Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Luovutustappiot voi 5 vuotta vähentää verotuksessa pääomatuloista, vaikkapa osinkotuloista. Järjestele pienemmissä erissä, ei kaikkia tarvitse kerralla myydä.

1 tykkäys

Nokian kannattavuusongelmille yksi merkittävimmistä juuri syistä on ollut kiinalaiset valtiontuet, ne pilasivat koko toimialan muualla maailmassa. Vaikka kiinalaiset ovat nyt bannattu suurimmassa osassa länsimaita, niin kannattavuuden korjautuminen kestänee. Aika lailla sama tilanne on nyt sähköautopuolella, mutta siihen sentään yritetään puuttua.

14 tykkäystä

Varmasti kiinalaiskilpailu on tärkeä syy, mutta koska syy on ollut tiedossa vuosikaudet samalla kun operaattorien kannattavuus on ollut laskussa, voidaan kysyä onko ala niin kannattava, että Nokian on syytä olla leikissä mukana ja panostaa kaksi miljardia tutkimusrahaa vuositasolla? Eli siitä riippumatta, että syy heikkoon kannattavuuteen ei ehkä ole enää viime aikoina ollut ensisijaisesti Nokian, olisi voitava harkita mukanaolon mielekkyyttä langattomissa verkoissa tai ainakin kustannussopeuttaa liiketoimintaa proaktiivisemmin ja nopeammalla tahdilla, jotta uudelleenjärjestelykierre saataisiin katkaistua. Syitä ennen kaikkea MN:n kannattavuuden alakuloon on varmasti monia, mutta pääsia on se, mitä johtopäätöksia Nokia vetää ja ovatko päätökset omistaja-arvon näkökulmasta optimaalisia.

Ei tästä sen enempää ja ellei minulle suoraan kirjoiteta, pyrin ensisijaisesti kommentoimaan Redditissä.

3 tykkäystä

Kai ne joskus isotkin yritykset onnistuneita pivoteja tekee mutta ei se silti kovin helppoa ole. Etenkin kun nokialla meni valtavasti eforttia (ja markkina-arvoa) kun oli päästävä pois puhelimista.

Sijoittajien kärsivällisyys on varmaan pakko ottaa huomioon myös. Nyt jos Noksu alkaa puhumaan jostain jättipivotista mihin poltetaan koko kassa ja tuotot on sitten josku 5+ vuoden päästä niin veikkaampa että tämä on hyvin nopeasti senttiosake.

Jäljelle jää vaihtoehdoksi se mitä Nokia mielestäni tekee. Tylsää grindaamista jossa nykybusiness yritetään kääntää mahdollisimman kannattavaksi samalla kun nykyisen osaamisen laitamilla etsitään green field operaatioita vaikkapa IoT / private verkoista.

Itseä kiinnostaa nettokassa ja jos se edelleen Q2 raportissa paisuu ja suunnitelmana on edelleen purkaa sitä omistajille omien ostoilla ja osingoilla niin olen ihan riittävän tyytyväinen ja en pidä esim 5 Eur hintaa mahdottomana.

Kaikenmaailman taikatemput, esim Tj:n vaihtaminen tai joku nopea korkean riskin strategiamuutos johtaa mielestäni 90% varmuudella huonompaan lopputulokseen kuin perustekeminen.

18 tykkäystä

Totta kai suunnitelma pitää, silloinhan vasta tuli olisi irti, jos ilmoitetulta nettokassaan suhteutettuna alhaiselta tasolta vielä päätettäisiin kesken kaiken vähentää. Kyse on nyt siitä, ollaanko esim. omien ostoja lisäämässä vaikka niiden taso on suunnitelman mukaan vuositasolla vain 300 milj. euroa vuosina 2024 ja 2025.

Q1 raportin esittelyssä

  • Kysymys Lundmarkille: Are you willing to revisit the share buyback program decision before '26 as I think you may be in a position to buy back more than the €600 million that has been decided already?
  • Lundmark: Yes, we are – we had a very good cash generation this year in quarter one and about €1 billion and the net cash is at €5.1 billion at the moment. We will look into this more over time and what actions we should take. But of course, in the end, it is the Board of Directors’ decision what they want to do. And as we’ve said that our target is to have net cash position between 10% to 15% of our net sales, and that target remains.

