Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

BARRON’S 28.6.2024




7 tykkäystä

https://seekingalpha.com/article/4701568-nokia-infinera-deal-isnt-a-catalyst

  • Nokia, struggling to generate growth in a tough telecom equipment market, has acquired Infinera in a deal that doesn’t move the needle.
  • The optical networking market is only targeted at 5% CAGR, missing out on the booming demand in the AI and data center space.
  • The stock trades at nearly 10x EPS targets with no forecasted growth and the business reliant on merger synergies to boost the 2027 EPS.

The Infinera deal might provide a short-term boost to EPS targets and revenue, but Nokia still lacks a long-term growth catalyst. The additional sales from Infinera only amounts to roughly 5% of the current business of Nokia.

In essence, this deal doesn’t move the needle due to Infinera not being large enough and the company not having the growth drivers to move the needle. If anything, Infinera is likely distracting to the management team that should be focused on other market opportunities, but instead will now have to work on integrating the two optical networking units.

KOMMENTTI: Optisten verkkojen ja koko NI:n kaavailtu noin viiden prosentin vuosikasvu ei ehkä päätä huimaa, jos verrataan vaikkapa Nvidian kasvuun, mutta ainakin puhutaan kasvusta toisin kuin heikomman marginaalin MN:ssä. Ja ehkäpä kun webscale-asiakkaiden osuus kasvaa, kasvaa myös keskimääräinen kasvuprosentti.

7 tykkäystä

Enimmäkseen on hauskaa ja hyödyllistä seurata erilaisia pärssiyhtiöiden analyysejä eri näkökulmista. Niitä lukiessa törmää usein ajatuksiin ja arveluihin, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi. Se on omalla kohdallani suurin syy Inderes-foorumin seuraamiseen.

Jotkut kotianalyytikot vertaavat markkinakuopan pohjalla kvartaalituloksia ja kommentoivat yritysten osto- ja myyntihintoja parilla lauseella, täysin sokeana historialle tai tulevaisuudelle. Joku ihan oikea analyytikkokin toivoi Nokialta seksikkäämpiä yritysostoja – mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Se nyt on vaan niin, että Nokia ei ole iso tekoälyssä eikä juuri missään muussakaan seksikkäässä. Sen liiketoiminta on syklistä ja markkina kiinalaisten pihdeissä – myös uusin yritysostos. Nokian suurelle yleisölle seksikkäimmän liiketoiminnan, 5G:n, seksikkyys on kutakuinkin samalla tasolla kuin pyykkinarulla kuivumassa olevilla mummon beigeillä alushousuilla. Nokian rummuttama Metaverse voi vielä tehdä comebackin, mutta juuri nyt se on paikka, jonne seksikkyys menee kuolemaan.

Laitoin takaisin työelämään siirtymisen yhteydessä salkkuni parkkiasentoon. Nokiaa on edelleen hyvä siivu, sillä markkinapohjassa en aikonut sitä kokonaan myydä. Ohjenuora salkkuni parkkeeraukselle oli yksinkertainen: Minimoi kiinalaisvaikutus. Myin noin 60-70% kaikista sellaisista salkkuni yhtiöistä, joissa kiinalaiset rikkovat merkittävällä tavalla yhtiöiden markkinaa. Tein virheitä muutama vuosi sitten Kiina-oletusten suhteen erityisesti Kiinan markkinanohjauskyvyn aliarvioimisessa. Olen jokseenkin huolestunut myös geopolitiikan kehityksestä laajemmin Kiinan vuoksi, mutta ajurina salkkusiivoukseen oli siis nimenomaan valtion tukiaisilla toteutettu markkinahäiriköinti. Geopolitiikan mainitsemisen yhteydessä pitää kai mainita Venäjäkin – noh, sehän on taloudellisesti täysin merkityksetön, menneisyyteen jämähtänyt kansakunta, jolla on isot kuvitelmat itsestään ja merkityksestään, ja jolla on iso pläntti maata, jota se haluaa jostain syystä aina vain lisää. Turha mesta.

