Osakesijoittaminen

Oikeasti vaihtoehtoiset sijoituskohteet (viinit, kellot, keräilyharvinaisuudet) - mitä keräätte/mihin sijoitatte?

Onko teillä hetki aikaa puhua Jee… oikeasti vaihtoehtoisista sijoituskohteista? :smiley:
Vai onko keräilymaterian mieltäminen sijoituskohteena vain huijaamista itselle (ja ennen kaikkea vaimolle), viimeistään kognitiivisena dissonanssina syntyvää jälkiperustelua? :smiley:

Etenkin nyt koronan aikaan moni viettää aikaansa kotona, ja usea saattaa vieläpä tylsistyä - viimeistään kun Helsingin pörssin firmat on koluttu läpi :slight_smile: Voisiko täältä löytää inspiksiä uusiin keräilyharrastuksiin? Ei välttämättä niinkään sijoitusmahdollisuutena, mutta sen option ollessa usein mielenkiintokin keräämiseen kasvaa. Vaikka tarkoitus ei olisikaan tehdä bisnestä, on usein harrastaminen kivempaa, jos tietää keräilykohteen olevan jollain tavalla likvidiä ja pitävänsä arvonsa!

Ainakin @polo6 ilmeisesti keräilee ansiokkaasti viinejä ja kenties tekee sillä muutaman euron tuottoakin (?). @Masse toki varmasti myös mieltää Rinkula-Turskansa arkkupakkasessa vaihtoehtoiseksi sijoitukseksi :wink: :smiley:

Itse en ole koskaan ollut mikään kovin spesifin tavaran keräilijä/harrastaja - ei löydy kokemusta postimerkkikokoelmista tai kolikoista - mutta tänä päivänä osakkeiden ja kiinteistöjen rinnalta löytyy jonkinlainen ihan kohtuu messevä 5-digit potti arvokelloista :smiley: Tarkoitus ei ole niinkään tehdä (tai kannustaa muita tekemään) mitään suurta bisnestä, joskin omien mieltymysten muutokset ja ahkera markkinoiden seuraaminen ja tilaisuuksien hyödyntäminen onkin mahdollistanut jopa osakesalkkua paremmat (prosentuaaliset) tuotot tässä muutamien vuosien aikana. Pääfokus kuitenkin nauttia näiden käyttöesineiden tuomasta ilosta, ja toki isona plussana näiden tiettyjen tapausten kanssa arvon hyvä pysyminen (jopa joskus yli markkinatalouden tilanteiden), sekä niiden yleensä hyvä likvidiys. Eli tavallaan sijoitusmielessä voi mieltää hyväksi turvasatamaksi käteiselle :slight_smile:

Tänne olisi kiva kerätä näkemyksiä oikeasti todella vaihtoehtoisista “sijoituskohteista”, eli ehkä käytännössä menee sinne harrastamisen puolelle toki. Usein näiden keräilyasioiden harrastusryhmissä tuomitaan sijoitus-aiheinen keskustelu, joten olisi hauskaa jakaa ajatuksia. Ihmisethän ovat jo pidemmän aikaa tehneet vaikka millä rahaa (ja hyvää mieltä), esimerkiksi vanhoilla pelikonsoleilla, game-worn pelipaidoilla/lätkämailoilla jne, special edition lenkkareilla, harvinaisilla eurokolikoilla jne.

Ja miksei keskustelua pääomien sijoittamiseen ja esimerkiksi myyntityöhön perustuvista bisnesmahdollisuuksistakin - onko ennätyskuuma kesä ja karanteenien aiheuttama kotona oleilu täydellinen mahdollisuus myydä tuulettimia isoon rahaan - ja tilata nyt tuhansia kappaleita tuulettimia kotiin odottamaan?
Millä sinä teet/tekisit lisäeuroja pörssiin sijoitettavaksi, tai missä sinä tykkäät pitää käteistä muussa kuin absoluuttisesti rahallisessa muodossa?

