Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Commenting on a potential investor reaction to Nokia’s print, UBS analysts said although the performance excluding the Technologies segment remains sluggish, “improving trend and reiterated guidance might somewhat bring some relief today,” they wrote.

In contrast, analysts at Jefferies believe the market “is likely to be more focused on the uncertain outlook in Mobile Networks” rather than encouraging signs in the company’s Technologies and Network Infrastructure units.


The US bank JPMorgan has left Nokia’s rating at “neutral” according to quarterly figures with a price target of 4 euros. The telecommunications industry supplier’s sales missed its forecast and the consensus estimate, wrote analyst Sandeep Deshpande in an initial reaction on Thursday. The key results, however, were better than expected.

The analysis house Jefferies has left the rating for Nokia at “Hold” according to figures for the first quarter with a price target of 3.50 euros. The network equipment manufacturer’s sales missed its estimate, wrote analyst Janardan Menon in an initial comment on Thursday. The reason for this is weak revenues in the mobile communications equipment division, particularly in North America and India. However, the gross margin significantly exceeded its forecast and market expectations.

The major Swiss bank UBS has left the rating for Nokia at “neutral” according to numbers with a price target of 3.60 euros. The first quarter was slightly above expectations, wrote analyst Francois-Xavier Bouvignies in a study available on Thursday. However, the outlook has remained unchanged, and so the analyst consensus is likely to change only slightly.

11 tykkäystä

On ehkä väärä päivä pohtia, minkälainen omakuva Nokialla on. Nettisivujen ensimmäisenä aukeava sivu näytti äsken tältä:

1 tykkäys

Oleellisinta omasta mielestäni on Ericssonin ja Nokian liikevaihdon vertailu. Ja kun vertailee q1/2023 vs. q1/2024 muutosta poistamalla luvuista nokian teknon ja ericssonin ipr tuotot sekä sen 1.9 mrd kertalaakin, on vertailu nokian kannalta aika karu.

Ericsson: -19,5% (60 mrd sek → 48,3 mrd sek)
Nokia: -30.4% (5620 m eur → 3910 meur)

Jos nyt tässä tabletilla räknäsin edes sinne päin. Voiko joku tarkistaa? Tällä trendillä kyllä hukka perii ja siten lundmarkin onkin odotettava tähän “tasoitusta” loppuvuonna. Mutta toteutuuko?
Kyllähän AT&T kuvio näkyy varmaankin luvuissa jo nyt ihan globaalisti. Miten sitten H2, jolloin sen varsinaisesti pitäisi vaikuttaa. Ja sitä paitsi, ericsson puhui rapsassaan amerikan diileistä monikossa…

2 tykkäystä

Eikös sitten ole myös Vodafone Idea (Intia), joka on kait velkaa Nokialle n. 300 m€. Luulin jo, että Ericssonin “comercial dispute” -kertatuotto olisi ollut tuo Vodafone Idean vastaava suoritus Ericssonille, mutta tiedä sitten. Sitä en sitten tiedä, näkyykö velan maksu vertailukelpoisessa liikevoitossa, vai raportoidussa. Ainakin Ericssonin kertatuotto näkyi “excluding restructuring charges” tuloksessa.

Ilmeisesti Vodafone Idea on myös neuvottelemassa laitetoimittajien kanssa 5G/4G-verkon laajennuksista/investoinneista.

7 tykkäystä

Taisi olla suht odotettu tulos. Enterprise ehkä pieni pettymys, odotuksissa reipasta kasvua ja myynti sielläkin 21% alaspäin.

8 tykkäystä

Se on täysin riippuvainen siitä miten velka on kirjattu. Jos se olisi kirjattu luottotappiohin. niin silloin se näkyisi tuloksessa. Jos se on keikkunut myyntisaamisissa, niin silloin se näkyy kassassa vähentäen myyntisaamisia, eikä tulosvaikutusta ole.

1 tykkäys

…Interest and financing costs in fiscal Q3 2024 (ending 31 December 2023) were up 3.3 per cent to IDR64.9 billion ($782.2 million), representing a staggering 60.8 per cent of total revenue, which was flat at INR106.7 billion…

Paljonko itse sijoittaisit tähän? Tarve taitaa olla luokkaa 10 mrd USD. Aika ihme jos näitä sijoittajia löytyisi - ellei sitten Vientitakuulaitos tai mikä se oli?

2 tykkäystä

Ilmeisesti USA:n “Clean networks” vaatimusten vuoksi Nokia on ajamassa alas yhteistyötään pitkäaikaisen Kiinalaisen valmistuskumppanin Foxconnin kanssa. Viimeisin kuukausien aikana Nokia on vähentänyt tilauksiaan Foxconnilta, Nikkei Asia lähteen mukaan.

