Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Tartun asian viereen, eli Nokian teknologiseen osaamiseen ja panostuksiin Suomessa. Nokian puhelinpuolen nousu ja tuho meni hyvin käsi kädessä Nokian päätöksien kanssa koskien omaa modeemi- ja sirukehitystä. Puhelinbisneksen kaatumisen myötä mm. Ouluun ja Tampereelle odotettiin chip-firmojen vyöryä osaajia rekrytoimaan. Jonkunlainen minizunami tapahtuikin, mutta jotenkin homma jäi hieman piippuun ja aivan isoimmat pelurit eivät rantautuneet Suomeen isossa mitassa.

Nyt kun Nokia on panostanut jälleen omaan chip kehitykseen - jota muuten tekevät itse vain varteenotettavat teknoligajättiläiset maailmalla - niin johan on mielenkiinto herännyt. On ollut mukava kuulla kuinka yliopistoista viedään käsistä kaikki kynnelle kykenevät opiskelijat töihin. Tulee ihan tippa housuun 90-luvun DI:n klopille. Samaan aikaan Intel rekryää Suomessa, MS on avannut tuotekehityksen Tampereelle ja hakee agressiivisesti väkeä ympäri Suomea, pääasiassa Nokialta, Apple avaa tuotekehitysyksikön Ouluun, AMD suunnittelee kovasti seuraavaa siirtoaan Intellin manttelinperijänä Nokialla.

Suomalaisten IT insinöörien palkkakuoppapäivät taitavat olla luetut ja verottajallekin tästä jää jotain käteen. On tämä hienoa aikaa. Toivottavasti hallitus ymmärtää panostaa koulutus- ja tutkimusmäärärahoja koviin tieteisiin kuten tehtiin 80-, 90- ja 2000-luvuilla.

Niin, Nokia. Nokian pitää pystyä vastaamaan kilpailuun. Työolosuhteet pitää olla kansainvälistä tasoa samoin kuin palkkaus ja bonusjärjestelmät. Menestys maksaa.

37 tykkäystä

Nokia ja Ericsson mainittu…

Big tech com­pa­nies face in­ten­si­fy­ing crit­i­cism at home over their in­flu­ence in the mar­ket­place and pub­lic square. But at the same time their role in Ukraine shows how they are be­com­ing a key as­set in the West’s ri­valry with Rus­sia and China.

Cost, fea­tures and re­li­a­bil-ity will be the main de­ter-mi­nants of whose tech­nol-ogy wins the global com­pe-ti­tion for in­flu­ence. But val­ues will play a role, too. Chi­na’s Huawei Tech­nolo-gies has sup­plied plenty of telecom­mu­ni­ca­tions equip­ment to Ukraine.

But Mr. Fe­dorov says Ukraine is talk­ing to Swe­den’s Er­ic­s­son AB and Fin­land’s Nokia Corp. about build-ing a 5G net­work. Swe­den and Fin­land back Ukraine in the war while China sup­ports Rus­sia. “We are co­op­er­at­ing with com­pa-nies and coun­tries which share the same val­ues,” he said.

18 tykkäystä

Mielestäni arvokas kommentti eikä edes oikeastaan asian vierestä. Nokian arvokkain omaisuus on sen osaava työvoima meillä ja muualla. Panostaminen osaamisen kehittämiseen erityisesti Suomessa näyttää toimineen erinomaisesti, mutta menestys tuo mukanaan kovenevan kilpailun osaamisesta.

Ei ole jäänyt täälläkään huomaamatta teknojättien kehitysyksiköiden vyöry Suomeen, joista viimeisimpänä eilen uutisoitu Apple. Eräs tuttuni siirtyi itse asiassa Nokialta Intelille, joskin Eurooppaan ja tiedän, että osaavimmasta työvoimasta on kova kilpailu kaikkialla. Olen aiemminkin hehkuttanut suomalaisen DI:n osaamista. Sen vanhan Nokian vanavedessä Suomeen syntyi erinomaista osaamista ja koulutusta, jonka taso ei ole erityisemmin laskenut. Siitä on hyötynyt niin Nokia kuin isot teknojätitkin.

Olen iloinen insinöörien kysynnästä ja uskon Nokian pärjäävän kilpailussa työvoimasta. Amerikkalaisyritysten maksamat kompensaatiot Euroopassa saattavat olla toisinaan huomattavastikin paikallisia yhtiöitä parempia, mutta tämä ei koske kaikkia positioita. Pitää muistaa, että Nokian insinööri Dallasissakin tienaa vähintään tuplat suomalaiseen virkaveljeen verrattuna. Kaikki teknojätit huolehtivat varmasti siitä, että parhaat osaajat saavat aina riittävän kompensaation – näille osaajille kaikkein tärkeintä on päästä tekemään juuri sitä työtä, mitä tekevät ja missä pääsevät loistamaan. Se ei aina toteudu, jos päätyy juoksemaan pienten palkkaerojen perässä.