Ken tietää, vaikka joku päivä nähdään keräilyharvinaisuus-ETF :smiley:

11 tykkäystä

Masse-setä on luottanut korona-tyrskyissä käteiseen eikä siten oikein osaa ottaa kantaa keräilyharvinaisuuksiin. Sen verran on korjattava, että Rinkula-turskat setä vaihtoi jo aikaa sitten pakkasessaan Sampo-loheen :slight_smile: Turskaa vaihdossa tuli, mutta kun katsoo Rinkuloiden nykykurssia ja näkymiä, niin “Thanks God! You Were in Time!”.

Masse-setä, FA, Sampo-lohi arkussa lukee “Parasta ennen v. 2025”, ei siis kiirusta :fish: :fish: :fish:

2 tykkäystä

Vihdoinkin tämä keskustelu avattu! :smile: muusikkona/musiikin moniammattilaisena olen materialisti henkeen ja vereen. Soittimia, studiovarusteita ja kaikkea siihen liittyvää tullut hamstrattua pikkupojasta asti. Osa enemmän, osa vähemmän sijoitusmielessä.

Viime vuosina tullut haalittua myös kaikenlaisia filmikameroita. :grinning:

4 tykkäystä

Keräämällä en ole koskaan mitään keräillyt mutta muumimukeja on vuosien varrella kertynyt runsaasti.

Jossain kohden tuli käytyä mukit läpi ja mukaan oli lähtenyt muutama harvinaisempikin kappale jotka poimin sivuun ja nyt kaapin perällä on vähän kun vahingossa nelinumeroisen summan edestä jo harvinaisempia/vaikeammin saatavilla olevia mukeja.

Luonnollisesti tätä nykyä tulee katseltua mukeja uudesta näkökulmasta ja yleensä käyn ainakin lyhyen aikaa myynnissä olevat kausimukit ostamassa kaapin perälle. Näistä viimeisistä ei enää irroitella edes tarroja saati että niitä käytettäisi, sen verran keräilyn suuntaan homma lipsunut.

3 tykkäystä

Mielenkiintoista! Etenkin musa-puolen kamat taitaa olla hyvin pitkälti sellaista, jossa “hamstraajan” täytyy todella tuntea tuotteet sekä markkinat. Satunnaista kamaa varaston täyttävälle todennäköisesti tilipäivää ei tule, mutta tietyistä harvinaisuuksista esimerkiksi voi valtavan mielihyvän lisäksi saada joskus myydessä valtavan tuoton.

Filmikamerat on kanssa makea, itsellä kanssa jonkin verran valokuvaustaustaa ja jo pelkästään mekanismeja ihmetellessä tulee usein sen verran hyvälle tuulelle, että hyvin voisin nähdä itseni jonkun pitkän historian omaavan kuvannappaimen haalijana - vaikka keräilijäluonne en olekaan ja yleensä en tykkää omistaa mitään ylimääräistä :smiley:
Isällä kanssa jossain jemmassa yksi ensimmäisistä matkapuhelimista, eli sellainen perhanan painava salkku jossa nostettava luuri. Täytyykin selvitellä enemmän, johan perus nokialaisistakin pyydetään hyviä hintoja :smiley:

Jotenkin @Verneri_Pulkkinen tulet kanssa mieleeni tätä kirjoittaessa, onko sinulle tullut vastaan taloushistoriassa mielenkiintoisia arvonnostajia tmv.? Ainakin rahan vaihtoehtoisien elementtien käyttö lienee sinulle tuttua vaihdannan välineenä historiasta.

1 tykkäys

Parhaimmat prosentuaaliset tuotot olen tehnyt viskipulloilla mutta tuolla ne on edelleen kaapissa realisoimatta. Jälleenmyynti on vaan kohtalaisen haastavaa jollei lennättele niitä viskihuutokauppoihin kaupattavaksi.

2 tykkäystä

Hehe, pakko kommentoida tätäkin.

