Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Voisiko BofA (Nokian puolesta) ostaa osakkeet lyhyen ajan kuluessa (päivän sisällä), n. 5 min. Tuosta kun laskee 15:30-15:35 palkit yhteen, niin tulee noin 500 000 osaketta. Eilen oli samanlainen kuvio n. 10 min myöhemmin, tosin kurssireaktio oli toisin päin.

Huomio muuten, että nyt osakkeet ostaa Bank of America, kun viime- ja edellisvuonna se oli BNP Paribas.

11 tykkäystä

Taitaa Usa:n markkinat avautua nyt poikkeuksellisesti klo 15.30, jolloin voluumi nousee sen vuoksi.

9 tykkäystä

Olet täysin oikeassa Nokian kannustinpolitiikasta. Itse miellän sen ansiottomaksi rahastuspolitiikaksi. En näe, että Nokian johto kunnioittaisi osakkeenomistajia lainkaan kuitatessaan edukseen tällaisia kannustinohjelmia. Moraalinen johto tunnustaisi epäonnistumisensa ja jättäisi nostamatta ansiottomia palkkio-ohjelmiaan. On selvää, että jo tämä itsessään vie uskottavuuden Nokian johtoon.

Itse irtauduin Nokiasta onnekseni viiden euron paremmalla puolella omistettuani sitä melkoisen suurella painolla jonkin aikaa sen jälkeen kun Lundmark ali aloittanut ja siivonnut pöydän Surin jäljiltä. Minulla oli vahva usko Lundmarkin tekemseen tuolloin. Tuolloin alkoikin lyhytaikainen positiiviselta näyttänyt kausi tekemisessä, sen näkyessä ilahduttavasti niin tuloksessa kun kurssikehityksessäkin.

Pitkään aikaan minulla ei monestakaan syystä ole ollut enää lainkaan uskoa Nokian tulevaisuuteen. Olen seurannut Nokian surullsta vajoamista katsomosta. Uskon, että Nokian aika oli ja meni. Tosiasioiden myöntäminen ei ole aina helppoa. Jos omistaisin Nokiaa, myisin osakkeeni vielä tälläkin kurssitasolla ja sijoittaisin varat muualle.

Itseäni on hämmästyttänyt, että kaikki tiedossani olevat analyytikot ovat olleet totaalisen väärässä analyyseissään jo ainakin 3-4 vuotta. On toki täysin ymmärrettävää, että piensijoittajat tukeutuvat heihin.

2 tykkäystä

Erkin ankkuriomistajille kenkää hallituksesta?

Vaikutusvaltainen osakerahoitusneuvonantaja ISS hylkää sijoittajaa edustavan Jacob Wallenbergin uudelleenvalinnan Ericssonin hallitukseen. ISS hylkää myös Industrivärdeniä edustavan Karl Åbergin valinnan Helena Stjernholmin tilalle. Näin kertoo Dagens Industri -lehti.
Neuvon taustalla on se, että molemmat henkilöt edustavat osakkeenomistajia, joilla on vahvasti äänivaltaisia A-osakkeita.

Ericsson

ISS vill peta Jacob Wallenberg ur Ericssons styrelse - Di (Finwire)

2024-03-20 13:15

Den inflytelserika aktierådgivaren ISS kommer att säga nej till omval av Investors representant Jacob Wallenberg i Ericssons styrelse. ISS kommer också att säga nej till att Karl Åberg, som företräder Industrivärden, väljs in som ersättare till Helena Stjernholm. Det erfar Dagens industri.

Bakgrunden till rådet är att båda personer företräder ägare med röststarka A-aktier. Detta är något som ISS tidigare haft invändningar emot och hotat med att föreslå nekad ansvarsfrihet för sådana styrelser. Man backade senare ifrån detta men bara delvis.

Enligt Di har ISS i ett brev till Svenskt Näringsliv skrivit att ”i praktiken tror vi att styrelseval är mer lämpligt som mekanism för ansvarsutkrävande för att lyfta farhågor kring användandet av ojämlik rösträtt”. Och nu ser man ut att göra en verklighet av hotet inför årsstämman den 3 april.