21 tykkäystä

Juha Variksen hyvin lyhyt tviittiketju Nokiasta ja Erkistä. :slight_smile:

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1781196829549334686

26 tykkäystä

Nokia itsehän on määritellyt itselleen nettokassatavoitteensa joka on 10-15% liikevaihdosta. Viime vuoden lopussa nettokassa oli 19% ja q1 2024 lopussa se oli 23% viime vuoden myynnillä ja oletettavasti vielä korkeampi tämän vuoden alemmalla liikevaihdolla. Toki osingonmaksu, (vähäiset) omien osakkeiden ostot ja toiminnan uudelleenjärjestely vaikuttavat myös nettokassaan. Ohjeistus on “vertailukelpoinen liikevoitto on 2,3–2,9 miljardia euroa ja vapaakassavirta 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta” josta keskipisteiden mukaan laskettuna tänä vuonna Nokian kassa vahvistuisi 1 170 miljoonaa kun osinkoihin olisi menossa loppuvuoden aikana (0,04 + 0,03 + 0,03 = 0,1 euroa x 5 600 milj osaketta) 560 miljoonaa, omien ostoihin vielä vajaat 300 miljoonaa ja uudelleenjärjestelyihin vajaat 550 miljoonaa (koska oletettavasti osa jo maksettu) eli yhteensä 1 410 miljoonaa mikä voisi merkitä tänä vuonna nettokassan pienenemistä nykytasolta 5 137 milj. hiukan alle viiden miljardin eli Nokian nettokassatavoitteen mukaan Nokia pysyisi selkeän ylikapitalisoituna.

Onko osakkeenomistajien edun mukaista, ettei Nokian edullisia osakkeita osteta suuremmassa määrin pois markkinoilta vai ajatteleeko Nokian johto, että nykykurssi on hyvä eikä Nokia ole aliarvostettu?

Jos osakekurssi ei Nokian hallituksen mielestä ole aliarvostettu ja omien osakkeiden ostoja ei siksi haluta lisätä, miksi osinko jätettiin niinkin alhaiselle tasolle?

11 tykkäystä

Aten tekemä yhtiöraportti Q1-julkkarien jälkeen. :slight_smile:

Nokian verkkoliiketoiminnoissa nähtiin alkuvuodesta vielä odotuksia syvempi pudotus, mutta kertaluonteisten patenttituottojen ansiosta tulos ja kassavirta olivat absoluuttisesti hyvällä tasolla. Nokian odotuksissa on edelleen verkkoliiketoimintojen merkittävä elpyminen loppuvuodesta, josta Verkkoinfrastruktuurin vahvistuvan tilauskannan muodossa on jo konkreettisia todisteita. Matkapuhelinverkkojen kehityksen yllä on nähdäksemme vielä enemmän epävarmuutta, ja yksikön lähivuosien vaisut tulosnäkymät jarruttavat näkemyksemme mukaan Nokian osakkeen matalan arvostuksen korjaantumista.

Rapsasta lainattua:

Tase selvästi ylikapitalisoitunut

Patenttituottojen sekä vapautuneen käyttöpääoman ansiosta Q1:n kassavirta (955 MEUR) oli erittäin hyvällä tasolla, mutta ennallaan pysyneen kassavirtaohjeistuksen valossa tilanne ei ole loppuvuodesta enää näin ruusuinen.

Vahvan kassavirran myötä Nokian nettokassa oli vahvistunut Q1:n loppuun mennessä 5,1 miljardiin euroon, mikä vastaa noin 24 % vuoden 2024 liikevaihtoennusteesta (tavoite 10-15 % lv:sta). Tase on siis selvästi ylikapitalisoitunut, ja mielestämme ylimääräistä pääomaa olisi syytä palauttaa vauhdikkaammin takaisin omistajille. Yhtiöllä on käynnissä kaksivuotinen 600 MEUR:n omien osakkeiden takaisinosto-ohjelma, mutta suhteessa suureen kassaan ja yhtiön tavoitteissa edelleen paranevaan kassavirtaan tämä ei mitenkään riitä palauttamaan nettokassaa tavoitetasolle.

10 tykkäystä

JPM ei muutoksia, mutta odotuksia piristymisestä Q4 mennessä. Pidä ja 4,00 € target.

NEW YORK (dpa-AFX Analyzer) - The US bank JPMorgan has left Nokia’s rating at “neutral” with a price target of 4 euros as part of a revision of its valuation model. If the currently improving order situation is reflected in positive sales dynamics in the second half of the year, the telecommunications industry supplier could return to growth in some business areas by the fourth quarter, wrote analyst Sandeep Deshpande in a study available on Friday.

