PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Jari Ehrnrooth on oikeassa siinä, etä Eduskunnassa ei ole ainuttakaan liberaalia puoluetta, eikä ainoatakaan markkinataloutta edistävää puoluetta. Sen sijaan eri asteisia sosiaalidemokraattisia vaihtoehtoja löytyy joka lähtöön! Aika pitkälti tämä on äänestäjien syytä, sitä saa mitä tilaa. Kyllä valtio hoitaa, kehdosta hautaan!

16 tykkäystä

Siellähän kolme ihan tunnustuksellisesti sosiaaliliberaalia puoluetta, eli oletan että takoitat klassista liberalismia tai jotain muuta tiettyä haaraa.

2 tykkäystä

Eihän se toki itseä liikuttaisi tai haittaisi miten Etelä-Pohjanmaalla hommia hoidetaan, mutta veroilla tulee näitä julkisia palveluita pakkomaksaneeksi, halusi tai ei, hoidetaan ne järkevästi tai ei.

Palveluista vastaava johtaja toivoo, koska ylityöt nostavat kustannuksia.

”Toivottavasti ylityö ei lomautusten takia lisäänny.”

Kun organisaatiokaaviota katsoo niin ei näin ulkopuolisena oikein näe että onko se ilmentymä hyvästä vai pahasta, eli tuottaako suurinpiirtein optimaalista tulosta vai sekoilua

Sote-säästöt | Etelä-Pohjanmaa lomauttaa lääkäreitä – Jonot voivat kasvaa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010320068.html

Miten tuo nelipäiväinen viikko soopa menee vielä jollekin läpi? Käytännössä +25% palkankorotus. Ei ihme, että työntekijä tykkää. Jos tuo roska toimisi, niin kai nyt kaikki firmat ja AY-liikkeen toimistoista lähtien ottais tuon käyttöön, kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

7 tykkäystä

Sosialisti ei lähtökohtaisestivoi olla liberaali. Ajatus on suorastaan absurdi.

10 tykkäystä

Jos kepu, rkp ja vihreät ovat sosialistisia puolueita niin sitten on kyllä koko maailma jotenkin oudolla tavalla rikki.

2 tykkäystä

Mitä soopaa se on? Älyää kai tuon jokainen, että se on ihan firmasta kiinni onko se kannattavaa vai ei. Maailmalla siitä on saatu jossain hyviä tuloksia ja jossain ei. Onko nämä hyvät kokemukset valetta, valtamedian vääristelyä vai mitä tuo soopa tarkoittaa? Se on selvää, että esim omassa työpaikassa sitä on turha edes kokeilla, koska tuotetta tulee ulos koneista tiettyä tahtia, eikä niihin voi laittaa nopeutta lisää neljäksi päiväksi. Ei ole kuitenkaan kovin vaikea ajatella, että jossain muualla se saattaa toimiakin, vaikkei juuri oman navan ympärillä toimi.

6 tykkäystä

Hyvä idea. Tuolla veromenettelyllä voisi kiertää lähes kaiken osallistumisen valtion talouteen, aloittamalla vaikka siitä että muuttaa asumaan ensi töikseen asuntoautoon.

Mitä tulee työaikaan niin tärkeintähän kilpailukyvyn kannalta on se että ylipäätään hyödyntää työajan tehokkaasti eikä niinkään se kuinka paljon työpaikalla vietetään aikaa. Joku voi tehdä 8h työt 2 tunnissa jne. On tietysti lukematon määrä aloja missä näin ei voi toimia.

Pitäisi ylipäätään miettiä kuinka tulevaisuudessa pystytään huolehtimaan ihmisten perustarpeista kun pitkässä juoksussa teknologia tulee väistämättä syrjäyttämään suuret massat pois työelämästä. Minusta vasemmisto politiikka on tässä asiassa jo paljon edellä siinä mielessä että ne ymmärtävät sen ettei töitä tulevaisuudessa tule enää riittämään ihmisille. Meneekö enää 20v kun esim. palveluammateissa tuskin on enää juuri ketään ihmisiä töissä ja nämä asiat luovat aivan uusia haasteita yhteiskunnalle.