Investor och Industrivärden kontrollerar nästan 24 respektive 15 procent av rösterna i Ericsson, trots att deras kapitalandelar uppgår till knappt 8 respektive 2,6 procent.

Amerikanska institutionella investerare brukar i hög utsträckning följa ISS rekommendationer.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

4 tykkäystä

Mitenhän niiden äänet riittävät tuon torppaamiseen?

1 tykkäys

Vilpitön kysymys kaikille jotka puolustavat Lundmarkia parhaimpana toimitusjohtajana Nokialle: mikä on kohtuullinen aika saada Nokian osakekurssi nousuun ja luotua omistaja-arvoa? Onko se 5 vuotta, 10 vuotta vai ehkäpä 15 vuotta? Vai kenties hyvä yritys on se, mikä ratkaisee, ja kurssi on sivuseikka myös monen vuoden kuluttua aloitushetkestä… Suri sai hääriä kuusi vuotta, miten paljon aikaa on Lundmarkille annettava?

Muistutetaan samalla, että Nokian hallitus on se, joka toimitusjohtajan valitsee ja halutessaan irtisanoo. Jos Nokian suunta ei tyydytä, niin homma ei välttämättä radikaalisti muutu vain vaihtamalla toimitusjohtajaa, vaan muutosta haettaessa hallitukseen tarvitaan henkilövaihdoksia. Ja kuten tiedämme, hallituksen jäsenethän nimittää Nokian hallitus itse (mutta selvittelen pystyykö kuka tahansa osakkeenomistaja ilman minimiomistusta myös esittämään ehdokkaita). Yhtiökokous sen jälkeen hyväksyy hallituksen nimittämät henkilöt, koskapa vastaankaan ei voi äänestää, vain maksimissaan äänestää tyhjää symbolisena protestina.

Pääosin olen ollut strategiaan tyytyväinen (paitsi ESG-villitykseen) mutta sitten on MN, joka on valtava haaste. Olen ehdottanut sen yhtiöittämistä, mutta en ole siinä ehdoton: jos kulurakenne saadaan erittäin kevyeksi, ehkäpä siitä vielä saadaan riittävän hyvä bisnes huomioiden se, että sen tuotekehityksen kautta saataneen uusia lisensoitavia patentteja jatkossakin. NI ja Tech ovat vahvoja tukijalkoja ja toivottavasti CNS:ssä saataisin kannattavaa kasvua aikaiseksi.

Vaikka Lundmark on mielestäni tuonut merkittäviä parannuksia Nokiaan edeltäjäänsä verrattuna, kyse on siitä saisiko vaativampi yhdysvaltalainen toimitusjohtaja puristettua enemmän tulosta Nokia-koneesta ja jättäisi muodikkaan ESG-puolen vähemmälle huomiolle. Hallituksen omien ostojen määrän pienuus kielii myös siitä, että alhaista osakekurssia ei juuri hyödynnetä osakemäärän pienentämiseen ja ennen kaikkea pohjoisamerikkalaisten sijoittajien tarpeita ei ole huomioitu tietäen miten heikosti osingot palkitsevat heidät: hoitomaksu jokaisen osingonmaksukerran jokaiselle osakkeelle samalla kun Suomi lähdeverottaa 35 prosentin verran (verosopimuksen mukaan maksimivero on 15%) ja oikaisu on byrokraattinen prosessi. Mitä Nokia voisi tehdä on tehdä käänteissplitti osakemäärän pienentämiseksi ja palata vuosiosinkoon jolloinka USA:n sijoittajien kulukuorma pienenisi ilman että siitä olisi kenelläkään muulle mitään haittaa. Osinkoveroista olen kirjoittanut lisää Redditissä: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/17ye9fw/how_to_get_a_tax_refund_from_finland_if_you_have/

Osinkotilanne USA:n verovelvollisten näkökulmasta ja liian pienet omien osakkeiden ostot ovat esimerkkejä liian vähäisestä sijoittajafokuksesta Nokian hallituksessa.

