Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Voi kai sanoa, että seurasin pandemian vaikutuksia maailmaan keskivertokansalaista tiiviimmin, mutta tajusin oikeastaan vasta tänä vuonna kuinka laajat sen vaikutukset olivat yritysten liiketoimintaan ICT-sektorilla. Tarkoitan tällä sitä, että kaikki sijoittajat tiesivät komponenttipulasta, mutta se ei konkretisoitunut omassa elämässä juuri mitenkään – ellei nyt sattunut olemaan ostamassa vaikkapa uutta autoa.

Komponenttipula näkyy kuitenkin kaikenlaisten yritysten toiminnassa vieläkin. Paljon on puhuttu esim. operaattoreiden varastotilanteen vaikutuksesta kysyntään pandemian myötä. Komponenttien saatavuuden heikentyminen johti varastojen kasvattamiseen, mikä pahensi komponenttipulaa entisestään. Tämä kierre johti lopulta siihen, että lähes kaikesta oli pulaa – kun näitä preppaajia ja hamstraajia löytyi lähes jokaiselta teollisuudenalalta. Teen parhaillaan töitä yritykselle, joka alkoi varastoimaan tiettyjä komponentteja ja laitteita osana varautumista komponenttipulaan. Nyt näistä varastoista pyritään jälleen asiakasyrityksessäni eroon.

En osannut arvata, että komponenttipulalla on ollut näin pitkäaikaiset vaikutukset ihan tavallisten keskisuurten ja isojen yritysten verkkoihin ja laitekantaan. Se näkyy konkreettisesti mm. yritysverkoissa, joita on päivitetty oman näkemykseni mukaan laiskasti ja osittain myös komponenteilla, jotka eivät ole aivan parhaita tarkoitukseensa. Uskallan väittää, että mm. yritysverkkopuolella on selvästi patoutunutta kysyntää, joka tulee purkautumaan tavalla tai toisella.

No, mitäs tästä kaikesta pitäisi ajatella? – koronastahan ei ole kohta edes ikävää muistoa jäljellä. Otetaan esimerkki: Loppuviikon teemana ollut Kempower. Esimerkkiyhtiön tarinassa on toki monia säikeitä, mutta ehkä huonon ennustettavuuden isoin tekijä, joka saa analyytikotkin näyttämään hölmöiltä, on pandemia. Ennusteita tehtiin asiakkaiden täydentäessä varastojaan komponenttipulan keskellä ja kysynnän mennessä “Ei oo”-pelossa katosta läpi. Kysynnän sulaessa ja varastotasojen pienentyessä romahdus olikin sitten jokseenkin poikkeuksellinen. Tämän kun yhdistää melko uuteen alaan, korkeajännitelatureihin, joilta odotettiin tasaista ja voimakasta kasvua, lopputuloksena oli semi-romahdus. Kuulostaa joiltain osin tutulta myös Nokian ja Ericssonin sijoittajille.

Tietoliikenneteknologian valmistajien osalta tilanne on luultavimmin parantumassa vihdoin tämän syksyn aikana. Ericssonin Börje puhui tällä viikolla kestämättömistä investointitasoista ja samaa viestiä on kuultu muiltakin jo pitkään. Kysynnän elpyminen on väistämätöntä, mutta tapa ja ajankohta, joilla se tapahtuu, on vaikeasti ennustettavissa. Aikaisemmista kokemuksista oppineena voi kohtalaisen suurella varmuudella todeta, että mitä pidemmälle eletään heikon kysynnän ja investointitaantuman aikaa, sitä korkeammaksi seuraava kysyntäpiikki nousee. Laitevalmistajille ja sijoittajille tämä voi näkyä “mukavana tervehtymisenä” mutta on toki mahdollista, että ennusteisiin pitää tehdä isompaakin viilausta ylöspäin – siis jo paljon ennen 6G:n ensimmäisiä aaltoja.

