Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Markkinan nelinkertaistumimen seuraavan 8 vuoden aikana on täysin ristiriitainen esim Dell’Oron, Nokian, Ericssonin jne näkymien kanssa. Jos lähivuosina markkina pikemminkin supistuu ei se sen jälkeen muutamassa vuodessa nelinkertaistu. Kaikki merkit viittaa siihen että 6G investointi tulee pitkälti noudattamaan 5G vastaavaa ja CAGR:t vaihtelee nollan molemmin puolin

2 tykkäystä

Numerot näyttävät ristiriitaisilta, mutta ajurit ja trendikasvu (potentiaalin kasvu) ovat hyvin linjassa. Ehkä kysymys onkin että kumpaan uskoo ja mikä on sijoitushorisontti?

1 tykkäys
1 tykkäys

5G ei tuo kasvua merkittävästi - tai sitä ei täysin vielä tiedetä, sillä se on riippuvainen privapuolesta.

Mutta 6G, kyllähän siinä on oltava tukiasemia paljon enemmän kuin 5G aikakaudella - koska taajuudet tulevat olemaan korkeammat ja näin kantavuus lyhyempi. Ymmärrän että tämä on operaattorinäkökulmasta haastava asia, sillä 6G:n pitäisi tuoda uusia merkittäviä tulovirtoja. Onhan tämä mahdollista että siihen mennessä ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän verkon käytöstä. Ja tämä toteutuu mikäli 6G tuo jotain uutta - tästä olen vähintään toiveikas ja samalla realisti.

3 tykkäystä

Jotta koko kuva tulisi näkyviin, todettakoon, että jos yhdistämme kahden kolmivuotisen palkinto-ohjelman menetetyt kannustinosuudet, voimme nähdä Lundmarkilta jääneen saamatta viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa euroa (1 605 736 + 7 441 283) osakekurssin heikon kehityksen vuoksi.

1 tykkäys

Amy joined Nokia in 2022 and has been key to renewing the company’s people services and employee experience. “Nokia today announces that its Chief People Officer, Amy Hanlon-Rodemich, will leave the company and step down from its Group Leadership Team. A recruitment process will begin immediately for her successor and Amy will retain an advisory role during her notice period.

Amy joined Nokia in 2022 and has been key to renewing the company’s people services and employee experience. “This has been a difficult decision for me to take. I’ve enjoyed my time at Nokia and am looking forward to the next chapter in my career. I wish everyone at Nokia continued success,” commented Amy. “I would like to thank Amy for her contributions to Nokia and leadership of the People organisation. I wish her all the best with her future endeavours,” said Pekka Lundmark, President and CEO of Nokia. Lorna Gibb, Vice President, Labor & Employment, will assume the role of interim Chief People Officer for Nokia as the search commences.

Onko tietoa/arvailuja miksi työsuhde jäi vain parin vuoden mittaiseksi?

Kauppalehden uutisista:
“Société Générale lopettaa Nokian seurannan”

Lopettavat samalla myös Koneen seurannan, joten
tähän ei liittyne mitään Nokiaan liittyvää dramatiikkaa.

4 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen kaupallinen ilmoitus eli mainos Nokialta. Lue ja lisää yleissivistystäsi, esim. että 80 % verkkoliikenteestä on jo videota, ja siitä puolet koneiden välisiä videoita.

9 tykkäystä
1 tykkäys

Ihan mielenkiintoista mutta Nokian tulojen kannalta varsin neutraalia kun 5G kasvaa ja 4G taantuu.

Maailmanlaajuisten RAN-tulojen ennustetaan laskevan 1 prosentin vuosivauhdilla seuraavien viiden vuoden aikana (2024-28). https://www.delloro.com/news/ran-decline-to-extend-beyond-2023/

2 tykkäystä

Myös 5G tukiasemia piti olla paljon enemmän ja ihan samasta syystä.
Tuo väite lyhyemmästä kantamasta pitäisi paikkaansa vain jos 6G tehtäisiin samalaisilla radioilla/aktiiviantenneilla kuin 5G.