Tää oli oikeastaan varmaan tämän keskustelun herättäjä - jo kuukausia sitten mietin nimenomaan muumimukeista lähtenyttä keräilyintoa Suomalaisissa. Muistan alkuun suhtautuneeni esimerkiksi juuri mukien keräilyyn huvittuneesti - “mitä järkeä?” tai niin, että kohta ei kukaan edes tienaa mitään/nauti niistä, kun kaikki on samalla asialla ja tienaaminen pääfokuksena :smiley:
Näinhän se ei kuitenkaan ole, ja tuollainen kulku normaalista keräämisestä harrastamiseen ja harrastusmaiseen keräämiseen on se kaikista paras - sama etappi itsellä takana kellojen kanssa. Hauskan tekemisen, harrastuneisuuden ja asiantuntijuuden lisäksi näillä tosiaan voi saada itselle vielä kivan vaivanpalkan.

Toki jotkut keräilyaiheet elävät trendin omaisesti, eikä niissä tuotto tai edes likvidiys ole millään tavalla taattua. Aika täydellisenä poikkeuksena voikin mieltää esimerkiksi monet sportti-Rolexit, joiden arvo on aikalailla noussut vuosittain jo kohta 70 vuoden ajan. Käytetyt kellot myydään tässäkin markkinatilanteessa uusia vastaavia kalliimmalla, koska jonot ovat niin pitkät/niihin ei pääse ollenkaan, koska halukkaita on niin paljon. Ja toki näissäkin vielä isoa hajontaa eri mallien sisällä - joidenkin markkinahinnat voi olla +50% ostohinnasta heti jälleenmyyjältä ulos vietäessä. Hurjaa touhua saadaan siis tuotannonrajoituksilla aikaan :slight_smile:

3 tykkäystä

Liekkö muumimukit jo kohta yleisin keräiltävä asia suomessa, mene ja tiedä.

Juuri siitä syystä en itseäni vakavasti keräilijänä ole pitänyt mutta sama mahtanut käydä monella muullakin näiden mukien kanssa.

Muumimukeissa nämä rajoitetusti valmistetut ovat myös olleet nopeita tilipusseja, osa mukeista on muutaman vuoden päästä valmistuksensa lopettamisen jälkeen jo yli sadan euron arvoisia helpostikkin.

Toki 90-luvulla valmistetun aikanaan n. 50 markkaa (?) maksaneen mukin arvo jos on nyt euroissa nelinumeroinen niin on se vielä omassa luokassaan arvonnousuna.

1 tykkäys

90-luvulla tuli junnuna laitettua kaikki liikenevät rahat lätkäkortteihin. Luultavasti rahaa on mennyt 10-100x enemmän kuin mitä korttien rahallinen arvo on…mutta tunnearvo ja muistojen määrä on ihan mittaamaton.

Beckett Hockey -lehdestä sitten aina kuukausittain katseltiin korttien arvoja ja vaihdeltiin keräilijöiden kanssa… siinä tuli jo junnuna opeteltua USD-markka konversiota :smiley:

Kaikki kortit on vielä tallella, varmaan 3000+ kpl…

Yksittäinen kallein kortti on kenties 97-98 kaudelta Saku Koivun tuommoinen kultainen kortti (edit 13.4.2020: Kuvat päivitetty omasta kortistani, ei netistä otettu kuva enää). Muistelisin, että tuo oli muutenkin erittäin kallis sarja keräillä… Olisiko yhdessä korttipussissa ollut 6 korttia ja pussilla hintaa tyyliin 20 markkaa (yleensä tuolla pussin hinnalla sai vaikka 10-15 korttia).Ebayta katselin niin todennäköisesti tuosta Koivun kortista saisi vähintään muutamia kymppejä, ehkä “low three digits” riippuen keräilijästä

edit: esim tuossa sergei fedorovin samanlainen kortti on myynnissä 800USD, mutta Fedorov oli vielä kovempi nimi keräilijöiden keskuudessa…

6 tykkäystä

Itseltäni löytyy metsää ja pari rakentamatonta rantatonttia joen varrelta kauniilla paikalla (jos myös nämä lasketaan vaihtoehtoisiksi sijoituskohteiksi) Tästä tulikin mieleen että jos jollain rantatontti haussa, niin otappa ihmeessä yhteyttä! Saikohan täällä mainostaa :smiley:

4 tykkäystä

Minäkin harrastin samaa ja kaikki mahdolliset rahat laitettiin kortteihin😅
Kaikki kortit edelleen tallessa ja niitä löytyy myös joku lähemmäs 5k.