2 tykkäystä

Se ei kyllä toimi juuri missään. Kokeilut ovat jääneet juurikin kokeiluiksi, ja tuottavuushyödyt ovat näköjään pääosin tulleet muista muutoksista (vaikka kokouskäytäntöjen muuttamisesta), jotka voidaan tehdä ilman että korotetaan palkkoja tai vähennetään työaikaa. Meillä on töissä ihan paljon ihmisiä jotka tekevät kolmipäiviästä tai nelipäiväistä työviikkoa. Joidenkin osalta toimii ihan ok, mutta tekee kyllä kaikesta hieman vaikeampaa kokonaisuuden kannalta. Ja suurin syy vähennettyhin työaikoihin on Suomen liian progressiivinen verotus.

Siihen on ihan hyvä syy miksi vaikka konsulttifirmoissa, lakifirmoissa tai kunnianhimoisissa startupeissa tehdään pitkää päivää. Pienempi tiimi jossa kaikki kontribuoivat on vaan hemmetin paljon tehokkaampi. Vaikkei kaikista olisi nähin hommiin, tai prioriteetit on muualla, niin jos ei puhuta jostain täysin alimman tason rutiinihommista, niin sama logiikka pätee kyllä toiseenkin suuntaan. Eli mitä enemmän työntekijöitä tekee samoja hommia vähemmän, niin sen epätehokkaampaa. Luulisi tyhmemmällekin olevan selvää, että mitä enemmän töitä tekee niin sitä paremmaksi siinä asiassa kehittyy?

4-päivän argumentoijien mukaan huippu-urheilijoidenkin pitäisi varmaan alkaa vähän chillailla, niin ovet NHL:ään tai NBL:ään avautuu helpommin? Vitsi kun vaikka Markkanen olisi ymmärtänyt tämän, niin olisi ollut jo allstars-joukkuueesa vuosia sitten?

10 tykkäystä

Nämä kaksi hesarin tuoreinta kirjoitusta syntyvyydestä ovat kyllä pysäyttäviä. Muutos on niin raju, ettei maahanmuutollakaan pystytä eroa paikkaamaan, varsinkin kun syntyvyys laskee kaikkialla maailmassa. Hyvinvointivaltiolle tämä on lähes kuolinkirjoitus pitkällä aikavälillä, koska rahoittajat loppuvat. Varmaan täälläkin tullaan tulevaisuudessa siirtymään kirjoituksessa mainittuun Välimeren malliin, jossa vanhukset hoidetaan lastensa kotona. Ne joilla ei ole säästöjä eikä lapsia, saavat sitten viettää elämänsä loppuosan jossain pahoinvointialueen aliresursoidussa vanhainkodissa. Tai sitten huutolaisena toisten nurkissa.

5 tykkäystä

Globaalin tason väestöpula ei nyt suoranaisesti ole mikään uhkakuva. Päinvastoin. Liioin sellaista uhkakuvaa ei ole olemassa, etteikö Eurooppaan riittäisi tulijoita ihan niin paljon kuin niitä halutaan vastaanottaa.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kannalta olennaista on toki maahanmuutto, mutta ennen kaikkea tietenkin maahanmuuton laatu. Me tarvitsemme maahan työtä tekeviä ja länsimaiset perusarvot hyväksyviä ihmisiä rakentamaan tätä yhteiskuntaa. Toisaalta, olipa kyse maahanmuutosta tai kotoperäisestä syntyvyydestä, me tarvitsemme työikäisen väestönosan laajempaa osallistumista taloudellisen huoltosuhteen helpottamiseen. Pelkkä syntyvyys itsessää ei ratkaise vielä mitään haastetta.

16 tykkäystä

Menneisyydet vangit jatkavat rundia.
En toki puhu nyt musiikista, vaan vuosikymmenien aikana saavutettuihin etuihin mielensä lukittaneeseen AY-liikkeeseen.
Maailma muuttuu, ja puhutaan että uuden oppiminen ei ole hankalaa vaan haastavinta on vanhasta pois oppiminen.