Mainittakoon myös kustannussäästöohjelmasta, että se merkitsee n. 400 miljoonan nettovähennystä kassaan tänä vuonna kun taas vaikutus olisi jo ensi vuonna 100 milj. euroa positiivinen. Eli ellei tule viime lokakuussa ilmoitettua rajumpia leikkauksia, en näe kustannussopeutusohjelmaakaan merkittävänä syynä nykytasoiseen nettokassaan.

P.S. Osalle foorumista ehkä on syntynyt kuva, että aina vain katson asioita negatiivisesta näkökulmasta. Ei ole totta, vaikka enimmäkseen haluankin ulostuloilla sparrata Nokiaa nimen omaan heikkouksien vahvistamiseen. Tässä kolmisen viikkoa vanha yksinomaan positiivinen kirjoitus Lundmarkista: https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1d24lak/what_achievements_since_lundmark_took_over_in/

8 tykkäystä

Itse kyllä odotan että nettokassa on pikkaisen pienentynyt tuosta 5,1Mrdsta (Q2 on tulospalkkioden maksut mm.)

Edit:

Marshall Wace pienentänyt/muuttanut shorttiaan 12.6 ilmoituksella (oli 1,39% eli -5,6m lappua)

Fiva tarinahan ei kerro milloin tuo muutos on oikeasti tapahtunut, t-2 tai samana päivänä kurssi kuitenkin näin
image
ties vaikka tulisi uusi ilmoitus pienentämisestä lähipäivinä…

9 tykkäystä

Ericsson on Carnegien viikon osake, target 77 sek & Osta.

Linkin takana pidempi tiivistelmä

7 tykkäystä

From Nokia Bell OpenX Lab, see how large enterprises do "open …

6 juni 2024Nokia Growth Fund (hereinafter referred to as NGP) is a global venture capital company wholly-owned by Nokia, partnered and operated independently, with a fund size of US$1.6 billion and five funds under it. $400 million. NGP mainly invests in early stage B2B technological innovation

7 tykkäystä

Enempää kopioimatta.
Nordean esittämässä Nokian kassavirtalaskelmassa “change i n cash”
2024 355 milj. Euroa
2025 458
2026 733
Muutos osinkojen ja omien oston jälkeen.
Nordean analyysi ei ota kantaa kassan jakamiseen.Osinkojen taso tuossa taulukossa on hiljalleen nouseva. Ei sisällä mahdollista kassaan kohdistuvaa jakoa

Kaipa sekin jossain vaiheessa tapahtuu.

15 tykkäystä

Nokia Hopes To Turn Around With AI And 5G Partnerships

https://seekingalpha.com/article/4700545-nokia-hopes-to-turn-around-with-ai-and-5g-partnerships?mailingid=35811781&messageid=must_reads&serial=35811781.645514&source=email_must_reads

10 tykkäystä
13 tykkäystä

Sami Pohjonen

24 Jun 2024
Nokiassa näemme tekoälyn muuttavan peliä itsenäisen radioverkon (RAN) toiminnassa. Hyödynnämme tekoälyn voimaa kognitiivisessa SON-ratkaisussamme, joka on ohjelmisto-ominaisuus markkinajohtavassa itseorganisoituvien verkkojen ratkaisussamme Nokia MantaRay SONissa.

14 tykkäystä

Pitäisin outona, jos Nokian asema ei paranisi AI:n yleistymisen seurauksena. Toivottavasti ovat hereillä ja panostavat riittävästi teknologian kehittämiseen. Mielestäni tässä olisi ihan hyvät nousun ajurit. Jää nähtäväksi, miten kriittinen osa tekoälysovelluksia verkkoinfra tulee olemaan.

14 tykkäystä
9 tykkäystä

Barclaysin Simon Coles säilyttää negatiivisen mielipiteensä osakkeesta ja antaa arvosanan Sell. Tavoitehinta on ennallaan 3 eurossa.

8 tykkäystä

EU on säätämässä jotain essentiaalipatentteihin liittyvää, joka olisi jollain tapaa haitallista Nokialle ja Ericssonille.
Kyseisessä jutussa (mielipide) ei kuitenkaan sen tarkemmin kvantifioida merkitystä Nokialle tai Ericssonille.

