Nurminen Logistics - Kiinaan limppua ja kinkkua

Maksumuurin takana, jossa referoidaan allekirjoittaneen spekulaatioita Viron Operailin hankinnasta.

Viro huutokauppaa rautatieyhtiötä, ostajaksi spekuloidaan Nurminen Logisticsia – Toimitusjohtaja kommentoi | Kauppalehti

Toimitusjohtaja kommentoi:

”Mehän seuraamme aina avoimesti kaikkea, mikä on kiinnostavaa, mutta emme voi kommentoida yksittäisiä tapauksia”, Pohjanvirta sanoo Kauppalehdelle .

Aapeli arvioi mahdollisten peliliikkeiden suuntautuvan Ruotsiin, kun sinne ollaan perustamassa tytäryhtiötä.

5 tykkäystä

Suomessa oli helppoa kun otti vaan ne bisnekset hoitaakseen mihin muut eivät suostuneet, mutta virossa tämä moraalinen tyhjiö on jo täytetty ja kuljetuksista joutuu kilpailemaan.

Eli ei välttämättä maailman paras kauppa ellei tarkoitus ole kuljettaa sellaista jota nyt ei kukaan suostu kuljettamaan mutta Nurminen suostuu

3 tykkäystä

Jos Kiinan junia taas pohtii tulevaisuuden kannalta niin löysin uutisen, että Kirgisia, Uzbekistan and Kiina aikoo rakentaa rautatien Eurooppaan ohittaen Venäjän…(Ja meniskö tavarat Kaspianmeren yli laivalla) toinen olisi mennä Iranin kautta… (mutta onkohan kiskoja sen kautta)

North Railin suhteenhan Uudenkaupungin liikenne oli vallan pois kesäkuussakin(tai pitäisi olla aikataulujen mukaan loppukuunkin). Ja kesäkuun alussa vielä vähän sekoitti teollisuuden seisokit, mutta nyt taas muuten pyörii liikenne melko tasaisesti.

Tämmösen uutisen nappasin Facebookista vielä:
" Nurminen Logisticsin ja Kazakhstanin yhteiset Middle Corridor -investoinnit. Loppuvuodesta 2022 säännöllisenä palveluyhteistyönä alkanut on nyt valmiina uudistumaan rautatie-investointeihin tähtääväksi kokonaisuudeksi. Nurminen Logistics ja Kazakstanin hallitus ulkoministeri Murat Nurtleun edustamana keskustelevat Keskikäytävän parantamismahdollisuuksista. Heidän neuvottelunsa sisältävät mahdollisuuden käynnistää yhteisiä investointihankkeita, jotka kohdistuvat Kazakstanin rautatieinfrastruktuuriin."

7 tykkäystä

Vaikka hallitusohjelmassa oli, että gost-tyypin vaunuilla ajaminen sallittaisiin laajemminkin tulevaisuudessa niin ei tuo tämänpäiväinen uutinen kauheasti enää sellaista lupaa: Muutoksia raideliikennesääntelyyn: Helpotuksia metsä- ja kemianteollisuuden kuljetushankintoihin - Liikenne- ja viestintäministeriö

Mikä tuo taas lisää haasteitaan siihen, jos North Rail innostuisi ajamaan Suomen sisäisiä kuljetuksia. Baltiassa neuvoteltu EU:hun liittyessä että siellä ei vastaavaa rajoitusta ole gost-tyypin vaunuille johtuen historiasta. (Ja oletettavasti gost-tyypin vaunuilla voisi ajaa Viron ja Suomen välisiä junia jos se junalautta/proomu tulisi).

