Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

@Verneri_Pulkkinen

Moderointi palstalla on hyvää verrattuna moneen muuhun palstaan. Puutteita on kuitenkin aivan selkeästi henkilökohtaisuuksiin ja kiusaamiseen menevien viestien moderoinnissa.

Ymmärrän palstan sääntöpolitiikan seuraavasti: liputukset ovat demokratiaa ja hyvä indikaatio, että viestissä voi olla jotakin vikaa. Demokratia ei vain aina ole oikeassa, esim USA tilanne

Palstalla pitäisi kuitenkin olla “perustuslaki” eli perussäännöt, jotka menevät kaiken, myös demokratian ylle ja niissä sellaisia rikkomattomia perusperiaatteita, jotka johtavat automaattibanneihin eli liputuksissa pitäisi olla myös optio jossa henkilökohtaisuuksiin tai kiusaamiseen tähtäävät viestit, ovat senkaltaisia rikkomuksia, että niistä seuraisi aina se 2 viikkoa jäähyä ja jäähyn aikana on aikaa kerrata palstan sääntöjä.

Jotkut ketjut alkavat karata käsistä, jos tällainen kiusaaminen ja muiden leimaaminen ties miksi sallitaan. Demokratia eli liputus ei tässä kohtaa toimi, kiusaaminen usein tarttuu ja painellaan ihan periaatteesta lippua. Muodostuu pieniä “lahkoja” ketjun sisälle, jossa mitään poikkeavia näkemyksiä tai keskustelunavauksia ei sallita. Tieteessä ja hyvässä keskustelussa yleisesti tärkeitä työkaluja ovat opponointi ja erilaiset skenaariot. Hyvä ketju sallii kaikenlaisten skenaarioiden tasavertaisen kohtelun, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin.

Kiusaamisessa on usein reaalielämässäkin mukana isompi porukka ja mennään mukaan kivittämään. Jos palstalla olisi ehdoton nollatoleranssi kiusamiselle, joka viestit, jotka menevät henkilökohtaisuuksiin ja henkilöihin, olisi se bannauksen vaara, niin tämä ehkäisisi tehokkaasti tätä ikävää ilmiötä ja nostaisi keskustelun tasoa.

3 tykkäystä

Kiusaamiseen on nollatoleranssi.

Käytännön elämässä tunteet välillä kuumenevat ja ihmisillä on eri paksuisia nahkoja: ihmiset myös kokevat asiat eri tavalla. Jotkut täällä saattavat kokevat omaa lempiyhtiötä koskevan negatiivisen kommentin suorana henkilökohtaisena loukkauksena. Toiset taas eivät ole miksikään kommenteista, mitkä toisilla menevät saman tien ihon alle.

Siksi ylläpito pidättää oikeuden tulkita tapaukset tilannekohtaisesti, eikä tehdä mitään autobanneja.

Luonnollisesti henkilöt, jotka eivät tuo keskusteluun järkevää sisältöä, vievät keskustelua sivurateille ja hyökkäävät muita päin toistuvasti, bännätään yleensä melko nopeasti.

21 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen

Kannattaa ottaa tarkkailuun ketju “Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot” . Siellä muita keskustelijoita nimitellään ihan surutta trolleiksi ja ties miksi ja tietyille keskustelijoille, joita ilmeisesti ei liputeta annetaan tuottaa aikalailla nollasisältöä ketjuun ilman sen kummempia huomautuksia. Minusta tuo on jo jatkunut pidempään, mitä nyt pitkään sivustakin seurannut ko. palstaa. Tällähetkellä palstalle on jäänyt täysin asiaan liittymätöntä, eikä mihinkään perustuvaa muiden keskustelijoiden arvostelua.

Mielestäni palsta on sivistynyt ja arvopohjaltaan terve, jos siellä ei tarvitse olla “paksua nahkaa” vaan on tietyt tiukat perusperiaatteet, joita ei missään tilanteessa rikota, esim muiden kunnioittaminen aina ja joka tilanteessa. Jokaisella on oikeus tasapuoliseen kohteluun.

