Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Kepler nostaa,

Kepler: 6,2 → 6,8 EUR & Osta

translaattorin läviotse:

Tee vahva käännös
Huolimatta vastatuulesta (Verizonin 5G:n puute ja toimitusketjun ongelmat) Nokia on kääntynyt erittäin nopeaan tahtiin viime vuosineljänneksinä. Yhtiö näyttää olevan hyvässä vauhdissa kasvattamaan liikevaihtoaan noin 3 prosentilla vertailukelpoisessa myynnissä vuodessa vuosina 2021-2025 matkaviestinverkkojen asteittaisen elpymisen vauhdittamana (Yhdysvalloissa vuodesta 2022 lähtien vertailukelpoiset luvut ja jonkin verran kasvua). markkinaosuus muualla), maltillinen kasvu verkkoinfrastruktuurissa (kiinteiden, IP-, optisten ja merenalaisten verkkojen kysyntä vahvana) sekä pilvi- ja verkkopalveluissa (5G-runkoverkkojen lisääntymisen vuoksi). Oikaistut liikevoittomarginaalit näyttävät olevan valmiita nousemaan 14 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä (mikä tarkoittaisi kasvua 9,5 prosentista vuoteen 2020 mennessä) matkaviestinverkkoliiketoiminnan muutoksen, koko liiketoimintaan kohdistuvan suuren vipuvaikutuksen ja 600 miljoonan euron säästöjen ansiosta. Vuoteen 2023 mennessä Säilytämme ostosuosituksen ja nostamme tavoitehinnan 6,2 eurosta 6,8 euroon, koska Nokia toipuu nopeasti ja arvostus pysyy kohtuullisena (noin 8 kertaa vuoden 2023 odotettu liikevoitto).

https://www.swedbank-aktiellt.se/analyser/2022/01/07/nokia.csp

23 tykkäystä

Vertailun vuoksi Keplerin Ericsson -kommentit. Ilmeisesti ei ollut tarvetta tavoitehinnan nostolle (135 SEK), nousuvaraa +35%. Marginaalisesti kovempaa kasvua (3-4%) kuin Nokia (3%) ja parempaa kannattavuutta (liikevoitto 2025 16% vs Nokia 14%) povaavat

Vahvempi myynti ja katteet tulevaisuudessa
Uskomme myynnin piristyvän vähitellen tulevilla vuosineljänneksillä Kiinan vakauttamisen, vahvan vetovoiman Yhdysvalloissa ja nopean keskialueen taajuuden laajenemisen, itsenäisten projektien eskaloitumisen 5G:n ydinverkoissa, mutta myös asteittaisen kasvun ansiosta. liiketoimintaa. Odotamme 3-4 prosentin orgaanisen myynnin kasvua kaudella 2021-2025. Oikaistu liikevoittomarginaalin pitäisi pysyä vahvana vuonna 2021 (20 peruspisteen kasvu 12,7 prosenttiin) ja kasvaa edelleen 16 prosenttiin vuoteen 2025 saakka korkeampien IPR-tulojen, verkkojen korkeiden katteiden ja digitaalisten palvelutoimintojen asteittaisen kääntymisen vuoksi. . Myös pääomasijoitusten optimoinnille on vielä tilaa. Pidämme yllä ostosuositustamme 135 kruunun tavoitehinnalla, koska verkkomarkkinoiden odotetaan jatkavan laajentumista tänä vuonna. Ericsson näyttää olevan hyvässä asemassa hyödyntämään 5G-sykliä, ja yhtiön arvostus on edelleen varsin houkutteleva (noin 7 kertaa odotettu liikevoitto vuonna 2023). Vaikka Vonagen hankinta oli yllätys, se vahvistaa entisestään konsernin altistumista nopeasti kasvaville yritysmarkkinoille, vaimentaa sen toiminnan suhdannevaihtelua ja kiihdyttää konsernin orgaanista kasvua 100 peruspisteellä. Näemme edelleen myynnin kasvavan 3 prosenttia vertailukelpoisessa myynnissä koko vuodelle 2021, 5 prosenttia vuonna 2022 ja 4 prosenttia vuonna 2023 (ennallaan meidän puoleltamme). Arvioimme edelleen, että Ericssonin oikaistu liikevoittomarginaali nousee 20 peruspistettä 12,7 prosenttiin vuonna 2021, 13,5 prosenttiin vuonna 2022 ja 14,5 prosenttiin vuonna 2023 (ennallaan meidän puoleltamme). Toistamme Osta tavoitehinnalla 135 SEK.

https://www.swedbank-aktiellt.se/analyser/2022/01/07/ericsson.csp

13 tykkäystä

Privaverkoista artikkelia, jota on tänään nostettu esille Twitterissä (3G4G, 5GSecurity jne.) ja jota ei oikein twitterissä viitsi lähteä perkaamaan.