Infinera on sen sijaan mielenkiintoinen tapaus. Se on kasvuyhtiö, joka on viime kvartaaleina kärsinyt sekä telekommunikaatiomarkkinan notkahduksesta että pidemmällä aikajänteellä kiinalaisten markkinavalloituksesta. Huawei on siis kiusana myös Infineralle jopa siten, että kiinalaisyhtiö löytyy melko poikkeuksellisella tavalla, logon kera, Infineran tuoreimmista sijoittajakalvoista. Infinera on kasvanut myös epäorgaanisesti esim. ruotsalaisen pörssiyhtiön, Transmoden, ostolla (350M$, 2015). Vuonna 2018 yhtiö osti monelle IT-alan asiantuntijalle tutun Coriantin, joka muistetaan myös Nokia-yhteyksistään ennen vuotta 2014. Coriant oli yli vuosikymmen sitten osa Siemens Optical Networksia.

Omalla vahvalta vaikuttavalla innovoinnillaan sekä yritysostoista saadulla IP:llä mitattuna Infineran asema vaikuttaa hyvin vahvalta optisissa verkoissa. Kuriositeettina – pelkästään Coriantilla oli hallussaan yli 1600 toimialansa patenttia Infineran ostotarjouksen yhteydessä.

Infinera perustettiin vuonna 2000. Se on siis verrattain nuori yhtiö, jonka strategiassa kasvu on näytellyt merkittävää osaa. Mainitsemani yritysostot on helppo yhdistää Huawei-uhkaan, joka vaatii kaikilta kilpailijoilta leveämpiä hartioita. Nokian ja Infineran yhdistetty markkinaosuus optisissa verkoissa, patenttisalkkuineen ja synergiaetuineen, parantaa kaupan yhteydessä yhdistyvien liiketoimintojen asemaa merkittävästi.

Nokian vahvistuvasta optisesta tukijalasta on tulossa läntisen maailman markkinajohtaja alallaan. Valtteinaan sillä on turvallisuus ja teknologiajohtajuus, joita molempia vaaditaan menestykseen.

Pakko viheltää pilliin tässä vaiheessa tauon merkiksi. Tarkoituksenani oli oikeastaan kirjoittaa optisten verkkojen näkymistä lähivuosina, josta minulla olisi tuoreeseen omaan kokemukseen perustuvaa sanottavaa, mutta en päässyt sinne asti. Taidan palata siihen aiheeseen myöhemmin tänä, tai jonain muuna, viikonloppuna. Sen voin kuitenkin vakuuttaa asiakaspuolelta katsottuna, että tietoliikenneverkot eivät ole kuoleva business. Hyvillä ajoituksilla ja kotiläksyjen tekemisellä myös alasta kiinnostunut sijoittaja voi tehdä rahaa. Rikastuminen on sitten eri juttu, mutta sijoittaminenhan on monelle meistä rakas harrastus, jolla voi toisinaan myös tienata mukavasti.

68 tykkäystä

Infinera (NASDAQ:INFN) could see a potential bidding war after Nokia (NOK) agreed to acquire the company for $6.55 a share on Thursday. Infinera shares jumped 17% on the deal news.

“Considering NOK’s offer doesn’t appear compelling, we believe there could be others who may decide to outbid NOK for INFN,” B. Riley analyst Dave Kang wrote in a note earlier on Friday.“We were (1) surprised by the timing of the transaction and (2) disappointed by the offer price.”

One possible potential bidder may be Ericsson (ERIC), which doesn’t have an optical business, Kang added. Another candidate could be Ciena (CIEN) and a “long shot” buyer could be Arista Networks (ANET).
https://www.msn.com/en-us/money/markets/infinera-could-see-bidding-war-with-nokia-deal-analyst/ar-BB1p5abu

9 tykkäystä

Oma tunnuslauseeni yritysostojen kohdalla ”pessimisti ei pety” johtunee siitä että suurin osa ostoksista ainakin osittain epäonnistuu.