Uutinen myös Yaralta Yaran uusiutuvan vedyn laitos avattu Norjassa Pilottihanke vielä, mutta kuinkahan äkkiä Yara voisi luopua Venäjältä tuotavasta ammoniakista…

4 tykkäystä

Tässä North Railin kuljetukset kesäkuun osalta. Nurmisen omistusajan heikoin kvartaali takana, johon vaikuttivat tehdashuollot ja olisiko myös lakoilla ollut jotain osuutta huhtikuun heikkoihin lukuihin lannoitteiden osalta. Positiivisena asiana Haminaan kulki ennätysmäärä junia kesäkuun aikana.

Riikan satamasta (Baltian liiketoiminnot) ei ole tullut vielä huhtikuun jälkeen päivitystä. Multimodal Forwarding ja Cargo tuskin ovat tehneet tässä ympäristössä liiketulosta juuri ollenkaan, kun lakotkin osuivat vielä huhtikuulle.

Uskon toistaiseksi tuloskasvua odottavien analyytikkoennusteiden olevan liian korkeita Q2:lle, kun Baltian liiketoiminnoissa oli Nurmisen mittakaavassa valtava kertatoimitus tammi-helmikuussa, joka nosti liiketuloksen ennätystasolle, vaikka muut liiketoiminnot olivat heikkoja tulosmielessä (North Rail oli vielä vahva Q1’24). Kuinka paljon sitten yhdellä kvartaalilla on merkitystä on asia erikseen tässä junassa. En kuitenkaan usko yhden heikomman kvartaalin vaikuttavan kovikaan paljoa osakkeeseen.

16 tykkäystä

Tästä jutussa saadaa vahvistus sille, että Yaran asiakkuus loppuu todennäköisesti kokonaan syksyllä. Hangonsaareen on kulkenut viimeksi junia maaliskuussa ja sinne ammoniakki tuodaan käsitykseni mukaan laivoilla tällä hetkellä. VR hoitaa myös junia Hangonsaaren ja Siilinjärven välillä, jolle nuo viimeiset kuljetukset varmaan siirtyvät.

Tällä hetkellä junia kulkee vielä Siilinjärvelle/Ruokosuolle, mutta syksystä lähtien ne loppuvat. Tiedä sitten minne nuo Yaran tehtailla olleet North Railin veturit lopulta päätyvät, kun ovat Viron Operaililta vuokralla. Yaran ammoniakkikuljetukset olivat n. 20% North Railin Q1:n volyymeista.

Lastausasema mahdollistaa laivalla tuodun ammoniakin jatkokuljetukset Uudestakaupungista rautateitse Yaran tehtaille Pohjois-Savoon, Siilinjärvelle.

Tämä on riskienhallintaa. Olemme investoinneilla pyrkineet valmistautumaan siihen, että meillä olisi logistinen mahdollisuus toimia kokonaan ilman venäläistä ammoniakkia, Yara Suomen toimitusjohtaja Teija Kankaanpää sanoo.

Lannoitevalmistaja Yara varautuu venäläisen ammoniakin tuonnin riskeihin | Kotimaa | Yle

7 tykkäystä

Riippuu kait onko laivalla tulevaa ammoniakkikapasiteettia tarpeeksi heti syksyllä…

Haminan kuljetukset taisi olla pääosin propaania, että eikö ne mene pakotteiden alle joulukuussako…

1 tykkäys

Itse asiassa mäntyöljyä oli suurinosa näistä kesäkuun Haminan junista

1 tykkäys

Mikä estää sen että alkavat ajamaan Uudestakaupungista siilinjärvelle?

Siinä ei varmaan katteet ole samaa luokkaa kun VR ja Fenniatail varmaan kilpailee samoista kuljetuksista

1 tykkäys

VR ajaa jo Uudenkaupungin ja Siilinjärven väliä, joten spekuloin vain meriteitse tuotujen ammoniakkien siirtyvän VR:lle. Toki katteet lienevät murto-osan, kuten sanoitkin.

VR ajaa omilla vaunuillaan mutta nyt YARA on ostamassa itselleen vaunuja joten operaattori tarvitsee vaan veturit.

