Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

14 tykkäystä
9 tykkäystä

Miksi Nokian osakekurssi mataa vuodesta toiseen?

Tällä palstalla harvoin kritisoidaan Nokiaa ja jos niin tapahtuu, kriitikin esittäjä pyritään porukalla hiljentämään. Useimmat vahvaa suorittuskykyä kohtuuajassa edellytävät kapitalistit lienevätkin jo kauan sitten jättäneet Nokian ja jäljelle ovat jäänet treidarit, fanit ja ikioptimistit (itse kuulun turmiokseni viimeksi mainittuun). Pika-analyysina miksi Nokian kurssi mataa:

  1. MN:n heikko suorituskyky ja heikot markkinanäkymät yhdistettynä AT&T:n menettämiseen RAN-asiakkaana. Tämä on mielestäni selvästi tärkein syy.
  2. Jatkuva ja liian hidas uudelleenjärjestely. Nokia näyttää olevan jatkuvien uudelleenjärjestelyjen kierteessä, mikä osaltaan tarkoittaa, että raportoitu tulos on pitkään ollut paljon pienempi kuin “vertailukelpoinen”, joka ei sisällä kalliita saneeraustoimenpiteitä. Vuosina 2016-2023 ikävät uudelleenjärjestelykulut “unohtava” vertailukelpoinen tulos on ollut yhteensä lähes 11 miljardia suurempi kuin Nokian raportoitu tulos: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1c3wghd/is_nokias_comparable_result_consistently/
  3. Aktiivisen tuen puute osakekurssille lisääntyneiden takaisinostojen kautta. Tämä on erityisen käsittämätöntä, kun Nokia vain vuosi sitten sanoi pitävänsä nettokassan 10–15 prosentissa, eikä se ole pyrkinyt saavuttamaan tätä tavoitetta nykyiseltä paljon korkeammalta tasolta.
  4. Edelliseen liittyen vaikutelma, että Nokian johto ei ole kovin kiinnostunut osakkeen hinnasta ja omistaja-arvosta vaikka osakkeen hinta on ollut laskussa kymmenen vuotta jo Lundmarkin edeltäjän toimitusjohtajakauden alkutasolta. Tämä vaikutelma on erittäin vakava, eikä sen kumoamiseksi ole ryhdytty riittäviin toimiin.

Nokialla on tietysti myös kasapäin vahvuuksia, mutta ne eivät tämänhetkisellä kannattavuudella ole tarpeeksi merkittävä vastapaino mainituille ongelmille.

18 tykkäystä

Sain vastaavaan viestiin lukuisia kommentteja Redditissä (https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1de5q1h/why_is_nokias_share_price_so_weak/), poimin pari niistä tännekin ajatuksia herättämään:

  • oldtoolfool: Lack of insightful, sophisticated and knowledgeable leadership; third rate CFO (reverse split!); a weak board allowing the company to be managed like a public utility rather than a tech company; failure to invest heavily (either by R&D or acquisition) in new technology complementary to non MN business lines (this is where the growth is); failure to seriously consider MN divestment; serial loss of major, and key accounts; no clear growth opportunities that will move the needle on earnings and by extention, the trajectory of the company, etc., etc. As to #4, this is not an impression, it is a hard fact.

  • Commercial-Might894: I just don’t get it that management think that MN is critical to Nokia! They keep moving the goal post when it comes to operating margin in low double digits for MN! Nokia must approach Samsung and try to form a partnership with them in the MN like they did with Siemens and spin the combined MN business as a sole company! together they can compete in a larger scale against Eric! Eric wants market share at all cost! We saw that with ATT.

