Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Eikös tuossa 2017 sopparissa poistunut myös puhelinten ristiinlisensointi, joka vielä edellisissä oli, joka oletettavasti nosti korvaussummaa, vaikka apple aika pieni peluri patenteissa olikin, ja myös jotain verkkokauppaa, palvelinkeskus diiliä, tuossa maksettiin ?

6 tykkäystä

Tarkoitikohan (luultavasti) pienehköä sopimusta Tanskassa, josta kerrottiin parisen vuotta sitten? Nokia launches data centre networking tools, developed with Apple | Reuters Vähän omituista, jos siitä olisi maksettu jo kolme vuotta etukäteen ellei sitten ennakkomaksuna kehityskustannuksista.

1 tykkäys

Ei, samaan julkistukseen liittyi IP-networking sälää, ilmeisen merkittävää kun sitä aikanaan monessa paikassa raportoitiin

3 tykkäystä

Alkaa kuulostaa hyvälle 1,5x tuotantolisäys, kun Intiasta menee yli 50 % vientiin.

Nokia will increase its manufacturing capacity in the country by one-and-a-half times over the next few years to support the rollout of 5G services, the company’s India head of mobile networks business Tarun Chhabra said in New Delhi.

“We have invested over Rs 600 crore to manufacture telecom products worth Rs 3,500 crore annually and export over 50 per cent,” Chhabra added.

27 tykkäystä

Ohessa vielä pelkkä linkki Nokian julkaisemaan pressitiedotteeseen (…joka muuten riittäisi vallan mainiosti @Oxymoron_007).

Eli kovaan käyttöön suunnattua uutta “5G-kenttäreititintä” ja HMD:n XR20 “rugged phonea” mainostetaan. Varmasti melko marginaalisia asiakaskunnaltaan, mutta käyttö tulee lisääntymään.

10 tykkäystä

En nyt oikein näe, miten Micronin investoinnit liittyvät Nokiaan. Mielestäni ei mitenkään. Geopoliittisesti aihe on mielenkiintoinen, sillä piirivalmistus siirtyy nyt massiivisesti Aasiasta Amerikkaan – USA:n massiivisten tukipakettien avulla.

Micron on valmistaja, joka toimittaa piirejä niin Nokialle kuin sen kilpailijoille. Puolijohdeketjussa olisi ollut parempi paikka tälle viestille.

8 tykkäystä

Ericsson jatkaa myyntiä Valko-Venäjälle
Teleyhtiö Ericssonin kroatialaisen osakkuusyhtiön Ericsson Nikola Teslan toimitukset Valko-Venäjälle ovat jatkuneet, kertoo Dagens industri.

Ericssonbolag fortsätter sälja till Belarus

12 tykkäystä

Micronin investoinnit liittyvät välillisesti Nokiaan saatavuuden ja toimitusvarmuuden kautta. Kiinan poliittiset toimet ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vihdoinkin herättänyt länsimaiset päättäjät ymmärtämään konkreettisten toimien välttämättömyyden oman peffan turvaamiseksi.

7 tykkäystä

Samanvahvuisen yhteyden Nokiaan saisi vaikka kuparin maailmanmarkkinahinnasta tai muovipellettien saatavuudesta. Helpointa on keskustella yhtiöistä omissa ketjuissaan. Micronillekin sellainen on olemassa.

Micronin tehdasinvestoinneilla on vaikutusta puolijohdemarkkinaankin aikaisintaan n. kolmen vuoden päästä. Micronhan kertoi itse, että fasiliteetit rakennetaan 20 vuoden aikana…

1 tykkäys

Hyvä, että Nokiaan mahdollisesti liittyviä asioita tuodaan myös tälle palstalle ja hyvä, että asiasta keskustellaan suuntaan ja toiseen. Tarvittaessa aiheen käsittelyn voi siirtää sitten toiseen ketjuun.

3 tykkäystä

Asiasisällöstä – tai oikeastaan sen puutteesta – puheen ollen. Nostoistani koskien Pekan seikkailuja Kalifornian auringonpaisteessa tuli sen verran hyvää palautetta, että tästähän voi kehkeytyä puolivuotinen traditio.