Juttu kuvastaa hyvin ajatuksia, jotka ovat tällä hetkellä vallalla yrityksissä. WiFi kelpaa kaikille, toimii lähes kaikkialla ja maksoi pirusti sekin – miksi sitä pitäisi haastaa tai rakentaa jotain muuta rinnalle?

Artikkelissa on pitkälti sivuutettu 5G:n edut etenkin teollisuusympäristöissä ja haastavissa ympäristöissä, joihin sitä nimenomaan on implementoitu. Haastaako 5G WiFin toimistoissa? Tuskin, ellei sille ole yhteysvaatimusten takia tarvetta yrityksessä laajemmin.

No, tämä kannattaa silti aktiivisen sijoittajankin lukaista, sillä pitkähkö juttu tuo ainakin kontrastia privaverkkohehkutukselle. Huomiota jutussa kiinnittää selvä teknologian ymmärryksen ja tekniikan soveltamisen ymmärryksen puute ja “perussuomalainen” WiFi-nostalginen ote asiaan. :wink:

17 tykkäystä

.

Käsittääkseni ensi viikko on todennäköisintä aikaa Nokian tulosvaroitukselle [jos posari tai negari tulee], nimittäin sisäinen laskenta antaa jo melko tarkan tiedon 2021 tuloksista.
Samoin yhtiön johdolla on näkemys alkaneen vuoden Nokian toiminnan ja tuloksen budjetoinnista ja tavoitteista.

[“They’ve done a lot of work in the past 18 months to re­verse course,” says Patrick Filkins, re­search man­ager for the in­ter­net of things and tele­com net­work in­frastructure at In-ternational Data Corp., or IDC.]

.

8 tykkäystä

Faktahan on se että kuluttajatasolla 5G ei tarjoa mitään etua.

Jossain automaattitrukkivarastossa homma on ihan eri, kun pystytään alle sentin tarkkuudella toimimaan.

3 tykkäystä

Noissa 5G ei tuo mitään etua vanhaan nähden…

Voisitko perustella?

Voisitko katsoa esimerkiksi tämän videon ja kertoa mikä tässä videossa ei pidä paikkaansa?

7 tykkäystä

…Ei tarjoa mitään etua?

No, tämä nettiyhteys jolla kirjoittelen, on 5G:llä toteutettu, ja keskimäärin tämä on ollut yksinään jo latenssin puolesta noin 10x parempi kuin 4G:llä oli tässä osoitteessa… Eikä muksut pelaisi nettipelejä 4G:llä, sen puoleen.

Meni offtopicin puolelle.

T-Mobile inks deal with Crown Castle to expand 5G infrastructure (rcrwireless.com)

Suoranaisia vaikutuksia tässä lähinnä siinä, että tarvitaan lisää 5G-rautaa mastoihin, Nokian ja Erkin.

13 tykkäystä

5g tulee olemaan todellinen game changeri kiinteissä 5g toteutuksissa. Ei ihan kaupunkien keskustoissa eikä toisaalta ihan landella mutta siinä välissä. Eli tyyliin jostain nurmijärveltä vanhempi omakotialue jossa ei ole kuitua. Sinne 5g antennit seinään ja johan pelittää esim puoli gigaa sekunnissa joka riittää vaikka useammalla olis netflixit päällä samaan aikaan. Vaatii operaattorin tolppaan tukarin jos toisenkin mutta on 100x halvempaa kuin kukkapenkin kaivaminen ja talon seiniin piuhojen vetäminen.

Ja operaattorit taitaa jo tietää tän ainakin Suomessa, kaikilta löytyy toteutus.

Onko tämä sitten globaalissa mittakaavassa iso ajuri nokian businekselle ja operaattorien investoinneille? Se on mielestäni vaikeampi arvioida.

11 tykkäystä

Tää oli minusta mielenkiintoinen vaikka suoraan Nokia ei esiinny.
Mutta mm:
-tukiasemat
-Priva-verkot
-Oran
-Amazon
-Microsoft
-reunalaskenta

6 tykkäystä

Onko kenellekkään teille tuttu lohkoketju nimeltään Helium (kryptovaluutta HNT)? Miksi kysyn tätä Nokia palstalla? Koska Helium on DISH:n 5G kumppani. DISH on USA:n 3 suurin tv-kanavien välittäjä ja sen liikevaihto on 18 miljardin luokkaa. DISH rakentaa myös USA:n ensimmäisen pilvipohjaisen 5G O-RAN:n.