6G eniten käyttöön tulevat uudet taajuudet tulee alueelle noin 7-12 GHz. Tuon 7 GHz aallonpituus on puolet 3.5 GHz verrattuna eli muös 7GHz antennielementin pituus on puolet 3.5 GHz verrattuna. 7GHz radioon/aktiiviantenniin mahtuu neljä kertaa enemmän antennielementtejä samankokoiseen 5G 3.5 GHz aktiiviantenniin verrattuna. Antennielementtejä lisäämällä voidaan kompensoida tuota korkeamman taajuuden kantamaa ja 6G radiot voidaan ottaa käyttöön nykyisillä 4G/5G tukiasemasaiteilla. Näin tehtiin 5G osalta ja 5G 3.5 GHz radiot on samoilla saiteilla 4G 1.8 GHz radioiden kanssa samalla peitolla - eikä niitä 5G tukiasemia ole enempää kuin 4G tukiasemia.

edit. mmW taajuudet/radiot on mahdollisia jo tänä päivänä 5G ssä. Aika hiljaista on ollut, enkä oikein keksi syytä miksi tämä juurikaan muuttuisi 6G myötä. Tuolla noin 7GHz taajuusalueella saa nykyisiä saitteja hyödyntämällä tarvittavan määrän lisäkapasiteettia paljon helpommin ja paljon tehokkaamminen.

Tuo kuva alempana pätee vain jos antennielementtien määrä ei kasva. Massiivi MIMOn idea on antennielementtien ja lähetin/vastaanottimien määrän kasvattaminen taajuuden kasvaessa.

4 tykkäystä

5G toimii tosiaan pääosin samoilla taajuuksilla kuin 4G, kun mid-band ratkaisee (2,5 GHz - 4,0 GHz) ja high-band on aika harvoissa paikoissa irti.

Mutta mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä tapahtuu radioiden ja antennien suhteen. Oon kyllä yllättynyt mikäli 6G ei mennä reilummin mmWave taajuuksiin (ja siihen siis perustuu näkemykseni useammasta tukiasemasta)… mutta en missään nimessä ole asiantuntija tässä, ainoastaan valveutunut lukija.

Edit: Mikäli mennään vain eteenpäin 7-12 GHz taajuuksiin, olisi se “potentiaalisesti vähän tylsää”. Paljon mikään ei muuttuisi, ja 6G olisi… ääh hieman pettymys. Sehän tässä varmaan se riski on, pitäisi löyttää tähän touhuun uusi näkökulma.

11 tykkäystä

6G lunastaa ne lupaukset joihin 5G ei koskaan kyennyt, sekä paljon niitä jotka on nyt viime aikoina nousseet esille. Paikannus ulkona 1m tarkkuus, sisällä 10cm, tuo todella paljon sovellutusmahdollisuuksia, liikenteessä, kauppakeskuksissa, tehtaassa tai kiinteistössä jokaisen laitteen ja ihmisen paikannus tarkasti. Hologrammipuhelut, eli virtuaalinen läsnäolo, esim työmatkalta toisella puolella maapalloa voit käydä virtuaalisesti kertomassa lapsille iltasadun kotona, Tekoäly reaaliajassa joka paikkaan, Meta, 8k videota ilman pullonkauloja, yms. 5G:n yhteydessä visioitiin paikannukseen perustuvia mainospalveluita, juuri metrilleen mainoksesta maksaneen ravintola oven kohdalla kävellessä saat sinulle henkilökohtaisesti personoidun mainoksen oven näyttöön, tai puhelimeesi ja samalla tarjous. Google kartassa näet nyt suunnilleen rakennuksen tarkkuudella asioita, 6G:llä metrin tarkkuudella. Hotelliesittelyt virtuaalisena, taidemuseokierros joka taulun kohdalla saat esittelyn, tai uuden rakennettavan asunnon tai asuinympäristön läpi kävely ennen rakentamista, vaatii paljon dataa. Itse olen nähnyt 360astetta ympärillä olevaa suuren resoluution näyttöä korkeus 3m(Siis huone jossa kaikki pinnat peitetty korkearesoluution näytöillä ilman näkyviä saumoja), live kuvan tuonti siihen mistä tahansa maapallolta, voit kävellä Manhattanilla, tuohon ei 5G kapasiteetti riitä mutta 6G riittää, reaaliaikaiseen kuvaan korkealla resoluutiolla. Sovelluksina oli vasta asunnon sisustan ennakkokatselu ennen rakentamista, sekä ampumisen(Virtuaalinen kriisitilanne, aseissa laser ja osumapisteiden tunnistus) ja itsepuolustuksen koulutus etänä poliiseille, pystyi simuloimaan valtavan määrän esimerkkitilanteita koulutukseen, rakentelematta jotain pahvikulisseja ja tai paperi-piirustuksia tilanteesta. Sekin esineiden internet ja IoT jotka piti tulla jo 5G:ssä mutta ei tullut, tulee 6G:ssä. Uudet palvelut avautuu sitten vasta kun homma on käytössä, mutta Pekka on noita usein avannut esityksissään. Useita kymmeniä sovellusalueita joihin 4G/5G ei ole kyennyt tai on jouduttu toteuttamana puutteellisena. Muuta ongelmaahan ei ole kuin että itse verkkolaitteen myynnillä ei elä 6G:llä myöskään, Nokin pitäisi löytää joku sovellusalue tai verkon lisäominaisuus jolla päästä kasvuun kiinni.