6 tykkäystä
10 tykkäystä

Palstalla Nokia esiintyy yleensä positiivisessa valossa ja se on valitettavan luonnollista sijoitusfoorumille; mitä tahansa ketjua keskimäärin lukevat ja kirjoittavat osakkeenomistajat, joilla täytyy lähes määritelmällisesti olla positiivinen näkemys yhtiöstä sijoituskohteesta, tai miksi he muuten omistaisivat osaketta? Se suuri enemmistö sijoittajista, joilla on negatiivinen näkemys Nokiasta ei vaivaudu tutkimaan yhtiötä ja tule keskustelemaan yhtiöstä.
Ei täällä kriitikoita pyritä hiljentämään. Kaivataan vain muutakin, kuin heittoja kuinka yhtiö on huono tai johto pitäisi vaihtaa kun kurssi ei ole noussut jne.
Luuletko että täällä muut Nokian osakkeenomistajat ovat tyytyväisiä? Ei se paljon ketään lämmitä, että kurssi mataa ja osingot ovat pieniä, samaan aikaan USA ja harvat valitut teknojätit vain raketoivat koko ajan korkeammalle.
Siitä tullaankin ehkä osaltaan aasinsillalla siihen, että minkä takia se “hesuli” mörnii ja suorittaa samaan tapaan kuin Nokia. Jotkut puhuvat teknisestä analyysistä, toiset momentumista. Tekee kukin päätöksiä sitten millä perusteella, niin valitettava tosiasia on ollut jo jonkin aikaa että raha valuu USA ja teknojättien suuntaan. Mieluummin myydään suomifirmoja PE=10 ja ostetaan Nvidiaa PE>70. Trend is your friend unitl it breaks, cut your losses and let your winners run, käänneyhtiöön ehtii mukaan kun luvut tukevat käännettä jne jne. Haluaisin uskoa että esim Nokialla on joku “fair value” ja lopulta kurssi alkaisi heijastella sitä, mutta se nyt näyttää olevan globaali ilmiö että Suomesta ja looseriosakkeista halutaan eroon ja voittajaosakkeita ostetaan hinnalla millä hyvänsä “kun nehän nousee kuitenkin” :man_shrugging:.
Itsekin kritisoin sitä, että Inderes kääntyi Nokian suhteen negatiiviseksi ja heitti kirveen kaivoon pohjalla. Karhuisilla ennusteilla saadaan SOTP joka oli selvästi korkeampi kuin osakekurssi ja silti päätettiin antaa negatiivinen suositus, kuvaa Nokian osakkeen tilaa :man_shrugging: . Meidän Nokia-bulleroiden onneksi Nokian osake on sentään hieman noussut ja selvästi Inderesin tavoitehintaa korkeammalle :partying_face:

Osasta kritiikkiä Nokialle ja sen johdolle on helppo olla samaa mieltä

  1. Sisäpiiri ei näytä esimerkkiä. Uitto on ainut sisäpiiriläinen joka ikinä ostaa mitään osakkeita omalla rahallaan. On helppo ymmärtää miksi sisäpiiri ei osta: palkkiot ovat muutenkin ruhtinaalliset ja osakkeita tulee ilmaiseksi kuitenkin optio-ohjelmista. Mutta olisi se kiva nähdä että sisäpiiri edes joskus laittaisi vähän kättä alle ja näyttäisi omaa luottoaan yhtiön taloudelliseen tulevaisuuteen!
  2. Nettokassa ja sekoilu voitonjaon kanssa. Annetaan ymmärtää että tulevaisuudessa tehdään rahaa ja ylimääräinen poistetaan kassasta ja sitten sitä rahaa vain hillotaan tilillä miljardeja ja miljardeja :man_facepalming: . Omien ostossa olisi pitänyt olla selvästi aktiivisempi ja aggressiivisempi.
  3. Aiempaan kohtaan liittyen ja tuohon johdon ja hallituksen kritisointiin tuntuu selvästi että Nokia ei halua spekuloida, hätiköidä, keskittyy omaan tekemiseensä jne. USA:ssa toimitusjohtajat hehkuttavat kaiken maasta taivaisiin ja Suomessa taas keskitytään faktoihin ja pelataan varman päälle. En missään nimessä tykkää ylioptimistista ja liiallisesta hehkutuksesta, mutta Nokiassa on vedetty tosiaan toiseen ääripäähän. Esimerkiksi omien osakkeiden ostossa aivan suotta hirttäydyttiin kahden vuoden suunnitelmaan naurettavan pienellä summalla :frowning: . Nokian kommunikaatio on myös harvaa ja keskittyy joko tekniseen nippelitietoon tai ESG-asioihin. Jokaisen on helppo katsella Applen tai Teslan tuotteita, mutta Nokian tuotteista ei kenelläkään ole mitään kosketuspintaa.
  4. Kustannuksia ei ole karsittu riittävästi ja proaktiivisesti, vaan pikku hiljaa ja liian myöhään! Lundmark varoitteli jo yli vuosi sitten kaikenlaisista epävarmuuksista ja hidastumisesta. Sitten ehdittiin jo liiketoimintatasolla ajamaan seinään ennen kuin ruvettiin kustannuksia karsimaan!