Heliumin on proof of coverage (PoC) lohkoketju, jossa tukiasemaa ylläpitävä “mainaaja” saa palkkioksi HNT kryptovaluuttaa. Tällä kryptovaluutalla voi käydä normaalisti kauppaa, ja ne toimivat siis kannustimena “mainaajalle” ylläpitää verkkoa. Tällä hetkellä Heliumin “mainaajat” ovat pystyttäneet yli 240 000 tuhatta LoRa (long range) tukiasemaa, jotka ovat minun nähdäkseni 5G IoT:n ensiaste kaupunkiseuduilla. LoRa wide networkit kantavat hyvin ja kuluttavat vain vähän energiaa, joten syrjäkylien IoT ratkaisut tulevat hyvin mahdollisesti nojaamaan tähän pitkään.

5G ja Helium on mielestäni aika hyvä ja mielenkiintoinen esimerkki ORAN teknologian mahdollisuuksista, ja ajattelin tuoda tämän kryptovaluutan esille, kun täällä montaa varmaa verkkoasiat kiinnostaa. Näettekö tälläisellä “ihmisten verkolla” mahdollisuuksia tai uhkia Nokiaa vastaan? Tämä innostaa ihmisiä osallistumaan 5G verkon ylläpitoon ja laajentamiseen, mutta toisaalta 5G tarvitsee myös ihan kunnon infraa.

Luettavaa kiinnostuneille:

https://www.helium.com/

ps. en omista, enkä tullut mainostamaan mitään.

17 tykkäystä

Itse tutustuin tähän joskus viime vuonna. Tällainen positiivinen “kansalaisaktivismi” viehättää jostain syystä. Tähän on kuitenkin leivottu sisään kryptot, joten oma mielenkiinto tyrehtyy siihen. En siis koskisi. :slight_smile:

Eihän tämä suoranaisesti Nokia-palstalle kuulu, mutta toisaalta telecom-sektorin murros tuo mukanaan monenlaisia ilmiöitä, joista sijoittajankin on syytä olla perillä.

Itse en tällaisia uhkia näe. Jos tee-se-itse verkko-operaattoreita ilmestyisi ympäri maailmaa, kuin sieniä sateella, Nokiahan voisi kehittää itse small cell:n tähän tarkoitukseen tai muokata nykyistä tarjontaansa. Eli kyse olisi enemmänkin mahdollisuudesta.

Käytännössä tällaisen verkkoaktivismin leviäminen tulee olemaan hyvin rajattua, sillä pelkästään luvat ja lait ovat vastassa ympäri maailmaa. USA:ssa on riittävästi voluumia lähteä kokeilemaan melkein mitä tahansa ja niin tämän kohdalla on käynyt. Freedom uppoaa jenkkeihin aina ja pikarikastumisen mahdollisuuden antavat kryptotkin ovat olleet viime vuodet suosittuja.

Jos tästä kasvaisi nopeasti vaihtoehto kaupallisille yhteyksille voi kysyä, miksi CSP:t sallisivat verkkokapasiteettinsa käyttämisen tähän tarkoitukseen. Käytännössähän tällainen tukiasema liitetään Internet-yhteyteen, jonka tarjoaa useimmiten Verizon, AT&T, T-Mobile tai yksi monista muista kuitu- tai kaapelioperaattoreista.

Toinen on tietenkin kapasiteetti. Esim. Ruotsissa tämä olisi loistava juttu, sillä maa on täynnä gigaluokan asiakasyhteyksiä, joissa käyttämätöntä kaistaa piisaa, mutta USA on toinen juttu. Valtaosa yhteyksistä jää selvästi jälkeen Pohjoismaissa totutusta tasosta. Yksittäisen Helium-tukiaseman kapasiteetti on yleisesti hyvin rajattu ja tarjoaa yleensä maksimissaan 150Mb/s nopeuden (Heliumin mukaan), jotta tukiaseman pystyttäjän oma Internet-yhteys ei vaarantuisi. Lisäksi pitää tietenkin huomioida amerikkalaisten CBRS-taajuusalueen rajoitukset. Ei sinne mitä tahansa mahdu ja oikeastaan Helium voisi rajusti levitessään johtaa operaattoreiden privaverkkomyynnin kasvuun, kun yritysten omat verkot eivät toimisi enää kunnolla CBRS-taajuuksilla.