Googlasin hätäisesti, ja alemmassa linkissä Nokia kertoo seuraavaa, ja sitä seuraavissa jätetyt mielipiteet kokonaisuudessaan.
Eipä tätä ehdotusta taida omistaja-sijoittajatkaan taida kiittää.

Finland’s Nokia criticized the proposal as “detrimental to European interests, including Europe’s technological sovereignty and strategic autonomy” and contended that the EUIPO FRAND determination system would introduce more costs and unpredictability into the patent space. Sweden’s Ericsson argued that the need for this “radical and sweeping” intervention had not been demonstrated and that the scope and applications of the proposal were overly broad and poorly defined.

Euroopan johtoasema uuden verkkoteknologian kehittämisessä on uhattuna Euroopan johtoasema uuden verkkoteknologian kehittämisessä on uhattuna | Kauppalehti

8 tykkäystä
11 tykkäystä
  • Laitan vielä konekäännöksen [osasta] Postauksesta, koska kyseessä on yksi Nokian merkittävä, tuore ja hyvin potentiaali ansaintamahdollisuus Telco toimialalla!

  1. kesäkuuta 2024

Espoo, Suomi – Telefónica ja Nokia ilmoittivat tänään sopimuksesta, että se tutkii yhdessä uusia mahdollisuuksia hyödyntää 5G Standalone (SA) -valmiuksia verkkosovellusliittymille auttamaan kehittäjiä luomaan uusia käyttötapoja kuluttaja-, yritys- ja teollisuusasiakkaille.

Tämän sopimuksen myötä Telefónica valjastaa Nokian NEF:n erilaisiin tarkoituksiin, joiden avulla kehittäjät voivat käyttää operaattorin 5G-verkkoominaisuuksia, kuten laitteen tarkkaa sijaintia, parannettuja yhteyden tilaan perustuvia ilmoituksia, reunan havaitsemista ja paljon muuta.

  • +Näiden ominaisuuksien käyttö lisää kehittäjien kykyä rakentaa uusia sovelluksia ja ohjata uusia palvelusovellusliittymiä alalle.

Nokian 3GPP-spesifikaatioihin perustuva NEF-ratkaisu tarjoaa prosessin liitäntään runkoverkon hyvin määriteltyihin toimintoihin. Se mahdollistaa myös API-sekoitukset, jotta kehittäjät voivat yhdistää useita eri ydintoimintojen sovellusliittymiä uudeksi mukautetuksi API:ksi, jota kehittäjien on helpompi käyttää uusien sovellusten luomiseen.

  • Nokian Network as Code -alusta kehittäjäportaalin kanssa yhdistää verkot, järjestelmäintegraattorit ja ohjelmistokehittäjät yhtenäiseksi ekosysteemiksi, joka tarjoaa kehittäjille yksinkertaisen tavan integroida edistyneitä 5G-ominaisuuksia sovelluksiinsa. joutumatta navigoimaan taustalla olevien verkkoteknologioiden monimutkaisuudessa.

Nokia on allekirjoittanut yhteistyösopimukset 14 verkko-operaattorin ja ekosysteemikumppanin kanssa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa alustan käyttämisestä sen julkaisusta syyskuussa 2023 lähtien.

Cayetano Carbajo Martin, ydin- ja kuljetusjohtaja, Global CTIO Telefónican palveluksessa, sanoi: "Olemme iloisia voidessamme ottaa tämän askeleen Nokian kanssa tunnustuksena siitä valtavasta mahdollisuudesta, joka meillä on antaa kehittäjille lisää työkaluja, joita he tarvitsevat tarjotakseen uusia käyttötapauksia ja kokemuksia asiakkailleen ja muuallekin. Tämä kumppanuussopimus koskee alan ohjaamista uusien sovellusliittymien ja käyttötapausten rakentamiseen 5G SA -ominaisuuksien yli, jotka on lanseerattu Telefonican päätoimintoihin."

14 tykkäystä

25 June 2024
Espoo, Finland – Nokia and Wind River today announced that they have successfully performed an end-to-end 5G data (Layer 3) call with Nokia’s latest 5G AirScale Cloud RAN solution on Wind River® Studio.

10 tykkäystä
16 tykkäystä