Nordea - Pohjoismainen pankkipriimus

Sorry for continuing on Handelsbanken (SHB) in the this Nordea thread (and yes SHB should have its own thread).

When I first started investing in Handelsbanken in 2015 it was in my view the best bank by all parameters (I still own SHB). Today not so anymore.

If I had to pick the best bank overall today it would be (I) Nordea, followed by (II) SEB and SHB comes third. SHB is probably still the best of mitigating risk but SHB has some internal challenges.

These are mainly originating from a very conservative internal culture. Hence why the current Nordea CEO was fired from his position of CEO of SHB. He suggested a mayor transformation of reducing the number of SHB bank branches in Sweden. SHB was not ready for that then and he was let go.

What happened a number of years later? They did exactly that.

Nordea was lucky in that perspective as they now have what I view the best bank CEO of the Nordic banks. He is clear when he communicates and has taken some elements from SHB into Nordea, namely (and above all) a cost culture.

This brings me into SHB current problem. It is not the banking business. Its their messy communication. When the new CEO Michael Green arrived his mantra and narrative was that cost must be reduced and there was internal inefficiencies.

There was big headlines in Dagens Industri of his first day that he had stopped the installation of an expensive marble floor that was to be installed at the HQ. And there were talks of reducing personnel at the HQ as it had become too big and people were not focused on contributing in a meaningful way.

Fast forward today. What happens? Expenses are out of control. No clear and detailed information of why exactly there are almost 1000 more persons on the pay roll (compared to a year ago), just some info of general IT stuff and security etc.

My point: they must had known already in Q4 that costs are going to increase significantly and why not let the market know by then. Also, I get increasingly frustrated by listening to SHB conf call. Its in Swedish with interpretation to English :roll_eyes:

Who does not report in English today, especially if you are a bigger bank? It is a symbol of the conservative culture in SHB. :no_mouth:

My final words: even if SHB lags in terms of valuation (book value around 1 and probably now below) to the rest of its Nordic peers it does not deserve similair valuation such as Nordea or SEB for that matter.

– Rant over –

An annoyed SHB shareholder

61 tykkäystä

Nordea on Sijoittaja.fi:n viikon osinko-osake. Osinko on mainittu jutussa 39 kertaa. :slight_smile:

Nordea säilytti ohjauksensa vuodelle 2024 ennallaan. Yhtiö on ohjannut sen oman pääoman tuoton olevan vuonna 2024 yli 15 prosenttia, minkä lisäksi Nordea tavoittelee yhtä vahvaa kannattavuutta myös vuonna 2025.

22 tykkäystä

Nordea on viestinnässään kertonut vuosina 2024-2025 (vahvistavansa tasettaan) korjaus: taseessa on vähemmän jakovaraa ja siksi jakavansa vähemmän tuottoja osinkojen ja omien osakkeiden ostojen muodossa.

Mikäs tämän lähde on?

Nordealla on edelleen ylimääräistä pääomaa taseessaan. Sitä toki puretaan sieltä nyt vähemmän kuin parina viime vuonna, mutta varsinaista taseen vahvistamistarvetta Nordealla ei ole.

8 tykkäystä

Q4 tulos-presentaatio ja sivu 23.

Siitä ilmenee, että vuosina 2024-25 osinkojen ja omien ostojen muodossa jaetaan yhteensä 7-8 miljardia. Oletan että tämän vuoden osinko on 94 senttiä, seuraava 96 senttiä ja omien osto 1 miljardi 2024-25.

Vuosina 2022 - 23 vastaava tuloksen jako oli 10 miljardia.

Syynä kiristyvä regulaatio ja Danske Norjan toimintojen osto.

1 tykkäys

Juuri näin, ja näiden toimien myötä ydinvakavaraisuussuhde heikkenee kohti tavoitetta (kuten pitääkin). Eli kyseessä ei ole “taseen vahvistaminen”, sillä sellaiseen ei ole mitään tarvetta. Tilanne oli eri tuolla finanssikriisin aikoina, jolloin sitä tasetta ihan oikeasti lähdettiin vahvistamaan. Sekä toki myös korona-aikaan, jolloin vahvistamiseen pakotti EKP, vaikka tarvetta siihen ei aidosti ollut.

1 tykkäys

Jakovara mainituista syistä johtuen on kuitenkin pienempi kuin 2022-2023.

