Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

En tiedä tuleeko tästä arviosta banaania, mutta tulkoon jos on tullakseen; mielestäni analyytikoiden tulee olla alttiita kritiikille.

Ja jotenkin tuntuu, että monella (suomalaisella) analyytikolla DCF-laskelma dominoi hinta-arvioissa uhraamatta ajatustakaan millekään vaihtoehtoiskustannuksille ja -skenaarioille.

Länkkärileiriin MN:n alueella kuuluu nyt öbaut 3 varteenotettavaa yhtiötä: Erkki, Noksu ja Samppa. Eikö?

  • Jos 6G-sykliin mennään kolmella firmalla, kukin noista polttaa R&D:hen seuraavan 10 vuoden aikana ainakin 20 miljardia. Yhteensä ainakin 60 miljardia. Nuo panostukset tullaan kattamaan tasan samoilla toimituksilla ja hankkeilla 2030-luvulla. Mutta jos MN on poissa tai sulautettu, jakaa pottia 3:n sijaan kaksi toimijaa. Herääkö mitään ajatuksia?
  • No entä johtaisiko tilanne sitten jotenkin huonompiin katteisiin? Ei. Jos toimittajien lukumäärä tippuisi kahteen, häviäisi kaikista kilpailutuksista yksi vaihtoehto pois ja jäljelle jäävien kahden olisi helpompi huomioida vain toisensa. Väittäisin katteiden nousevan.
  • No entäs sitten Openranit ja muut kikkareet? Jos alueelle olisi helppo tulla, ei varmaan tulisi tännekään kommentteja taajuusviidakosta, vuosien taaksepäin yhteensopivuudesta (5G, 4G, 3G), rajapinnoista ym. Näiden lisäksi lähtökohtaisesti pienet katteet pitävät kyllä huolta, että alueelle ei noin vain tulla.
  • Kuulinko puhetta Kiinasta? Joo, varmasti tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa länsimaat työntävät päänsä takaisin ****n. Sitähän kaikki ristiin nostetut sähköautotullitkin ennakoivat. Jep.

Jos tosiaan Nokian MN:n saisi ostettua alle 10 jaardilla, kannattaisi Sampan ja Erkin omistajien varmaan yhdessä sijoittaa ne jaardit Bullerssonin Shitty Networks Inc. -startupille, joka käyttäisi varat lyhentämättömänä MN:n ostamiseen ja ajaisi toiminnan pikimmiten konkurssiin. Kilpailija pois pelistä.

No tietenkään noin ei voi käydä. Mutta jos liian halvalla saa markkinat muokattua, ennen pitkää jotain tapahtuu.

Ja sitten vielä se rautalanka. Nokian MN:n arvoa ei pitäisi arvioida välttämättä nykyisen liiketoiminnan, tuottojen ja korkotason kautta (DCF). Paitsi jos ostaja on kolmikon ulkopuolinen uusi toimija ja jatkaa liiketoimintaa sellaisenaan.

Sen sijaan jos Nokian MN poistetaan pelistä tai sulautetaan kilpailijaan, disruptoi se koko nykyisen markkinadynamiikan. Olisikohan JPM:n analyytikolla käynyt tämä mielessä?

21 tykkäystä

Erittäin hyvä arvio. Jos Samsung on ostamassa, uskoisin sen perustuvan ainakin osittain tämäntyyppiseen ajatteluun 6G kehityksestä ja markkinaosuuksista.

Toivotaan, ettei Nokia myy liian halvalla. MN arvosta usein unohtuu myös sen panos patenttituloihin.

8 tykkäystä

Tämä on hyvä pointti. Samsungin DCF on varmasti maustettu noilla dynaamisilla vaikutuksilla.

3 tykkäystä

Aika vähän on näkynyt kommentteja sen suhteen mitä käy jos Samsungin ostohousut ovat todella jalassa, mutta Nokia ei myykkään. Mehän ei mitenkään voida tietää miltä puolen spekulouitua kauppaa nämä Blomman lähteet ovat, ja kumpi osapuoli kauppojen kosiskelussa on mahdollisesti ollut aloitteellinen.