14 tykkäystä

Niin tällä hetkellä kassaa on yli tarpeen.Katsoin kaksi edellistä vuotta Nordean analyysin kassavirtalaskelmasta vuonna 2022 käyttöpääomaa sitoutui 1843 ja vuonna 2023 1282 miljoonaa.Jos Lundmark näkee tulevaisuuden oikein, niin on oletettavaa,että tilaukset sitovat myös käyttöpääomaa.Eli 5,1 miljardin kassa on hyvä olla olemassa puskurina.
Vaikka Nokia on itse kertonut sopivan kassan määrän,niin esimerkiksi vuonna 2022 olisi kassa huvennut melkoisesti, jos oltaisiin 10% tasossa liikevaihdosta.
Oletettavasti Nokian johto miettii kassaa monelta taholta.Tilaukset syövät kassaa,se lienee varmaa.
Nordean suositus muuten oli pidä tavoite 3,7euroa.Päivitys tänään.

8 tykkäystä

Hyviä pointteja, epävarmana aikana on myös halukkuutta/ tarvetta pitää suurempaa kassaa.

Valitettavasti myös AT&T ja Ericsson -kauppa saattoi hieman muuttaa dynamiikkaa. Jos vastaavia suuria kilpailutuksia on edessä ja menestymiseen on realistiset mahdollisuudet (eli Nokian osuus verkosta on lähempänä 50 % - nyt oli 35 %), Nokia varmasti myös kilpailee. Tämä tarkoittaa käyttöpääoman sitoutumista tavalla jota ei ehkä aiemmin ole ollut. Ericssonit rahkeet toisaalta alkavat olla muutamaksi vuodeksi heikohkot ilman pääomaruisketta.

Kaikesta huolimatta odotan itse että Nokia voisi muuutaman miljardin purkaa kassaa seuraavan muutaman vuoden aikana.

16 tykkäystä

Nokiaa kun on toistakymmentä vuotta seurannut, niin ei tätä touhua voi vieläkään ymmärtää.

Hieman poimintoja Nokian kassasta, arvostuksesta ja kassavirrasta:

Nokian nettokassa on eilisen raportin mukaan +5,1 miljardia euroa!
Inderesin yhtiösivulla yhtiön markkina-arvo - yritysarvo on +2,82 miljardia. Sama analyysissä. Eli Inderesin mukaan nyt Q1 lopusta vuoden loppuun mennessä Nokia kadottaa rahaa 2,28 miljardia?

Suomessa kaikki on tunnetusti hieman pienempää kuin Amerikassa. Maailman sijoitusvarallisuudesta iso osa on USA pääomaa, joten olisi ihan hyvä tietää mitä USA sijoittajat asioista miettivät. Luin sen aiemmin linkatun Seeking Alphan artikkelin Nokiasta. Kirjoittaja siinä valitteli, että Nokia on aika heikko yritys, kun luottoluokituskin on vain juuri ja juuri investment grade. Siis USA sijoittajan näkökulmasta Nokian rahoitus/talous on varoitusmerkki, kun nettokassa on vain yli 5 miljardia?!
Vertailun vuoksi kävin katselemassa Inderesin yhtiövertailua. Nokian nettokassa on ylivoimaisesti Helsingin pörssin suurin!

Nokia ehti aloittaa kvartaaliosingot 2019 ja kuinka ollakkaan ajauduttiin ongelmiin kassan kanssa ja homma laitettiin jäihin melkein heti aloittamisen jälkeen.
Korona-aikana oli kovaa kysyntää ja Nokia itsekin hankki toimitusketjuhaasteiden aikana itselleen tavaraa niin, että varmasti olisi mitä toimittaa. No nyt tiedetään miten kävi ja bull whip löi näpeille, kun koko toimitusketju oli saatu täytettyä ja sitten kaikki rupesivat purkamaan varastoja.

2023 Nokia ymmärsi kommentoida omaa suunnitelmaansa nettokassan suhteen: jatkossa nettokassa 10-15 % liikevaihdosta. Liikevaihto on jossain määrin ennustettava, että vaikka käytettäisiin ylärajaa, niin nettokassa olisi jatkossa noin 3,5 miljardia.

Akateemikot voivat toistella, että se on ihan se ja sama onko rahat yhtiön tilillä vai onko yhtiö maksanut rahat omistajien tilille. JOS yhtiöön ja sen hallitukseen/johtoon voisi luottaa, niin näinhän se olisi.
Mielestäni on ihan relevantti kysymys, että arvostetaanko Nokiaa ‘oikein’ huomioiden yli viiden miljardin nettokassa?
Kuvitellaan että Nokia palauttaa omistajille 5,1 miljardia euroa, jonka jälkeen yritysarvo = markkina-arvo = 13 miljardia vs teknologiayksikkö tekee vuosittain ~1 miljardia tulosta ja päälle Network Infrastructure ~1 miljardi liikevoittoa + mitä tahansa Mobile Networks tuleekaan tekemään.

