NVIDIA - mahdottoman mahdollistaja

NVIDIA - mahdottoman mahdollistaja

NVIDIA tuottaa nyt ja tulevaisuudessa merkittävän osan maailmassa tarvittavasta ohjelmointi- ja laskentakyvykkyydestä monien toimialojen asiakastarpeisiin. Yhtiön kohdalla adjektiivi disruptiivinen ei anna oikeaa kuvaa, koska yhtiön ratkaisujen kautta luodaan ennen näkemätöntä, eli aivan uutta liiketoimintaa. Kyseessä on minun mielestä yksi maailman innovatiivisimmista yhtiöistä, joka kykenee yhdistämään uusimman tieteen ja ICT:n asiakkaiden hyväksi.

NVIDIAa voi pitää sekatavaratalona, ja mikä ettei. Mutta lähes aina ratkaisujen yhteinen nimittäjä on laskentakapasiteetin vieminen aivan uudelle tasolle. NVIDIA ilmentää niitä asioita, jotka usein jenkkiyhtiöissä johtavat huippumenestykseen: perustajaosakas on edelleen yhtiön puikoissa ja yhtiössä on moderni henkilöstöpolitiikka ”There’s only one team at NVIDIA. That means no politics, no hierarchy”. Yhtiö ymmärtää vastuunsa osana yhteisöä ja ESG huomioidaan omassa toiminnassaan.

Alla oleva kuva on poimittu yhtiön Q3 esitysestä. Kuva kertoo sen, että laskentakapasiteetin kasvu on ohittanut Mooren lain (sininen viiva). Megatron-Turing (oikea ylälaita) on NVIDIAn ja Microsoftin tuore yhteishanke ihmisen ja systeemin välisen vuorovaikutuksen ja ymmärryksen kehittämiseen. Tämä kuva ilmentää hyvin oman kiteytykseni yhtiöstä: se innovoi parhaiden osaajien voimin → sitten yhtiö verkostoituu → ja näin syntyy jotain aivan uutta tähän maailmaan. Siksi NVIDIA ansaitsee oman ketjunsa tänne foorumille.

image

NVIDIA kuuluu siihen sarjaan yhtiöitä, joiden holdaaminen vaatii hyviä istumalihaksia ja jatkuvaa lukemista, että jaksaa ja uskaltaa matkustaa dippien, mörnimisten ja punaisten päivien yli. Minusta uusin sijoittajaesitys (alla) on hyvin kiinni tässä hetkessä - ja avaa hyvin lähitulevaisuutta.

40 tykkäystä

Jensen Huangia verrataan jo Bill Gatesiin ja Steve Jobsiin. Jos metaverse (Omniverse) lyö kunnolla läpi Nvidian avulla, niin voi olla että ei nämäkään vertaukset riitä. Ilo istua mukana.

6 tykkäystä

Muutama poiminta Nvidian esityksestä Credit Suisse 25th Annual Technology Conference:ssa 30.11. CFO Colette Kress vastaili analyytikkojen kysymyksiin 30 minuutin ajan. Muutamia poimintoja:

Punainen lanka yhtiöllä on ollut ja on edelleen ”accelerated computing”. Coletten mukaan pelaaminen oli ensimmäinen alue, missä yhtiö huomasi tarvittavan lisää nopeutta laskentaan. Edelleen peliala on firman sydän ja sielu. AI ja sen kehittäminen oli seuraava kohdealue, joka hyötyy Nvidian kyvyistä. Ja kun katsotaan eteenpäin, niin Colette näkee Nvidian yhtiönä, joka tuottaa myös ”full stack” datakeskus -ratkaisuja. Full stack tarkoittaa Nvidialle pinoa, jossa alimpana on mikropiirit (chips), niiden päällä on koneisto nopeaan laskentaan ja ylimpänä ohjelmistot ja kehitysympäristöt eri toimialojen tarpeisiin. Mellanox ostos (v. 2020, yhtiö tuottaa komponentteja supertietokoneisiin) mahdollistaa huippuluokan datakeskustoiminnot.

Jensen Huang on viime aikoina tuonut usein esille juuri sitä, että kun nyt heillä on käytössä ”full stack”, niin he pääsevät tuottamaan ohjelmistoympäristöjä ja ratkaisuja esim. AI:hin aivan eri tavalla kuin aiemmin. Arm-kauppa (-> nyt kilpailuviranomaisten hampaissa) on edelleen johdonmukainen yrite viedä ”full stack” mobiililaitteisiin ja reunalaskentaan (edge-computing).

