Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Pörssiä vilkuillessa voisi luulla, että Nokian kohtalo on sinetöity, mutta paljon on vielä edessä. Tarkoitukseni ei ole floodata koko ketjua, mutta bufferiin on tainnut jäädä muutama sananen viimeisten 10 päivän aikana.

Oma ajatukseni 5G:stä on: Pettymys. Kyllä, se ei ole tuonut oikeastaan mitään uutta mihinkään. Nopeudet ovat jonkin verran kasvaneet joillain alueilla, mutta näissä tapauksissa nopeutta oli pääsääntöisesti riittävästi jo ennestään.

On oikeastaan koomista, että langattomasta laajakaistasta on tullut se 5G:n keihäänkärki, josta on oikeasti jotain iloa ja selkeää parannusta aikaisempaan. Miksi koomista? FWA ei edes ollut käyttötapauksena standardeja suunniteltaessa. :slight_smile:

Sen sijaan ne ominaisuudet, joilta odotettiin paljon esim. viipalointi tai URLLC (ultra-luotettavuus/ultra-matalat viiveet eli ultra-nopeus) ovat edelleen piipussa. Molemmat tarvitsevat SA Coren ja niiden implementointeja mitataan maailmalla juuri ja juuri kymmenissä – siis pelkän coren. Ja sitten vielä mmWave, johon esim. Verizon vahvasti nojaa. Sen käyttö CNN:n selailuun kuluttaa enemmän energiaa kuin lihiksen lämmittäminen mikrossa. Mikroaaltouuni voittaa vertailun, sillä sen valmistumisesta ilmoittava ääni kuuluu sentään kulman taakse.

Operaattorit ovat investoineet järjettömiä määriä rahaa jo nykytilanteeseen eikä siitä ole ollut heille oikeastaan mitään iloa. Tosin ison osan operaattoreiden rahoista ovat vieneet sijoitukset itse taajuusalueisiin.

Ne 5G:n tärkeimmät ominaisuudet eivät siis ole edes saatavilla. Ne, mistä kirjoiteltiin tässäkin ketjussa jo pari vuotta sitten. Mutta eihän tämä valmistajien kannalta ole niin huono tilanne, kuin palveluntarjoajien. Kauppa käy ja uusien ominaisuuksien myötä asiakkaiden on jatkuvasti päivitettävä laitteitaan. Ja toisaalta… pieni valonpilkahdus operaattoreillekin. FWA osoittaa, että jos 5G:stä on oikeasti selvää hyötyä asiakkaille voivat kuluttajat löysätä nopeasti kukkaronnyörejään ja kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti.

19 tykkäystä

Ihan tyhmänä huomiona, että eikö 5G:n suurin hyöty operaattoreille ole tiedonsiirtokapasiteetin kasvattaminen tilanteessa, jossa internetin käyttö on jatkuvasti kasvanut? Eli ei tieteiselokuvamaisen seksikästä kuluttajalle, mutta operaattorille välttämätöntä toimivuuden varmistamiseksi.

10 tykkäystä

Ei tuo mikään tyhmä huomio ollut. :slight_smile: Tiedonsiirtokapasiteetin kasvaminen on varmasti yksi hyödyistä 5G-verkon käyttöönotossa. Toisaalta se tuo taas haasteita siirtoverkoille.

En kuitenkaan usko, että tämä on ollut iso ongelma 4G-verkkojenkaan kanssa. Nykyiset 4G+ nopeudet ovat hyvin lähellä 5G-nopeuksia, ainakin toistaiseksi. On varmasti löytynyt paikallisia ruuhkapisteitä, joihin 5G on voinut tuoda apua, mutta vain suurissa metropoleissa. Ehkä joku alan todellinen ammattilainen voisi meitä sivistää. Suomessa varsinaisia ruuhkapisteitä tuskin on ensimmäistäkään.

5G:stä operaattorit hakevat varmasti ensisijaisesti kaupallista hyötyä. Eli sijoituksen pitäisi näkyä kasvaneena liikevaihtona ja mielellään myös tuottoina. Tämä on kangerrellut melko pahasti ainakin näin aluksi.

5 tykkäystä

Sikäli samaa mieltä että 5G: stä saatavat hyödyt ovat suurelta osin vielä vaiheessa. Mutta uskon, ainakin toistaiseksi, että se aika tulee koittamaan. Mutta näinhän esimerkiksi Nokia on kommunikoinut että teollinen vallankumous olisi tuloillaan, ja siihenhän 5G:n tulisi vahvasti liittyä. Sitä aikaa siis odotellessa. Kenties joskus 2025 vuoden nurkilla alkaa asiat enemmän hahmottumaan. Ehkäpä tavan verkkokuluttajalle suorat vaikutukset tulevat jäämään toimivan netin ja siihen liitettävien lukuisten laitteiden tasolle. Tai lisääntyykö esimerkiksi virtuaalinen todellisuus ja siihen liitettävät palvelut. Tulevaisuus on vielä kovin hämärän peitossa.

