Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Iain Morris tutkailee Ericssonin Vonage liikkuja…

API-markkinat näyttävät liian pieniltä, jotta niillä olisi suurta merkitystä televiestintäalalla, ja Deutsche Telekomin ratkaisu herättää uusia huolia.

11 tykkäystä

Pörssikurssiin verrattuna tuossa on 20 % preemio, eli aika kohtuullinen?

Kyllähän Ciscon pitää taistella tulevaisuudestaan Amerikkalaisten teknojättien joukossa. Ei siinä varmaankaan paljon osingonjakoa mietitä, kun noita ratkaisuja tehdään. Sitä on vaikea sanoa, onko tuo oikea liike. Eikä varmaan osaa Ciscon johtokaan varmasti.

Edit: Tietysti kertoimet ovat esimerkiksi liikevaihtoon verrattuna ovat hurjia. Täytyy olla laatufirma, että on hinnoiteltu noin.

12 tykkäystä

Varmaan millä tahansa arvostusmittarilla hinta on aikalailla tähtitieteellinen preemio mukana tai ei. Toki tuo arvio on tätä hetkeä - ehkäpä yritys on on 5-10 v horisontilla huippukannattava ja liikevaihto on kasvanut mallia Kempower.

Niin mistä tunnistaa laatufirman? Huippukannattavuudestako. Ei osu ainakaan vielä tähän.

Mutta en osaa ottaa kantaa että onko liike järkevä. Mutta selkeä suuntaus Ciscon kiinnostuksella kuitenkin on.

11 tykkäystä

Tietoliikennesektorin tulevaisuuden länsimarkkinoiden kortteja jaetaan nyt vinhaa vauhtia, toivottavasti Pekalle ei jää Musta Pekka kouraan. Vaikuttaa että Nokia jäi takamatkalle vaikka Pekka oli 6kk USA:ssakin pääkallopaikalla strategioimassa. Näytäis nyt [jo] siltä että Ericsson teki aivan oikean liikkeen yritysostollansa vaikka se virheeltä ja kalliilta aluksi vaikuttikin ja pääsi etumatkalle. Samppa jäi lähtötelineisiin ihmettelemään, Huawei taklattiin vesiesteeseen kompuroimaan, Cisco pinkoo parhaansa mukaan nyt Erkin perässä, mutta missä on meidän Noksu, takakaarteessa vasta ja vaatii jo kovaa loppukiriä päästä edes kärjen rinnalle.

Laittaisitko vähän jotain lähteitä näille mutuiluillesi niin pääsemme me ymmärtämättömämmätkin kärryille.

18 tykkäystä

Artikkeli käsittelee Kiinan roolia merilogistiikassa ja satamissa, sekä mahdollisuutta vakoilla ja lamaannuttaa.

Niinpä, myös täällä on siivottavaa jos riskejä ei haluta kantaa.

Muutamaankin kertaan todetaan myös Huawei roolista, ja että syytä olisi siivota pois.

7 tykkäystä

Tärkeä aihe koko sektorille: Kääntyvätkö operaattorien investoinnit nousuun ensi vuonna? Juttu on melko lyhyt, joten en lähde sitä tiivistämään.

Mieleen tulee tässä yhteydessä mm. Lundmarkin puheet siitä, miten 5G-sykli tulee olemaan investointimielessä hieman aiempia syklejä matalampi, mutta vastaavasti pidempi.

Crown Castle on tosiaan hyvä mittari, sillä yhtiön toimitusjohtaja on aiemminkin kertonut suoraviivaisesti odotuksistaan. Olen häntä itsekin lainannut tässä ketjussa. Toki pitää muistaa, että hän puhuu ainoastaan Pohjois-Amerikan tilanteesta.

“Crown Castle continues to be the only tower company that provides its next-year outlook with its Q3 results. Thus, we’ll get our first look at 2024 expectations in October,” warned the Wells Fargo analysts. “We believe Crown Castle will ‘rip the band-aid off’ with their 2024 guide that will be a net negative headline across the tower stocks.”

15 tykkäystä

Teleoperaattorit voisivat tehdä paljon rahaa yhteistyöstä satelliittiyhtiöiden kanssa satelliittipohjaisten 5G-palvelujen tarjoamiseksi, huomautti eräs analyytikkoyhtiö tällä viikolla.

Juniper Research arvioi mahdollisen tulonlisäyksen olevan 17 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuosina 2024-2030.
Yhteistyö satelliittioperaattoreiden kanssa auttaisi myös teleyrityksiä valmistautumaan 6G:hen.

https://telecoms.com/523748/telcos-could-make-billions-from-5g-satellite-services/

8 tykkäystä

Kiina varoittaa Saksaa korvaamasta Kiinalaisia järjestelmiä 5g-verkoissa.
Saa nähdä, mitä tuo käytännössä tarkoittaa. Onko se vain sapelinheiluttelua vai onko heillä oikeasti jotain millä voivat kiristää Saksan hallitusta.

18 tykkäystä

Onhan se Kiinalle ikävää, jos rahan menettämisen lisäksi teollisuus- ja muu vakoilu vaikeutuu.

19 tykkäystä

Eiköhän ne yritä kiristää sanomalla että teidän automyynti tulee vaikeutumaan Kiinassa ja emme enää myy halpaa terästä. Mutta kun se automyynti tulee vaikeutumaan joka tapauksessa. Ovatko siis saksalaiset edelleen sinisilmäisiä ja hikoilevat toistaen lausetta “kaikki menee hyvin, Venäjä oli vain huonoa tuuria”.