Kun toimitaan samalla toimialalla synergiaetuja haetaan karsimalla päälekkäisyyksiä niin organisaatiosta kuin tuotteistakin. Tämä harvemmin johtaa parantuneeseen asiakastyytyväisyyteen. Päinvastoin tyypillisesti osa asiakkaista menetetään.

Ehkä se toinen ongelma on se, että toimialan parhaat yritykset harvemmin yhdistyy. Infineran taustaltakin löytyy Transmode, Coriant. Coriantin taustalta Nokia Siemens Networks Optical Networks, Tellabs ja Sycamore Networks jne. Joku on joskus yhdistymisten yhteydessä käyttänyt vertausta kalkkunoista ja kotkista.

…mutta toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä kuten näytti vielä vuonna 2015…

“Strengthens Nokia’s optical position, specifically in North America”

“The acquisition of the wireless business of Alcatel-Lucent will significantly strengthen Nokia’s foothold in North America. Leading U.S. telecom operators, namely, Verizon Communications Inc. VZ and AT&T Inc are prominent customers of Alcatel-Lucent.”

10 tykkäystä

Voisiko kuitenkin nyt käydä kuten Länsimetron jatko-osan, eli onnistuu hyvin ja etuajassa? (Alcatel fuusion virheistä on opittu)

Tai sitten ei…

2 tykkäystä

Voi toki onnistuakin, mutta ei se välttämättä helppoa ole. Oman kokemukseni mukaan aika monet asiakkaat haluavat tuotteelleen kaksi toimittajaa. Jos nyt asiakkaalla toimittajat ovat Nokia ja Infinera, asiakas saattaa hakea tähän uuden toimittajan. Samoin yleensä toimittajat sitoutuvat ylläpitämään myytyä tuotetta vuosia. Tämä tekee päällekkäisyyksien karsimisesta vaikeata.

Kvartaalitulokset itsessään ei huoleta, liikevoitto heilahtelee tietysti kysynnän takkuillessa. Sen sijaan heikko myyntikate (eli myyntihinnan ja tuotekustannusten suhde) kylläkin. 35-38% GM on surkeahko ja sillä ei koskaan suurta liikevoittoa tehdä korkean teknologian toimialalla.

6 tykkäystä

Light Reading Infinera-kaupasta.
Eipä juuri uutta tätä ketjua lukeneelle.

Muistuttuttaa toki, että 200 meur synergiat - jotka tähän kauppaan luovat rahallista tolkkua - pitää saavuttaa eikä vain puhua.

Alcatel-Lucentin synergiatavotteita ei onneksi tullut omakohtaisesti sijoittajamielessä erityisesti kohdattua, mutta vuosiahan - vuosikausia - piikki oli oli auki mikä siellä GAAP-maailmassa elävien hampaita kiristeli. NON-GAAP -puolella olikin sitten leppoisampaa…

7 tykkäystä

Nokia Oyj (NYSE: NOK)

Share Price as of June 27: $3.73

Number of Hedge Fund Holders: 13

Nokia Oyj (NYSE:NOK) is a Finland-based company that offers mobile, fixed, and cloud network solutions. It is one of the best NYSE penny stocks to buy. In the first quarter, 13 hedge funds had stakes in Nokia Oyj (NYSE:NOK), with total positions worth $441.823 million. As of March 31, Pzena Investment Management is the biggest shareholder in the company with a stake worth $239 million.

16 tykkäystä

“Sijoitus mieluummin tekoälyinfran tarjoajiin kuin tekoälysovellusten hyödyntäjiin”

Jospa Nokiakin saisi muutaman uuden sijoittajan…

Goldman Sachsin osaketutkimuksen johtaja Jim Costello ei suinkaan täysin tyrmää sijoittamista tekoälybuumiin, vaan hän suosittelee sijoittamaan tekoälyinfrastruktuurin tarjoajiin.