Absoluuttista totuutta ei ole ja totuus on totuus vain viitekehyksessään. Siksi on vaarallista, jos palstalla ei sallita pohdintaa monesta näkökulmasta, vaan sitä halutaan polarisoida “lahkon” haluaman oikean totuuden mukaiseksi. Erittäin vaarallista keskustelun tasolle ja vaara myös sille, että fiksuimmat häipyvät ja palstalle jäävät “yhden ja oikean totuuden ihmiset”

Tervetuloa foorumille. Aika kovia vaatimuksia muutoksille kaverilta, joka on ollut sijoitusfoorumilla reilun viikon ajan ja osallistunut varsinaiseen sijoituskeskusteluun 0 kertaa.

Olet tietysti aivan oikeassa että kohtelusi oli epäasiallista ja tuohtumuksesi on aiheellista, mutta tässä kohtaa kannattais varmaankin hakea kuppi kuumaa, laittaa villasukat jalkaan ja antaa nimimerkeille anteeksi. Poliittisissa ketjuissa meno käy välillä kuumana, mutta kyllä liputus ja ylläpito pitävät huolen että lopulta tilanne korjaantuu ja että keskustelijoita muistutetaan käytöstavoista.

39 tykkäystä

Se on kato ne kaksoisstandardit, tietty porukka saa aiheuttaa älämölöä ja vittuilla, sitten he liputtavat hetkessä kaikki vastakkaiset tai kriittiset näkemykset kun heidän herkkä mielensä ei vain kykene kestämään muita näkemyksiä ilman sekoamista. Kannattaa olla menemättä niihin ketjuihin ja antaa öyhöttäjien öyhyttää, väärinhän se toki on että pitää vaieta jottei saa liputuksia ja vittuilua mutta se on mitä on… ja polarisaatio on nykyään katsos muotia, myös näissä foorumeissa.

6 tykkäystä

Olet oikeassa. Ja sinällään koko aihetta voisi käsitellä laajemmin palvelualan yritysten haasteena. Meillä on jos jonkinlaista rappiotubettajaa ja koronan aikaan myyjien kasvojen edessä tahallaan yskijää, jotka ovat videoineet tilanteita ja sitten kun vastapuoli on saatu kiihtymään tai lausumaan jotain sopimatonta, ovat somet alkaneet laulamaan, liikkeet saamaan yhden tähden arvosteluita ja kauppiaat / myyjät esitetään leikatuilla videoilla suurinpiirtein mielipuolina. Nämä tulevat vain yleistymään, joten palveluhenkilökuntaa täytyisi opettaa näihin tilanteisiin.

Jätin tarkoituksella sen linkittämättä. Samoin kuin kaupan mainitsematta. Ko. videon tekijä esiintyy omalla nimellään ja kasvoillaan, ja kokisin hieman ongelmalliseksi kyseenalaistaa hänen motiivinsa hänen nimensä esiin tuoden foorumilla, jossa hän itse ei ole puolustautumassa.

3 tykkäystä

Siltähän tuo vaikuttaa. Itse toimin myös moderaattorina vastaavassa ryhmässä ja siellä tuollaiseen puutumme jämäkästi. Keskustelu on pysynyt asiallisena, harvoin joutuu kirjoittajien oikeuksiin puuttumaan. Henkilökohtaisuuksiin meneminen on aina suoraan tuomittava teko.

Lopputulos on juuri kuvailemasi kaltainen, jos rikkomattomia sääntöjä ei palstalla ole, vaan toimintaa arvioidaan tilannekohtaisesti, kuten tässä on aiemmin otettu esille. Ei voi välttyä riskiltä vaihtelevasta linjasta, jossa modet valitsevat polarisaatioon perustuen puolensa , eivätkä suhtaudu objektiivisesti moderointiin. Tämä suoraselkäisen linjan puuttuminen johtaa monenlaisiin ongelmiin palstan keskustelun tason ja juurikin polarisaation suhteen ja tästä yksiäänisyydestä palstan taso kärsii.