22 tykkäystä

Tositilanne (josta olen varmasti kertonut aiemminkin) eräästä suomalaisesta pörssiyrityksestä: Olin paikalla todistamassa, kun johtajat ihmettelivät keskenään, miten yhtiössä suunniteltu tuote oli jo myynnissä kiinalaisten piraattien toimesta. Yhtiö itse ei ollut vielä ehtinyt markkinoida tai valmistaa tuotetta. :slight_smile:

Onhan Kiinalla keinonsa, mutta tässä vaiheessa tämä on vain kiinalaisdiplomaateille tuttua leukojen louskutusta. Saksalaiset ovat ansainneet kaiken tuskan, mitä Saksan tietoverkkojen 59%:n kiinalaisosuus tuo tullessaan. En peittele pientä mielihyvää tilanteen kärjistyessä. Tällä ei nimittäin ole sellaista merkitystä omaan elämääni kuin saksalaisten rakentamalla riippuvuudella venäläiseen energiaan oli.

34 tykkäystä

Tuore kuvaus Intian markkinan kasvuvauhdista ja markkinatilanteesta:

-Jio expects its FWA service to connect 150k premises per day which is 10 times compared to 15k premises per day being currently connected by fiber. It also said it will expand the addressable market for FTTH/FWA to over 200 million homes over the next 3 years. Airtel plans to launch the service in multiple cities and scale up nationally in a phased manner.

18 tykkäystä

Nythän mielenkiintoista olisi tietää mikä mahdollisesti on Nokia siivu näistä satsauksista. Nopealla haulla en löytänyt mainintaa Nokiasta tässä yhteydessä.

Löysitkö muista toimittajista? Itse otaksuisin menevän aika lailla samoilla osuuksilla kuin muissakin.

1 tykkäys

Kai se selvin mittari on markkina-arvo. Eri vaiheen yrityksiä sitten mitataan erilaisilla mittareilla. Jos yritys on kallis, niin yleensä sille on syynsä. Mutta toisaalta, jos yritys on arvostettu matalasti, niin ei se välttämättä tarkoita, että yritys olisi huono nyt ja tulevaisuudessa.

Nokian tekemisessä on mielestäni näkynyt hyviä merkkejä, joka näkyy joskus pienissä asioissa. Kun Nokia antoi tulosvaroituksen 14.7, niin ajattelen, että se oli tarkoituksella sama päivä, jolloin Ericsson julkaisi tuloksen. Tuloksen arveltiin olevan huono, ja oli sopivaa julkaista huonot uutiset samana päivänä, varsinkin kun Nokian kurssi seuraa voimakkaasti Ericssonin uutisia.

8 tykkäystä

Joitakin aikoja sitten nostin esille, että Suomessa tulisi nyt panostaa voimakkaasti EU:n tuella mikrosirujen valmistukseen. Silloin tuli jonkin verran kommenttia, että ei Suomessa ole tarvittavaa osaamista, ei ole mahdollisuutta eikä ole sitä eikä tätä.

”Suomi on nyt tähtäämässä siruissa Euroopan kaikista korkeimmalle huipulle. Maanosan huipulla ollaan jo, Petri Räsänen arvioi.”

19 tykkäystä

On se Nokiankin kertoimet joskus olleet kireät… Nyt ei ole ja syystäkin matalat?
Vaikea asia pitkään hodanneille… Twitteristä napattua ( joo on joku X nyttemin)

11 tykkäystä

Valitettavasti uskon edelleenkin että nyt toiset puhuu aidasta ja toiset sen seipäästä.

Aika paljon saisi tapahtua suomalainen yritys kilpailisi tuotannossa Intelin, Samsungin tai TSMC:n kanssa. Nokia on mielestäni myös mukana tuossa Business Finlandin mikrosirujutussa, ja kyllähän siellä osataan arkkitehtinä olla.

Ollaanhan myös Yhdysvalloissa sirutuotannossa vahvasti mukana… esim Broadcom, Marvell, Qualcomm ja jne. Mutta heidänkin tapauksessa taustalla häärii ennen kaikkea TSMC.

Btw. Henri Huovinen ei perustellut että miksi alhaiset kertoimet ovat tähän mennessä perusteltuja (tai sitten se on viestiketjun jossain muussa osassa). Vuonna 2000 yritys oli ihan eri, ja sitä kautta pystyi perustellusti sanomaan että seuraavana vuonna liikevaihto kasvaa vaikka 50% - sitä ei nyt pysty. Ja tästä(kin) syystä ei voi olettaa samoja kertoimia, mutta missä on se raja. Mielestäni nykykertoimet ovat jo liian alhaiset vaikka yhtiön liikevaihto ei kasvaisi kuin inflaation verran - kun huomioi tulostason ja odotetun osinkovirran. Ja jos Henri ei ole seurannut, niin vinkkinä hänelle - Nokian tuloskunnossa käänne on jo tapahtunut.

22 tykkäystä

Näkisin mahdollisuudet ihan hyviksi, mutta iso ongelma on se että meillä ei ole isoja alan firmoja, puhutaan miljardi-investoinneista jos ei aio jääjä niche toimijoiksi markkinoilla. Eikä se valtion rahalla onnistu pelkästään. Nokia nousi puhelinvalmistajien huipulle juuri omalla piirikehityksellä, markkinoilla ei ollut sopivia puhelimiin optimoituja joten niitä ei ollut kilpailijoillakaan, ja itse tekemällä pääsi ohi ja vuoli muhkeat katteet silloin. Nokia siis suunnitteli ne itse ja teetti sitten siruvalmistajilla Aasiassa. Nyt varmaankaan tukiasemissa ei ole niin isoa merkitystä joten Nokiasta ei ole siru-puolen veturiksi enää.

2 tykkäystä