Samsung on viime vuosina investoinut erittäin voimakkaasti verkkoliiketoimintaan, 2018 samsung viesti investoivansa $22 miljardia 5g-RAN tuotekehitykseen seuraavan kolmen vuoden aikana, samalla kuin koko elektorniikkakonglomeraatin vuotuinen R&D panos oli $16 miljardin luokkaa. Panostus on mittaluokaltaan aivan jäätävä sekä dollareina, että suhteessa muuhun firmaan.

Markkinaosuus ei kuitenkaan suurista investoinneista ja useasta merkittävästä asiakkuusvoitosta huolimatta ole kasvanut lähellekkään sitä mitä Soulissa alunperin varmaan kaavailtiin. Tänä keväänä Samsungin kerrottiin leikkaavan huonoa ROI:ta tarjoavasta verkkosegmenetistään ja siirtävänsä panokset muihin paremmin tuottaviin segmentteihin kuten AI.

Jos Samsung on kosioretken aloiteelinen osapuoli, olisi harjoitus todennäköisesti heidän osaltaan niin sanottu plan B. Jos Plan B ei onnistu mitä sitten tehdään? Voiko Samsung jatkaa rahan syytämistä verkkoliiketoimintaan aikana, jolloin AI-hypen ja puolijohdesodan siivittämänä samat tuotekehitysresurssit tuottaisivat muissa segmenteissä paljon paremmin? On täysin mahdollista, että plan C on yksinkertaisesti resurssien uudelleen priorisointi ja verkkosegmentin (hidas?) alasajo.

Alalla korkeita tuotekehityskuluja pidetään usein selkeänä miinuksena, ja sitähän ne toki huonossa syklissä ovatkin. Korkeat kulut kuitenkin myös suojaavat ja tekevät uusien, todella voimakkaidenkin, pelureiden markkinaosuuden kaapimisen todella hankalaksi, joka suosii alan establoituineita pelaajia jotka vuosien saatossa ovat sisääntulokulunsa jo maksaneet.

Toisekseen, milestäni tuo 10 miljardin arvotus, kaikki seikat mukaan lukien, ei ole ainakaan liian korkea. On ymmärrettävää, että sentimentti Nokian suhteen on pessimistinen. Onhan viimeiset 10 vuotta, jona pulju on toiminut puhtaasti verkkoyhtiönä, olleet kuoppaista menoa. Samaan aikaan pidän erittäin todennäköisenä, että ostotarjouksen hintaboosti osakkeeseen ei ole pelkästään itse ostotarjouksesta johtuvaa, vaan markkinat heräsivät ynnäilemään ja päätyivät johtopäätökseen, että firma on voimakaasti alihinnoiteltu.

Teknofirmoissa arvon määrittely ja ajoittaminen tunnetusti on hankalaa ja mobiiliverkot alana, jossa luonnollinen monopoli, poliitinen vipuvarsi, kalliit tuotekehitysinvestoinnit ja täysin maallikon ulottumattomiin viety teknologinen kompleksiuus hämärtävät arvotusta entistä enemmän. Johdot ja piuhat ovat kuitenkin yleisesti ottaen per***stä, eikä ihmiset vielä toistaiseksi ole keksineet näiden korvaamiseksi mitään muuta keinoa kuin radiotaajuudet.

Yksittäisistä positiivisista tekijöistä mainitsemisen arvoinen on alan ylivoimaisesti suurin pullonkaula ja jyvät akanoista erottava tekijä; sirut ja RAN-verkon fyysisen tason laskenta.

Mittakaavan vuoksi hyvä muistuttaa, että Intel-sekoilu oli viime vuosikymmenen lopulla kaataa koko Nokian. Nykymeno on tällä saralla kuitenkin huomattavasti paremmalla tolalla ja kun asiakkaat siirtyvät enemmän 5g:n pienemmille aallonpituuksille, pelipaikat ovat loistavat.

