Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Tämä Vodafone on “mielenkiintoinen” tapaus.

Aikaisemmin on jo infottu Italiassa onnistuneista ORAN testeistä. Tämä linkki ollut jo aiemmin jaossa.

Sitten nyt uutta ORAN uutista, jossa “Head of Open RAN at Vodafone” vaikuttaa tyytyväiseltä Nokia -yhteistyöhön. Francisco Martin näköjään istuu nykyisellään Madridissä, mutta sitä ennen ollut “Head of Networks Planning in Vodafone UK” - eli hänellä on varmasti keskusteluyhteys johdon kanssa.

Samaan aikaan, ja huolimatta kaikesta ORAN yhteistyöstä, Vodafonen Chief Network Officer Andrea Dona lyttää Nokiaa kommenteilta jotka kuulostavat hyvinkin vanhahtavilta. Pardon my French, mutta mitä helv****ä Vodafone! Joo mahdollista että Vodafone tarvitsee jotain mitä Nokia ei tarjoa, mutta silti tämä heidän pelinsä haiskahtaa.

@Sinuhe1 Iain Morris on kuitenkin käyttänyt suoria lainauksia, joten olettaisin hänen ymmärtävän että silloin kirjoitetaan sanasta sanaan eikä mukaan laiteta toimittajan omia mielipiteitä tai ajatuksia.

Esmerkkinä tämä kommentti: ““What is the state of Nokia? Not great, from what I read. It’s worrying,” said Andrea Dona, the operator’s chief network officer.”

Itselle nousee epäilys että Andrea Dona on tosiaan päästellyt sammakoita suustaan, ja tämä saa hänet näyttäytymään totaalisena amatöörinä. Ja kun asia on noussut esille, pyrkii Vodafone siivoamaan jälkiä. Fakta kuitenkin on että Nokia ei ole kunnolla Vodafonen RANissa. Onko Anrea Dona se este, vai onko hän ainoastaan jäävuoren huippu?

16 tykkäystä

Erkin toimintavat tuntien, Olisko Antti saanut Erkiltä vähän ruskeata kuorta kommenteista, aina voi sanoa että journalist vähän sekoitti sanojani :man_shrugging: @lexus tämän jo aiemmin laittoi

3 tykkäystä

Samaan aikaan, ja huolimatta kaikesta ORAN yhteistyöstä, Vodafonen Chief Network Officer Andrea Dona lyttää Nokiaa kommenteilta jotka kuulostavat hyvinkin vanhahtavilta. Pardon my French, mutta mitä helv****ä Vodafone! Joo mahdollista että Vodafone tarvitsee jotain mitä Nokia ei tarjoa, mutta silti tämä heidän pelinsä haiskahtaa.

Ehkä noita Ian Morrisin juttuja ei kannata kovin todesta ottaa, tuntuu olevan aika raflaafia kaverin jutut monesti. Sehän on vääntänyt siitä look-aside / inline -kuviosta myös pitkään, onkohan siinäkään mitään ideaa. Tuohon juttuunhan on tullut Vodafonen kommentti julkistuksen jälkeen. Ei ehkä mikään kovin iso meriitti Morrisille.

UPDATE: Vodafone has responded to the publication of this story with the following clarification: "Vodafone would like to clarify the comments in this article were related to increasing vendor diversity in the telecoms supply chain, not on the viability of any individual company. This has been a priority for all telecoms operators in recent years, especially in the UK, where the number of available suppliers has been significantly reduced over the last two decades through consolidation and legislation.

“Vodafone has prioritised the OpenRAN ecosystem as a way of injecting much needed diversity in the wider ecosystem, as well as to enable innovation as a key output of the UK diversification taskforce. Nokia remains a key supplier in several markets and is a long-term respected partner in the evolution of Vodafone’s business.”

15 tykkäystä

VERKKOLAITTEITA valmistava Nokia valmistautuu uusiin työpaikkojen vähennyksiin Suomessa, kertovat asiasta perillä olevat lähteet. Suunnitelmissa on karsia Suomesta enimmillään satoja työpaikkoja. Määrä täsmentyy lähiaikoina. Näillä näkymin Nokia harkitsee aloittavansa muutosneuvottelut Suomessa joko kesällä tai syksyllä, mutta päätöstä ajankohdasta ei ole vielä tehty. Toimitusjohtaja Pekka Lundmark ei vastannut tiistaina soittopyyntöön. Sen sijaan yhtiö ilmoitti, ettei sillä ole uutta kerrottavaa työpaikkojen vähennyksistä suhteessa siihen, mitä se lokakuussa kertoi.

Kannattavuutensa turvaamiseksi Nokia ilmoitti lokakuussa uusista kululeikkauksista. Se aikoo karsia kustannuksiaan 800–1 200 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä. Leikkaukset merkitsevät 9 000–14 000 työpaikan vähennyksiä eri puolilla maailmaa. NOKIA ei ole kertonut, missä määrin työpaikkoja on jo karsittu Suomen ulkopuolella. Viime vuonna yhtiön palveluksessa oli keskimäärin 86 700 työntekijää, joista 6 800 Suomessa.