1 tykkäys

Niin toimitusjohtajan tehtävä on saada tulos nousuun. Tässä asiassa Lundmark on onnistunut melko hyvin huomioiden muuttuvat ulkoiset tekijät. Pidemmällä aikavälillä tuloksen tulisi korreloida osakekurssin kanssa, ja lyhyemmällä aikavälillä ei välttämättä ihan suoraan näin mene. Uskaltaisin väittää että Nokian hinnoittelussa on ollut paljon mukana tätä puolta, eli kohonnut tulostaso (ja teknologian vahvistuminen) ei ole valunut osakekurssiin. Luottamus tulevaan ei ole siis palautunut. Mikäli myönteinen suorittaminen jatkuu, tulisi tämän myös tapahtua askel kerrallaan. Ehkäpä sijoittajan näkökulmasta se tapahtuu nousevan osingon ja/tai lisääntyvän omien osakkeiden ostojen myötä.

Summa summarum, Nokian liiketoiminta on pääosin tervehtynyt hyvällä tavalla (Toki MN puolella on kysyntäongelmia), markkinatilanne on tuonut vastatuulia ja varsinkin osakemarkkinat ovat olleet hyvin epäsuosiolliset - ja ihan ylipäätänsä Helsingin Pörssin osalta.

@Mustathmir, useat nämä sun ulostulot ovat nykyään sellaisia, mihin kukaan meistä foorumilla ei pysty vaikuttamaan, ja näin ei näe oikein tarpeellisena edes puida näitä asioita. Nämä samat asiat sitten pyörii toistuvasti - pyrin sanomaan tämän kunnioittavalla tavalla sillä näet paljon vaivaa asioiden eteen. Välillä tuntuu että juuri sinun kohdallasi Nokia -sijoittaminen ei ehkä ole se paras juttu.

42 tykkäystä

Viestini, joka 100-prosenttisesti koski Nokiaa eikä mielestäni ollut omiaan ketään loukkaamaan nähtiin näköjään tarpeelliseksi sensuroida pois. En uskoakseni ole koskaan aikaisemmin kysynyt yhdelläkään foorumilla mielipidettä siihen, miten paljon aikaa olisi toimitusjohtajalle olisi annettava omistaja-arvon saavuttamiselle, joten kyse ei objektiivisesti ottaen ollut toistosta. Mutta jos kriittiset kysymykset itsessään eivät sovi foorumiin, niin sehän olisi hyvä foorumin säännöissäkin mainita.

@Lexus Annoin viestillesi tykkäyksen siitä, että vastasit viestiini asiallisesti. En tiedä ketkä halusivat alkuperäisen viestini poistaa, ehkäpä joku haluaisi avautua kertomaan, miksi se oli epäsopiva julkaistavaksi. Tänään ei ainakaan ole ollut liian paljon viestejä, koska se oli perjantain kaikista viesteistä vasta kolmas.

Valitettavasti tämä tunne minulla on jo ollut monta vuotta eli Nokian omistaminen ei ole ollut mikään ilon aihe (entä muilla?) mutta toivoin, että toimitusjohtajan vaihdos auttaisi kampeamaan Nokian tuloksen ja kurssinkin suosta. Kuten olen aikaisemminkin todennut, Nokiasta irtaudun kun joko kurssi on noussut merkittävästi nykytasolta tai että syystä tai toisesta nousupotentiaalia ei ole alhaiseltakaan tasolta. Mutta kuten olen (näköjään monen kyllästymiseen asti) foorumilla ja Nokiallekin kirjoittanut, paljon on vielä tehtävissä omistaja-arvon luomisen näkökulmasta.

P.S. Viesti on englanniksi Redditissä.