Nokia on edelleen (tai jälleen) varsin haluttu työpaikka Suomessa ja synnyttää (jälleen) uutta osaamista ja työpaikkoja myös ympärilleen.

34 tykkäystä

Lyhyestä virsi kaunis. :slight_smile:

image

image

28 tykkäystä

……paljon hyvää ja säästöä lisäksi:
” it delivers enhanced security and multiple uplink support compared to traditional WAN, leading to a substantial increase in network availability whilst reducing ongoing maintenance costs.”

Press Release

Nokia and SK C&C deploy managed SD-WAN to accelerate group wide digital transformation

  • Nuage Networks from Nokia Cloud Managed SD-WAN Service is being deployed to enhance SK C&C’s network responsiveness, and to provide the cloud native network foundation wide area and cloud based digital transformation projectsrequire
  • Nokia South Korea channel partner, Dongkuk Systems, to provide first level deployment and support services
  • Deployment will accelerate SK C&C cloud uptake while reducing expenditure on network assets

5 September 2022

Seoul, South Korea – Nokia today announced that SK C&C has deployed its managed Nuage Networks solution, Nokia Cloud Managed SD-WAN Service**, which provides** network connectivity between branches and the cloud whil****e delivering enhanced security, network visibility and significantly improved economics. SK C&C will benefit from advanced networking services**,** including application aware routing, multiple WAN uplinks per site**,** and a comprehensive set of centrally managed network and security policies that simplify wide area and security management.

The Nokia Cloud Managed SD-WAN Service removes the startup and operational costs of deployed SD-WAN via its leading cloud hosted, multi-tenancy deployment model that delivers SD-WAN as-a-Service. As a locally hosted solution, SK C&C benefits from a simplified deployment model that improves service deployment time and removes the need for capital expenditure through its as-a-Service subscription model. This allows SK C&C to focus on the deployment of SD-WAN and acceleratethe uptake of private and public cloud deployments without the burden of additional network CAPEX.

The deployment and maintenance services are provided by Nokia Cloud Managed SD-WAN Service distributor, Dongkuk Systems.

Jangsoo Shin, Head of Hybrid Cloud****1 Group at SK C&C**,** said: “We are excited to use the Nokia Cloud Managed SD-WAN Service to drive operational efficiency at a lower expense. Further, it delivers enhanced security and multiple uplink support compared to traditional WAN, leading to a substantial increase innetwork availability whilst reducing ongoing maintenance costs.”

13 tykkäystä

Bull flag on mielestäni invalidoitunut sillä heitot alle ja yli, ja sitten takaisin. Tekninen kuva itsessään on kuitenkin suhteellisen positiivinen, ja varsinkin yleisesti markkinaan nähden.

Päivätasolla varovaisesti odottelen HH:n perään HL:ää, edeltävä @ 4,8005 €.

Viikkotasolla hieman sekava - edeltävä LL @ 4,3385 € ja sen perään HH @ 5,18 €. Edeltävä kynttilä tehnyt korkeamman ja matalamman noteerauksen aiempaan nähden. Onko jo tehnyt uuden HL:n vai tehdäänkö vielä alempi noteeraus - tilaa siis paljon uudelle korkeammalle pohjalle. Jos tällä viikolla noteeraus päälle 5,127 €, alkaa trendi näyttää vahvalta.

28 tykkäystä

Siis ihan mutuna ja kurssikehitystä pitkään seuranneena. Mielestäni Nokian osake on saanut enemmän resilienssiä – hyvää suomalaista alkuperää olevaa yksittäistä sanaa en heti keksinyt sitä kuvaamaan. Mutta resiliency on hyvä sana tähän yhteyteen.

Nyt jo monilla perättäisillä positiivisilla kvartaaliyllätyksillä on selvästi ollut vaikutusta – vihdoin. Nokian osake sinnittelee aika mukavasti “kaatopaikkapörssissä”, jossa kaikki happanee enempi vähempi päivä päivältä.

Tämä ei varmasti lohduta nousua odottavia, mutta mielestäni muutos on ollut selvä ja lupaa hyvää – sitten joskus. Tämä tietenkin edellyttäen, että Nokian tekeminen jatkuu vahvana heikkenevässä ympäristössä. Ja en koe olevani ylioptimistinen sanoessani, että odotan suorituksen jatkuvan hyvänä.

30 tykkäystä

Nokian kestävän nousun katalyyttinä on ollut uusi strategia, sen onnistunut toteutus ja Huawein banni - myös laadukkaat kumppanit sekä innovoinnissa että tuotannossa ovat menestystä tuomassa.

Korkean teknologian Trusted Partner on sijoittajien mieleinen yritys,

Nokia on yksi hyvä vaihtoehto….
….luonnollisesti tuo näkyy myynnissä ja asiakastyytyväisyydessä.