Surin aikana organisaatiomalli oli “himmeli”. Mutta Lundmarkin aikana siirryttiin malliin “iso ja jäykkä laitos”… jos tämä uusi on oletettavasti paras, niin minkä takia 2021-2023 oli tuollainen byrokratiamalli?

Mutta noita muita kritiikkejä on välttämättä sulata.

“Lack of insightful, sophisticated and knowledgeable leadership; a weak board allowing the company to be managed like a public utility rather than a tech company”
Niin kuin mitä pitäisi tehdä?..

“third rate CFO (reverse split!”
Joo reverse split ja osakekurssi kuuhun! Sitähän tässä tarvitaan?
Tässä on kai se perä, että USA:ssa alle 5 USD osakkeisiin suhtaudutaan roskalappuina. Ehkä osakkeen nimellishinnan nousu voisi herättää jonkun jenkkisijoittajan kiinnostuksen, mutta ei se liiketoimintaa muuta pätkääkään.

“failure to invest heavily (either by R&D or acquisition) in new technology complementary to non MN business lines (this is where the growth is);”
Kyllähän Nokia näihin panostaa ja isosti, ei vain epäorgaanisesti. Jo tilastot kertovat että ~80 % yritysostoista menee pieleen. Vertaa vaikka Erkin Vonage ostos, että onko se sitten reitti onneen?

" failure to seriously consider MN divestment; "
Tämä on sellainen suo siellä ja vetelä täällä. MN on surkeassa kunnossa ja näkymät ovat heikot. Mutta tuon myymisestä ei saisi minkäänlaista hintaa. Eriyttäminen omaksi yhtiökseen ei ole niin helppoa, kun ne tuotekehityksen hedelmät menevät patenttisalkkuun.
Kyllä tälläkin liiketoiminnalla pitäisi joku arvo olla. Nokia ennustaa kannattavuuden tulevan parin vuoden päästä.

kuva

kuva

Ericsson

Samaa tuskaa se on muillakin. Ala on surkea. Hyvin valitettavaa että duopolissa Erkki tuhoaa molempien kannattavuuden hintakilpailulla!

Tuossa nyt kuitenkin näkyy, että vaikka Mustathmir ja oldtoolfool valittavat Nokian menettävän avainasiakkuuksia, niin Nokian markkinaosuus on säilynyt ennallaan. Eli jotain asiakkuuksia menee ja toisia tulee.

Nokia laittaa viiden miljardin liikevaihdosta yli miljardin kvartaalissa tuotekehitykseen ja ihmiset valittaa ettei Nokia panosta?!

kuva

https://etn.fi/index.php/13-news/15748-nokia-investoi-isosti-saksassa

"Nokia aikoo investoida 360 miljoonaa euroa ohjelmisto-, laitteisto- ja sirusuunnitteluun Ulmin ja Nürnbergin toimipisteillään. "

“Näitä käytetään radio- ja optisissa tuotteissa tulevissa 5G-Advanced- ja 6G-standardeihin perustuvissa matkaviestinjärjestelmissä.”

" Muutto Linnanmaalle alkaen vuonna 2025

Yhtiö valmistautuu muuttamaan Linnanmaalle, yliopiston kupeeseen. Nokian kasvu Oulussa liittyy tukiasematuotekehitykseen. Testilaboratorio Otava eli Over the Air Validation Area jää Ruskoon."

34 tykkäystä
  • Nokia nimittää Lorna Gibbin henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.

  • Asiakaskokemusjohtaja Ricky Corker jättää yhtiön johtuen Nokian aiemmin ilmoittamista toimintamallin muutoksista.