Samaan aikaan markkinoiden suurin peluri Huawei joutuu sirublokkejen myötä tyytymään pari sukupolvea vanhoihin siruteknologioihin aikana jolloin datamäärät kasvaa ja eteenkin aina raskaammaksi muuttuvaa L1 laskentaa halutaan siirtää CU:sta ja DU:sta enemmän ja enemmän radiopäihin. Liian vanhalla tekniikalla tässä tulee helposti tekemätön paikka, joka ei voi olla vaikuttamatta Huawein tuotteiden laatuun esimerkiksi virrankulutuksen ja tuotteiden fyysisen koon saralla.

Muutama kuukausi sitten Huawein kännykkäpuoli leuhki uusilla 7nm siruillaan, samaan aikaan kun TSMC:n “bleeding edge” liikkuu kohti 2nm. Tuota 7nm jo pidettiin ihmeenä ja touhun kannattavuuteen suuresti vaikuttavaa yeldiä epäiltiin. 6G:ssä peli kovenee ennestään ja ne pelurit joilla on pääsy TSMC:n uusimpiin prosesseihin ovat selkeässä etulyöntiasemassa, ml. Nokia. Ellei Pekinigissä vedetä todellista kania hatusta tai jenkit lopeta sirusotaa, Huawein markkinaosuus myös lännen ulkopuolella alkaa hiljalleen väistämättä pienenemään puhtaasti heikon laadun vuoksi.

35 tykkäystä

Edelleen, ei savua ilman tulta. Keskusteluja siis varmaankin käydään, mutta voisiko käydä niin, että Nokia ostaa Sampan verkkoliiketoiminnan tai tekevät Nokia-Siemensit yhteisyrityksen muodossa? Mikä olisi Samsungin verkkobusineksen arvo, jos Nokia olisi ostajana? 3 Miljardia?

Täyttä arvailua, samoin kuin minun Nokia-taustani arvailu. En myönnä enkä kiellä, mutta palkkatuloja en Nokialta saa. Sanotaan näin, että teknologia-alan piirit ovat maailmalla pienet. Tunnen sattuneista syistä toistakymmenen maailman johtavan teknologiayrityksen tuotekehitykset varsin hyvin. Kun tässä nyt pääsee keulimaan anonymiteetin takaa, niin Suomalaistaustaisia alan ihmisiä ei hirveän paljon muita ole. Tunnen heistä luullakseni suurimman osan, tai kaikki. Jatkakaa arvailua :blush:

Tämän taas sanon sekä sijoittajille että Nokialle. Mihin tahansa teknologiabisnekseen tulevaisuudessa kuka tahansa lähtee täytyy oman piiriteknologiakehityksen olla maailman kärkeä, samoin ohjelmistokehityksen. Nokialla on sinne vielä matkaa sillä Surin alkuaikana kaikki ulkoistettiin NMP:n aloittamassa kiimassa. Suuren suuri virhe.

Miksi pidän mobiiliverkkoliiketoiminnasta luopumista Nokian lopouna. Ainoa asia missä Nokia on maailman kärkeä (1.Huawei 2. Erkka 3. Nokia) on radioteknologia. Muut tulevat kaukana perässä. Ei siitä ole varaa luopua, edes 10 Miljardilla. Nykyinen osaaminen on vuosikymmenten kansallisen panostuksen tulos.

20 tykkäystä

Näetkö että Nokia on matkalla kohti maailman kärkeä piiriteknologiassa ja jos kyllä, milloin ollaan perillä? Entä ohjelmistopuolella?

Millaisena näet tulevaisuudessa MN:n osana Nokiaa? Mistä raha tulee kun operaattorit kitsailevat eikä markkinakasvusta ole puhettakaan ainakaan jos lähtökohtana ovat esim. vuoden 2022 myyntiluvut? Ovatko yksityisverkot joskus 2030-luvulla niin merkittävä asia, että pitää vain purra hammasta nykyhaasteista huolimatta?