10 tykkäystä
7 tykkäystä

Espoo, Finland – On 22 March 2024 Nokia Corporation (LEI: 549300A0JPRWG1KI7U06) has acquired its own shares (ISIN FI0009000681) as follows:

Trading venue (MIC Code) Number of shares Weighted average price / share, EUR*
XHEL 465,304 3.29
CEUX - -
BATE - -
AQEU - -
TQEX - -
Total 465,304 3.29
  • Rounded to two decimals
4 tykkäystä

Ericssonin näkemys 6G:n aikataulusta

“Ericsson believes the 6G specifications should be ready by end of 2028. This will allow for the introduction of the first commercial 6G systems to the market by 2030.” https://www.ericsson.com/en/blog/2024/3/6g-standardization-timeline-and-technology-principles

5 tykkäystä

Palaan hallituksen jäsenten valintaan. Ellen tulkitse tilannetta väärin, Nokia antoi vielä vuonna 2022 osakkeenomistajien äänestää kollektiivisesti hallituksen ehdokaslistaa vastaan, kun taas vuonna hallituksen valinta 2023 tämä muuttui yksittäisten ehdokkaiden valinnaksi, mutta vain mahdollisuudella äänestää puolesta tai tyhjää. Tähän päädyin kun vertasin ennakkoäänestysdokumentteja nettihaun avulla (hakusanat: Nokia advance voting form 2022/2023).

Vuonna 2023 yhtiökokouskutsussa sanottiin seuraavasti:

“Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle nimitysvaliokunnan suosituksesta, että yhtiön hallituksen jäseniksi toimikaudelle, joka päättyy seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä, valitaan seuraavat henkilöt kansainvälisen markkinakäytännön tapaan yksilövaalissa niin, että osakkeenomistajilla on mahdollisuus ottaa kantaa kuhunkin ehdokkaaseen erikseen:”

Tietääkö joku taustan tälle politiikkamuutokselle, joka hallinnointinäkökulmasta on merkittävä, mutta jonka osalta Nokia ei selittänyt miksi ei ole mahdollista äänestää ehdokkaita vastaan? Vai onko se vain niin, että koska ei ole vastaehdokkaita, niin ei voida äänestää vastaan?

Toisenlaiseen ratkaisuun on päädytty Nordeassa, jossa osakkeenomistajat voivat äänestää seuraavasti jokaisen yksittäisen ehdokkaan kohdalla: puolesta, vastaan, tyhjää ja ei äänestä.

1 tykkäys

Lainaus Nokia kokouskutsu hallituksen valinta.

Hallituksen jäsenet valitaan yksilövaalissa siten, että osakkeenomistajat voivat ottaa kantaa kuhunkin
ehdokkaaseen erikseen. Hallituksen jäseniksi valitaan yksilövaalissa osakeyhtiölain mukaisesti eniten
ääniä saaneet.

Lainaus Osakeyhtiölaki

Päätöksentekovaatimukset

26 §Enemmistöpäätös

Yhtiökokouksen päätökseksi tulee ehdotus, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, jollei tässä laissa säädetä toisin. Vaalissa tulee valituksi eniten ääniä saanut. Yhtiökokous voi ennen vaalia päättää, että valitaan se, joka saa yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla ja muu äänestys puheenjohtajan äänellä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Yhtiöjärjestyksen määräyksellä enemmistövaatimusta voidaan lieventää vain vaalien osalta

Kommenttini.Nokia noudattaa Suomen osakeyhtiölakia.Eniten ääniä saanut…Jne.Tämä Nokian viittaus osakeyhtiölakiin ollee täysin selvä. Mitä Nordea noudattaa, se ei heidän esityslistastaan yhtiökokoukselle selvinnyt.Oletettavasti sama periaate.

4 tykkäystä

Onko Nokiassa näin menetelty ja jos ei, tuleeko hallitusehdokas valituksi vai ei, jos ehdokkaita on yhtä paljon kuin täytettäviä hallituspaikkoja, vaikka ehdokas saisi esim. 1/3 kyllä-ääniä ja loput äänistä on tyhjiä?

