittää moni asia, kuten hinnalla kilpailu, Verizon-pomon (ex-Ericsson-pomo joka sai käsittääkseni potkut) antipatiat Nokiaa ja Ericssonia kohtaan, tai jopa se, että Samsung lupasi USAN hallitukselle lopettaa osatoimitukset Huaweille (huhu, ei ole lähteitä). Hankala sanoa, mutta koska Samsungilta ei ole kuulunut lisää korkean tason 5G-diilejä, voisiko olla niin, että Verizon-kaupan merkitystä on ylikorostettu?

  2. Artikkeli mainitsee, että Samsungin toimitukset hiljenevät kotimaan operaattoreiden vähenevien ostojen takia, mutta vihjataan myös mahdollisuuksista, että koronan takia toimitukset voivat viivästyä tai asiakkaiden ostot supistua. Cienahan varoitti samasta asiasta reilu kuukausi sitten ja kurssi romahti rumasti. Mitä jos tässä onkin kyse laajemmasta ilmiöstä, ja tämä koskee myös Nokiaa? Ericssonin Q3 on 21.10, jolloin saataneen lisävalaistusta. Toki Nokian olisi jo pitänyt muuttaa ennusteitaan (ts antaa tulosvaroitus), eli voitaneen olettaa, että Nokian tilanne on ennallaan.

http://www.thelec.net/news/articleView.html?idxno=1674

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen artikkeli! Itse en ainakaan olisivoinut arvata, että BT-sopimus voisi olla 4,5 mrd. dollarin eli n. 2/3 Samsungin nappaaman Verizon-sopimuksen arvosta. Onkohan syynä tälle se, että aika paljon täytyy heivata pois Huawein olemassa olevaa rautaa?

4 tykkäystä

5G KASVAA KOHISTEN, MUTTA GARTNERIN MUKAAN 5G-CAPEX YLITTÄÄ 4G:N TASON VASTA 2022

Eli Nokia myöhästyi vähän startista, mutta kyseessä on ultramaraton, ei sprinttikisa!

Gartner expects that 5G investment will rebound modestly in 2021 as CSPs seek to capitalize on changed behaviors sparked by populations’ elevated reliance on communication networks. 5G investment will exceed LTE/4G in 2022.

CSPs will gradually add stand-alone (SA) capabilities to their non-stand-alone (NSA) 5G networks, and Gartner predicts by 2023, 15% of CSPs worldwide will operate stand-alone 5G networks that do not rely on 4G network infrastructure. This will rapidly divert wireless investment away from LTE/4G and spending on legacy RAN infrastructure will rapidly decline.

4 tykkäystä

FORMER R&AW CHIEF CAUTIONS ABOUT CHINA’S HUAWEI SELLING 5G TECH TO INDIA

Former chief of the Research and Analysis Wing (R&AW), which is the foreign intelligence agency of India, Vikram Sood writes that Huawei may “want to masquerade as an independent entity, but anyone in the trade would know that this is simply not the case. The Chinese government financed Huawei and had few moral compunctions in helping intellectual property theft in the US.”

His assessment comes at a time when the government is yet to take a final decision on allocating radio waves despite telecom operators applying for spectrum to start 5G trials.

5 tykkäystä

Jos sentimentti pörssissä vaihtuu Nokian osalta edes puoleen siitä mitä tällä palstalla on tällä hetkellä niin kurssinousu on taattu:) Laitetaan kuitenkin jäitä hattuun ja odotetaan kaikessa rauhassa q3 osaria ja siitä eteenpäinkin, vaikka kieltämättä hyviä uutisia on viimeaikoina tullut mukavasti.

6 tykkäystä

Mikaelhan on suhtautunut Nokiaan nyt negatiivisesti jo jonkin aikaa. Jatkuvasti pidetään esillä jotain kaapeissa luuraavia luurankoja ja odotetaan negatiivisia yllätyksiä. Verizonin ottaessa myös Samsungin toimittajaksi (Nokia menetti markkinaosuutta, mutta ei koko asiakkuutta) tämä nosti huolta Nokian suorituskyvystä, mutta uudet asiakkuudet ja asiakkaiden Nokian kehuminen vastaavasti eivät näytä vahvistavan luottamusta Nokian suorituskykyyn?.. Mikael kääntyi Nokian suhteen positiivisen puolelle, mutta aika vastahakoisen oloisesti ja vasta kun hinta rupesi olemaan hävyttömän halpa (2021 PE < 12)

Mielestäni tuo peesaaminen näkyi perjantaina Sammon kanssa. Elokuussa annettiin Sammolle osta ja TP 35 €. Nyt kurssi saavutti tavoitehinnan, ennusteisiin ei tehty mitään muutoksia, mutta tavoitehintaa nostettiin. Perusteluna oli osien summan kohoaminen <-> If käypää arvoa nostettiin <-> If käypää arvoa nostettiin, koska verrokkien arvostustasot ovat kohonneet.

9 tykkäystä

Telecoms.com: Naula jälleen Huawein arkkuun Euroopassa, Nokia RAN voitto yllättävä (Ericssonista) & Ericsson joutuu nuolemaan haavojaan.

After a supposedly ‘thorough competitive process, based on technological, operational and financial criteria,’ (both operators used that exact language in their respective press releases) they concluded that they wanted nothing more to do with the embattled Chinese vendor.

The big beneficiary is Nokia, which now gets the whole RAN gig for the combined network. Not only is this a big win for Nokia in its own right, but it also marks a significant competitive victory over Ericsson, which is usually considered the stronger RAN player.

While Ericsson will be licking its wounds, this is clearly another nail in the coffin for Huawei in Europe. All it can offer in response is its now standard canned comments about loving competition, which are about as convincing as the Proximus and Orange insistence that this was a purely competitive process. Nokia may have beaten Ericsson on merit but, as Light Reading notes, security and politics will have played a mayor part in the decision to ditch Huawei.

15 tykkäystä

Mielenkiintoinen summary maailman mobiilistatuksesta.
30% liittymistä vielä 3G tai alle. Middle-East & Africa >70%.
Afrikassa nyt 1,25B ihmistä ja 2050 tuosta tuplat.

Kun vaurastuminen tuolla lähtee lentoon, aika isoja markkinoita
a) syntymässä ja kasvamassa
b) jakamatta

6 tykkäystä