Sijoittajan näkökulmasta, millaisena näet Nokian tulevaisuuden ja tuleeko odottavan ajasta jatkossakin pitkä? Ovatko mielestäsi nyt oikeat henkilöt Nokian puikoissa?

2 tykkäystä

Ainakin panostukset omaan piirikehitykseen ja ohjelmistojen kehitykseen sekä laatuun (testaus, simulointityökalut) ovat olleet valtavia. Näkisin, että Nokia kärsii nyt kasvukivuista, eli organisaatiot eivät ole vielä kypsyneet kasvuun ja jotkin osa-alueet, kuten laadunseuranta eivät ole pysyneet kasvun mukana. Toinen ongelma on byrokratia ja vastuualueiden epäselvyys. Tämä tahtoo tosin olla ongelma monissa korporaatioissa, varsinkin Europpassa. Hommaa pitää edelleen perata ja saada vastuurakenteet selviksi. Ainakin piirikehityksessä Erkka on edellä, mutta heitä auttaa tuotepaletin pienempi kompleksisuus, eli kapeampi tuotepaletti.

Operaattorit kitsailevat kunnes on jälleen pakko investoida ja rahaa on edullisesti saatavilla. Se aika tulee jälleen. Yksityisverkot ovat ja pysyvät marginaalisena busineksena. On nekin eurot kilpailtava ja on rikkana rokassa. Toivo on lähinnä siinä, että langattoman liikenteen määrä tulee kasvamaan. Esim. autoteollisuus yksin osti 3 Miljoonaa AI chippiä NVIDIAlta viime vuonna. Autonomous driving on ehkä vielä vuosien päässä, mutta avustusta ajoon ja muuta jo rakennetaan ja autot ovat verkossa. Kasvualueita on monia. NVIDIA DRIVE In-Vehicle Computing for Autonomous Vehicles

Odottavan ajasta verkkovalmistajien kanssa tulee pitkä. Ala ei ole seksikäs tai helposti hahmotettava. Nokia tarvitsisi myös uuden tukijalan MN:n ja NI:n lisäksi. AI juna meni jo. Mil puolelle on lähdetty vahvemmin (oli jo aikaisemmin), mutta olisiko muuallakin sillä puolella alueita, joita kokeilla kuin kommunikaatio?

17 tykkäystä

Samsungilla olisi resursseja ostaa koko Nokia, miksi se tyytyisi vain mobiiliverkkoihin?

2 tykkäystä

Fierce Wirelesskin on kuullut huhuja jo paljon aiemmin:

“Fierce has been hearing rumors since Mobile World Congress in Barcelona in February that Nokia might be interested in selling off pieces of its mobile networks business”. Nokia denies mobile unit acquisition rumors, remains 'committed to success'

Asiaa paremmin tunteva voisi kertoa, mitä MN:ssä mahdollisesti olisi myytävää jos koko lt-ryhmästä ei haluta luopua.

1 tykkäys

Tämä viimeisin Bloombergin skuuppi näyttää olevankin jatkoa aikaisemmalle ”uutiselle”……
image

Tämä kävi itselläkin mielessä. Patentit nyt ainakin sopisi sampalle oikeinkin kivasti.

Nokian (ja omistajien) kannalta todellinen hillotolppa olisi jos samsung ostaisi kaiken muun mutta patentit jäisi. Olisi jäljellä käsittämättömän kannattava firma joka jakaisi heti osinkoja yli nykyisen pörssikurssin.

4 tykkäystä

Kotikatu on revitty auki kun operaattori vetää valokuitua ja liittää asuntoja verkkoon. Mietin eikö langattomalla verkolla saisi joka suhteessa paremman ratkaisun. Tietty ymmärrän että operaattori haluaa sitoa asiakkaan itseensä, kirjaimellisesti. Mutta luulisi langattomalle olevan globaali tilaus.

