Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Tuli jälleen mieleen tuota EUR/USD-suhdetta katsoessani (1 EUR = 0,999 dollaria), että Nokiahan hyötyy vahvasta dollarista melko paljonkin. Nokia tekee muistaakseni hieman yli puolet kaupastaan ns. dollareissa. Joku asiaan vihkiytynyt varmaan muistaa, paljonko Nokian ilmoittaman mukaan tällä euron heikkenemisellä on vaikutusta tulokseen, mutta se on joka tapauksessa merkittävä. Yhtiön mukaan se on kiinnittänyt ja kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kohonneet kustannukset huomioidaan täysmääräisesti tuotteiden ja palveluiden hinnoissa. Toisin sanoen, emme voi odottaa mitään muuta kuin sitä, että tulos paranee tässä muutoin haastavassa kokonaismarkkinassa tästä huolimatta.

Toistan itseäni, mutta tämä on todellakin turvasatama. Hyvin on pitänyt hintansa, vaikka indeksit ja erityisesti monet teknot ovat tulleet alas kuin lehmän häntä. Nokia on silti nykyarvossaankin hyvin edullinen. Salkkuni ylinvoimaisesti suurin omistus ja sellaisena pysyy.

18 tykkäystä

Itse muistelen nyrkkisääntöä, että eur/usd kurssin kahden prosentin heikkeneminen tarkoittaisi noin prosentin kasvua liikevaihtoon. Liikevoittoon ei kai pitäisi juurikaan olla vaikutusta.

7 tykkäystä

Kävin vielä tarkistamassa q2 tiedotteelta, että tällöin liikevaihtoohjristuksessa nojattiin 1,04 eur/usd kurssiin loppu vuoden osalta. Onhan tuossa reilua muutosta tosiaan tullut jo Q2 jälkeen. :blush:

8 tykkäystä

Liikevaihto-ohjauksessa kurssi-oletus 1,04.

image

Ja se nyrkkisääntö:

Valuuttakurssimuutoksiin liittyvä nyrkkisääntö: Olettaen nykyisen
liikevaihdon ja kokonaiskustannusten jakaumamme (katso
Tilinpäätöstiedot-osion liitetieto 1, Laadintaperiaatteet), arvioimme
Yhdysvaltain dollarin vahvistumisella 10%:lla suhteessa euroon olevan
noin 5%:n positiivinen vaikutus liikevaihtoon, positiivinen vaikutus
liikevoittoon ja lievä positiivinen vaikutus liikevoittoprosenttiin ennen
valuuttasuojausta.

Edit, hieman hätäisesti poimin, tälle tilikaudelle suojauksesta johtuen ohjaus erilainen @Viljo_Lehtinen :

Kuluvalla tilikaudella emme valuuttasuojauksen
johdosta odota juurikaan vaikutusta liikevoittoon, mutta odotamme
lievää negatiivista vaikutusta liikevoittoprosenttiin (päivitys).

Tiedot poimittu q2 2022 katsauksesta.

17 tykkäystä

Hyvä täsmennys ja viittaus todelliseen lähteeseen! Eli llievää positiivista vaikutusta tulokseenkin kuitenkin. :blush:

Edit: Editointisi jälkeen näköjään ei kuitenkaan vaikutusta liikevoittoon. Helppo nähdä, että liikevoittoprosentti heikkenee, jos liikevaihto kasvaa mutta liikevoitto ei.

7 tykkäystä

Hieman uutta näkökulmaa. Price/Volume chart näyttää että 5 €:n tienoo on hyvin oleellinen. Vastaavanlainen alue kuin 3,5 €:n tienoo oli aikaisemmin.

15 tykkäystä

Nokia on onnistunut suojaamaan itsensä ulos valuuttakurssimuutosten positiivisilta vaikutuksilta. Valitettavasti.

8 tykkäystä

Odotinkin jo Pekan ja Sarin vetämistä vastuuseen Fortum/Uniper jutuista. Positiivisesti ajatellen virheistä oppii ja isoista virheistä oppii isosti. Tokkopa näin isoja geopoliittisia riskejä enää joutuvat ottamaan Nokiaa johtaessaan.

3 tykkäystä

Tämä on tätä journalismia jossa tuijotetaan historiaa, ja ei olla yhtään kiinnostuttu tutkimaan et mitä Nokiassa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana. Tuskinpa toimittaja on Nokian tilanteesta tietoinen, kunhan halutaa vaan aiheuttaa hämmennystä.