Nokia ilmoitti tänään nimittävänsä Lorna Gibbin henkilöstöjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi tästä päivästä alkaen. Nokian asiakaskokemusjohtajana vuodesta 2021 toiminut Ricky Corker jättää yhtiön 28.6.2024.


Ricky Corkerin aiempaa taustaa Nokialla:

  • President of Customer Operations, Americas, Nokia, 2019–2020
  • Executive Vice President and President of North America, Nokia, 2011–2018

Kaikki eivät ole Ricky Corker -faneja. Redditissä aiemmin siteeramani oldtoolfool jo puolisen vuotta sitten vaati Corkerin eroa siksi, että Corker oli vetovastuussa asiakasjohtajana Amerikoissa silloin kun Verizon hävittiin Samsungille v. 2020:

Redmach22: The 14000 job cuts have to start with Pekka.

Oldtoolfool: And Marco, and Tommi Uitto. All of which who are mediocre talent. Oh, and I forgot, Ricky Corker should be on the list as well, basically head of sales - remember, he’s the guy who alienated the chit out of Verizon and let the RAN business go to Samsung - and then they promoted him! Unbelievable. But sadly, entirely typical. https://www.reddit.com/r/Nok/comments/188jddw/rumor_att_may_dump_nokia/

Toisessa postauksessa nelisen kuukautta sitten myös spekuloitiin Corkerin erolla: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1axjc28/sandy_motley_announced_as_country_manager_for/

7 tykkäystä

Sama täällä. Odottavan aika on ollut pitkä - aina vuodesta 1995 lähtien, jolloin olisi pitänyt ymmärtää Alcatel-Lucentin oston pitkäaikaiset sulattamisongelmat, kuten muissakin vastaavanlaisissa isoissa fuusioissa oli tapahtunut. Mutta pitkäaikaisena sijoittajana en ymmärtänyt. Seurasin tarkasti Nokian tekemisiä aina nippelitietoja myöten uskoen käänteen tapahtuvat kohtuullisessa ajassa. Aina kurssin noustessa uskoin sen nousevan lisää - tiesinhän minä niin paljon Nokiasta. Ja samasta syystä istuin käsieni päällä kurssin laskiessa.

Parina viime vuonna pakko on ollut hyvä opas. Ostin asunnon. Osto ja lainavastikkeiden hoitaminen on vaatinut pääoman irroittamista osakesijoituksista. Nokia-salkkuni on kutistunut yksikolmasosaan. Onneksi suuri osa myynneistä on tullut tehtyä voitollisesti, mutta eipä ole kehumista, kun ottaa huomioon osakkeiden yli kymmenen vuoden pitoajan. Näin sitä tuli luovuttua rikastumisesta Nokian osakkeilla ja nyt on tyytyminen ei niin hyvään asuntosijoittamiseen. Tosin kun asunto on pojan käytössä, ei harmita. Eipä ne rahat ole keikkumassa Nokian kurssin ala- ja ylämäissä.

Kolmasosasalkullani olen siis edelleen Nokia-uskovainen, jospa se sittenkin … :pray:

12 tykkäystä

heikkohappinen Vodafone Idea (intia) antaa Nokialle ja Erkille osakkeita kuittaakseen osittain velkaansa ?

Nokian osuus noin 167m€

Interwebin mukaan velka Nokialle on noin tuplat tuosta, mutta Idea on saanut luvan / hakemassa /saamassa päätökseen jopa 5mrd€n lainajärjestelyä kesäkuussa
image

13 tykkäystä

Ericsson laskee Nordean peruttua ostosuosituksen (Finwire) (Finwire)
2024-06-13 10:51

Tietoliikenneyhtiö Ericsson on laskenut enimmillään 2,8 prosenttia sen jälkeen, kun Nordea on luopunut ostosuosituksestaan ja asettanut sen sijaan pitosuosituksen. Tavoitehinta 64 kruunua on toistettu.

Tarkistuksen taustalla on Ericssonin vahva kurssikehitys (lähes 20 prosentin nousu huhtikuun puolivälin pohjalukemista) sekä se, että markkinoiden odotukset ebitalle ovat liian korkeat toisella neljänneksellä, kun otetaan huomioon normaali kausivaihtelu ja laajemman parannuksen puuttuminen RAN-markkinoilta (radio access network).