Tässä on eletty melkoinen vuosikymmen Nokian pelikentällä ja tuskin yksikään Nokiaan sijoittanut on erityisen tyytyväinen nähtyyn kehitykseen. Omalla kohdalla voin todeta, että harrastus on ollut kohtuuhintainen. Seuraan mielenkiinnolla Ericssonin yritystä luoda oma ekosysteeminsä operaattoreiden sovellusrajapintojen ympärille. Nokia ei ole hävinnyt taistelua softasta, mutta toivon näkeväni huomattavaa edistystä tällä, tulevaisuuden kannalta tärkeimmällä, osa-alueella. Olen tyytyväinen vakoilevien ja varastavien kiinalaisten häätämisestä käyttämieni verkkojen ytimestä – ja toivottavasti laajemminkin. En edelleenkään ymmärrä Nokian ja Ericssonin toistensa kuristamista henkihieväriin, tai EU:n suhtautumista tähän melkolailla ainoaan korkean teknologian johtoasemaansa globaalissa kilpailussa.

Jahas, tein sen taas. Minun nimittäin piti kirjoittaa datakeskuksista ja niitä linkittävistä verkoista, verkkojen muuttuvasta roolista, pilvistä globaalien verkkojen selkärankana, reitityksen uusista geopoliittisista haasteista ja vaikka Internetin uudesta tulemisesta – telecom-sijoittajan näkökulmasta – mutta jäin jaarittelemaan niitä näitä. Jatkan siis jonain muuna viikonloppuna. Aihe on hankala, joten ehkä vain välttelen sitä loputtomiin.

Yhteenvetona tämän lauantaiaamun kirjalliseen tuumailuun voi todeta: Rauta happanee torneissa, toimistoilla, tehtailla ja konesaleissa. Samaan aikaan tietoliikenteen määrä kasvaa koko ajan. Tälle asialle on pian tehtävä jotain – paljon nykyistä enemmän.

59 tykkäystä

Saa nähdä, onko Nokia saanut q2/24 merkittävän lisenssitulon [Amazonilta],
tai muulta striimauksesta sopimuksen tehneeltä
….torstaina 18.7.24 ollaan kartalla vähän aikaa ja saadaan valaistusta Nokian tilanteeseen!


18 tykkäystä

5 Considerations Ahead Of Nokia’s Q2 2024 Earnings

https://seekingalpha.com/article/4703828-5-considerations-ahead-of-nokias-second-quarter-2024-earnings?mailingid=36048776&messageid=2800&serial=36048776.11730&source=email_2800

3 tykkäystä

Ericssonin toimitusjohtaja viittasi kyselyosuudessa kilpailun kiristyneen kiinalaisten puolelta ja siihen, ettei Ericsson aggressiivisesti kilpailisi hinnalla: Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (publ) (ERIC) Q2 2024 Earnings Call Transcript | The Motley Fool

Andrew GardinerCiti – Analyst

OK. And then also on the point you made particularly in Europe and Latin America, where you’re seeing increased competition from the Chinese vendors once again. Do you feel like you’re losing share as a result of this competitive activity? Or are you able to hold share, but perhaps it’s coming at the expense of pricing margin?

Börje EkholmPresident, Chief Executive Officer, and Director

You know, we like to be managing our overall pricing and profitability and gross margin. So, it will all depend on specific situations. I’m sure we will lose some, but we’ll do that because we think it’s right for the overall gross profit in the company. So, you don’t expect us to be the most aggressive in the market.

8 tykkäystä

https://seekingalpha.com/article/4703828-5-considerations-ahead-of-nokias-second-quarter-2024-earnings?mailingid=36050918&messageid=must_reads&serial=36050918.682409&source=email_must_reads

6 tykkäystä
5 tykkäystä

Nordea analysoi 1.7.2024

NOKIA

Main risks

Key downside risks:
Component shortages; macroeconomic uncertainty; increased competition; price pressure; cost inflation; operator capex plans; timing of 5G investments; product competitiveness; and patent licensing renewals.

Key upside risks:
Market share gains; disciplined cost control; improving shareholder remuneration; value-enhancing portfolio pruning; public takeover; and new patent licence agreements.

