Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Nysessä jäätiin 9.45% plussalle.

Nämä caset aina avaavat silmiä, kun sääntöjen mukaan kaikilla pitäisi olla samat tiedot käytettävissä, mutta … jospa tuo ensi viikolla selviäisi meillekin.

Ja piikkinä myös Inderesin suuntaan, että olette kyllä toimineet erinomaisena kontraindikaattorina jo pitkän aikaa Nokialle. Samaan hengenvetoon on kyllä todettava, että ei varmasti ole helppo rasti ennustella tätä … peliä.

  1. Jostain syystä verkoissa kaikki raha menee nyt operaattoreille. Ai kuinka niin? No, pelkästään Verizonin (185B), AT&T:n (156B) ja T-Mobilen (260B) yhteenlaskettu market cap on noin 600 miljardia dollaria. Nokian ja Ericssonin cappi ennen eilistä nousua oli joku noin 50 miljardia.:smiley: Terve tilanne? 50 vs. 600 ja jättäen huomiotta maailman kaikki muut kuin USA:n operaattorit. Pelkästään Hex:n Elisan cappi on 1/3 globaalista Nokiasta. :sweat_smile:

Ja edelleen muka tarvetta kaikenmaailman OpenRaneille verkkokustannusten leikkaamiseksi? Höpöhöpö. Tässä on kilpailutettu hengiltä kahta hölmöä länkkärifirmaa Kiinan valtion (Huawei) terrorisoimalla markkinalla.

  1. Verkot ovat kriittistä infraa ja niiden väsuunnittelua ei ole nyt jenkeillä omissa käsissään. (Tuon kurssimuutoksen selvästi tultua Nysestä veikkaisin jotain olevan tapahtumassa sillä mantereella.)

Eikä ihme. Maailmassa lienee 20-30 miljardin capissa olevia firmoja joitakin satoja. Suuresta osasta niitä en ole edes kuullut. Ja noista firmoista melkein minkä tahansa voisi antaa vihamielisiin käsiin tai päästää nurin ilman mitään vaikutusta mihinkään. Paitsi.
Nokian ja Ericssonin päätyminen vaikka sitten kiinalaisiin käsiin olisi katastrofi.

Tätä ei ole hinnoiteltu kurssiin mitenkään. Ei vaikka kauppasotaa on ollut käynnissä jo kohta 10 vuotta, Kiinan tukea ***sän kuumalle sodalle Ukrainassa kolmisen vuotta ja Taiwanin tilanne kiristyy. Päättäjillä(kin) on välillä pitkät piuhat, mutta jotain täytyy tapahtua regulaatiossa. Ja myös kurssissa ennen vihamielistä valtausta.

  1. Ei ole edes operaattorien intresseissä ajaa Nokiaa liian ahtaalle - ehkä ei edes näin alhaalle kuin on päässyt käymään, kun uskoteltiin Huawein olevan tavallinen firma. Jos Noksu lopettaisi MN:n tai vain lopettaisi kehityksen ja antaisi sen kuihtua, olisi se katastrofi operaattoreille. Koska realistista kilpailua ei ole pl. kiinalaiset ja Samsung, jonka verkoilla ilmeisesti menee vielä huonommin. On kaikkien intresseissä, että on riittävästi kilpailua, joka ajaa tuotekehitystä. Ei ole sattumaa, että kullakin operaattorilla on USA:ssa aiemmin ollut useita toimittajia (eikä vain teoriassa olemassa OpenRan-vaihtoehtoa).

Tilanne on varmasti vielä hankala mutta:

  • jos uskotaan markkinoiden olevan nyt (ja erityisesti muutana vuosi sitten) kiinalaisten pilaamat, mutta joilta Kiinaa ollaan sulkemassa pois, kuinka todennäköisesti katteet pysyvät nollissa?
  • Jos uskoo tuon nollakateajan (mistä osoitus on myös tuo vertailu N+E vs. V+AT&T+T-Mob) helpottavan, kuinka relevanttia on tehdä FCF-laskelmia siihen nollakatteeseen perustuen?

Toisaalta on myös niin, että ei kai analyysitalo voi arvioida Nokiaa muilla kuin niillä samoilla mittareilla (kasvu, cashflow ym.) kuin kaikkia muitakin firmoja. Ja laskematta minkään muutoksen varaan toimintaympäristössä. Tämä siis tavallaan synninpäästönä.

Mutta eppäilempä silti, etteivät sinisilmäisesti toistetut FCF-laskelmat juuri ennusta suurvaltapolitiikkaa.

31 tykkäystä