Nvidian Q3 tuloksesta voi havaita kassavirran vahvan käytön hankintoihin ja ostoihin pitkällä tähtäimellä. Colette kertoo, että he ovat toimillaan auttaneet toimittajiaan kasvattamaan kapasiteettiaan. Coletten mukaan he ovat valmiit ensi vuoden kovaa kysyntään: “But when we think about the second half of next year, I think we’ll be in a great position given so much of the work that we’ve already done on long-term procurement.”

Kysymykset ja keskustelu siirtyi markkinan arviointiin (TAM). Colette kertoi, että fundamentaalisesti heidän ratkaisuista puolet alentaa analytiikan (laskennan) hintaa ja puolet on aivan uusia käyttötarkoituksia, ts. ne kasvattavat markkinaa. Colette moneen otteeseen tuo esille sen, että he kasvavat nopeammin kuin pelimarkkina tai datakeskukset - Nvidia tarjoaa pelikokemuksen lisäksi työkaluja kehittäjille ja jakelijoille. Samoin he näkevät, että ”accelerated computing” leviää kattavasti datakeskuksiin ja ohjelmointialustoihin ”So, inferencing is now growing faster than our overall datacenter as a whole.” → Tämä aika hyvin kiteyttää Nvidian näkemyksen siitä, että perinteinen numeron murskaus (perinteinen matematiikka) ja datan perinteinen digikäsittely mallia dokumentista digidokumentti saa rinnalleen ratkaisut, joissa digimaailmasta tulee ihmiselle todellinen avustaja, joka päättelee ja suosittelee asioita silmän räpäyksessä, ja tilanteen vaatiessa vaikka pelastaa vaarasta. Näin ollaankin jo virtuaalimaailman ja fyysisen maailman yhdyspinnassa. Colette vetää hyvin yhteen Omniversen: “Omniverse really brings together the best breed of everything that we have developed.”

11 tykkäystä

Nvidia on heittämällä kiehtovin näistä jättiteknoista. Pörssiromahdusta odotellessa niin raaskii ostaakin joskus…

Tässäpä kiinnostuneille tuore Jensen Huangin haastattelu, oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen:

Sen sijaan, että nostan teille tuolta kohokohtia, niin antaa tämän kaverin tehdä sen minun puolestani:

Bongasin tuolta ko. haastattelun. Hyvä blogi muutenkin, tulee silloin tällöin luettua.

Tätä päivää odotellessa:

:smiley:

9 tykkäystä

US Tech punaisen päivän aluksi tuli arveluita Arm-kaupan epäonnistuvan “The probability of Nvidia (NASDAQ:NVDA) completing its planned $40B purchase of Arm Holdings (ARMHF) from Softbank was cut to 5% from 30% after the Federal Trade Commission yesterday sued to block the combination, according to Citi”. Muita apuja romauttamiseen ei nyt lyhyellä tähtäimellä ole oikein havaittavissa…

1 tykkäys

Mielenkiintoinen raportti, ja nostaa heti kärkeen kaksi keskeistä aihetta:

  • machine-learning operations (MLOps)
  • cloud technologies
    Molempiahan NVIDIA vie eteenpäin kärkijoukossa
3 tykkäystä

Yllättävää - en löytänyt Ark Investiltä NVIDIA sijoituksia tai kaupankäyntitapahtumia. Onkohan Cathie aina pitänyt näppinsä erossa tästä osakkeesta. Hmm… :slight_smile:

1 tykkäys

US kasvuosakkeet on tarjonnut vauhdikkaan vuoristoratavuoden 2021. Päällimmäisenä fiiliksenä on se, että valuaatioiden ja kertoimien tuijottaminen ei ole minun juttuni. Cloudflare ryhmässä jaoin Forbesin jutun, josta päällimmäisenä jäin pohdiskelemaan sitä, mikä oikein on Beth Kindig & I/O Fundin sihdin pituus - onko kasvusijoittajista tullut arvosijoittajia!!! :slight_smile:

Itse nojaudun kokonaan kasvuun. Osakkeissani haluan nähdä mielellään kiihtyvää kasvua, asiakasmäärien kasvua, asiakkaiden koon kasvua jne. Ajattelen niin, että nyt kun salkussani ei nyt ole yhtään ns. perinteistä turvaverkkoa, niin se turvaverkko pitää olla jokin uusi ”vetokoukku”, joka nykyisen kasvun taittuessa, ja osakkeen luisuessa yli 50%, alkaa pikkuhiljaa vetää yhtiötä uuteen kasvuun. Jos ”vetokoukku” on vaikkapa yli 3 vuoden päässä, niin sen vaikutusta ei olla hinnoiteltu yhtiöön vielä liiaksi.