Toki Nokiassa voisi poksahtaa iso riski vaikkapa chippipuolella, mutta se ei olisi Pekan ja Sarin toimista kiinni. Viimeiset vuodet ovat kuitenkin osoittaneet että Nokia on todellakin hyvissä käsissä.

Edit: Jotta tähän viestiini tulisi edes jotain järkeä, lisään twitteristä poiminnan Ari Kynäslahden puheesta & tulevaisuuden aikatauluista. :sweat_smile:

image

18 tykkäystä

8 September 2022
Press Release

18 tykkäystä

Tuoreessa Pörssipäivän jaksossa Stenvallin Kimmon kanssa käytiin alkuun läpi Nokian ja Ericssonin kuulumisia:

27 tykkäystä

Ericssonin korruptioskandaalien seurauksena hallituksen puheenjohtaja Ronnie Leten haluaa jättää tehtävänsä vain neljän vuoden jälkeen, kirjoittaa Dagens Industri.

https://www.privataaffarer.se/ericsson-ronnie-leten-vill-sluta-som-ordforande-di-1662657572

14 tykkäystä

Vaikuttaa, että on tullut Wallenbergeille yllärinä.

Sakkoa todennäköisesti tulossa USA:sta.

8 tykkäystä

Kumpikaan ei voi varmasti aihetta juuri kommentoida, vaikka haluaisikin. On selvää, että heidän siunauksellaan moni päätös ja moka tehtiin, mutta pitää muistaa Fortumin rooli pidemmällä aikajänteellä. Fortumia on myös valtion toimesta vedetty vahvasti osaksi politiikkaa. Jossain vaiheessa ydinvoimakeskusteluja tuli kuva, että poliitikot veivät Fortumin johtoa kuin pässiä narussa.

Jotta ei ihan menisi aiheen ohi lisään, että uskon Pekan ja Sarin johtaman Nokian olevan hyvissä käsissä.

10 tykkäystä

Jep, Fortumhan käytännössä pakotettiin häviämään rahojaan Hanhikiven katastrofissa.

3 tykkäystä

Nokia & Telia sekä se kuuluisa world’s first… :sweat_smile: Mutta tämähän kuulostaa ihan fiksulta että 5G kotinettiin siivutetaan oma osuus

https://www.nokia.com/about-us/news/releases/2022/09/09/nokia-and-telia-finland-launch-worlds-first-commercial-5g-sa-network-with-network-slicing-for-fixed-wireless-access/?utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_content=dlvr.it

Nokia and Telia Finland today announced the launch of the world’s first commercial 5G standalone (SA) network with network slicing for Fixed Wireless Access (FWA) services. Telia is introducing 5G SA to its 5G Fixed Wireless Access (FWA) home broadband services and is able to start offering a range of broadband deals with guaranteed service levels to its customers in Finland. These solutions will enable Telia to build on its existing leadership position and deliver enhanced connectivity and capacity benefits to its customers. The deployment is underway.

20 tykkäystä

Ehdottomasti. Ero kuituun kapenee entisestään ja kilpailussa kuluttajayhteyksistä tämä tekee ison eron. Jos kuluttajat innostuvat varmatoimisesta takuukaistasta voi tällä olla isokin merkitys koko markkinan kasvulle jatkossa. Kyseessähän on operaattorinäkökulmasta erittäin joustava, nopea ja halpa tapa tarjota yhteyksiä. Tarvitaan vain viimesen päälle rensselit mastoihin – mielellään Nokialta. Ja mitä enemmän kuluttajat innostuvat, sitä paremmat radiot ja rensselit pitää olla – ja sitä enemmän niitä pitää mastoihin ripustaa. Ja tottakai datan siirtyessä enemmän langattomaksi pitää siirtoyhteydetkin olla kunnossa. Positiivinen kierre.

5G:n vieläkin ainoa “killer app” jatkaa edelleen antamistaan. Jätän tähän pienen varauksen ainostaan sen vuoksi, että en ole nähnyt vielä missään luotettavia analyysejä 5G SA:sta FWA-kaytössä. Lupaukset olivat kovat ja jos edes lähelle päästään harkitsen itsekin yhteyden vaihtamista.