Polarisoitunut yhden totuuden palsta ei ole kenenkään etu, eikä sellaista jaksa seurata.

Omasta mielestäni tämä on yksi laadukkaimmin moderoiduista suomenkielisistä foorumeista.
Rohkaisen sinua laajentamaan katselukantaasi tällä sijoitusaiheisella foorumilla myös niihin sijoitusaiheisiin ketjuihin.
Jos haluat keskustella pelkästään Venäjän hyökkäyssodasta sille löytynee Inderesin foorumia parempiakin kanavia.

19 tykkäystä

Ja tähän voisi lisätä sen, että ei täällä toisinajattelijoita hiljennetä. Kyllä moderointi on sillä tasolla, että pahimmat perseilyviestit poistetaan, ei muuta.

Jos joku liputtelee ihan turhaan viestejä, niin kyllä moderointi ne viestit palauttaa sinne. Saat olla mitä mieltä tahansa täällä, kunhan osaat näkemyksesi argumentoida ja käydä järkevää keskustelua muiden kanssa. Ei tänne kannata viikon jälkeen tulla huutelemaan miten kaikki on päin helvettiä. Se ei ketään auta.

Nyt vaan takaisin jatkamaan laadukasta argumentointia/keskustelua, niin kaikki voi jatkaa ihanan keväistä päiväänsä hymyssä suin.

14 tykkäystä

Ehkä näin pitää tehdä. Kauppalehden foorumi on vain ollut henkinen koti sijoitusasioissa jo Nokian Warranttihuuman aikaaan eli vuosituhannen vaihteesta lähtien. Oma sijoitusstrategia on sekoitus fundamenttianalyysiä ja teknistä analyysiä ja aika usein yritysten arvioinnin lähtökohtana on pelkästään fundamenttianalyysi. Itse olen osta ja pidä sijoittaja ja sijoituspäätös koostuu aina noista kahdesta analysointitavasta. Ehkä omalle mielenlaadulle kurssien päivänliikkeet eivät ole enää niin kiinnostavia. Uskon neljään asiaan : Ajallinen hajautus, allokaation hajautus, fundamenttianalyysi ja tekninen analyysi.

Täytynee alkaa seurata muitakin ketjuja, josko saisi inspiraatiota ja jos vaikka olisi muitakin vastaavan kombon sijoittajia.

5 tykkäystä

Painele lippua sen sijaan, että itse postailet lisää liputuksen arvoisia viestejä.

6 tykkäystä

En kyllä ymmärrä mitä sopimatonta alla oleva viestini sisältää.

Mainitsemasi puolueet eivät ole pelkästään sosiaalidemokraattisia puolueita - ne ovat korruptoituneita sosiaalidemokraattisia puolueita. Kaikki ne kannattavat vahvaa valtiota, joka sitten jakaa mannaa puolueiden/poliitikkojen lähipiireille. Poliitikot päättävät siitä mihin kansalaisten rahat menevät. Sairasta!

5 tykkäystä

En minä tiedä kun en ole mitään liputtanutkaan.

Tuohon boldattuun voi sanoa faktana 100% varmuudella etteivät ole sosiaalidemokraattisia puolueita. Sen jälkeen tuleva osuus on mielipideasia, eikä siinä mitään.

Enkä nyt ole ihan varma miksi tästä täällä keskustellaan. En ole liputellut viestejä, enkä ole kertaakaan valittanut jos oma viestini on poistettu.

1 tykkäys

Keskustelu lähti liikkeelle Jari Ehrnroothin kirjoituksesta, jonka mukaan kaikki Suomen eduskuntapuolueet ovat enemmän tai vähemmän sosiaalidemokraattisia. Tästä olen samaa mieltä. Eikö sitten alkuperäinenkin postaus olisi pitänyt liputtaa, jos joku pahastuu tällaisesta perustellusta mielipiteestä?

En ole väittänyt micoat’in olevan liputtaja. Tosin hiemän ihmetyttää “älähdys”.