Tuskin jättää kilpailuttamatta uutts sopimusta.

1 tykkäys

Taitaa noita ammoniakinkuljetukseen sopivia vaunuja olla jo joku määrä Pieksämäellä seisomassa missä lukee Yara. Siis niitä gost-vaunuja mihin on tuo poikkeuskäyttö Suomen sisäisiin 2026:een asti nykylainsäädännöllä. Yaran myötähän tuo poikkeuslaki saatiin sisältämään noita säiliövaunuja eikä vain metsäteollisuuden vaunuja.

Se että voisiko VR saada noita ammoniakkivaunuja menemään jo normaalien Siilinjärvi-Uusikaupunki junien mukana ilman, että täytyisi aina erikseen laittaa ammoniakkijuna kulkuun. Ja samoin vaihtotyöt onnistuisi muuten jo VR:n olemassaolevalla kalustolla kummassakin päässä. Vaikka ehkä VR saattaisi suostua kilpailijan tuomien vaunujen vaihtotöihin nyt jos kyseessä ei olisikaan Venäjän liikenne. Ja vähän on henkilöstön suhteenkin kauempana kun veturit lähtevät ajoon Kouvolasta tai Kotkasta normaalisti. Se kun North Rail voisi saada vaunukysymyksen ratkaistua muidenkin tuolla välillä liikennöivien tuotteiden osalta ja vietyä VR:ltä koko Uusikaupunki-Siilinjärvi liikenteen… Säännöllisesti molemmista päistä joka päivä yksi juna kulussa…

3 tykkäystä

Vähän näyttää nyt siltä, että Uuteenkaupunkiin mentäisiin kuitenkin ensi viikon tiistaina ainakin, maanantaina vaunujen haku Vainikkalasta. (alkuperäinen aikataulu peruttu tiistailta, mutta laitettu uusi aikataulu vähän aiemmin samana päivänä kulkuun…

2 tykkäystä

Dr21 meni tänää Uuteekaupunkii, eli liikenne sinne tosiaa käynnisty uudellee.

1 tykkäys

Shanghain supply chain eventistä LinkedIn päivitys.

6 tykkäystä

Vuoden 2024 liikevaihto jää alle vuoden 2023 liikevaihdon ja vertailukelpoinen liikevoitto jää hieman alle viime vuoden tason.
Edellisen ohjeistuksen mukaan konserni arvioi vuoden 2024 liikevaihdon ja vertailukelpoisen liikevoiton kasvavan vuodesta 2023.

Negarilla viikonloppuun!

18 tykkäystä

Osakkeenomistajien kannalta tilanne ei ole ihan niin huono, liikevoiton laatu paranee kun negarista osan kantavat vähemmistöt.

”Arvioimme Nurminen Logistics Oyj:n osakkeenomistajille kuuluvan nettotuloksen kasvavan vuodesta 2023 (pois lukien kertaluonteinen edullisen kaupan tuloutus) perustuen vähemmistöosuuksien osuuden pienentymiseen kokonaistuloksesta sekä rahoituskulujen alentumiseen.”

12 tykkäystä

Aki sanoittaa tämän aika hyvin:

20 tykkäystä

Pyysingin kirjoittelua

25 tykkäystä

Tässä on vielä Paulilta kommentit Nurmisen negarista.

Tulosvaroituksen taustalla on Baltian kautta tapahtuvien merikuljetusten volyymien lasku Suezin kanavan kriisin pitkittymisen myötä. Yhtiö näkee kuitenkin suotuisaa kehitystä Baltian ulkopuolisissa liiketoiminnoissaan. Myös osakkeenomistajille kuuluvan vertailukelpoisen nettotuloksen arvioidaan kasvavan edellisvuodesta. Ennusteisiimme kohdistuu tiedotteen myötä laskupainetta ja tulemme päivittämään niitä ennen Q2-osavuosikatsausta.

3 tykkäystä