Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Kuulostaa kovasti markkinointipuheelta, missä alun operaattorilistassa on mainintoja operaattoreista (esim. Verizon ja kiinalaiset), joissa Nokia 5G:n osalta on vähän tai ei ollenkaan läsnä. Mitä meitä ilahduttaa tässä ja nyt, jos vaikkapa Verizon aikaisemmin on ollut merkittävä 4G-asiakas mutta on päättänyt antaa 5G-monimiljardisopimuksensa muille? Paljon relevantimpi lista olisi sellainen missä mainitaan 4G+5G tai pelkästään 5G (uudet asiakkuudet).

Loppupuolen kilpailukykytoteamus on relevantimpi, mutta senkin osalta todisteet saadaan markkinaosuuden ja marginaalien muodossa. Ericssonin kaula Nokiaan on aika merkittävä (Ericssonin mukaan sen RAN-markkinaosuus on 39% Kiinan ulkopuolella) joten jos Nokia pystyy ottamaan etumatkan kiinni, niin siinä on todistetta kilpailukyvystä, joka vakuuttaa enemmän kuin Uiton osin taaksepäin katsova tviitti.

Muuten vähän sama taaksepäin katsomisen maku tulee Nokian hehkuttaessa Bell Labsin Nobel-palkintoja, jotka on saatu kovin erilaisissa olosuhteissa ja eri omistuksessa.

Kolmas taaksepäin katsova toteamus on, että Nokia on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana panostanut yli 130 mrd euroa t&k-toimintaan: tässä relevantimpaa mielestäni olisi katsoa, miten paljon nyky-Nokiaan kuuluvat liiketoiminnat ovat panostaneet sen sijaan, että mukaan otetaan (myydyn) matkapuhelintoiminnan luvut. Nyky-Nokia toki panostaa merkittävästi (yli 4 mrd./vuosi) mutta toisaalta liiketoimintojakin on merkittävästi aiempaa enemmän ALU-fuusion jälkeen ja esim. Light Reading on aikaisemmin pohtinut panostuksen riittävyyttä. https://www.lightreading.com/5g/as-nokia-bolsters-5g-spend-other-randd-is-suffering/a/d-id/759379

7 tykkäystä




Florian Mueller


@FOSSpatents

·

6h

SHOCKING: #Nokia #patents, other lawsuits force #OPPO, #OnePlus out of German market–first smartphone maker in history to exit major market over #patent enforcement http://fosspatents.com/2022/08/shocking-nokia-patents-other-lawsuits.html

#frand #standards #NokiavOPPO $NOK Combined OPPO+OnePlus market share in Germany was > 10%

16 tykkäystä

Florian on mielestäni ”biased/flawed”

Oppo hävisi Nokialle ja sai myyntikiellon Saksaan…

In its series of lawsuits against Oppo, Finnish company Nokia has achieved another success at Mannheim Regional Court.

The 2nd Civil Chamber found Nokia’s disputed standard essential patents infringed, as a result prohibiting Oppo from selling its products in Germany.

17 tykkäystä

Foss patentsin jutut voi lukea otsikko tasolla mutta on tosiaan selvää etta Mr. Florianilla on selkeästi henk.koht kaunaa Nokiaa kohtaan. Tämä alkoi vuosia sitten, mitäköhän tapahtui? JUVE patents kirjoittaa/uutisoi faktapohjaisesti ilman omaa agendaa.

Kiinnostava viikko taas tulossa, Nokian osalta ei suunnitelmia muutoksiin salkussa, holdia vaan, lisäykset on tehty ja nyt istutaan käsien päällä.