Uskomatonta se on, mutta jostain syystä näitä tärkeitä päivityksiä tulee juuri minulle. Jaan tietenkin mielelläni, kuten aina. →

image

Muistakaa kaikki, että kaikkea Internetistä lukemaanne ei kannata uskoa. Ei edes Inderesin foorumilla. Huolenaiheet koskien Pekan seikkailuja voi edelleen osoittaa yksityisviesteinä allekirjoittaneelle, joka varmasti huolehtii, että ne noteerataan asianmukaisella vakavuudella.

15 tykkäystä

Mobiilioperaattoreille ja myös Nokialle ikäviä uutisia Kalifornian suunnalta. Väkiluvultaan (>40M) USA:n suurimman osavaltion kuvernööri Gavin Newsom on estänyt vetollaan lain, joka olisi ulottanut FWA (Fixed Wireless Access) -yhteydet laajakaista-apupakettiin.

Kyseessä ei ole ihan pikku juttu, sillä Kalifornia voi toimia jonkinlaisena esimerkkinä muuallakin. Rahaa koko tukipaketilla jaetaan yli 42 miljardia dollaria. Kalifornian tapauksessa lobbaus FWA:n hyväksymistä vastaan on ollut erityisen voimakasta.

Ei ole täysin selvää miksi Newsom ei vahvistanut lakia. Hän vetosi laajakaistarakentamisen hitauteen merkittävänä perusteluna veton käytölle. FWA:n luulisi nopeuttavan loppukäyttäjien pääsyä nopean laajakaistan piiriin. Seurataan tilannetta.

The wireless industry’s push to get in on broadband grants comes as states and territories continue to hand out millions of dollars in broadband funds allocated through the American Rescue Plan (ARPA), and as the federal government prepares to distribute $42.45 billion to states and territories through the Broadband, Equity, Access and Deployment (BEAD) program.

Edit. Poimin tähän samaan toisen merkittävän uutisen. Tällä kertaa Euroopasta.

Euroopan operaattorikentässä ollaan mielissään siitä, että Big Tech ollaan laittamassa maksumiehiksi verkkokustannuksissa. Tästäkin kuullaan varmasti lisää.

European telecoms providers are set to win their decade-long fight to make Big Tech pay for network costs, thanks to sympathetic EU regulators and the bloc’s efforts to rein in U.S. tech giants, according to industry and regulatory sources, in the EU’s strongest move yet to set a global standard.

Vielä ei tiedetä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. On kuitenkin todennäköistä, että muualla maailmassa otettaisiin tästä mallia. Ja mikä on hyvä operaattoreille on melko usein hyvä myös Nokialle. Isot telecom-investoinnit voisivat liikkua aiempaa nopeammin eteenpäin, jos maksajia ilmaantuisi lisää.

15 tykkäystä

Huono uutinen, mutta huonompi Ericssonille kuin Nokialle. Kalifornia on Ericssonin aluetta suurimman FWA operaattorin osalta

8 tykkäystä

On selvää, että kymmenien miljardien tukipaketeilla on iso merkitys. En kuitenkaan usko, että edes tukien valuminen langallisille teknologioille estää FWA:n leviämisen. Edes Kaliforniassa.

6 tykkäystä

Mutta kuitu on jo saanut hyväksynnän, onneksi ei olla erkki, ja hyödytään isosti myös kuitupuolen tukirahoista :muscle:

13 tykkäystä

Toimittaahan Nokia langallisiakin ratkaisuita aika lailla.

1 tykkäys

USA:ssa kaapeli-tv on edelleen vahvoilla – myös Kaliforniassa. Isoimpia Internet-operaattoreita ovat mm. Xfinity ja Spectrum, jotka ovat molemmat kaapelioperaattoreita. Nokia taisi myydä kaapelibusineksensä rippeetkin jo jonkin aikaa sitten.

Nokian kuituratkaisut ovat pääosin operaattoreille ja mm. konesaleihin. Operaattoreiden siirtoverkkoja tarvitaan joka tapauksessa enkä edes tiedä ovatko ne minkään tuen piirissä. Kuituoperaattoreina esim. Kalliforniassa on mm. Google. T-Mobile on sen sijaan jo nyt kasvattanut LTE ja sittemmin myös 5G-FWA -tarjontaa voimakkaasti – ilman tukiakin.