Ensin rahat sitoutuivat varastoihin, sitten rahat sitoutuivat Intian toimituksiin. Nyt varastoja on purettu ja Intiasta alkaa tulla kassavirtaa, niin pelätään että kassavirta menee uudelleen järjestelyihin.
Samaan aikaan yhtiö ilmoitti tavoitteen nettokassan suhteen, mutta ei toimi sen mukaisesti.
Moni varmaan pelkää että raha sitoutuu taas heikkojen maksuehtojen sopimuksiin kuten Intiassa tai vrt AT&T, jossa Nokia toimittaa tavaraa ja saa rahat sitten vasta joskus. Sen lisäksi moni varmaan pelkää johdon haaskaavan rahat hölmöihin yritysostoihin yrittäessään kasvattaa liiketoimintaa epäorgaanisesti vrt Ericsson maksoi 6,2 miljardia USD Vonagesta vastikään!

23 tykkäystä

Poiminta Nordnetista.

Handelsbanken upprepar köp och outperform på kort respektive lång sikt för telekombolaget Nokia. Det framgår av en analys.

“Vi förväntar oss fortsatta diskussioner avseende strukturåtgärder (främst kopplade till Mobile Networks) och strategier som förbättrar kassaflödet, vilket borde öka intresset för denna underägda och lågt värderade aktie”, skriver SHB.

Kepler upprepar behåll och höjer riktkursen till 3,4 euro (3,3). Analyshuset uppger att prognosen för helåret ser utmanande ut.

“Även om Nokia inledde året mycket svagt (den jämförbara försäljningen minskade med 19 procent i Q1), ser helårsprognosen (med en låg ensiffrig jämförbar försäljningsminskning i mitten av det guidade spannet) utmanande ut, vilket kräver att hastigheten ökar snabbt inom både mobilnät och nätinfrastruktur”, skriver Kepler.

Aktien stiger 2 procent till 38,20 kronor på Stockholmsbörsen.


Ja Citygroup 2,70 € → 2,90 €

https://x.com/zijoittaja/status/1781229307362157039

8 tykkäystä

NOKIA : Sell rating from Barclays

April 19, 2024 at 05:57 am EDT

Share

In his latest research note, analyst Joseph Zhou confirms his negative recommendation. The broker Barclays is keeping its Sell rating. The target price continues to be set at EUR 3

7 tykkäystä

Upeaa työtä @JuhaVaris (ei taida mennä kehut tätä kautta perille?).

Ei silti saa säikytellä. Nokian ja Ericssonin keskinäinen vertailu vääristyy, kun skaalat ovat eri. Liikevaihdossa ja liikevoitossa kaaviot alkavat eri luvusta ja päättyvät eri lukuun.

Voi kun tämän tarkastelun saisi muodossa, jossa kummankin liikevaihto olisikin samassa kaaviossa, ja sama liikevoiton osalta. Alimmassa eli yritysarvokaaviossa näin jo onkin. Eikä haittaa, jos kaavio alkaisi aina nollasta. Tulisi esimerkiksi Erkin ylivoima 2014 - 2015 kunnolla esille.

Ja entäs kummankin yritysarvon kehityksen suhteutus pörssikurssin kehitykseen. Se vasta mielenkiintoista olisikin!

Kiitos jo etukäteen, jos joku osaa ja viitsii tällaisia käppyröitä väsätä. Juurikilla ei aineistoa eikä osaamista. Halu saada tälläinen vertailu kehyksiin seinälle silti olisi.

8 tykkäystä
5 tykkäystä

Väsäsin tuoreimpaan raporttiin vähän uutta grafiikkaa verkkoliiketoimintojen osalta:

Vaikka omat ennusteet ovat käytännössä kasvun ja kannattavuuden osalta Nokian ohjeistuksen alalaidan tuntumassa, vaatii sen toteutuminen kyllä kovaa käännettä tulevina neljänneksinä. Verkkoinfran puolella käänteestä on jo mielestäni enemmän konkretiaa vahvistuvan tilauskannan muodossa, mutta Matkapuhelinverkoissa elpyminen tuntuu olevan vielä enemmän sen toiveen varassa, että korot tulevat alas ja operaattorien investointihanat alkavat taas aueta…

Nokiaa seuraavien analyytikoiden näkemykset ovat tässä viime syksyn jälkeen valuneet asteittain varovaisempaan suuntaan, kun osta-suositukset ovat vaihtuneet monin paikoin pidä-tasolle. Ainakin oman kokemusperän perusteella pankkiiriliikkeen hold on oikeasti usein vähennä, joten tämä huomioiden melko iso muutos tapahtunut kollektiivisessa näkemyksessä.

28 tykkäystä