14 tykkäystä

Ei tuota Arschelingin koko sepustusta jaksanut lukea, mutta mielenkiintoinen ajatus tuo että OPPO/VIVO/One+ vetäytyy kokonaan Saksasta, ja ei maksa patenteista Saksan päätöksellä, mutta haastaa Nokian basestation patenteista joita Nokia käyttää ilman lisenssiä

en ole oikeusoppinut, mutta luulisi että Saksan markkina on vain “näytöspaikka” ja tulisi “helposti koskemaan” koko EU-aluetta ja onhan muuallakin menossa vastaavat käsittelyt, Kiinahan on varmaan suopea Nokialle :smiley:

hauskoja näytelmiä

laitetaan tähän tuore uutinen BT & Nokia ennätyksistä yhdistäen 4 CCtä (spektrum pätkää)

ja Intiassa maailman ekoja myös (Junat ja Private 4,9G&LTE)
https://www.mobileeurope.co.uk/nokia-creates-worlds-first-private-wireless-from-4-9g-and-lte/

15 tykkäystä

Tyytymätön asiakas.

Täysin turhanpäiväisistä viesteistä on ollut keskustelua Nokia-ketjussa. Mielestäni on hyvä asia, että ketjun lukijat jaksavat linkittää tänne pienempiäkin Nokiaan liittyviä juttuja eikä ketjusta yritetä luoda jotain eliittisijoittajien päiväkerhoa, johon vaikkapa aloitteleva sijoittaja ei uskalla postata mitään. Joiltain osin sekin trendi näyttää olevan melko vahva kautta foorumin.

Eipä näitä viestejä ole koskaan ollut ruuhkaksi asti paitsi tuloksen tai -varoituksen jälkipuintien yhteydessä, joten eiköhän jatketa tällä linjalla kitinästä huolimatta.

Saahan sitä toki valittaakin, jos se tuntuu hyvältä. Vinkkinä P/Ekalle sanoisin, että harmituksen voi kokonaan välttää sillä, ettei lue ketjua. Minua ei harmittaisi vaikka muutama muukin ketju olisi enemmän Nokia-ketjun kaltainen.

Mitä näihin viime päivien keskusteluaiheisiin tulee. Uitto on myyntimies, joten näkyyhän näitä markkinointikärjellä kirjoitettuja viestejä silloin tällöin. Ihan hyvä pössis tuntuu olevan Nokian johtoportaassa, joka kertoo omaa tarinaansa.

Näistä kiinalaisten kiemurteluista (Oppo & co) sen verran, että tottahan se harmittaa, kun kaikkea ei voikaan varastaa korvauksetta, kuten tapana on. :slight_smile:

53 tykkäystä

Samaa mieltä, itselläni sen verran kiinni tässä, että mielelläni kuulen kaikki rasahdukset kun ei voi päivystää jokaisen uutisen perään

Rullahiiri on hyvä vinkki, sillä voi skrollata ohi, jos on taipumusta mielensäpahoittamiseen :see_no_evil:

ei ole nyt valitettavasti yhtään Espanjan mastotietoja, mutta tälläinen 30mrd nakkifirma tekee NOK kanssa yhteistyötä 800G eli seuraavan sukupolven optiset-teknologiassa

https://www.vanillaplus.com/2022/08/05/71541-keysight-collaborates-with-nokia-to-demonstrate-the-800-gigabit-ethernet-readiness-and-interoperability-public-test/

31 tykkäystä

Tuossa vielä asiallinen tiivistelmä kiinalaisten puhelinvalmistajien maksuhaluttomuudesta. Tässähän kokeillaan kepillä jäätä laajemmallakin kiinalaisrintamalla. Vaikea uskoa, että lopputuloksena olisi tässäkään tapauksessa mikään muu kuin sopimus. Maksamatta jääneet lisenssimaksut kerättäneen siinä yhteydessä tavalla tai toisella.

20 tykkäystä

Oiskohan Tommin myös aika ottaa näkemystä vähän reilummin osakeostojen muodossa.
Näytti olevan toiseksi vähiten omistusta (122 269 kpl) johtoryhmäläisistä.