21 tykkäystä

Ilmeisesti hallitukselle on yhdentekevää Suomen talous kun on varaa ideologista taistelua käydä.

Säälittää erityisesti ne pienyrittäjät jotka tekevät näiden toiminen seurauksena konkurssin ja ovat äänestäneet Perussuomalaisia siinä uskossa että Hallitus laittaa Suomen talouden kuntoon. Voi vain kuvitella kuinka monta työtöntä tulee lisää näiden taisteluiden seurauksena. Hallitus on luvannut 74000 työllistä lisää mutta itse uskon että voi tulla pikemminkin 74 000 uutta työtöntä .

5 tykkäystä

Suomen taloutta tässä nimenomaan yritetään pelastaa. AY-mafia on se taho joka tässä on rahaa viemäriin kaatanut ja kaatamassa. Samalla se tosin syö omaa uskottavuuttaan, jäsenpohjaansa ja koko sopimuskulttuuria.

Tästä vaikuttaa tulevan SAK:n/vast joutsenlaulu jonka lopuksi maamme AY-kulttuuri tulee muuttumaan radikaalisti. Kylmän sodan aikainen järjestelmä toki vaatiikin jonkinlaista muutosta. Ensimmäinen olisi siirtyä oman aatteensa mukaisesta ideologiasta kiinnipitämisestä ja oman vallan varmistamisesta toimimaan aidosti henkilöstön parhaaksi meneillään olevan aikakauden vaatimusten mukaisesti. (Ja siis toimin itsekin henkilöstön edustuksen parissa, enkä juuri siksi ymmärrä lainkaan miksi kukaan alkaa tälaisena aikana sahata ns. puun paksuinta oksaa kuten SAK/vast tässä juuri nyt lakollaan tekevät)

Henkilöstön hyvinvointi ja etujen neuvottelu tarkoittaa myös tosiasioiden tunnustamista ja niihin sopeutumista. Maamme taloudellinen tilanne ja suhdanne ovat tällaisia tosiasioita ja hallituksen toimet niihin sopeutumista. Toimet ovat välttämättömiä.

Sen sijaan keskustella voi ja pitää siitä, miten hallituksen saisi neuvottelemaan ja sopimusjärjestelmä voitaisiin säilyttää. Jonkinlainen AY-liikkeen refformi tästä selkeästi on kuitenkin tulossa. Ja SAK/vast on aivan itse syyllinen tähän.

34 tykkäystä

Ilmeisesti SAK:lle on yhdentekevää Suomen talous kun on varaa ideologista taistelua käydä.

SAK ne lakot määrää, ei hallitus. Jorma Eloranta on se taho, joka viime kädessä lakot aloittaa ja lakot lopettaa. Häntä ei ole demokraattisin vaalein koko kansa valinnut, vaan hyvin pieni joukko. Silti hän pyrkii taloudellisen vahingon avulla saamaan veto-oikeuden lainsäädäntöön.

SAK on yksin se taho, jota tämän lakon hintalapusta saa syyttää. SAK on se taho, jota duunari saa kiittää kun Suomi ei saa investointeja ja uusia työpaikkoja. SAK on jo nyt aiheuttanut miljardiluokan tappioita viennille. Sille taholle, jonka työntekijöitä SAK (muka) edustaa.

30 tykkäystä

Tämä on erittäin hyvä esimerkki, miksi poliittisia lakkoja tulee rajoittaa. Neljä viikkoa!
Joku voi väittää, että eihän näitä lakkoja olisi ilman, mutta epäileekö joku ettei SAK löytäisi jotain muuta syytä yrittää kaataa oikeistohallitusta jos ei tämä olisi ilmaantunut?

19 tykkäystä

Rohkenen epäillä, että Suomen talous ei sillä pelastu, että leikataan ihmisten perustarpeista, korotetaan ALV:eja, heikennetään ihmisten työehtoja, ja mitä muutakaan tämä hallitus on nyt keksinyt.