Alla jaan linkin, jonka esimerkkien kautta itse näen potentiaalista vetoa joillekin yhtiöille 3-5 vuoden tähtäimellä, eli kehittyvä kvanttilaskenta on esimerkki turvaverkoista, joita etsin salkkuyhtiöilleni.

Quantum computing use cases–what you need to know | McKinsey

Tähän päivään vedettynä minua puhutteli artikkelista eniten seuraavat kappaleet:

Digital infrastructure

All quantum-computing use cases require machine-readable input data that are readily available from central repositories and digital and analytical workflows into which a quantum computer can be integrated. However, many fields that may benefit from quantum computing still lack basic digital infrastructure . Enterprises will need to evolve their data platforms, data governance, and data pipelines to make the right data sources available for quantum computation—and integrate the outputs into business processes and workflows. Leaders of industries with promising quantum-computing use cases should ensure that the necessary digital infrastructure is in place when quantum hardware progresses enough to enable industry-specific use cases. In the meantime, quantum-software providers should embed their quantum-computing offerings into conventional digitization services and help users set up integrated business solutions that tap into the power of quantum computing.

Cloud-based services

In the end, cloud-based quantum-computing services may become the most valuable part of the ecosystem and can create outsize rewards to those who control them. Most providers of cloud-computing services now offer access to quantum computers on their platforms, which allows potential users to experiment with the technology. Since personal or mobile quantum computing is unlikely this decade, the cloud may be the main way for early users to experience the technology until the larger ecosystem matures.

NVIDIA raivaa jo nyt polkua kvanttilaskentaan. Sillä on globaali full-stack ohjelmistokehitysympäristö, se rakentaa luontaista polkua AI:sta kvanttilaskentaan, se kykenee tuottamaan simulointi/kehitysympäristöt kvanttilaskennan tarpeisiin jne. jne. Vaikka ollaan NVIDIAn ryhmässä, niin on hyvä tuoda esille US yhtiöiden kyky verkostoitua keskenään, jotta iso kuva saadaan rakennettua. Silloin kun kvanttilaskentaa käytetään teollisuudessa tai kuluttajan arjessa, on laskenta/sovellukset oltava hajautettuna sinne missä käyttäjätkin. Silloin astuu kuvaan 5G ja Edge Computing (operaattorit, Cloudflare). Ja yritysten on purettava datasiilonsa ja tuotettava hyvin selkeä ja läpinäkyvä datainfrastruktuuri (Snowflake).

Tämä sijoitusvuosi alkaa olla jo pulkassa, joten rohkenen jo toivottaa jännittävää ja menestyksekästä sijoitusvuotta 2022!

7 tykkäystä

On hevi setti uutta/päivitettyä tavaraa ja palvelua tänään NVIDIAlta. Sen nyt tuosta hahmotan, että eteenpäin yhtiö potkii isolla tarmolla. Poimin tuosta uutispläjäyksestä lopusta mielenkiintoisen pätkän GeForce NOW Partnereista. Aika strategista on tuo AT&T 5G kumppanuus, koska tulevaisuuden keskeinen kolmiyhteys = AI + 5G + Edge Computing.

NVIDIA also announced a partnership with Samsung to integrate GeForce NOW in its Smart TVs, starting in Q2 of this year. This follows last month’s beta release of the GeForce NOW app for LG 2021 WebOS Smart TVs. Teaming with AT&T as a 5G Technical Innovation partner, GeForce NOW is bringing the power of PC gaming to mobile devices. Starting in January, AT&T customers with a 5G device on a 5G unlimited plan, or qualifying unlimited plan, can get a six-month GeForce NOW Priority membership at no charge.

5 tykkäystä

Top Large sarjan 2022 ykkönen on NVIDIA. Netistä löytyy tutkimuksia, miten korkea Glassdoor luku ja osakkeen tuotto suhteessa S&P500-indeksiin korreloi… mm. “In the past 13 years, Glassdoor’s Best Places To Work have more than doubled the returns of the S&P 500 with consistency.”