Kävi muutama vuosi sitten ärrällä niin tilasivat silloin Becketin minulle niin pääsi vähän katselee hintoja.

Oli hieno harrastus👍

3 tykkäystä

Aivan timanttista.

Mulla kanssa jonkinlainen kokoelma noita, joskaan ei ehkä ihan samalta kaliiperilta :smiley: Mutta samainen kultainen Koivu löytyy vanhempien kellarista jostain, muut on sellaisessa kullan värisessä Sm-liiga -kansiossa, mutta Koivu on pienessä taulussa nimmarin (erillinen, ei kortissa) kera. Muistan junnuna vääntäneeni ilon kyyneleitä kun Saku palas kaukaloon syövästä parantuneena - silloin päätin että vaikka joskus kokoelmasta luopuisin niin Sakun kortista en ikinä. :smiley:

Täytyykin käydä penkomassa. Juttelin muutama vuosi sitten Kanadalaisen freestyle-hiihtäjä Olivier Rochonin kanssa, ja kertoi koiransa kantavan nimeä Saku. Ei ollut kuulemma ainoa Saku niminen koira Montrealin alueella, ja taitaa koko kaveri kantaa ikuisen legendan mainetta vähän siellä sun täällä Kanadassa. Ja ihan ansaitusti.


Huhhuh!

On ollut vaikka kenen pelaajan paitoja ja stagojakin, mutta ahneuksissani oon kaikki myynyt pois. Ei ehkä oo vielä sellasta tullut vastaan, joka olisi säväyttänyt isosti. Moottoriurheilun puolelta jotain ehkä saattaa ollakin, mutta sitten on jo liian helposti tunnistettavissa tietyissä piireissä :smiley: Hitto kai mä sit oonkin hamstraaja!!!
#8 Ovechkinin stagan kun saisi niin siitä tuskin luopuisin koskaan :thinking:

2 tykkäystä

Äkkiä ne näkemykset muuttuvat… Höh?? … Niin. Pääsiäisen kunniaksi setä tuossa juuri kuunteli lähipiirin besserwissereiden kanssa RAY DALION Ted-talk haastattelun. Ray-setä sanoi, että nyt ei voi luottaa edes käteiseen. Economy menee uusiksi.

Tämä selvä! sanoi Masse-setä ja valitsi heti vaihtoehtoiseksi yhdeksi sijoituskohteeksi Masselan!!! Eli saman tien setä tilasi kattohuollon ja sinne saa uppoamaan mukavasti tätä vaarallista käteistä. YES! :heavy_dollar_sign: :heavy_dollar_sign: :heavy_dollar_sign:

Masse-setä, FA, kiitos tästä ketjusta, pisti vanhankin taas kerran ajattelemaan puuhastelun sijasta :laughing: :laughing: :laughing:

2 tykkäystä

Oon ollu pitkään sillä periaatteella, että osta vanhaa ja harvinaista, niin arvo säilyy ja voittoakin voi tehdä. Toisaalta sitten lähes kaikki mitä ostaa kaupasta uutena, laskee arvoaan. Hyviä tuottoja on tehtävissä ainakin vanhoilla astioilla, kunhan tietää mitä ostaa. Oon ihan huuto.netistä ostanut ja myynyt siellä takaisin 50-300% voitolla. Jotkut juoksevat kirppareilla ja tekevät joskus uskomattomia löytöjä, mutta sekin touhu maksaa aikaa ja rahaa. Helpoin tehdä ostot huuto.netistä/torista ja myydä ebayssä tai etsyssä parhaaseen hintaan. En ole kyllä vuosiin harrastanut tätä, kun arvostustasot tuntuvat olevan liian korkealla. Hyvin harvoin edes löydän mitään etsimääni niin on sitten jäänyt koko homma. Eikä tähän tietenkään mitään isompia summia saisi laitettua, mutta kolminumeroisia voittoja on kuitenkin tehtävissä yksittäiskappaleilla.