8 tykkäystä

Tämä on enemmän operaattorien ongelma. Jos kerran taajuudet ostettu ja 5g tulee pakko siihen investoida. Valmistajille tämä on varma markkina joskin kasvu ei ole niin järisyttävä, niin kuin sitä analyytikot huomauttivat.

1 tykkäys

Ilmeisesti Huawei katsoo, ettei Euroopassa ole enää menetettävää, mutta onhan sitä aika tavalla. Venäläisten avuksi ryntääminen saattaa sodasta aidosti järkyttyneessä Saksassakin herättää voimakkaita reaktioita. En ole aivan varma onko venäläisten apuun rientäminen loppuun asti harkittu.

Briteissähän bännit on jo tulossa. Briteillä on myös ollut Euroopan ylivoimaisesti jyrkin kanta Venäjän toimiin, joten ei niitä brittibännejä varmasti ainakaan löysätä.

Hyvä osoitus taas siitä, miten nämä kiinalaisvalmistajat toimivat.

23 tykkäystä

Tuo voi asettaa saksalaiset operaattorit aika ongelmalliseen asemaan.

9 tykkäystä

Ja toivottavasti asettaa. EU tason sanktiointi vaan päälle, kuten tuossa jutussa kirjoitettiin:

‘There should be a full investigation now because if we’re sanctioning oligarchs who have been helping Putin we should be looking at companies that have been helping Putin as well.

14 tykkäystä
3 tykkäystä

Taiwan tietysti on merkittävä siruvalmistaja, mutta mikäli Kiina hyökkää Taiwaniin, niin kuinka todennäköisesti se saa tehtaat toimintakuntoisina. Vaikka Venäjä voisi olla merkittävä asiakas Lenovolle ja kiinalaisille kännyköille jne, niin niiden tulee myös pohtia kummat markkinat ovat tärkeämmät Venäjän vai länsimaiden mikäli lähtisivät rikkomaan pakotesäännöksiä ja toimittaisivat Venäjälle rompetta kielloista huolimatta.

7 tykkäystä

Vuosikertomuksesta selviää, että Bell Labsissa on tehty (järkevältä vaikuttava) organisaatiomuutos.

Bell Labs streamlined its structure in 2021, forming two organizations under the Nokia Bell Labs umbrella:

  • Bell Labs Core Research: focuses on creating game-changing innovations that define the future of networks. It also explores key technologies to prepare our businesses for the 6G era on a ten-year horizon.

  • Bell Labs Solutions Research: focuses on creating new value chains. It identifies opportunities beyond our current product and solutions portfolio and explores new market spaces and technology licensing possibilities.

Yhteensä Nokia sijoitti t&k-toimintaan yli 4 mrd. euroa viime vuonna.

Mainittakoon myös erillishuomiona, että viime vuonna Nokiassa työntekijöitä oli keskimäärin 87 927, missä on noin vähennystä noin 4 000 vuoteen 2020 verrattuna. Tavoitteenahan on alentaa tätä henkilöstömäärää välille 80 000 - 85 000 vuoden 2023 loppuun mennessä.

19 tykkäystä

Nokian hallituksen palkkio jatkossa osin osakepohjainen

The Board of Directors proposes that approximately 40 percent of the annual fee be paid in Nokia shares purchased from the market on behalf of the Board members or alternatively by using treasury shares held by the Company. The rest of the annual fee will be payable in cash to cover taxes arising from the remuneration. The directors shall retain until the end of their directorship such number of shares that corresponds to the number of Nokia shares they have received as Board remuneration during their first three years of service in the Board. https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/03/03/notice-of-the-annual-general-meeting-of-nokia-corporation/

Tokkopa tällaista ehdotusta tehtäisiin, jos nykyhallitus ei uskoisi Nokian osakkeen nousupotentiaaliin.

18 tykkäystä

Patenttikäräjät taas tulossa. Eivät näytä oppivan…

7 tykkäystä

Tänään Nokia osti 368 000 omaa osaketta, eli hieman edellispäiviä enemmän. Ja hyvä niin, kun kurssi on alamäessä.

Halpuuttaminen näyttäisi jatkuvan jenkkipörssissä, tosin pyörinyt jo tunteroisen 5.55 USDssä, eli olisikohan se pohja löytynyt…?