6 tykkäystä

Veikataan, että elokuun aikana on 30/30. Ja Verizoniin tulee niin eiköhän siellä ole myyntiä ja 5G osalta win back suunnitelma

8 tykkäystä

Working with Nokia, BT combined EE’s commercial 2.1 GHz, 2.6GHz, 3.4GHz and 3.6GHz frequencies on a radio mast at its Adastral Park research facility in Suffolk.
This is the first time four channel components (4CC) have been combined outside a lab setting in Europe.

https://etn.fi/index.php/13-news/13844-nokia-ensimmaeistae-kertaa-neljae-kanavaa-yhdessae-toisen-polven-5g-verkossa

16 tykkäystä

https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/08/08/nokia-selected-by-the-public-transport-authority-of-western-australia-to-modernize-rail-communications-in-perth-with-private-wireless-and-ipmpls-technologies/

16 tykkäystä

Kuten kirjoitin, liialliseen tyytyväisyyteen ei kannata sortua kun Ericsson porskuttaa selkeänä RAN-ykkösenä Kiinan ulkopuolella (osuus Ericssonin mukaan 39%). Ainakin Total Telecom on tietävinään, että Nokia jätetään Reliance Jion 5G-kuvioiden ulkopuolelle:

“Both Jio and Airtel have recently announced their chosen vendor partners for their 5G networks: Airtel has signed agreements with Nokia, Ericsson, and Samsung, while Jio has introduced Ericsson alongside its existing partnership with Samsung.” https://www.totaltele.com/514044/Jio-and-Airtel-target-5G-launch-this-month-but-Vi-stays-silent

7 tykkäystä

Ericsson veti kunnon kaulan kolmen vuoden aikana, mutta tilanne on tasoittunut Nokian 5G-tuotepaletin kehityksen myötä. Ericssonin osalta jopa harmittaa, että markkinaosuuksia on vaikka kuinka, mutta se ei oikein näy missään. Tulos on ihan hyvä, mutta näillä markkinaosuuksilla sen soisi olevan parempikin ja pitäisihän sen tuoda jotain osakkeenomistajillekin. Parantamisen varaa busineksessä on vain vähän eikä osakkeenomistajat ole hurraata huutaneet missään vaiheessa. Markkinaosuuksien haaliminen mihin hyvänsä hintaan ei ole kovin hyvää businestä. Siivun saaminen Samsungin valtaaman Reliance Jion RANeista Intiassa ei kuulosta kovin hyvältä businekseltä.

En edes keskustelisi Kiinan operaattorien valinnoista. Sieltä Ericsson on saanut vain 5G-murusia politiikan muututtua. Business Kiinassa ei perustu markkinatalouden lakeihin vaan autokratian päätöksiin. Verizonistakaan ei jaksaisi enää jauhaa. Nokialla on ollut taipumusta tyytyväisyyshyytelöitymiseen. Verizon oli hyvä herätys ja muistuttaa vieläkin siitä, että asiakkaista ja kilpailukyvystä pitää huolehtia. Samsung onnistui saamaan jalkansa Verizonin oven väliin, mutta miljardikauppa ei tarkoita miljardikatteita varsinkaan tässä tapauksessa.

Isot muutokset telecom-markkinassa vievät vuosia. Nokia onnistui kääntämään karikolle suunnanneen paattinsa ja yhtiö näyttää nyt vahvalta. Se on iso juttu. Plakkarissa on nyt nippu hyviä kvartaaleja, jotka vahvistavat tarinaa. Tuotteet vaikuttavat kilpailukykyisiltä hinnaltaan ja ennen kaikkea luotettavuudeltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan. Sijoittajana olo on kuin joskus Finnjetin kannella (satamasta lähdön jälkeen). Suunta on vakaa, vaikka pientä tyrskyä onkin tarjolla. Tältä vuodelta pitäisi tulla jo isommat osingot kaiken säätämisen jälkeen.

Edit. Nyt kun pääsi taas tähän isokuva-moodiin, niin jatketaan vielä pieni pätkä. Mietin nimittäin tässä taannoin viimeisen 3-4 vuoden kehitystä Nokian osalta. Ottamatta mitään pois yhtiön johdon ja koko henkilöstön ponnistuksista, Nokia oli myös onnekas. Uskon Nokian hyötyneen erityisesti pandemiasta, mutta myös Neuvostoliitosta. Tietoliikenneverkkojen merkitys nousi otsikoihin ja samaan aikaan kysyntä nousi merkittävästi alalla, jolla ei olla totuttu isoihin suunnanmuutoksiin kysynnässä – ei suuntaan eikä toiseen.

