Öljyä, malmia, viljaa, kontteja ja muuta rahtia merten sekä vihamielisten tahojen armoilla

@Pavel Kysyn tällä puolen, koska kysymys liittyy enemmän tähän ketjuun: Eli kirjoitit tuolla raaka-aine ketjussa pari hyvää postausta ja auttavat hahmottamaan tuon öljyn tuotannon haasteita Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori - #213 käyttäjältä Pavel . Kysymys liittyyn tuohon jalostamopuolen kapasiteettiin, minkä olet nostanut noissa parissa viimeisessä postauksessa yhdeksi ongelmaksi. Eli miten paljon jalostamot kykenevät työstämään öljyä bbl/day tasolla ja pystytkö avaamaan miten jalostamokapasiteetti maantieteellisesti hajaantunut?

Haen nyt tällä ensisijaisesti hahmotusta siihen miksi tankkerimarkkinat eivät pääse hyötymään rahtihinnoissa tästä öljyn hinnan noususta. Eli onko niin että ei vain ole kuljetettavaa riittävästi nykyiselle fleetille, koska jalostamoja ajettiin alas 2020? Kysymys siis ei ole pelkästään mitä saadaan maasta porattua, vaan johonkin se pitäisi myös pystyä siirtämään tämän jälkeen. Eli onko OPEC hitaus ollut osittain sitä että tuota downstream kysyntää ei ole? Ja tämän takia jalostamomarginaalit ovat nyt nousussa?

Jos sinulla olisi jotain lukuja heittää vaikka tuosta jalostamopuolen tilanteesta pre-2020 vs. nyt, niin tämä saattaisi auttaa hahmottamaan tätä kentää. Löysin tämän artikkelin, jossa puhutaan globaalisti 2Mbbl/d jalostamokapasiteetin poistumisesta vs. 2020 - tuo ei kuulosta suurelta, mutta varmaan laaduillakin on oma lusikkansa tässä sopassa.

Tuo @sopuli2 linkkaama James Catlinin artikkeli auttaa hahmottamaan miksi tuotepuolella tilanne hivenen parempi kuin raakakuljetuksissa (jalostamojen sulkeminen itsessään tuo lisää tonnimaileja tuotteille).

Yritäin vain hahmottaa tilannetta kun alkanut tutustuä näihin kunnolla vasta markkinoiden turbulenttisimmassa vaiheessa ja tämän takia ei oikein ole päässyt jyvälle miksi tankkeri puoli on ollut niin aneemista.

3 tykkäystä