1 tykkäys

Sama täällä. Vanhempien luota löytyy vielä kokoelma. Ei varmaan mitenkään mittaamattoman arvokas kokoelma sillä en saanut yhtäkään kautta täyteen. Pitää kuitenkin hehkuttaa vielä, että yksi tälläinenkin löytyy, vaikka kuva ei olekaan oma vaan netistä. Muistaakseni kaudelta 1994-1995. Legendaarisessa Jääkiekkolehdessä julkaistu arvo muistaaksi 300 markkaa. Mitä mahdetais tarjota nykyään?

3 tykkäystä

Kova hinta mukilla.

1 tykkäys

Someone is a greater fool.

Jääkiekkokortteja on tainnut meistä jokainen kerätä, viimeistään 1995 tapahtumien jälkeen. Jääkiekkoilu nousi silloin koko kansan tietoisuuteen ja jääkiekkokorttien keräilyn suosio räjähti. Jotkut minua viisaammat ovat jopa sanoneet, että 95’ jääkiekkomestaruus ja siitä seurannut kansallinen hurmostila auttoi Suomea nousemaan 90-luvun syvästä ja pitkästä lamasta.

Itse olen lahjoittanut kaikki 90-luvun jääkiekkokortit lastensairaalalle, siellä niistä on lapsille varmasti enemmän iloa kuin minulle kaapissa pölyttymässä. Mitä tulee keräilykorttien vielä, niin eBayssa nyt ainakin korttikauppa käy hyvin ja näköjään 2000-luvun jääkiekon ihmelapsen Connor McDavidin rookie kortista on maksettu eBay nettihuutokaupassa 18 454 euroa. Aika kova hinta pahvilapusta, jossa liimattu kangaspala ja nimikirjoitus.

PS. NBA, NFL ja MLB korteissa vielä kovemmat hinnat, koska kaikki edellä mainitut lajit ovat suositumpia kuin jäkis.

PSS. Jos joku on kiinnostunut keräilykorteista, niin keräilykorttien harrastajien suomalainen keskustelufoorumi löytyy osoitteesta korttifriikit.fi

1 tykkäys

Tai jotkut meistä lopetti jo 70-luvun alkupuolella.:slight_smile:

Vanha setä muistelee kaiholla aikoja jostain 60-luvun loppupuolelta, kun Lalli Partisesta (Saipa) sai pulittaa ainakin 3 Lasse Oksasta (Ilves). Matti, Mölli, Keinonen (Rauman Lukko) oli jo sitten ihan saavuttamattomissa. Toisaalta tärkeä hyökkäysketju ehjänä sarjana (Oksanen-Hakanen-Peltonen, Ilves) oli myös kuumaa kamaa :two_hearts:

Masse-setä, FA, löytyisköhän ne vanhat kiekkokortit jostain vintin vanhasta pahvilaatikosta :thinking: ??

12 tykkäystä

Aloin tässä ihan tosissaan pohdiskelemaan jääkiekkokortteja sijoituskohteena hajautusmielessä. Yritän yli 20v tauon jälkeen hieman perehtyä aiheeseen, mutta ainakin keskeisiä muutoksia:

  • internetin tulo -> suomen pikkumarkkinat ovat nykyään globaalimmat
  • tämän myötä “pick & buy” keräily on yleisempää, eli enää ei osteta korttipusseja niin kuin olosuhteiden johdosta oli pakko vaan nyt voi netistä tutkia ja ostaa suoraan kiinnostavat harvinaisuudet
  • jälkimarkkinoiden tilanne… tätä pitää selvitellä mutta vaikuttaa siltä että internetin myötä tietysti kaupankäynti on globaalia ja halutuille korteille löytyisi ostajia

saa nähdä jääkö tämä hetken villitykseksi vai otanko oikeasti härkää sarvista :smiley:

2 tykkäystä