PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Tämä ketju on jatkoa kommentille:

Edellinen ketju:

Nokia Mikael GIF by Inderes

Nokia Facepalm GIF by Inderes

Excited Oh My God GIF by Saturday Night Live

3 tykkäystä

Haastaisin kaikki kakkososan kirjoittajat hiomaan rauhassa tekstejään ja keskustelemaan yhtä asiallisesti kuin töissä kollegojen ja asiakkaiden parissa. Siis kuten Pörssien suunnassa ja monissa muissa ketjuissa on kulttuurina.

36 tykkäystä

Tästä on helppoa olla samaa mieltä.

Tuosta aamun gallupista tulee kyllä SDP: n kohdalla mieleen, että oleellista ei ole yksittäiset havainnot, vaan trendi. Tässä vaiheessa uskon, että Orpon hallitusta alkaa rasittamaan tyhjät lupaukset etenkin velkaantumisen osalta, ja pettymys hallitukseen kasvattaa opposition suosiota, ilman että esim SDP:n tarvitsee tehdä sen enempää mitään. Lindtman ei ole ollut erityisemmin esillä viime aikoina, joten hänen ansioksi tässä ei vielä voi SDP:n kannatuksen nousua pistää.

6 tykkäystä

Mun mielestä Ylen gallup on näyttänyt todella erikoisia tuloksia parilla viime kerralla. Edelliskerralla Vasemmistoliiton kannatus nousi roimasti, joten nyt sen palautuessa perustasolle näyttää kuin puolueen kannatus olisi jyrkässä laskussa. Liike Nytin kannatus sekin suunnilleen tuplaantui uusimmassa gallupissa, mille on vaikea löytää perusteita.

Kun vertaan vaikka vain paria viimeisintä gallupia, mitään muuta trendiä en huomaa kuin persujen, kepun ja kristillisten kannatuksen sulamisen.

Hallitusten kannatukset taitavat tippua aina aika pitkälti riippumatta siitä, että mitkä puolueet hallituksessa ovat, mitä ne ovat luvanneet tai mitä tapahtuu. En nyt tiedä, että onko hallituksen kannatuksen lasku ollut nopeampaa tai rajumpaa, kuin normaalisti, ehkä. Muistelisin joskus nähneeni hauskan anomalian, jonka todellisuutta en tosin ole tarkistanut, että Norjassa istuva hallitus ei ole ikinä voittanut vaaleja. Joka on sinällään kuvaavaa, että Norja lienee kuitenkin yksi maailman parhaiten hoidetuista maista, oli se sitten öljyn ansiota tai ei. Mutta siis yleisesti, merkittävä osa äänestäjistä ei ole ikinä tyytyväinen hallituksen toimintaan.

Disclaimerina en ole itsekään tyytyväinen hallituksen toimintaan. En tosin edes äänestänyt hallituspuolueita. Mutta ihan vain sillä, että jos kannatuksen laskusta haluaa päätellä jotain, niin referenssinä pitäisi olla hallituksen tyypillinen kannatuksen lasku, koska se, että kannatus laskee, ei itsessään kerro mitään, koska näin käy aina.

4 tykkäystä

No kyllähän tämä on nopeasti laskenut, paitsi Sipilään verrattuna.

Näitä kahta hallitusta yhdistää se että on ajettu tiukan kompromissitonta oikeistolaista politiikkaa. Ei semmoinen toimi suomessa ollenkaan, ainakaan jos haluaa toisenkin hallituskauden siihen perään. Suomalaiset kaipaavat tasapainoisia kompromissihallituksia, koska kansa on keskimäärin suhteellisen keskellä.

Hirveän oikealla tai vasemmalla niin vastareaktio vaaleissa on vahva, Orpo teki todella pahan virheen ylihallituskautisten suunnitelmien suhteen ottamalla persut demarien suhteen.

Politiikkaan ei muodostu jatkumoa jos yrittää hallita pelkillä oikeisto- ja vasemmistoblokeilla.

Kärsijöitä tässä soutamisessa ja huopaamisessa tosin ei ole kuin yksi: Suomi.