Nordea laskee ebita-ennustettaan 3 prosentilla vuodelle 2024, mikä johtuu alhaisemmista orgaanisen kasvun odotuksista toisella neljänneksellä ja korkeammista juoksevista kustannuksista.

Ericsson julkistaa toisen neljänneksen raporttinsa 12. heinäkuuta.

Reno Santic
Uutistoimisto Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

redaktion@finwire.org
Copyright

*** Translated with DeepL Translate: The world's most accurate translator (free version) ***

10 tykkäystä

Inside AT&T’s Nokia rip-and-replace with Ericsson

7 tykkäystä

Hyvä kirjoitus. Korjataan nyt sen verran, että suomeksi tekemäni teksti oli omia mielipiteitä, englanniksi kahden toisen kirjoittajan, jotka otin mukaan nimen omaan keskustelun herättäjinä enkä välttämättä omina näkemyksinäni.

Tutkimuskuluista voidaan kuitenkin ottaa esille MN:n dominoiva rooli eli lähes puolet kokonaiskuluista. Kysymys kuuluu onko painotus oikea ja saadaanko rahoille riittävästi vastinetta? Toki lisensoinnin kautta varmasti saadaan taas hilloa taloon, mutta esim. 6G:n osalta sitä täytyy odottaa n. vuoteen 2030 eli vielä selkeästi yli viisi vuotta. Odottavan aika on pitkä… Itselläni ei ole mielipidettä tähän muuta kuin, että pyhiä lehmiä ei tule olla ja kaikki panostukset tulee perustella riittävillä odotettavissa olevilla tuotoilla. Mielestäni mielenkiintoinen avaus oli myös MN:n siirtäminen yhteisyritykseen Samsungin kanssa jolloin hintakilpailu osaltaan vähenisi ja t&k -kulut olisivat pienemmät kuin kahdella erillisellä mobiiliyksiköllä.

2 tykkäystä

MN tekemästä tutkimus- ja kehitystyöstä tulee mainitsemiasi lisenssituloja, nykyisistä lienee suurin osa on MN’n aikaansaamaa. Meillä ei ole tietoa miten tutkimus- ja kehityskuluja vyörytetään muille niistä hyötyville liiketoimintayksiköille, ainakin privaverkkojen osalta erittäin suuri osa kehityksestä tapahtuu MN’n puolella.

3 tykkäystä

Nokialla nyt 1,5% osuus Vodafone Ideasta (Erkillä 0,9%)

How Much Will Nokia and Ericsson Hold Post Deal?
Nokia and Ericsson will hold stakes of 1.5% and 0.9% respectively in VIL. The Aditya Birla Group and UK’s Vodafone Group Plc, as promoters, will maintain holdings of 22.8% and 14.5% respectively, while the government will retain a 23.2% stake. The public will hold the remaining 37.1%.

With this latest equity raise, Vodafone Idea has garnered approximately Rs 24,000 crore in recent months. The company is also actively seeking debt funding of Rs 25,000 crore from lenders.

According to Vodafone Idea, the preferential allotment to Nokia and Ericsson underscores their longstanding partnership as key suppliers of network equipment. It aims to settle a portion of their outstanding dues and strengthen its capital expenditure for developing high-quality 4G and 5G networks, contributing to India’s digital transformation.

oletettavasti tulee myös 5G kauppaa Nokialle

20 tykkäystä

Eikö olekin upeaa? Massiivinen 5,1 miljardin euron nettokassapositio q1:n lopussa, mikä on noin 23 % vuoden 2024 ohjeistuksen keskipisteen liikevaihdosta ja ylittää merkittävästi Nokian nettokassatavoitteen 10–15 %. Nokian hallitus on kuitenkin suuressa viisaudessaan lukinnut omien osakkeiden ostot vain 300 miljoonaan euroon (5,8 % nettokassasta) sekä vuosille 2024 että 2025.

Ilmeisesti osakekurssin tukemiseen ei ole syytä, koska hyvät asiat tapahtuvat hissukseen? Pörssikurssi n. 3,4 euroa on vain 20% (tai 34% inflaatiokorjattuna) alle Lundmarkin aloittamista edeltänäneen pörssipäivän tason, joka oli 4,2755 euroa, tai inflaatiokorjattuna 5,15 euroa (€4.28 in 2020 → 2024 | Euro Inflation Calculator).