Miksi kukaan myisi kaiken muun ja jättäisi pelkät patentit joksikin muutaman vuoden mittaiseksi hiipuvaksi muistomerkiksi? Pelkkien vanhenevien patenttien hoitaminen ilman uusiutumista sen oikean ja toimivan firman kautta olisi aika surullinen lopetus Nokialle.

2 tykkäystä

Onpas ketjuun löytynyt hyviä kommentoijia ja kommentteja blomman uutisen jälkeen! Paljon lisää näkemystä.

Ainakin itselleni vahvistavat kuvaa että mahdollisilla uusilla järjestelyillä ei ole kiire, jos asiaa katsoo Nokian kannalta.

Eli jos

  • huaweilla on jatkossa vaikeuksia teknologisesti
  • samsung kovista satsauksistaan huolimatta on jäämässä pieneksi tekijäksi
  • kysyntä yleisesti H2 ja myöhemmin on hienokseltaan elpymässä
  • open ran/mavenir/rakuten/ jenkkiteknot etc. disruptio ei etene suunnitellusti vaan kehitys on hyvin Ericssonin ja Nokian - ja operaattoreiden - kontrollissa

,niin tuntuisi että näin lyhyellä sihdillä ainakin aika olisi Nokian puolella. Nähdäkseni myös järjestelmäkauppaa voisi luonteeltaan kuvata vaikkapa “kahden organisaation kokovartalosuudelmaksi” ja siinä pohjoismailla on edelleen etunsa kun nyt vertaa vaikkapa aasialaisiin toimijoihin.

Mielenkiintoista seurattavaa sitten mm. se miten mm. 6G standardointi ja metaverse & AR kehittyvät. Jotenkin tuntuu että julkisuudessa näiden kanssa nykyisellään lähinnä himmaillaan, mutta että pinnan alla panostettaisiin kuitenkin rajusti. Eikä varmastikaan tietoliikenteestäkään näin muodoin voida puhua minään auringonlaskun alana.

6 tykkäystä

Langaton on hitaampi, häiriöherkempi ja siinä on kaikelaisia viiveitä enemmän, siksi niitä valokuituja viedään kotiin asti eikä pelkästään siihen operaattorin radiolähettimelle. Toki koti-wifillä saa ne viiveet yms tehtyä siihen viimeisellekin metrille.

1 tykkäys

Will Samsung take over Nokia’s mobile network assets?

Samsung may need Nokia’s mobile network assets to expand the business, secure technologies for AI, self-driving - sources

https://www.kedglobal.com/tech,-media-telecom/newsView/ked202409010001

1 tykkäys

Mitä enemmän asiaa miettii, tulee johtopäätökseen että Samsungilla on enemmän intressiä ostaa kuin Nokialla myydä.

7 tykkäystä

On maailmalla käsittääkseni paljonkin firmoja jotka hallinnoi vain ipr:iä. Sitä en tiedä miten niihin luodaan jatkuvuutta eli uutta myytävää mutta ei se ennenkuulumatonta ole.

Pörssiyhtiölle varsinaisen toiminnan lopettaneen firman patenttisalkun hoito olisi päätoimialana vähän kuin jonkun kuolinpesän rästissä olevien palkkatulojen saamisen vahtiminen.

Mieluummin koko juttu kerralla pakettiin tai sitten pidetään se firman toimintakin elossa.

Siihen nähden, että et saa palkkatuloja, ainakaan tällä hetkellä, Nokialta niin olet todella hyvin perillä todellisesta tilanteesta. Allekirjoitan joka sanan.
Lähteet sinulla on kunnossa, mutta toisaalta aika huolestuttavaa, että tiedät selvästi sellaisia asioita, jotka pitäisi pitää Nokian sisällä eli salassapitovelvollisuuksia ei ole noudatettu.