4 tykkäystä

Talouskuri ei ole koskaan suosittua, vaikka olisi kuinka välttämätöntä. Muistikuvieni mukaan tämä hallitus on saanut aika lailla enemmän kuraa mediassa niskaansa kuin muut aloittaneet hallitukset.

11 tykkäystä

En tiedä kehdataanko tästä asiasta keskustella kollegojen kanssa työpaikoilla, mutta poliittisen kulttuurimme kehittymisestä se antaa hyvää kuvaa.

Peräaukoista keskustellaan pääsääntöisesti asiallisesti vain proktologian erikoislääkärin vastaanotolla.

Nykynuoriso ei karta konfliktinhakuisuutta sen enempää kuin suurten sotien syistä ja seurauksista vain kirjoista lukeneet buumeritkaan. Se vaikuttaa olevan tämän vuosituhannen alun kamala trendi. Huomaan alkaneeni muistella kylmän sodan vuosiakin toisinaan lämmöllä. :slight_smile:

4 tykkäystä

Onko se noin? Tuo vuoroveto oikeiston ja vasemmiston välillä on jatkunut lähes koko itsenäisyyden ajan. Se on todistettavasti johtanut vakaan sopimusyhteiskunnan rakentamiseen eikä mikään suuntaus ole päässyt dominoimaan liikaa. Oikeiston pitempi dominanssi loppui sotiin ja SDP:n vastaava 90-luvun lamaan. Voisi jopa väittää, että vuorovetoisten hallitusten aikoina on eletty suhteellisen rauhallisia ja menestyksekkäitä aikoja. Mikä sitten on syy ja mikä seuraus on tietenkin vaikea kysymys vastattavaksi, mutta joka tapauksessa tällainen läspsytä-vaihto-politiikka on tähän mennessä toiminut ihan kiitettävästi.

Ei nykyhallituksella ole sen enempää talouskuria kuin edelliselläkään. Leikataan, kyllä, ja samassa suhteessa leikataan valtion tuloja. Erona on että raha jaetaan ideologisesti eri tavalla.

Nyt ei ole edes korona pysäyttämässä yhteiskuntaa, ei tiesulkuja uudenmaan rajalla.

5 tykkäystä

Kekkosen aikaan presidentillä oli valtaa aivan eri tavalla kuin nykyään. Hallitukset vaihtuivat tiheään, aika laidasta laitaan noita oli. Jatkuvuus oli silti varsinkin ulkopolitiikassa oli kaiken a ja o, muutenkaan suunta ei ottanut nykyisen kaltaisia täyskäännöksiä jatkuvasti.

Todella karkeasti yksinkertaistettuna näin.

Riippuu ihan puolueesta Ainakin Kokoomuksen kannatuksen pitäisi kestää tuota varsin hyvin. Ahon hallituksen jälkeen Kokoomuksen kannatus laski ihan minimaalisesti reilulla prosenttiyksiköllä. Lipposen ensimmäisen hallituksen jälkeen puolueen kannatus nousi yli kolmella prosenttiyksiköllä. Eikä se Sipilän hallituskaan kauheasti Kokoomuksen suosiota syönyt.

2 tykkäystä

Liberaaleilta tuli jatkoa viimevuoden uroteolle ”leikattavaa löytyy” -vaihtoehtobudjetille. Nyt ero hallituksen budjettiin on jo yli 12 mrd😁
Silti hieman alijäämäinen…

Kannattajakortteja uupuu vielä jonkin verran että pääsevät vaaleihin.

9 tykkäystä

HS: EU-komissio huolestui Orpon hallituksen rahan­käytöstä

Myös EU:ssa annetaan tunnustusta Suomen kyvykkäimpien talouspuolueiden elikkäns Kansallisen Kokoomuksen ja Perussuomalaisten taidonnäytteille. Kyllä oikeistossa on hyvä olla näinä aikoina.

4 tykkäystä

Helppo yhtyä huoleen Suomen talouden tilasta, ja siihen että pitäisi tehdä enemmän leikkauksia. Kurja juttu on se, että tämä kokoonpano on talouden näkökulmasta paras hallitus mitä Suomessa on mahdollista. Edellisen sosialistihallituksen toimesta ei edes yritetty tehdä mitään, ja nyt oppositiossa olevat puolueet ovat vieläkin enemmän haluttomia karsimaan ylisuurta julkista sektoria tai ajamaan läpi työmarkkinoiden tarvitsemia muutoksia.