Vaikka entinen johto ei enää olekaan Nokiassa on hyvä pitää mielessä, että nykytilanne ei ole mikään väliaikainen kuoppa: Surin aloittaessa toimarina vuonna 2014 kurssi oli 5,4 euroa tai nykyrahassa 6.90 euroa (€5.40 in 2014 → 2024 | Euro Inflation Calculator). Inflaatiokorjatusti laskua kymmenessä vuodessa on kertynyt 51%. Kysyy kuitenkin aika paljon taitoa, että kymmenssä vuodessa kurssin saa ajettua reaalisesti 51% alemmaksi samalla kun OMX Helsinki 25 on noussut reaalisesti 24% 30.4.2014 jälkeen (ja olisi noussut enemmän ilman Nokian rämpimistä).

Nokian hallitus ja operatiivinen johto ovat ilmeisesti siinä määrin tyytyväisiä tilanteeseen, ettei ole kiirettä ryhtyä lisätoimiin, esim. omien osakkeiden ostojen lisäämiseen tai säästöohjelman tahdin kiristämiseen. Tämän asenteen mahdollistaa aktiivisten suurten omistajien puute, joilla on valta ja tahto viedä läpi muutoksia kun tulokset eivät vastaa odotuksia.

Valitettavasti ainakin vaikutelma siis on se, että Nokian johdolle omistaja-arvon edistäminen on korulause, jonka käytännön merkitystä ei ole sisäistetty. Jos suomalaisjohtoinen hallitus ei kymmenessä vuodessa saa kuin kurssilaskua aikaan olisiko mietittävä, onko Nokian johtaminen syytä jättää pätevämpiin käsiin? Siksikin olen esittänyt Nokian myymistä USA:han tai vaihtoehtoisesti pääkonttorin siirtämistä sinne. USA:ssa ei vuositolkulla jatkuvaa yrittämistä sallita vaan tulos tai ulos -asenne varmistaa sen, ettei huono johtaja saa jatkaa pestissään kovin kauan. ESG-hömppä ei myöskään sellaisessa tilanteessa voi muodostua tärkeämmäksi kuin omistaja-arvon saavuttaminen.

P.S. Olen tätä viestiäni muutamaan otteeseen täydennellyt, joten joku on saattanut antaa tykkäyksen aikaisempaan versioon eikä enää kannattaisi nykyversiota.

16 tykkäystä

Aika kovia väitteitä kirjoituksessa. Nokian fanilliset radiot epäluotettavia, laatuongelmia, kamat energiasyöpömpiä, mastoon asennettavat romut isompia kuin E//:n. Näitä samoja väitteitä kuulee puolin ja toisin lähteistä riippuen. Se on kuitenkin selvää, että Nokialla on yleensä ollut isomman kapasiteetin ja paremman radiotehon laitteita kuin E//:lla, mutta kyllähän E//:n laatu ilmeisesti on edelleenkin parempaa kuin Nokian. Nokialla softat tökkii aina ja samat prontot pyörii sukupolvesta toiseen korjauslistoilla.

Laatuun ja laadukkaaseen softaan kannattaa aina panostaa. Siksi nvidiakin on alansa markkinajohtaja.

9 tykkäystä

Nokia aims to facilitate the interconnection of data centers in Mexico through advanced connectivity, leveraging new national infrastructure capabilities to drive digitalization in enterprises and Industry 4.0.

https://mexicobusiness.news/cloudanddata/news/nokia-aims-interconnect-data-centers-mexico

6 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Uusimmassa Economistissa on kansijuttu Kiinan tieteen noususta. Lehdessä on kolmisivuinen juttu Huaweista, josta oheinen kuvakaappaus.

10 tykkäystä

NOKIA : Jefferies remains Neutral

June 14, 2024 at 04:31 pm EDT

Share

Jefferies’s research confirms his advice and maintains his neutral opinion on the stock. The target price remains unchanged at EUR 3.50.

Share

© MarketScreener with dpa-AFX Analyser - 2024

13 tykkäystä