11 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen tuo laitteiden välisen videoliikenteen osuus. Tämänkaltaiset havainnot tukevat hyvin konkreettisesti tiedonsiirron ja ylärivin kasvuennusteita. Eri asia sitten että kuka sillä tekee rahaa, mutta ainakin markkina kasvaa ja se on yleensä hyvä asia.

8 tykkäystä

Itse uskon, että G vaikutus häviää pikkuhiljaa. Lähes kaikki mitä maalailet olisi jo tehtävissä 5G lläkin. Eli ne lunastamattomat lupaukset ei ole enää radioteknologiasta kiinni vaan sen juus keissin tarpeellisuudesta. Olen seurannut tätä ”seuraava G mahdollistaa” keskustelua 3G ajoilta alkaen. Se, että jokin on mahdollista ei tarkoita sitä että se otetaan laajalti käyttöön.

20 tykkäystä
8 tykkäystä

In the RAN sector, the share of the top five vendors – Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE and Samsung – shrank just 0.5% between 2021 and 2022, to 94.6%, according to a detailed report from Omdia (a Light Reading sister company) published last year. This others’ share of 5.4% equated to revenues of just $2.4 billion (excluding services), split between numerous companies that gave up specializing, and expanded their product portfolios, as the RAN market shrank. Total market revenues dropped 11% between 2022 and 2023, to about $40 billion. Maintaining sales at $2.4 billion would have required market share growth to 6%. And this year, Omdia forecasts a decline in RAN sales of between 4% and 6%. Unsurprisingly, the “upcoming vendors” cited by Omdia are in bad shape. Less certain are the fortunes of privately owned Mavenir, which has enjoyed a degree of success in the market for core network products. But Laurent Leboucher, the group chief technology officer of Orange, explicitly named Mavenir when he recently said it was “not clear” how smaller vendors could be a part of open RAN initiatives.

The RAN market was previously unable to sustain more than a handful of suppliers, losing names such as Alcatel, Lucent, Motorola and Nortel in several rounds of merger activity. It now appears ripe for consolidation once again. Nor, in the context of technology globalization, would it look unusual with fewer players. Telcos regularly deal with only three big public clouds and two smartphone operating systems. The chips in their most advanced basestations are manufactured by just a couple of Asian foundries. The obsession with bringing a multiplicity of suppliers into the RAN seems bizarre. Telcos wanted to drive down prices, and lower their costs, by introducing new competitors. Yet there is scant evidence within the financial results of Ericsson and Nokia that telcos are being gouged. The gross margin at Ericsson’s mobile networks business fell by 7.4 percentage points between 2021 and 2023, to 39.8%, and is at its lowest level in six years.

For European operators keen to have supplier choice in their own backyard, a further weakening of the most trusted vendors could backfire. Between them, Ericsson and Nokia have outlined plans for up to 23,000 job cuts since early 2023, about 12% of the combined total for 2022. Restructuring at Nokia has already given each business group more autonomy and independence from the rest of the organization. There is speculation this could precede a spin-off or sale of mobile infrastructure assets to a US investor, and the subsequent relocation of the mobile networks business group to North America.

11 tykkäystä

Huawei porskuttaa ja uusiutuu…
Sanktioitu ja rajoitettu firma on kyllä yllättävän vahva kun vertaa Noksuun tai Ericssonin.

Firma saanee hintaetua Kiinassa operoidessaan, mutta lännen parivaljakon taaperrusta seuratessa - jotain sisäänrakennettua heikkoutta heidän toiminnoissaan selvästi on oltava siellä mobiiliverkoissa ainakin.
Liian tehoton R&D, tai liian kallis yksikkökustannus tuottavuuteen nähden? Vai ei hyödynnetä edullisempaa kustannustasoa siellä missä voitaisiin?

Teknologia | Kiinalainen Huawei kaksinkertaisti tuloksensa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta: https://www.hs.fi/talous/art-2000010327363.html

11 tykkäystä

Oliskohan tuon raportin julkaisu vähän niinkuin itänaapurin pressanvaalien
tuloksen julkaisu?
Kaikki mene ennustusten mukaan…

6 tykkäystä

Ei ole tietoa, mutta kun väliaikainen korvaaja tulee lakiosastolta niin olisikohan käynnissä olevissa irtisanomisissa ollut jotain joka ei mennyt suunnitelmien mukaan.

3 tykkäystä