VIIME vuonna Nokia kävi Suomessa kolmet muutosneuvottelut, joiden seurauksena se vähensi yhteensä liki 600 työpaikkaa. Kokonaiskuva on silti valoisampi. Runsaan kolmen vuoden kuluessa yhtiö palkkasi Suomeen 1 400 työntekijää pääosin tutkimukseen ja tuotekehitykseen parantaakseen tuotteidensa kilpailukykyä.

KOMMENTTI: Miten ihmeessä nykyohjelmaan liittyvät muutosneuvottelut voivat alkaa yli puoli vuotta tai jopa vuosi lokakuussa ilmoitetun leikkausohjelman julkistamisen jälkeen? Miten kauan henkilöstötarpeen analysointi voi ja saa kestää samalla kun Nokian matkapuhelinverkkoyksikkö oli alkuvuonna tappiollinen?

Kustannusleikkausohjelma on valitettavan hidas, kun viimeisimmän uudelleenjärjestelyn ja siihen liittyvän 100 miljoonan euron negatiivisen kassavirran odotetaan tapahtuvan vasta vuoden 2026 jälkeen, eli neljän vuoden kuluttua ohjelman julkistamisesta. En alun perinkään ymmärtänyt niin hidasta leikkaustahtia kun markkinat romahtivat alta ja etenkin RAN-markkinan myyntinäkymät ovat Dell’Oron mukaan heikot vielä seuraavat viisi vuotta.

@ruuki Onkohan Suomessa ollenkaan NI-toimintaa? NI:n liiketoimintahan tuli vasta ALU-kaupan myötä.

3 tykkäystä

ehkä tuo sitä 2026 loppuun mennessä olevaa tavoitetta, kuitenkin 2023 lokakuussa alkoi YT/vähennettiin suomesta 400+ henkeä ?

jaa no tavoite oli 447, 350 sai lähteä kun YTt päättyivät

Suomessa prosessi on hidas ja aloitettu jo ensimmäisen kierroksen kanssa, en osaa sanoa onko Suomessa paljon vielä nipistettävää vs muut markkinat (Kiina ja Intia, USA, mutta selkeästi liikehdintää on uuteen kierrokseen) varsinkin kun paljon T&K tehtävissä Oulussa… ja onko sisäistä BEAD vetoista siirtoa NI segmenttiin…

5 tykkäystä
12 tykkäystä

The US government says it has revoked some licences that allowed US chip makers to export certain goods to Chinese technology giant Huawei.

The Department of Commerce did not specify which permits were cancelled but US chip giants Intel and Qualcomm said they had been informed that some export licenses have been revoked.

Huawei did not immediately respond to a BBC request for comment.

Since 2019, the US has restricted technology exports to Huawei, citing alleged ties to the Chinese military but companies like Intel and Qualcomm were granted some exemptions.

Beijing condemned Washington’s moves against its companies.

9.5.2024

8 tykkäystä
11 tykkäystä

Nokian suosio on laskussa, mutta osakekurssi on nousussa
Verkkolaiteyhtiö Nokia oli pitkään Helsingin pörssin omistetuin osake. Nordean siirryttyä listan kärkeen on Nokia pitänyt hopeasijaa.

Paluu ykköspaikalle ei näytä todennäköiseltä, sillä yhtiön omistajamäärä laski alkuvuoden aikana yli 8 000 omistajan verran. Omistajamäärän lasku oli selvästi suurin kansanosakkeiden listan yhtiöistä.

Nokian kurssikehitys on kuitenkin ollut alkuvuoden aikana ollut listasta yhtiöstä selvästi kaikkein paras. Nokia päätti vuoden 2023 tulosvaroitukseen, mutta sen jälkeen yhtiön osakekurssi on noussut jo noin 14 prosentilla.

19 tykkäystä
16 tykkäystä
13 tykkäystä

”Nokia hakee korvausta näiden keskeisten keksintöjen käytöstä, rojalteja, jotka sijoitamme uudelleen yhdessä merkittävien lisäinvestointien kanssa seuraavan sukupolven multimediateknologian kehittämiseen”

Tämä hieman hämää. Olen lueskellut ketjua, mutta minulle ei ole käynyt selväksi, että mihin nämä mainitut merkittävät lisäinvestoinnit on kohdistettu/aiotaan kohdistaa. 5G/6G järjellistämiin teknologioihin kenties?

Mielestäni on hieno homma että yhtiö ymmärtää dataliikenteen eksponentiaalisen kasvun ja pyrkii etsimään käyttöjä kehittämälleen datansiirrolle. Näkisin tulevaisuuden innovaatioina esim:

  • Ne perhanan vr lasit. Teknologia ymmärtääkseni mahdollistaa jo älylasin/älymuovin, ja sikäli hyvällä resoluutiolla sekä vasteajalla toilivat härpäkkeet on lähinnä siirron tehokkuudesta ja itse lasien värkkäämistä vailla. Moni firma on tehnyt laseja nykyiseen ympäristöön, mutta moniko on jo lähtenyt kehittämään 6G aikaan sopivaa tuotetta? Toivoisin että ainakin Nokia.