Heliumin tausta-ajatus tuntuu olevan se, että verkkoa tarjotaan olemassaoleville operaattoreille jonkinlaiseksi täydennykseksi ja operaattorit maksavat siitä. Toisaalta, ihan tavalliset teknologiasta innostuneet amerikkalaiset saadaan ostamaan n. 500-5000$ tukiasemia sillä kannustimella, että toiminnasta saa kryptoja jopa 0,5$/Gb arvosta riippuen tukiaseman lokaatiosta (Heliumin “lupaus”). Dish, jonka 5G-verkko ei ole vielä varsinaisesti toiminnassa, on tähän tarttunut, mutta sopimuksen yksityiskohdista ei ole tietoa. Vaikka näistä omatoimitukiasemista ei todennäköisesti aivan hirveästi iloa ole kenellekään, saahan niillä 5G-kattavuuskarttaan ainakin vähän väriä. Viimeksi luin, että Dish:n oma verkko oli Las Vegasissa beta-testissä viime vuoden lopulla ja sen pystyttäminen on jo viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta.

Kirjoitukseni ei ollut tarkoitus olla tyrmäys tälle konseptille vaan olen aidosti asiasta kiinnostunut ja jonkinlaisena nördegubbena voisin jopa osallistua johonkin tällaiseen. Toistaiseksi taidan kuitenkin pystyttää mielummin Internettiin kytketyn säähavaintoaseman tai vaikka salamahavaintoja raportoivan laitteiston Lightningmaps.org :iin. En toistaiseksi koske mihinkään, missä kryptot ovat mukana.

Tästä tulikin vähän turhan pitkä jaaritus, vaikka onkin vain pintaraapaisu. Amazonin IoT verkko, Sidewalk, on muuten myös tutustumisen arvoinen disruptiivinen konsepti teknologiasta kiinnostuneelle sijoittajalle. :slight_smile:

24 tykkäystä

Eikös yksityisten nettiyhteyksien sopimusehdoissa aika yksiseliteisesti kielletä edelleenmyynti? Ei kai sillä ole väliä maksetaanko taaloina vai härökolikkona…

9 tykkäystä

Joo, luulisi ainakin. Kai sitä voi saivarrella, että liityt vain osaksi sosiaalista verkostoa eli “ihmisten verkkoa” etkä myy yhteyttäsi suoraan kenellekään. :grin:

Operaattorit eivät ole toistaiseksi puuttuneet, mutta tilanne muuttuisi varmasti nopeasti, jos tämän katsottaisiin aiheuttavan liiketoiminnalle merkittävää haittaa.

Kaistalle tulee ylipäänsä koko ajan lisää ottajia, mutta kukaan uusien palveluiden myyjä ei ole valmis maksamaan bittien liikkumisesta mitään. Melkoinen dilemma operaattoreille.

5 tykkäystä

Samsung and Qualcomm hit a new 5G download speed record in a lab trial that aggregated millimeter wave and C-band spectrum to reach 8.08 Gbps on a single user device.

According to Samsung, the test was conducted in the vendor’s Plano, Texas facility and used New Radio-Dual Connectivity (NR-DC) mode combining 800 MHz of mmWave in the 28 GHz band with 100 MHz of mid-band C-band spectrum.

Pitäis verrata vanhoihin ennätyksiin kaistan leveyden, ja taajuuksien suhteen.

9 tykkäystä

Q4 ennuste on osuu yhteen konsensuksen kanssa - vajaan 800 M euron liiketulosodotus (kons. 786 M). Kassavirtaennuste on OP:lla konsensusta korkeampi 4,68 vs. 4,25 miljardia (vuoden lopun nettokassa). OP odottaa koko seuraavan vuoden osingoksi 0,16 €.

Vuonna 2022 konsensus odottaa 22,9 miljardin liikevaihtoa, 2,77 miljardin EBITia ja 12,1 %:n marginaalia. OP odottaa 22,5 miljardin liikevaihdolla 11,7 %:n marginaalia.

OP puhuu välivuodesta 2022. Syyt tähän heidän mukaansa:

  • Komponenttipula, Energian hinnannousu
  • Marginaalissa 1 %-yksikön takamatka vuoteen 2021, koska tuolloin positiiviset kertaerät
  • Ja suurimpana tekijänä OP näkee ettei infra -segmentti pystyisi toistamaan vuoden 2021 vahvaa suoritusta, vaikka tilauskirja on vakuuttava

Omana kommenttina näen mahdollisuuden selkeään tulosyllätykseen myös vuonna 2022 mikäli riskitekijöitä, kuten komponenttipula ei suuressa määrin realisoidu.