7 tykkäystä

Vähän ketjun aiheen vierestä, mutta vaikuttaa siltä, että Verizon on ongelmissa? Voisiko käydä, niin iloisesti että TJ vaihtuu ja Nokia pääsee mukaan RAN -toimittajaksi? :slight_smile:

23 tykkäystä

Tätä olen odotellut, ja sitä se luultavasti vaatisikin että Nokialla olisi tie RAN -toimittajaksi edes jollain aikavälillä.

En yhtään tiedä että kuinka tiukilla Vestberg lopulta on. Toki pintapuolisesti tarkasteltuna Verizonen menestys on jättänyt toivomisen varaa.

Olen itse aika vakuuttunut että Vestberg on sekoittanut historiansa suhtaumisessaan uudessa roolissaan Nokiaan. Vaikka Nokialla oli heikko hetkensä, antoi se kuitenkin Verizonelle parhaimmat 4G vermeet osoittaen asiakkuuden tärkeyden. Lisäksi muita hylkäyksiä ei tullut joten on Nokia kuitenkin pystynyt osoittamaan vakuuttavuutta tulevalle tielleen.

24 tykkäystä

Melko tuore, puolueeton arvio Nokian verkkolaitteiden keskeisten ominaisuuksien tasosta - on paras!

Andy Hicks, Principal Analyst at GlobalData , said: “Nokia pushes the boundaries of technological and business model innovation and is consistently strong across a broad swath of network operations and design capabilities. It is also strong in white-labelled IoT and security services.

The company has often been earlier than its peers in driving efficiencies through AI and quality methodologies, and experimenting with applying webscale models to carrier operations.”

32 tykkäystä

Jatkoa EuroFiber diilille Edit: tai no tuossa frame agreementissähän tämä mainittiin
Tytäryhtiölle nyt kuitenkin allekirjoitettu diili: “DCspine will implement the 7220 IXR and SR Linux as part of its interconnection platform that provides connectivity between a growing number of 80+ data centers in the Netherlands, Belgium and Germany.”

26 tykkäystä

En voi sille mitään, mutta minulle tulee hieman hymynkaretta kasvoille jos ja kun Hans “i ruined Ericsson-Vestberg” on vaikeuksissa jälkeen. Se on se karma.

27 tykkäystä

Vahingonilo ei kuulu allekirjoittaneen eikä varmasti monen muunkaan ketjun lukijan tavanomaisiin ilonaiheisiin, mutta myönnän, että tässä tapauksessa pieni hymynkare viivähti myös omilla kasvoilla.

21 tykkäystä

Suomi-Ruotsi-maaottelun hengessä laitoin Nokian ja Ericssonin yritysarvon (EV) kehityksen rinnakkain:

Viime vuosien takamatkalta Nokia on kammennut tänä vuonna rinnalle ja ohi. Tässä toki Ericssonin osakkeen heikko kurssikehitys osaltaan taustalla, mutta myös Nokian onnistunut käänne. Markkina-arvoin vertaillen tilanne kääntyy myös Nokian eduksi.

66 tykkäystä

MX Industrial Edge kehittyy.

Nokia today announced new platform capabilities and applications for its on-premise Mission Critical Industrial Edge (MXIE) compute solution. Enhancements will enable Nokia MXIE to host applications from different ecosystems, including legacy non-cloud native workloads, elevate operational technology (OT) network security and facilitate application development to advance enterprise digital transformation.

Edit: Tähän liittyen itsellä on pieniä toiveita että asia ajaa vielä läpi Nokian ilmeisesti ollessa aikaisten liikkeellä muihin nähden. Aikaa näyttää onko tästä tulevaisuuden tulovirroiksi.

18 tykkäystä

Kumppanuudet on hyvä juttu.

Hieman ihmettelen toisen kumppanin kuvauksessa vahventamaani kohtaa….
… normaalisti Zero trust on suomeksi
”Luottoa nolla” - tulisiko olla Zero Thrust?

Zscaler Private Access™ brings Zero Trust Security to MXIE to secure mission-critical Edge workloads, OT, and IIoT systems. Unlike VPN solutions, Zscaler Private Access™ minimizes the attack surface and risk of lateral threat movement by connecting users, sensors and devices only to the applications they need to do their work.

1 tykkäys

Jospa ajateltaisiin niin päin ettei automaattista luottoa ole yhteyteen pyrkivillä laitteilla.

Vähän niin kuin menin noin neljännesvuosisata sitten tliiketapaamiseen yhden ison lafkan turvallisuuspäällikköä ensimmäistä kertaa. Käteltiin ja esittelin itseni, johon turvallisuuspäällikkö sanoi todista se ja pyysi paperit.

8 tykkäystä

“Zero trust” on siis tunnettu tietoturvakonsepti. Mm. Microsoft käyttää paljon ja tulee olemaan se mihin koko maailma on menossa ja osin on jo. Nokian kumppani viitannee että heidän tuote on Zero Trustin mukainen.

16 tykkäystä

Mielenkiintoista dataa. Datamäärä kasvaa edelleen voimakkaasti, ja mitä luultavimmin energian kulutus tulee pienentymään tästä eteenpäin.

14 tykkäystä