1 tykkäys

Punaista päivää vastustaen hyviä uutisia:

5 tykkäystä

NVIDIAn Q4 tuloksesta (tilikausi päättyi 31.1.2022) muutama nosto. Alla on liikevaihdon vuotuinen määrä TTM kvartaaleittain:

image

Q4 liikevaihdon kasvu Y/Y oli 52,8%. Päättynyt tilikausi oli liikevaihdoltaan 61% isompi kuin edellinen.

Alla on vuotuinen nettotulos TTM kvartaaleittain:

image

Q4 nettotuloksen kasvu oli Y/Y 106%. Päättyneellä tilikaudella nettotulos kasvoi 125%. Nettotuloksen osuus liikevaihdosta oli päättyneenä vuonna $9,752/$26,914 (in millions) = 36,2%. Luvut GAAP lukuja.

Edellä kuvattu kvartaaleittain laskettu 12kk liukuva liikevaihto ja nettotulos kertoo sen, että NVIDIA kasvaa koko ajan, ja kasvu on kiihtyvää. Ja samalla nettotulos nakuttaa 36% liikevaihdosta. Tuloskunto on siis erinomainen ja tuloskasvu myös kiihtyvää.

Yhtiön alkaneen tilivuoden Q1 ohjeistus lupaa trendin jatkuvan. Lisäksi Q4 Earnings Calls kertoi mm. sen, että Q4:lla yhtiö ei pystynyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään tarjontapuolen pullonkaulojen takia, mutta tilanne paranee tänä vuonna. Lätkätermein voisi sanoa, että kunhan sijoittaja vaan pitäytyy omassa pelisuunnitelmassaan, niin silloin on isoin todennäköisyys voittaa tämäkin turnaus :slight_smile:

9 tykkäystä

Scifiä vai lähitulevaisuutta, omaa kantaansa voi päivittää kuuntelemalla I/O Fundin Beth Kindigin ja NVIDIAn VP Richard Kerrisin keskustelun.

3 tykkäystä

Data extortionists who stole up to 1 terabyte of data from Nvidia have delivered one of the most unusual ultimatums ever in the annals of cybercrime: allow Nvidia’s graphics cards to mine cryptocurrencies faster or face the imminent release of the company’s crown-jewel source code.

Kiitos jaosta. Aika erityinen kiristys, jäädään seuraamaan.

GTC 2022 KEYNOTE

Keynote by NVIDIA CEO Jensen Huang | GTC March 2022 | NVIDIA
Tuohon kannattaa varata hetki aikaa!

3 tykkäystä

Tuon esityksen loppuosassa sivulla 72 NVIDIA sanoo, että market opportunity eli TAM on 1 triljoonaa taalaa, eli n. 40x nykyinen liikevaihto. Ei tää firma siis aio vielä kasvuaan hidastaa.

8 tykkäystä

NVIDIA Q1 tulos oli tuttua tavaraa. Korkeat marginaalit ja kovaa kasvua. Tuloksessa yllättävintä minun mielestä on seuraava:

Outlook

NVIDIA’s outlook for the second quarter of fiscal 2023 is as follows:

  • Revenue is expected to be $8.10 billion, plus or minus 2%. This includes an estimated reduction of approximately $500 million relating to Russia and the COVID lockdowns in China.

Toisin sanoen Q2 liikevaihto jää hieman alle Q1:n 8.29 miljardista. Jos tehdään “oikaisu”, eli lisätään toi menetetty 500 milliä Q2 ennusteeseen 8.1 miljardia, saadaan 8.6 miljardia. joka tarkoittaa n. 4% kasvua Q/Q. NVIDIA:n osalta voisi puhua kasvun taittumisesta. Kyllä markkina vaatii kovempaa kasvua, joten osake varmaan hakee suuntaa kunnes kasvu alkaa kiihtyä.

4 tykkäystä

NVIDIAn pelikorttien osalta seuraava neljännes on edellisen generaation viimeinen neljännes, eli se jo notkauttaa kun pitää alka laskea vanhan jätteen hintoja että menee kaupaksi. Ja datacenter-puolella on vielä menossa uusien korttien ramp-up, eli niissäkin sukupolvenvaihdos menossa.

Q3 pitäisi sitten olla taas normaalimpaa, tietysti odottaen että kustannuspuoli ei lähde ihan lapasesta…

7 tykkäystä

Aika hyvä kuvaus siitä, että kuluva kvartaali on NVIDIAlle hieman hankala.