Tulkitsin sitten väärin foorumisoftan ilmoittaessa että postaukseeni on vastattu, enkä huomannut että olisi modeja tägätty tms, niin kuvittelin sen olevan minulle suunnattu.

Mun moka, hyvää jatkoa ja hyvää pääsiäistä.

3 tykkäystä

Kirjataan nyt sitten tähän ketjuun muistiin, että Oma Säästöpankki -ketjussa ei saa keskustella taloyhtiölainoista, joita on massiivisesti sellaisten taloyhtiöiden niskassa, joissa ei ole suoritettu mitään peruskorjauksia ja jossa kaikki pakolliset suuret remontit ovat niskassa. Sääli, että sellaisen kirjoittajankin laaja viesti poistettiin, joka keskittyi nimenomaan Oma Säästöpankin lainoituspolitiikan kipupisteisiin tuolla saralla.

Toivottavasti tämä viesti nyt edes sallitaan tässä ketjussa, niin voi sitten joskus tulla muistuttamaan aiheesta. Viimeisen parin viikon aikana on mediassa puhuttu keravalaisen taloyhtiön tilanteesta. Yhtiö on jo hakeutunut konkurssiin ja perunut konkurssihakemuksen. Mutta valoisalta ei tulevaisuus näytä. Näissä vanhoissa taloyhtiöissä, joissa massiiviset taloyhtiölainat ovat syntyneet muusta kuin peruskorjauksista, piilee sellainen pommi, joka tulee laukeamaan vielä sijoittajan silmille. Ja jostain syystä ne lainaa myöntäneet pankit eivät ole usein nimeltään Nordea, OP tai Danske.

19 tykkäystä

Nyt on taas ollut agressiivisia liputtajia liikkeellä kun ollaan eri mieltä osakkeiden arvostuksesta tai tulevaisuuden näkymistä. Esimerkiksi Faronin osakeannin yhteydessä jotkut osakkeenomistajat jopa raivokkaasti puolustavat näkemyksiään ja liputtavat eri mieltä olevien viestejä. Hankalaa Faronin ketjussa on, että viestiä ei voi edes korjata kun on joku viive. Kyllä asioista saa olla eri mieltä.

2 tykkäystä

Niin agressiivista liputtamista että tässä ketjussa on niitä puitu viimeksi yli kuukausi sitten.

6 tykkäystä

Ironista: juuri muutama minuutti sitten Zizzlerin asiasta poikkeava mielipide liputettin alle puoli tuntia sen kirjoittamisen jälkeen vaikka se kirjoituksena oli mielestäni aivan asiallinen. Oletan, että lippu liehuu tämänkin viestin kohdalla, vaikka kello on Suomessa jo yli 23.30. Odotellaan…

1 tykkäys

Eikö tuo sinun tekstisi ollut esimerkki viestistä, joka ei liity millään tavalla aiheeseen. Siis Nokiaan sijoituskohteena. Sellaiset kuuluukin liputtaa tai siirtää toiseen ryhmään. Kuten aivan oikein on tehty monta kertaa minunkin kommenteilleni eri ketjuissa.

Sekä omaan muutaman kommentin takaiseen viestiini sekä Kivikon viestiin viitaten, kieltämättä joissain ketjuissa suhtautuminen yhtiöihin muistuttaa uskonnollista hurmostilaa, jossa kaikki kriittisyys koetaan henkilökohtaisena loukkauksena. Suuressa kuvassa kuitenkin Inderesin foorumin moderointi/liputus on mielestäni esimerkki siitä, kuinka tämän kaltaista foorumia kuuluukin ylläpitää. Vaihtoehto olisi sitten se Kauppalehden foorumin malli, jossa yhtiöketjuissa joka toinen viesti on “tää lappu romahtaa juhannukseen mennessä” ja joka toinen viesti vain v**tuilua muille kirjoittajille. Se linja tappaa nopeasti kaiken järkevän sijoituskeskustelun.

22 tykkäystä