Estimates and valuation changes:
Nokia last week announced two structural actions to reshape its Network Infrastructure (NI) unit: the acquisition of Optical Networks peer Infinera and the divestment of Alcatel Submarine Networks (ASN). The actions combined look set to enhance NI’s margin profile. Industrial logic in the USD 2.3bn Infinera acquisition appears sound but we view the purchase price as somewhat demanding, with value accretion heavily dependent on an aggressive 2027E synergy target of EUR 200m. In our view the acquisition does not jeopardise Nokia’s balance sheet thanks to EUR 5bn of net cash, but hopes for accelerated shareholder remuneration can now be ruled out in the near term.
We adjust our estimates accordingly and shift our SOTP basis to 2026E, reflecting the first full year of Infinera contributions.
We reiterate our Hold rating with a raised fair value of EUR 3.8 (3.7)


12 tykkäystä

Tulosennakko, tuloshan torstaina klo 8:00, Inderesin legendaarisen tulosliven saattelemana

Ja jälleen kerran ollaan Nokian kanssa jännän äärellä, paitsi mitä tuli myös sen suhteen mitä tuleman pitäisi…

Nokian näkymät vaativat markkinatilanteen selvää paranemista H2:lla erityisesti Verkkoinfrastruktuurissa, missä vahvistuneen tilauskannan sekä Pohjois-Amerikan julkisrahoitteisten projektien pitäisi alkaa tukea kehitystä. Matkapuhelinverkoissa tilanteen täytyy myös elpyä selvästi alkuvuoden tasosta, vaikka epävarmana jatkuva markkinatilanne, Intian laskevat volyymit sekä AT&T:n menetys laittavat todennäköisesti kapuloita rattaisiin myös loppuvuodesta

image

18 tykkäystä

Vielä Infineran ostoon liittyvä Nokian ilmoitus, mikä on jäänyt vähälle huomiolle:

Nokia ilmoitti, että sen hallitus on sitoutunut lisäämään ja nopeuttamaan omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaa kompensoidakseen kaupan aiheuttaman laimentumisen.

9 tykkäystä

Nokian verkkodiili Egyptiin

Nokia and Telecom Egypt bring 5G to Egypt for the first time

17 tykkäystä

Ericsson
Carnegie nosti Ericssonin tavoitehinnan 85 kruunuun (77) ja vahvisti ostotavoitteen - BN (Finwire)
2024-07-15 06:43

newsroom@finwire.se
Finwire uutistoimisto

9 tykkäystä
8 tykkäystä

Jos tarkkaan luit Nordean analyysin.Vuonna 2024 osakemäärä taulukossa oli 5455 milj.ja vuonna 2025 5370 milj. Tämä näkyy myös menona osakkeiden osto rivillä.

2 tykkäystä
8 tykkäystä

Kauppalehden uutisvirrasta:
SEB nostaa Nokian tavoitehinnan 4,10 euroon (aik. 4,00 euroa). Toistaa osta-suosituksen

20 tykkäystä

AI ollut runsaasti esillä Nokia-palstalla ja muutenkin. Asia on varmasti useimmille palstalaisille tuttua kauraa.
Joita perusteet ja datan käsittely kiinnostavat, oheisesta linkistä löytyy Nokian Risto Siilasmaan mainio esitys AIsta ja koneoppimisesta. Nokiassa oltiin hereillä jo 10 vuotta sitten.
Joskus on muuten vain hyvä palata juurille virkistämään ajatusmaailmaa.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DKNMy7NCQDgk&ved=2ahUKEwjrmqqTxqmHAxWjFxAIHV6MCzMQtwJ6BAgSEAE&usg=AOvVaw0nzbHRfFX5nemeX2fOyG8J

3 tykkäystä
1 tykkäys
2 tykkäystä
3 tykkäystä

Dell’Oro:lla on aika erilainen näkemys mobiiliverkkojen markkinanäkymistä kuin laitetoimittajilla. Jää nähtäväksi, kuka osuu oikeaan.

3 tykkäystä