25 tykkäystä

Samanlaisia kommentteja oli myös vuodesta 2021. :slight_smile: En tosin muista oliko OP silloin asialla. Välivuosikommentti on silti mielestäni vähän hölmö. 2022 on yksi lähihistorian mielenkiintoisimpia tällä sektorilla.

Yhtä kaikki, OP jättää mielestäni huomiotta momentumin ja keskittyy yksittäisiin riskeihin, kuten komponenttipulaan, jonka on monesta lähteestä todettu helpottuvan merkittävästi viimeistään H2/22. Energian hinnannousun vaikutusta Nokiaan en oikein ymmärrä. Ja sitten vielä infra… kaikkihan (kilpailijat/ennusteet) viittaa siihen, että tästä vuodesta tulee erittäin vahva myös sen osalta. Miksi Nokia ei pystyisi toistamaan viime vuoden suoritusta?

Riskejähän on toki vaikka millä mitalla. Isoimpana Covid-19 ja sen seurannaiset: komponenttipula, Kiinan sulut, Taiwan sekä tietenkin ainainen ja ikuinen piikki lihassa: Venäjä. Korkopolitiikka ja Inflaatio eivät ole mielestäni riski tai syy sinänsä vaan seuraus. Ehkä korkopolitiikka tasaa hulluimmat villitykset, mikä on mielestäni positiivista, vaikka tylstyttääkin ripeän nousun.

Pidän Nokian mobiiliverkkojen suoritusta tämän vuoden pääteemana. Viime vuosi oli selviytymistä ja sujui selvästi odotuksia paremmin, mutta 2022 viitoittaa tien tulevaisuuteen tilanteessa, jossa menneisyyden syntien ei pitäisi enää merkittävästi vaikuttaa. Nokian suoriutuminen mobiiliverkoissa tulee tänä vuonna asettumaan tasolle, joka määrittää myös omaa sitoutumistani tähän sijoitukseen.

30 tykkäystä

DNB:

Nokia: 6,50 € → 6,70 €, Buy ennallaan
Ericsson: 150 kr → 140 kr, Buy ennallaan

32 tykkäystä
  • Ja suurimpana tekijänä OP näkee ettei infra -segmentti pystyisi toistamaan vuoden 2021 vahvaa suoritusta, vaikka tilauskirja on vakuuttava

Kiitos Lexus. Rohkea näkemys OP:lta. Mielenkiintoista nähdä mitä Nokia itse antaa ohjeistukseksi kuluvalle vuodelle. Jos tulee 10-12%, niin OP:lla ollut hyvä näkemys. Ehkä tulee kuitenkin 10-13%.

9 tykkäystä

Tuo on 10-13 %:n haarukka olisi jälleen laaja, mutta itsekin pidän tuollaista todennäköisenä. Oletettavasti Nokia antaa melko varovaisen ohjauksen, tai puhuisiko ennemmin konservatiivisen. Tässä toki on se vaaran paikka sijoittajille tulospäivän reaktiota ajatellen, vaikka oletettavasti aika moni asian jo ennalta käsittää. Ja samaan aikaan en millään usko että Nokia ei antaisi ohjauksella mahdollisuutta sille että vuosi 2022 olisi marginaalimielessä parempi kuin 2021. Olipas viimeinen vaikean käänteisesti sanottu.

Näin ollen ottaisin itse tyytyväisenä vastaan 10-13 % marginaaliohjauksen, ja 11-13 %:n ohjaus olisi puolestaan hyvin myönteinen. Toisaalta mielenkiintoista nähdä että pakottaako uusi vuoden 2022 ohjaus myös reagoimaan vuoden 2023 ohjaukseen. Samalla myös se uusiksi?

Markkinat siis odottavat keskimäärin 12,1 %:n marginaalia vuodelle 2022. Nokian ilmoittaman ohjauksen keskiväli ei millään tule tuohon yltämään, mutta tämähän oli vahvasti teemana jo vuonna 2021. Nokia pysytteli siis varovaisena ja analyytikoiden luottamus alkoi parantua pitkin vuotta Nokiaa kohtaan. Jospa tuosta ei tulisi enää pettymystä markkinoille.

14 tykkäystä