Sosiaaliset ongelmat tulevat kasvamaan aivan järkyttävästi. Sairauspoissaolot tulevat lisääntymään. Työttömyys ja pahoinvointi lisääntyy.

Ja kaikenlisäksi velkaa otetaan enemmän kuin koskaan. Vaikka velkaantumisen lopettamisella voitettiin vaalit. Tai no, saatiin 49,4 % äänistä.

6 tykkäystä

Minä taas rohkenen epäillä, että kun veroaste alkaa olla jo tapissa ja velkaantuminen on paheneva ongelma, menojen leikkaaminen on välttämätöntä. Ikävää se toki on niille, joihin leikkaukset kohdistuvat. Minkä työehtojen heikentymisen sinä muuten koet nyt aivan erityisen ongelmalliseksi ja miksi?

Eli lisää sopeutusta tarvitaan. Mitä prosentteihin tulee, niin se “otetaan velkaa niin paljon, että velat muuttuvat velallisen ongelmasta velkojien ongelmaksi” -linja sai vaaleissa vähemmistön kannatuksen. Tällä hetkellä oppositiossakin on puolueita, jotka kannattavat suuressa kuvassa nykyistä talouspoliittista linjaa. Etupäässä tietenkin Keskusta ja Nyt, mutta vihreätkin ovat alkaneet ottamaan etäisyyttä vielä äsken harjoittamastaan talouspoliittisesta linjasta.

20 tykkäystä

Omasta mielestä tämä investointien saamattomuus Suomeen työntekijöiden ja ammattiliittojen syyksi on aika väsynyt mantra. Kustannuskilpailukykyä tarkastellessa nähdään että ollaan kehittyneitä verrokkimaita edellä. Minusta on laiskaa argumentointia ostaa tässä puhtaasti työnantajapuolen agenda siitä miksi investoinnit sakkaavat. Ylipäätään työn kustannukset ovat kasvaneet yli 10 vuotta Suomessa hitaammin kuin verrokkimaissa, toki varmasti joustoa tarvitaan ja työmarkkinoita tulee uudistaa. Ei ihme että ollaan poteroissa kun tälläkin foorumilla toistellaan vahvasti yksinkertaistettua viestiä hyvin politisoituneen kysymyksen ympärillä. Yhtä lailla ammattiliitot ovat väärässä, mutta tässä tilanteessa haluaisivat olla neuvotteluosapuoli. Ja miksi eivät haluaisi käytännössä nykyiset toimet varmaankin tuovat joustoa työmarkkinoille, mutta tutkittua tietoa työllisyys ja talouskasvu -vaikutuksista ei oikein tahdo löytyä. Tässä tehdään ideologista politiikkaa johon vastataan työntekijäpuolelta ideologiatoimilla eli lakoilla joka on työntekijän ainoa mahdollisuus vastustaa omaan asemaan kohdentuvia heikennyksiä. Summa sumarum sopimalla ei ole saatu aikaan niitä toiveita ja asioita, joita työnantajapuoli on kokenut tärkeäksi ja oleelliseksi, joten nyt ne viedään pakolla hallituksen toimesta läpi. Mitään tutkittua tietoa siitä, että nämä toimet nostaisivat investoinnit ja työllisyyden kasvuun ja parantaisivat kansantalouden tilaa ei pahemmin ole.

13 tykkäystä

Välillä mietin myös että millaisia investointeja tänne halutaan. Joskus tuntuu että tavoitteena on palata ajassa taaksepäin. Halpaa työvoimaa, viedään sellua ja sianpäitä, houkutellaan kaivoksia edullisin ehdoin, jotka sitten vie raaka-aineet täältä muualla jalostettavaksi.

Tuottavuuden kasvu edellyttäisi korkean lisäarvon hyödykkeitä, aivoimua aivovuodon sijaan ja innovatioita. :thinking:

19 tykkäystä