Pandemia heikensi kilpailijoiden markkinointikykyä merkittävästi. Ainakin syöttämiset ja juottamiset jäivät pariksi vuodeksi tauolle. Tämä iski todennäköisesti erityisesti kovassa nousussa olleeseen Samsungiin. Verkkojen tilaaminen ei tietenkään loppunut, mutta markkinaosuuksissa ei kiinalaisia lukuun ottamatta tainnut tapahtua merkittäviä muutoksia. Juuri nyt Venäjä ja Kiina muistuttavat kilpaa autokratioiden riskeistä ja sekin sataa Nokian laariin – vihdoin Saksassakin – kriittisiksi havaituissa tietoliikenneverkoissa. Nythän on jo merkkejä siitä, että Saksan selviytyessä joskus tulevaisuudessa kaasuvaivoistaan voidaan myös yhteiskunnalle kriittisiä tietoliikenneverkkoja toimittajineen tarkastella uudelleen.

Jahas, täytyy mennä tekemään jotain hyödyllistä. :slight_smile:

38 tykkäystä

Todennäköisesti Samsung teki Verizonin diilin matalalla katteella….

The com­pany said its mo­bile busi­ness took a hit from ris­ing ma­te­r­ial and lo­gis­tics costs, but rev­enue rose, dri­ven by sales of pre­mium de­vices.

Sam­sung’s mo­bile-and-net­works di­vi­sion logged sec­ond-quar­ter op­er­at­ing profit of 2.62 tril­lion won, a 18.9% drop from the prior year. But rev­enue rose 29.4% year-over-year to 29.34 tril­lion won.

@OldFeki ’n näkemykselle Sampan verkkolaitteiden hinnoittelulle vahvistusta……

Kännykät ja verkkolaitteet on Sampalla samassa laskennan divisioonassa.
Siis, hyvinkin todennäköisesti verkkolaitteiden tulosta ei haluta ulos näyttää.

20 tykkäystä

Hmm huonompi liikevoittomarginaali kuin Nokialla, kyllä olisi järkevää Sampalle ostaa Nokia pois näillä hinnoilla, jos tosiaan verkot alentaa marginaalia, saisi verkkopuoli lentolähdön markkinakärkeen, skaalaa ja kaupan päälle tulisi vielä Network Infra ja Patenttimaksut voisi kääntyä positiiviseen suuntaan

aika no-brainer ?

Edit: no piti vähän tutkia eihän se luuripuolikaan ole mitään loistotulosta tehnyt enää pitkään aikaan, eli applen kurimuksessa, androidien kannattavuus ei liene millään valmistajalla kovin hyvä
eli ei tuohon auttaisi Nokian osto :muscle: :sunglasses: Weak Smartphone Margins Are Motivating Samsung To Raise Memory Prices (OTCMKTS:SSNLF) | Seeking Alpha

11 tykkäystä

Hetken lämmittäisi Suomea ja Nokian osakkeenomistajia. Kauppahinta ehkä noin kaksi kertaa nykyarvo. Toivotaan, että Nokia saa jatkaa hyvää kehitystään itsenäisenä ja tehdä omistajilleen vielä moninkertaisesti hilloa.

23 tykkäystä

Viime vuosikymmenellä markkinoitiin Nokian 4G-4.5G-4.9G polkua kohti 5G:tä. Minulle jäi epäselväksi, miten hyvin tämä strategia toimi. Sitoutuivatko operaattorit kulkemaan tätä polkua käsi kädessä Nokian kanssa?

Nokia 4G/LTE kehityksen tuotteet näyttävät nyt kelpaavan yrityksille. Oheisessa artikkelissa 4,9G/LTE private wireless network raideliikenteeseen.

7 tykkäystä

Jos näin olisi, niin heti vaan rahat pois ja seuraavaan kohteeseen.

2 tykkäystä

Ehkä tämäkin selviää lähiaikoina. Itse olen tietävinäni että Nokia on mukana…ja odottelee vaan lupaa laittaa lehdistötiedote ulos.

6 tykkäystä