”Jos skeptinen näkemykseni osoittautuu vääräksi, nämä yritykset hyötyvät edelleen. Mutta vaikka olisinkin oikeassa, ne ovat ainakin saaneet merkittävää tuloa teemasta, joka saattaa antaa niille paremmat edellytykset sopeutua ja kehittyä.”

4 tykkäystä

Olikohan tuohon juttuun tullut pilkkuvirhe. Tekoälyinfran rakentamiseen ei kyllä yksi miljardi riitä. Ei lähellekään…

1 tykkäys
7 tykkäystä

Joulukuussa Lundmark totesi matkapuhelinverkoista, ettei toimiala tervehdy sillä, että Nokia ja Ericsson kilpailevat toisensa hengiltä. Kiinnostavaa onkin nähdä, saako Nokia Ericssonin kilpailijakseen myös optisten verkkoratkaisujen ja puolijohteiden markkinoille.

En kyllä pysty näkemään, että Ericsson lähtisi kilpailemaan Infinerasta Nokian kanssa. Eihän se millään tavalla sovi Ericssonin strategiaan. Eikä Ericssonilla ole kassavaroja tarjouksen tekemiseen, vaikka kait sitä rahaa markkinoilta saisivat.

15 tykkäystä

Infinera voi joutua tarjouskilpaan Nokian kaupan myötä - analyytikko

https://seekingalpha.com/news/4120719-infinera-could-see-bidding-war-with-nokia-deal-analyst?feed_item_type=news

8 tykkäystä

Marshall ja Wace päivittänyt 27.6 shorttiaan, mutta ei muutosta %:ssa

pyörinyt kurssi tuohon aikaan 0,2€ alempana

edit olivatkin 26.6 pikkaisen vekslanneet myös

9 tykkäystä

Tuo Infinera kauppa on hinnaltaan (noin pari miljardia euroa) vielä varsin siedettävä verrattuna Nokian nykyiseen noin 5 miljardin euron kassaan, ja osinkojen maksukaan ei ainakaan kokonaan vaarannu, vaikka kauppa olisikin kupru.

Osinkoja maksetaan ensisijaisesti edellisen vuoden voitosta. Nokia tekee ihan hyvää nettotulosta: 2021:
2 109 M€, 2022: 2 481 M€ ja “huonona vuotena” 2023: 1 624 M€, siis keskimäärin yli 2 miljardia euroa vuodessa.

Vuosina 2021 - 2023 on kokonaistulosta palautettu omistajille osinkoina 2021: 21,6%, 2022: 27,12% ja 2023: 44,67%. Lisäksi Nokia on ostanut omia osakkeitaan.

Pointti on, että Nokian ei tarvitse käyttää aiempana vuosina kerrytettyä kassaa osinkojen maksuun. Jakokelpoisia varoja ne toki olisi, jos niille olisi tarve. Ei ole tarve. Keksi itse pointit 2 ja 3. :sunglasses:

9 tykkäystä

Kyllä kassallakin on väliä osingonmaksulle: jos Nokialla olisi kymmenen miljardin nettovelka, voi olla että hyvästäkin edellisvuoden voitosta huolimatta yhtiön johto suosittelisi yhtiökokoukselle alhaista tai jopa nollaosinkoa jotta keskityttäisiin velanmaksuun.

Toiseksi, viime vuonna Nokian raportoitu voitto oli 679 milj. euroa. Eikö ole niin, että jakokelpoinen voitto määritellään raportoidun voiton perusteella, eikä esim. jatkuvat uudelleenjärjestelykulut unohtavasta vertailukelpoisesta voitosta kuten viestistäsi sai vaikutelman? Kuten taannoin laskin vuosina 2016-2023 vertailukelpoinen voitto oli lähes 11 miljardia raportoitua voittoa suurempi kun jätetään huomioimatta muutokset verosaamisten tasearvossa (https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1c3wghd/is_nokias_comparable_result_consistently/).