22 tykkäystä

Kuulostaa loistavalta, Telialla on myös (kokomaan kattavan 3,5Ghz lisäksi) tuota 26 GHz taajuutta Suomessa ja kantomatka testien mukaan jopa 6,5km * (nopeus jopa 1Gb “reunalla”) eli yhdelläkin mastolla/radiolla katetaan aika hyvin yksi lähiö esim pääkaupunkiseudulla ja taataan hyvät nopeudet :muscle:

tuolla mobiilin artikkeli Telia otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön itsenäisen 5G-verkon viipaloinnin Nokian kanssa – itsenäisesti toimiva 5G käyttöön kotien kiinteissä 5G-liittymissä | Mobiili.fi

*edit tuo 6,5km olikin Erkin enkka, Nokialla vähän parempaa tulosta :sunglasses:

16 tykkäystä

Tämä technologies liiketoimintaesittely (sekä Batran strategia) tänään. Jos oikein muistan, on fyysisesti Amerikan mantereella.

image

12 tykkäystä

Tuohon liittyen eilen oli Citi Global Technology Conference
tuolla lisäinfoa ja linkki webcastiin jonka voi kuunnella (Ricky Corker Nokialta)
https://www.reddit.com/r/Nok/comments/x9aztp/nokias_participation_at_the_citi_global/

samaan postaukseen tuore uutinen Oppo patentti väännöstä

Kopioitu alle jos ei joku jaksa rekisteröityä…

Nokia has secured a Dutch sales ban against Oppo’s German subsidiary. The victory is the latest development in a global patent licensing spat with the Chinese handset maker. The injunction may also be evidence of a tactical misfire for Oppo, which initiated the Dutch prong of the dispute, possibly in the hope of avoiding the German “injunction gap”.

Legal wrangles between Nokia and Oppo spread to the Netherlands in October 2021, when Oppo subsidiary Orope DE filed an invalidity suit against several Dutch segments of European patents relating to the 4G and 5G technology standards. Nokia, which had not previously filed suit in the Netherlands, returned fire with an infringement action and request for an injunction.

This followed a series of lawsuits launched in the summer of 2021 as part of a global licensing dispute between the two companies. Although in 2018 Oppo agreed to license Nokia’s 4G-era patent portfolio without the need for litigation, the parties have been unable to agree a fee for a cross-licence to each other’s patent estates for the era of 5G – a technology standard in which Oppo is itself a significant patent owner.

In mid-2021, Nokia launched patent litigation in several jurisdictions, including Germany, the UK, France, Spain, Russia, China, India and Indonesia. It later added suits in Finland and Sweden and withdrew its complaint in Russia. In Germany alone, it asserted more than 15 patents in the Mannheim, Dusseldorf and Munich courts.

Oppo responded with its own actions in China, Germany and the Netherlands. The Dutch proceeding was likely an attempt to weaken Nokia’s chances in its German litigation by gaining a quick invalidity decision for the Dutch portions of the European patents asserted across the border, and thereby to avoid falling into Germany’s infamous “injunction gap”. As IAM explained in a recent in-depth analysis of the Netherlands’ role in European litigation strategies, Dutch validity proceedings are often used with this purpose in mind.

However, the District Court of The Hague has now found that EP 2981103 and EP 3220562 – SEPs which are essential to the 4G and 5G standards respectively – are valid and infringed, and granted an injunction in the Dutch market against Orope DE.

In any case, had the judgment gone the other way it did not come quickly enough to protect Oppo from a German injunction. The German segments of the two European SEPs at-issue were found to be infringed by the Mannheim Regional Court in July this year, resulting in a sales ban for Oppo in Europe’s largest economy.

That injunction followed a previous German sales ban, granted in June on the basis of a WiFi-related implementation patent, and preceded two injunctions issued by the Munich Regional Court in August.

Oppo and its affiliate OnePlus withdrew their products from the German market after the most recent German injunctions, rather than come to an accommodation with Nokia.

Now, additional economic pressure has been applied by the Dutch court’s decision. Though smaller than the German economy, the Netherlands is a fast-growing market for Oppo, which in 2020 recorded 128% year-on-year growth in the country’s smartphone market, establishing itself as the third largest brand. Its partner OnePlus – which does not appear to be caught up in the latest injunction – recorded a stunning 432% year-on-year growth in the Netherlands. Whether an injunction applying only to Oppo’s German subsidiary puts all of those sales at-risk is not clear as of yet.

Nevertheless, the Netherlands – and Europe in general – accounts for a relatively small proportion of Oppo’s overall activity. Oppo phones comprise just 5.6% of European sales, compared to 10% of global sales. The bulk of its sales are in China, where it and OnePlus are the second largest market player with 19% of total sales. The company is also a major force in the Indonesian smart phone market, where it accounts for 26.4% of sales, falling into second place behind Samsung. So, although this heaps further pressure on Oppo, it is likely (as IAM has argued previously) to be future legal decisions outside Europe that will determine the outcome of the dispute.

Nokia therefore may need to secure a legal victory further afield if it is to win a deal on favourable terms.

15 tykkäystä