Tiedän, että määräenemmistöpäätöksiä edellyttävissä äänestyksissä tyhjää äänestäminen on verrattavissa vastaan äänestämiseen, mutta hallituksen valintahan ei ole sellainen tilanne. Tiedän myös, että Nokia tietää etukäteen, että sillä on riittävä tuki päätöksilleen, koskapa niin moni ulkomaalainen omistaja on edustettuna vain välillisesti esim. Nordean kautta kuten palstallakin on todettu.

13 tykkäystä

Miksi edes kaivella tällaisia asioita? Ei piensijoittaja pysty vaikuttamaan - eikä foorumi pysty edes kollektiivisesti, ja Nokia taatusti noudattaa lainsäädäntöä. Vinkkinä, ei kannata tuhlata energiaa tällaiseen.

15 tykkäystä

Pystyykö piensijoittaja vaikuttamaan Nokian kauppoihin tai teknologiaan, mutta kuitenkin niitä asioita täällä käsitellään?

Yksi motiivi on selitttää USA:n pienisjoittajille esim. Yahoo- ja Reddit-foorumeilla, miksi hallituksen valinnassa ei pysty äänestämään vastaan. Asia on minulle epäselvä ja ymmärrettävästi vielä enemmän muille kuin suomalaisille. Nokian heikko kurssikehitys on antanut joillekin kuvan siitä, että Nokiassa ei käytännössä ole tulosvastuuta, mitä Nokian hallituksen valintakäytäntö ei ainakaan auta hälventämään. Nokian pitäisi itse huomioida mielikuva-asiat paremmin, jottei esim. minun tarvitse yrittää muunmaalaisia piensijoittajia valistaa. Nordealla siis sijoittajat pääsevät änestämään myös ehdokkaita vastaan: https://www.nordea.com/en/doc/form-for-advance-voting-and-notification-of-participation-0.pdf

3 tykkäystä

Teknologialla ja kaupoilla on kuitenkin vaikutusta siihen että kannattaako yhtiöön sijoittaa.

Mutta se että täällä pohditaan yhtiökokouksen äänestämiskäytäntöä ja hieman kyseenalaistetaan Nokian käytäntöjä, ikäänkuin tässäkin olisi jotain mystisen salaperäistä… ei näillä ole merkitystä sijoittajalle.

En ainakaan itse halua että täällä foorumissa aletaan jauhamaan tällaista kohtuullisen epäolennaista. Ei palvele ketään.

@Mustathmir , et selkeästi ymmärrä ongelmaa taustalla - ja sillä ei ole mitään tekemistä kriittisyyden kanssa. Mielestäni tämä tämäpäiväinen on hyvä esimerkki sen epäolennaisuuden vuoksi… mutta en itse jauha asiasta enempää. :+1:

20 tykkäystä

Yrityksen hallinnolla, sen johdolla ja kulttuurilla on merkittävä vaikutus yrityksen menestymiselle. Vai väitätkö toisin?

Mutta huomaan, että minusta tällä foorumilla on tulossa persona non grata, samalla kun esim. Redditissä kirjoituksiani arvostetaan tasapainoisina ja rehellisinä, jotka huomioivat uutisten lisäksi niin Nokian itsensä hyvät ja huonot puolet.

Odotan siis viestieni poistamista, kuten jo on tullut tavaksi sen sijaan, että foorumi olisi avoin kaikille kirjoittaa asiallisesti myös Nokiaan liittyvistä ongelmista.

3 tykkäystä

Yhtiöjärjestyksessä usein mainitaan hallituksen jäsenten määrä tai esimerkiksi 5-7, jolloin sinne pitää valita sen verran jäseniä. Jos on vaihteluväli, niin yhtiökokous päättää ensin jäsenten määrän ja sitten valitaan jäsenet. Mikäli ehdokkaita on saman verran kuin täytettäviä hallituspaikkoja, niin eipä silloin voi valita.