Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Mielipide: miksi ja miten MN kannattaa yhtiöittää ja listata pörssiin
(tipoittain esitetyt ajatukset koottu yhteen viestiin)

Osakekurssin kannalta tärkein haaste on Nokian suurin liiketoimintaryhmä Mobile Networks (MN), jonka kohdemarkkinat supistuvat dell’Oron mukaan prosentin vuosivauhtia vuosina 2023-27. MN:n marginaali on myös huomattavasti pienempi kuin suurimman voitontekijän NI:n: Q1-3 2023 MN:n marginaali oli 6,0 %, kun taas NI:n 12,8 %. Vasta vuosikymmenen loppupuolella yksityiset langattomat verkot saavat niin merkittävän aseman, että Nokian operaattoririippuvuus vähenisi merkittävästi nykytasosta. Nyt sen jälkeen, kun AT&T päätti jättää MN:n, tulevaisuus näyttää vielä vähemmän houkuttelevalta kuin viikko sitten näytti. Jotta nuo heikot tai ainakin epäselvät näkymät eivät laske Nokian kaikkien osien arvoa, Nokian pitäisi mielestäni jakaa kahteen osaan, molemmat listattuna pörssiin, jotta Nokian nykyisistä osakkeenomistajista tulee molempien yhtiöiden omistajia. MN:n myynnistä saataisiin nykytilanteessa niin vähän, etten näe sitä houkuttelevana vaihtoehtona.

MN:ään voidaan lisätä CNS:stä sopivaa liiketoimintaa (esim. ydinverkot ja muita matkapuhelinoperaattoreille myytävät ohjelmistot). MN:llä olisi täydellinen riippumattomuus maksimoidakseen voittonsa itsenäisenä yrityksenä. Muita syitä MN:n erottamiseen omaksi yhtiökseen ovat mm. suurempi ketteryys strategisissa päätöksissä ja MN:n mahdollisen taloudellisen ahdingon rajaaminen vain kyseiseen liiketoimintaan sen sijaan, että paljon taloudellisesti vahvemman liiketoiminnan pitäisi subventoida MN:ää. Tällä tavalla MN:n heikko marginaali ja sumeat näkymät eivät enää painaisi koko Nokian arvostusta. Toisin sanoen osien summa erikseen olisi suurempi kuin yhdessä.

Entä synergiaedut nykytilanteessa?

  • Näen myynnissä hyvin vähän synergiaetuja, koska asiakkaat ostavat harvoin end2end-ratkaisuja.
  • Keskushallinnon osalta synergiaa luultavasti syntyy, mutta sen koko on alle 200 miljoonaa euroa vuodessa, johon kahden yrityksen tapauksessa ei luultavasti tarvitse lisätä kovin monta kymmentä miljoonaa, jos se kustannuksia hallitaan tiukalla kädellä.
  • Tutkimustoiminta puolestaan palvelee jokaista yksikköä, joten en ymmärrä miten vaikkapa NI:n liiketoimintatutkimus palvelee langattomia verkkoja. Bell Labsin perustutkimus (jos se todellakin tuottaa omistaja-arvoa eikä ole vain hienoa tiedettä) voitaneen esim. siirtää osaksi yhteisomistettua Nokia Technologisia (ks. alla) ja Bell Labsin liiketoimintaa suoraan koskeva soveltava tutkimus siirretään kahteen nyky-Nokiasta syntyvään yhtiöön.

Entä Nokian patentit, jotka liittyvät suurelta osin langattomiin teknologioihin?

Nokia Technologies voidaan myös yhtiöittää (mutta ei listata pörssiin) siten, että osa omistuksesta jää MN:lle. Nokian varsinaiset liiketoiminnot MN, NI ja CNS (jotka siis jakautuisivat kahdeksi yhtiöksi) voisivat jatkossa myydä uudet patentit Nokia Technologiesille halvalla ja sitten molemmat saada osinkoa sieltä. Näin MN:llä olisi myös turvallinen rahalähde tasapainottamaan tilannetta suhdannevaihteluissa, jossa yltäkylläisyyden vuosia seuraavat laihat vuodet.

2 tykkäystä