“Fintekit tulee ja syö” on saatu kuulla viimeiset 10-15 vuotta. “Megateknot rahapalveluineen tulee ja syö” samaten. Alla oleva juttu edustaa tätä linjaa, mutta oikeastaan mitään uutta siinä ei ole.

Totta, että fintekit ja muut ovat tulleet täydentämään rahoitusmarkkinoita, mutta viimeisten vuosien aikana ainakin isojen kannattavien pankkien asema on ehkä pikemmin vahvistunut. On tullut lisää vallihautoja etenkin sääntelystä sekä digitalisaation vaatimista valtavista panostuksista. Esim. JP Morganilla on noin 50 000 ohjelmisto- ja tekoälykehittäjää töissä eikä Nordeaakaan ole pikkuputiikki näissä asioissa.

Keskikokoisia ja pieniä pankkeja sekä huonosti hoidettuja pankkeja on kyllä sortunut (vrt. esim. USA:n kehitys). Ja sortuu lisää.

Valppaana on silti oltava, sillä teknologia edistyy vikkelästi. Mutta koituuko tämä fintekkien vaiko isojen pankkien hyväksi, onkin sitten toinen juttu. Tod näk molempien?

8 tykkäystä

En tiedä fintekeistä, mutta kovasti kiinnostaisi kuulla näkemyksiä, että mitenkä Nordean kaltaisten tavallisten pankkien business caselle käy, jos EU:n digiraha oikeasti toteutuu?

1 tykkäys

En näe tässä dramatiikkaa. Digieuron on tarkoitus ottaa käteisen rahan (setelit ja kolikot) perinteinen rooli. Pankin näkökulmasta tässä tehdään paluuta muutama vuosikymmenen päähän, jolloin erityisesti vähittäiskauppa pyöri käteisellä. Pankin rooli vähittäismaksuissa (pankkikorttimaksut) todennäköisesti pienenee mutta vaikutus muuhun pankkitoimintaan (lainat, sijoituspalvelut ym) lienee vähäinen.

12 tykkäystä

Näyttää fintekissä olevan sijaa pienemmillekin pankeille. Ålandsbankenin ulkomuistista alle tuhannesta työntekijästä on noin 150 fintekin parissa ja oman pankin lisäksi pyörittävät järjestelmällä olikohan Suomessa S-pankin ja viiden ruotsalaisen pankin yhteistä asuntolainapankki Borgoa. Lisäksi Ålandsbanken kehitti yli 100 miljoonaa asiakasta palvelevan hiilijalanjälkilaskurin pankkitilin lisukkeeksi, kuten myös Ruotsiin nuorisoa säästämiseen yllyttävän pelillisen ohjelmiston. Möi kylläkin nämä kaksi viimeksi mainittua molemmat, kun hartiat eivät sittenkään olleet tarpeeksi leveät tai jotain.

Kyllä pienillekin fintek-toimijoille on omat pienet erityisalansa, missä menestyksellisesti toimia.

3 tykkäystä

Sehän oli ihan tilattu juttu, kun presidentti Trump päätti keventää pienpankkien valvontaa. Luovaa tuhoa joo.

1 tykkäys

En itsekään pidä fintechejä uhkana pankkien perinteiselle toiminnalle. Lopultahan se bisnes perustuu pitkälti asiakasriskien hinnoitteluun ja talletusten tuomiin edullisiin rahoituskustannuksiin.

Ja karkeasti siinä vaiheessa kun talletuksia ottaa vastaan, on oltava pankkitoimilupa. Jolloin pankkiregulaatiota on noudatettava. Lopulta aika harva fintech on päättänyt tuolle tielle lähteä laajentumaan. Ja miksi lähteä - armoton regulaatio, suht matala kannattavuus. Kivempi poimia rusinat (maksaminen, varainhoito ym.) pullasta.

Sijoittajalle minusta vähän kaksipiippuinen juttu. Minusta pankkitoiminnalla on ”vallihauta” regulaation ym. muodossa. Toisaalta se ei ole kovin hyvää bisnestä, eikä usein tuota edes opon kustannusta.

Sijoittajalle tärkeää ettei maksa liikaa ja se ettei osu niihin kaikkein huonompiin toimijoihin, etenkään jos aikomus holdailla. :thinking:

6 tykkäystä

Heippa!