14 tykkäystä

Sama vanha velkalevy, tosin viime vuonna huolestuttiin Suomen velasta, nyt Orpon hallituksen rahan käytöstä.

Suomi noudattaa velan suhteen samaa taktiikkaa kuin Nato-jäsenyyden kanssa. Eli priorisoidaan ja saneerataan vasta kun on pakko, valitettavasti.

Orpon hallitus sentään yrittää rajata jotenkin rahan menoa luomalla kannustumia käydä töissä ja täten osallistua kakun leivontaan. Sekä kohentaa yritysten toimintaedellytyksiä Suomessa.

1 tykkäys

Mitä nyt tätä hallituskautta olen seurannut niin ovat päättäneet luoda uuden kannustinloukun(työttömien suojaosa), vähentänyt rahaa kierrosta kun esim rakennusalalta häviää työpaikat, vienyt paukkuja ainoasta kasvualasta eli vihreästä siirtymästä.

Mitäs muuta, pitäneet valtion velkaantumistahtia yllä vähentämällä valtion tuloja. Näinköhän tällä vaalikaudella nähdään vielä ensimmäistäkään yritystä tehdä budjettivajeelle jotain vai mennäänkö loppuun asti taskusta toiseen metodilla.

5 tykkäystä

Valitettavasti Marinin “Juuri nyt ei ole oikea aika” -hallitukselta jäi Orpon “toivotaan, toivotaan”-hallituksella huono perintö mitä tulee valtion talouteen ja talouden tilaan.

Onnistuuko Orpon hallitus lupauksissaan jää nähtäväksi, sentään lupasi yrittää. En havainnut entisen hallituksen edustajilta vaalipuheissa juurikaan yritystä. Näin kokivat äänestäjätkin.

Ja kukaan ei kuvittele että talouden tasapainoa voidaan saavuttaa vuodessa tai edes vaalikaudessa, sen verran pahassa jamassa ollaan jakopolitiikan ja turhien toiveiden tuloksena.

3 tykkäystä

No jos tämä on Marinin hallituksen vika, niin miksi Orpon hallitus ei tee mitään vaan jatkaa tasan samaa tahtia vaikka näkymät synkkenevät?

Marinin hallitus otti velkaa matalalla korolla, tämä nykyinen ottaa korkeammalla. Miksi hallitus ei tee mitään?

2 tykkäystä

EU-komissiota ja Suomen velkojia ei uskoakseni erityisemmin kiinnosta, miten jokin kuvitteellinen hallitus toimisi tässä ja nyt. Orpon hallitus on tänä päivänä vastuussa ja juuri heidän on saatava tilanne hallintaan.

Juuri heidän.

Tässä ja nyt.

Kipeitä päätöksiä ei kuitenkaan saatu tehtyä ja lopputulos on kaikkien nähtävillä. Vaikeat ajat tässä on edessä ja ulkoisen paineen vähitellen kasvaessa saattaa olla, että nykyhallitus joutuu palaamaan uudelleen niin kutsutusti piirustuspöydälle. Ei tässä missään kriisissä vielä olla, mutta välillä tuntuu siltä, että Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat jo tässä vaiheessa lakannet yrittämästä toivoen, että mahdollisesti tuleva noususuhdanne pelastaa Suomen talouden.

Toivossa on hyvä elää, mutta parempi olisi ollut, että kipeät päätökset olisi tehty nyt heti ja että vaalilupaukset olisi syöty vedoten valtiontalouden odotettua heikompaan tilaan tai johonkin muuhun selitykseen. Suomen talous ajaa nyt päin seinää rakennusteollisuus edellä ja jälki tulee olemaan rumaa. Nyt vaadittaisiin poliittista rohkeutta ja johtajuutta, jotta tulevan talouslaman vaikutukset jäävät mahdollisimman pieniksi ja jotta valtiontalouden aito tervehdyttäminen saataisiin liikkeelle,

Viestini ja ilmainen neuvoni nykyhallitukselle on hyvin yksinkertainen:

Leikattavaa löytyy.

8 tykkäystä