  • Satelliittiverkko. Radioaallot ymmärtääkseni yltää pidemmälle tyhjiössä. 5-6G (odotan parempaa huomista, joten hoen 6G :smiley: ), ja se mahdollistaisi satelliittien välisen nopean tiedonsiirtoverkoston, ja tekoäly mahdollistaisi tiedon pilkkomisen useammalle satelliitille, jotka voisivat porukalla lähettää pidemmän aallonpituuden viestiä aavikolle luuriin, jonka softa osaa kuunnella ja purkaa tämän viestin. Tarvisiko Musk apua?

  • Älykaupungit. Voi piru sitä datan määrästä johtuvaa kaapelointia sitten, kun porukka ei enää tuijota luuriinsa vaan lasien läpi. Auton ikkuna ehkä näyttää punaista valoa sen tolpan sijaan ja jarruttaa automaattisesti risteykseen, ja auto tööttää automaattisesti sille pyöräilijälle, jonka laseissa on liian korkea läpinäkymättömyys, kun hän polkee taajaman läpi ja scrollaa sähköpyöränsä vaihteista, että kiinnostaako katsoa laseista opastuskierrosta kaupunginosan kulttuurista, rikoksista vai historiasta.

Tällä osakkeella voi olla kykyä vaikka mihin, mutta en luota suomalaisen johdon rohkeuteen edes Uniper-kauppojen jälkeen. Vaikuttaa siltä että teknologia ydinliiketoiminnassa alkaa olemaan varsin kilpailukykyisellä tasolla, mutta jos tässä nyt himmaillaan ja odotellaan 6G, niin ehkä niihin oheisteknologioihin on lähdetty/voisi lähteä mukaan jo tässä vaiheessa, kun jalostettavaa osaamista saattaa olla talossa vielä luuriajoilta. Ainakin sivustaseuraajana henkilöstöä sitoutetaan riittävästi.

7 tykkäystä

Nokia solmi priva 5G-sopimuksen IT-jälleenmyyjä CGI:n kanssa Isossa-Britanniassa

27 tykkäystä

“Tämä hieman hämää. Olen lueskellut ketjua, mutta minulle ei ole käynyt selväksi, että mihin nämä mainitut merkittävät lisäinvestoinnit on kohdistettu/aiotaan kohdistaa. 5G/6G järjellistämiin teknologioihin kenties?”

Videokoodaus puolella pyörii samanlailla generaatiot kuin mobiilipuolella, mutta hiukan eri tahtiin kuin 4G/5G/6G vaikka molemmat liittyvät datan liikutteluun verkossa.

H.267 standardointi (alla linkki) käynnissä ja varmaan sinne noi investoinnit menossa. Nykyiset multimedia oikeudenkäynnit näyttäisi olevan aikaisempia koodaustekniikoita.

6 tykkäystä

Kauppaa NZ

https://www.globenewswire.com/news-release/2024/05/13/2880065/0/en/New-Zealand-s-2degrees-chooses-Nokia-5G-core-software-solutions-running-on-Red-Hat-OpenShift.html

mielenkiintoinen snippet tuolta

20 tykkäystä

Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Siellä on pitkään Huawei mellastanut, kunnes rajoitteiden myötä on RANia rakennettu uudelleen Ericssonin toimesta. En löytänyt tietoa että onko Huawei jo kokonaan vedetty mastoista pois, vai onko vanhoista tukiasemista edelleen osa päivittämättä. Huhtikuussa 2021 he ilmoittivat tällä tavoin:

It plans ultimately to swap out equipment on 700 of its 1800 cellsites so it can offer the latest generation of mobile technology.

Nokialla on kyllä Uudessa-Seelannissa vahva asema, sillä se on Vodafone NZ ja Spark RAN -tomittajana. Ja nyt tämä 2degrees valitsee Nokian coren, vaikka tosiaan RAN päivitys on ollut Ericssonin valtakuntaa.

2degrees will partner with Sweden’s Ericsson to build a 5G mobile network after its longstanding Chinese technology supplier Huawei was shut out of the 5G market by a de facto “five eyes” ban.

Vodafone NZ has partnered with Finland’s Nokia for its 5G network, while Spark has used network equipment from both Nokia and Samsung to avoid reliance on a single vendor.

26 tykkäystä
10 tykkäystä

Tämä kohta meni ainakin minulta aiemmin ohi.

Telefonica first worked with AWS and Ericsson, and then swapped to Nokia and AWS, Rao said. “The days of trial are over. I don’t want to keep on trying.”

Sikäli hiukan ihme ettei asialla ole enempää revitelty. Mutta selkeästi Ericssonin osaaminen ei ole riittänyt tässä asiassa.

27 tykkäystä

Tänne tänne myös, kisuli!

https://www.thestreet.com/investing/stocks/gamestop-shares-rocket-pounding-short-sellers-as-roaring-kitty-returns

8 tykkäystä