Nokian FWA ja CPE rankattiin vielä viime vuonna kärkisijoille omassa kategoriassaan, mutta Koko asiaa voisi yksinkertaistaa toteamalla, että mitä enemmän langatonta laajakaistaa, sitä korkeampilaatuisia (kalliita) laitteita torneissa ja niiden juurella – ja tottakai liuta pienempiä bokseja myös asuinalueilla. Runkojen ja kuidun rakentamisessa kilpailu on länsirannikolla varmasti kovaa ja luultavimmin Cisco ja kumppanit vievät valtaosan B2B-busineksestä. CPE-business tuskin muodostuu kultakaivokseksi kenellekään.

Eli… lyhyesti. Jokainen tukidollari FWA:lle on paras tukidollari Nokialle.

Edit. Nokialla on ONT (Optical Network Terminal) laite myös kotikäyttöön.

10 tykkäystä

Samaa mieltä ja sanon tämän arvostaen Old Fekin Nokiaan liittyvää asiantuntemusta ja tiukkaa linjaa Venäjän ja Kiinan diktatuureja kohtaan. Ymmärtäisin viestin aprillipäivänä, mutta muuten minunkin huumorini epäonnistui hauskan näkemisessä siinä kun niin Lundmarkin kuin Uiton nimiä käytettiin Nokian logon kera henkilökohtaisuuksiin (vaikkakin pilailumielessä) menevän “uutisen” kertomiseen. Teekkarivitsien paikka ehkä on jokin muu kuin tämä palsta?

4 tykkäystä

Minusta satojen ihmisten pakottaminen seuraamaan väittelyä oikeanlaisesta huumorista Inderesin Nokiaa koskevalla keskustelupalstalla on ihmisten ajan haaskuuta ja noloa. Huonon vitsin olisi voinut vain ohittaa.

Yritin jatkaa tätä keskustelua soveliaasta huumorista yksityisviestillä nimimerkin @Old_Baker kanssa hänen ensimmäisen, tätä asiaa koskeneen, viestinsä jälkeen. Se ei hänelle käynyt. En ymmärrä, miksi @Mustahmir haluat jatkaa vielä samaa keskustelua palstalla.

Nokian logo ei ole suojattu vitseiltä, kuten ei julkisten yhtiöiden toimitusjohtajatkaan. Jos Nokia-ketju ei ole oikea paikka Nokia-vitseille, niin mikä on? Kaikki ovat varmasti jo ymmärtäneet, että huumorintajunne ei ihan venynyt tähän aiheeseen. Löysätkääpä nyt silti vähän.

Sain “teekkarihuumoristani” myös seuraavanlaista palautetta.

En ole hetkeen nauranut niin paljoa lukiessani inderesin keskustelupalstaa, kuin lukiessani tekemistäsi Pekka Lundmarkin seikkailuista.

Kiitos!

En aio lopettaa asioiden käsittelyä huumorilla sen takia, että kaksi tai kolme ihmistä ei pidä sitä soveliaana. Jos se harmittaa, voitte blokata nimimerkin @OldFeki viestit foorumin asetuksista. Se toimii varmasti.

Jokainen teekkari tietää, että teekkarihuumorille jokainen paikka on oikea. Kerran teekkari aina teekkari. Myös Pekka on teekkari. Nokia on täynnä teekkareita. :slight_smile:

20 tykkäystä

Teekkareista puheen ollen. Tommi Uitto twiittaili yöllä kuvan kovasta seurasta. AMD:n Lisa Su:n nimittäminen supertähdeksi ei ole liioittelua.

Melkoinen imu Kalifornialla tuntuu olevan Nokian johtoportaassa. Olettaen, että kuva on otettu sieltä. Uitto ei varmasti olisi ottanut tätä selfietä, jos Nokialla olisi jotain yhteisiä businessuunnitelmia AMD:n kanssa, joten sitä on turha spekuloida. AMD:n pääkonttori on Santa Clarassa, joten samoilta huudeilta Pekan kanssa Lisa Su:n löytää varmimmin.

Nokian johdon Amerikan business-matkailu ja toimitusjohtajan puolen vuoden poissaolo Nokian pääkonttorilta antavat aihetta toinen toistaan mielikuvituksellisempiin skenaarioihin matkojen syistä. Busineksen kehitysalueita ja potentiaalia katsellen, erityisesti Euroopassa pitäisi matkustella paljon enemmän kuin Amerikassa…

16 tykkäystä