Nordea on mukana Goldman Sachsin European Financials -konferenssissa Madridissa ensi tiistaina 4.6. Toimitusjohtaja Frank Vang-Jensen esiintyy haastattelussa klo 10.30 - 11.05 Suomen aikaa. Frankia haastattelee GS:n analyytikko. Voitte seurata haastattelua livenä/ katsoa tallenteen tämän linkin kautta: Nordea.

Mukavaa viikonloppua!

43 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Nordeasta. Jutussa on asiaa enimmäkseen TA-näkökulmasta. :slight_smile:

Nordean oman pääoman tuotto oli ensimmäisellä neljänneksellä 18,1 prosenttia. Vuotta aiemmin oman pääoman tuotto oli 17,1 prosenttia. Kulu/tuotto-suhde pysyi vakaana ja oli 40 prosenttia, kun viranomaismaksuja ei oteta huomioon.

Nordean osakkeen positiivisen kurssikehityksen voidaan odottaa jatkuvan, ennustaa tekniseen analyysiin keskittyvä Investtech sijoittajakirjeessään.

”Mikäli korjausliikkeitä tapahtuu, kurssi saa tukea trendikanavan tukilinjan kohdalla”, Investtech toteaa.

Osakkeen kurssi on noussut voimakkaasti saatuaan ostosignaalin läpäistyään suorakulmiokuvion vastustason 9,57 euroa.

21 tykkäystä

Tässä lähetyksessä ei suuria yllätyksiä, vaan käytiin läpi Nordean muuttumista, nykytilaa ja näkymiä. Korot pikkuhiljaa laskussa ja talous varovasti nousussa. Isoja luottotappioita ei ole tullut. Digitalisaatioon panostetaan edelleen isosti ja Norjassa laajennutaan. Tulolähteenä mainittiin erikseen omaisuudenhoito (AUM), joten uskoa markkinoiden piristymiseen on.

Lisäksi odotellaan päätöksiä pääomavaatimuksista ja sitten tod näk tiedotetaan seuraavasta omien osakkeiden osto-ohjelmasta osingonmaksun täydentäjänä.

Tänään muuten Nordean osake vahvassa viherryksessä, vaikka pörssissä muuten punertavan kajastusta ja EKP ilmoitti koronlaskusta. Nimittäin jo ennakoitua koronlaskua mielenkiintoisempaa oli inflaation alentumisen epävarmat näkymät. Näillä tiedoilla nollainflaatiota ja -korkoja ei ole tiedossa ja Nordeankin tulotaso pysyisi vallan mukavana esim parin prosentin korkotasolla täydennettynä muilla tuloilla.

34 tykkäystä

Tässä on juttua Nordeasta ja mm. :fire:tavoitehinnoista :fire:. Juttu ei ole ainakaan vielä maksumuurin takana. :slight_smile:

Merkittävimpiä potentiaalisia riskitekijöitä ovat korkojen laskun ohella Euroopan ja Pohjoismaiden talouskehitykseen kytkeytyvät epävarmuudet sekä asuntomarkkinoiden verrattain vaisu kehitys.

EDIT:

Taisi mennä muurin taakse, aika lyhyt juttu ja ketjua seuranneille + varsinkin Inderesin ketjua seurannella ei paljoa uutta.

Mm. täältä voi katsella analyytikoiden näkemyksiä Nordeasta.

19 tykkäystä

Naapurimaamme päätalousmedia DI kehottaa ostamaan luotettavaa rahakonetta. Palkitsee anteliaasti omistajiaan, toiminta maantieteellisesti hajautunutta ja altistus kiinteistösektorille matala. Osaketta saa halvalla, kun nykykurssi lähes 20 % alle keskimääräisten tavoitehintojen.

Ja mikähän pankki kyseessä…?

45 tykkäystä

Arvopaperin juttu luettavissa ilman maksumuuria.

10 tykkäystä

Tavanomaista reippaampaa nousua saattaa selittää viime päivien tavoitehintojen nostot.

Vastikään kolme analyytikkoa on antanut ostosuosituksen ja näiden keskitavoitehinta on 14,28€. Korkein tavoitehinta on tällä hetkellä 15,33€.

Nordean sivuilta selviää, että yhden näistä odotus kuluvan vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi on 1,53 euroa.

67 tykkäystä