8 tykkäystä

Cienan tulos on aiemminkin heiluttanut Nokian kurssia, joten miksipä ei tänäänkin: Ciena juuri nyt -9% laskussa.

3 tykkäystä

Ei taitaisi olla paljon merkitystä nykyisessä markkinatilanteessa vaikka ostaisi kymmenenkertaisen määrän. Jenkit taitaa aika pitkälle määrätä kurssin. Omien ostoja tehdään lähinnä Helsingissä ymmärtääkseni.

Toki olisihan se taloudellisesti järkevää ostaa halvemmalla kuin kalliimmalla. Se olisi osakkeenomistajien etu, ja edistäisi omistaja-arvon kehittämistä, jonka Lundmark on kertonut tavoitteeksi pitkällä tähtäimellä.

11 tykkäystä

Kiinalaista yrityskulttuuria ei tässä maailmantilanteessa taideta juurikaan arvostaa Euroopassa. Huawei pilaa lopunkin maineensa. En pistä pahakseni. Eikä varmasti ole pahaksi Nokiallekaan.

image

35 tykkäystä

Näin on ja merkittäköön yksittäisen osakkeenomistajan mielipiteenä pöytäkirjaan, että Nokian tulisi nopeuttaa ostoja merkittävästi silloin kun kurssi on poikkeuksellisen alhainen Nokian sisäisesti määrittelemien arvostuskriteerien mukaan. Jos se on nyt tilanne, päiväostot voisivat olla vaikkapa kymmenkertaiset (esim. 15 milj. euroa kun se nyt on n. 1,5 milj.), niin kauan kuin aliarvostus on poikkeuksellinen. Yhtä lailla kyseisten kriteerien vallitessa, voitaisiin koko 600 miljoonan euron osto-ohjelma suorittaa jo tänä vuonna, mikäli se ei vaaranna Nokian likviditeettiä.

27 tykkäystä

Kiitoksia @Atte_Riikola , analyytikoiden hiljaisuus Nokian suhteen tuli päätökseen.

Nokian osake on ollut muun markkinan mukana paineessa ja laskenut Q4-tuloksen jälkeen noin 16 % reilussa kuukaudessa. Venäjän ja Ukrainan sodan suorat vaikutukset jäävät Nokialle arviomme mukaan pieniksi, mutta Euroopan hidastuva talouskasvu, kustannusinflaatio sekä pitkittyvät toimitusketjuhaasteet luovat epävarmuutta lähivuosien tulosparannuksen ylle. Näitä riskejä on kuitenkin hinnoiteltu jo reilusti sisään osakkeeseen, sillä arvostus on halpa jo nykyisellä tuloskunnolla.

Siten nostamme Nokian suosituksen osta-tasolle (aik. lisää). Laskeneita ennusteita ja noussutta tuottovaadetta heijastellen laskemme tavoitehintaa 5,2 euroon (aik. 6,0 EUR).

Venäjä on ollut Nokialle pieni markkina ja arviomme mukaan sen osuus yhtiön liikevaihdosta on ollut muutamia satoja miljoonia euroja.

Liikevaihdon osalta Inderes laski 2022-2024 vuosittaisia ennusteita yhdellä prosentilla. Liikevoitto ilman kertaeriä laski vuoden 2022 osalta 9 %, vuoden 2023 osalta 6 % ja 2024 osalta 5 %. Ennustemuutokset ovat siis hyvin lieviä.

26 tykkäystä

Kävin Bloombergilta tarkistamassa ja muutamia analyytikkopäivityksiä on nyt maaliskuussa tullut:

Koko suositusjakauma näyttää tällä hetkellä tältä:

On kyllä taas niin nopeasti muuttunut markkinaympäristö, että varmasti moni taho vielä pohtii, mitä tehdä ennusteiden suhteen. Sodan epäsuorien vaikutusten arviointi koko talousympäristöön ja sitä kautta Nokiaan on kyllä äärimmäisen vaikeaa. Tällä hetkellä pidän todennäköisenä, että yhtiön nykyisen ohjeistushaarukan mukainen tulostaso pitäisi olla edelleen hyvin saavutettavissa, mutta tilanne voi toki muuttua.

Positiivisella puolella Nokian matala arvostus antaa myös jo turvamarginaalia epävarmuustekijöitä vastaan. Kun kertoimet ovat matalia jo nykyisellä tuloskunnolla, on niissä tilaa myös mahdollisille pettymyksille. Vastapuolella, jos hommat menevätkin lähivuosina suunnitelmien mukaisesti ja Nokian tuloskäänne jatkuu, on vaikea nähdä, etteikö osake olisi siinä tapauksessa selvästi nykyistä korkeammalla tasolla.

38 tykkäystä